Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στη συνεδρίασή του το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, το ΠΓ κατέληξε στα παρακάτω:
1. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό, τις μαζικές κοινωνικές οργανώσεις να ορθώσουν κραυγή αγανάκτησης και διαμαρτυρίας εναντίον κάθε μορφής εξωτερικής επέμβασης στην Αλβανία, σύμφωνα και με τη διακηρυγμένη θέληση του εξεγερμένου αλβανικού λαού. Η πολύμορφη επέμβαση, που ήδη γίνεται με υποκριτικό πρόσχημα την εμπέδωση της τάξης, την οικονομική βοήθεια, την αναδιοργάνωση του στρατού και της αστυνομίας από την πλευρά της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΟΑΣΕ, καθώς και από τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας, αποσκοπεί στον έλεγχο των εξελίξεων και στην εμπέδωση της αντιλαϊκής λύσης. Ισχύει το γνωστό: "Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας". Αν δεν είχε εκδηλωθεί η εξέγερση του αλβανικού λαού, δε θα φθάναμε σήμερα στη γενική καταδίκη της κυβέρνησης Μπερίσα. Ο αλβανικός λαός υποχρέωσε στην τυπική έστω αλλαγή στάσης απέναντι στον Μπερίσα από ορισμένες κυβερνήσεις και οργανισμούς.
Η συμμετοχή της Ελλάδας σε πολυεθνική δύναμη είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει γενικότερες εστίες ανάφλεξης, βάζοντας σε κίνδυνο τα υφιστάμενα σύνορα και οδηγώντας τους λαούς των Βαλκανίων σε νέες τραγωδίες.
2. Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πάρει ανοιχτά θέση κατά του Προέδρου Μπερίσα, κάτι που δεν έχει κάνει ως τώρα. Δεν ευσταθεί η δικαιολογία για μη ανάμειξη στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, από τη στιγμή που η ίδια είναι στην πρώτη γραμμή των υποστηρικτών στρατιωτικής επέμβασης, μιας ενέργειας δηλαδή που στρέφεται κατ' ευθείαν σε βάρος των συμφερόντων του αλβανικού λαού και γενικότερα της περιοχής.
Το ΚΚΕ επικρίνει τη στάση της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας, που είτε υποστηρίζουν τη στρατιωτική επέμβαση, όπως η ΝΔ, είτε την πολιτική, όπως ο Συνασπισμός, είτε κρατούν γενικά στάση ανοχής απέναντι στη στρατηγική των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που προβάλλουν ως νόμιμο δικαίωμά τους να καθορίζουν σε βάρος των λαών τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο.
Το ΚΚΕ καλεί τα άλλα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν καθαρά κατά της στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία, καθώς και εναντίον κάθε πολιτικής ανάμειξης της ΕΕ, ή άλλου οργανισμού, όπως επίσης και της ελληνικής κυβέρνησης.
3. Αποτελούν αβάσιμα προσχήματα και ύβρεις κατά του λαού της Αλβανίας τα όσα κατακλύζουν τα ΜΜΕ, όπου ο αλβανικός λαός παρουσιάζεται ως ανίκανος να ρυθμίσει τα της χώρας του.
Ο γειτονικός λαός δεν είναι λαός υπό κηδεμονία, ούτε πολιτικά καθυστερημένος. Και βεβαίως, δε ζει σε μία χώρα του εγκλήματος και του πλιάτσικου, όπως προσπαθούν να εμφανίσουν την Αλβανία, καλλιεργώντας έτσι το έδαφος για κάθε είδους επέμβαση.
Φαινόμενα δράσης συμμοριών ασφαλώς υπάρχουν, σε μια σειρά περιπτώσεις και προβοκατόρικα, κατευθυνόμενα. Δε χαρακτηρίζουν ωστόσο, την αυθεντικά λαϊκή εξέγερση, η οποία, εκτός των άλλων, προσπαθεί και αρκετές φορές τα αντιμετωπίζει με επιτυχία.
4. Τα γεγονότα στην Αλβανία έφεραν για άλλη μια φορά και με τον πιο κραυγαλέο τρόπο στην επιφάνεια το πρόβλημα που το ΚΚΕ έχει ανοιχτά τοποθετήσει στην ελληνική κοινωνία, σχετικά με τη θεσμοθετημένη απόφαση του ΝΑΤΟ να επεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών, ακόμα και καθορίζοντας το πότε και αν θα γίνουν εκλογές. Σήμερα το ΝΑΤΟ αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τους λαούς της περιοχής και γενικότερα. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν είναι δυνάμεις ειρήνης, αλλά δυνάμεις διάπραξης εγκλημάτων κατά των λαών, προκειμένου να περάσουν χωρίς εμπόδια οι πολυεθνικές.
Αυτή η ασυδοσία του ιμπεριαλισμού, καρπός των αρνητικών εξελίξεων του 1989 - 91, είναι ανάγκη να συναντήσει την οργανωμένη αντίσταση των λαών. Ο αγώνας εναντίον των επεμβάσεων, συνδυασμένος με την πάλη για φιλολαϊκές εξελίξεις σε κάθε χώρα, είναι ο καλύτερος τρόπος να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στον αλβανικό λαό, για να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, δίχως ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Οι εκπρόσωποι του εξεγερμένου λαού βάζουν όρους και καθορίζουν την προοπτική τους
ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ (ανταπόκριση ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ). -
Σοβαρές πολιτικές ζυμώσεις γίνονται σε όλες τις πλευρές της αλβανικής πολιτικής ζωής αυτή την περίοδο. Αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι οι ηγέτες του νότου μαζεύτηκαν σε ένα συγκεκριμένο σημείο - στην πόλη Μπαλς στο νοτιότερο σημείο της Αλβανίας - για να συζητήσουν το μέλλον και πήραν και απόφαση που συνόψισαν σε διακήρυξη επτά σημείων.
Τα κυριότερα σημεία αυτής της διακήρυξης είναι:
- Πρώτον, ζητούν την παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα εντός τριών ημερών (δηλαδή ως τις 20 του μήνα). Σε ερώτηση του "Ρ" για το τι σκοπεύουν να κάνουν αν δεν παραιτηθεί ο Σ. Μπερίσα ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε πως τότε θα συσκεφτούν και θα αποφασίσουν για την παραπέρα δράση.
- Υποστηρίζουν την κυβέρνηση Μπασκίμ Φίνο, αλλά διατυπώνουν επιφυλάξεις σχετικά με το εάν θα συνεχίσουν αυτή την υποστήριξη, εφόσον η κυβέρνηση αυτή συνεργάζεται με τον Πρόεδρο Μπερίσα.
- Τάσσονται ενάντια στην παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα, εφόσον αυτές έχουν ως σκοπό να μαζέψουν αυτή τη στιγμή τα όπλα που έχει ο αλβανικός πληθυσμός.
- Ζητούν συμμετοχή στον καθορισμό της τύχης της Αλβανίας και τις πολιτικές διεργασίες, διευκρινίζοντας ότι δε σκοπεύουν να μετατραπούν σε πολιτικό κόμμα.
Την ανακοίνωση αυτή μας τη διάβασε ο εκπρόσωπος των Αγίων Σαράντα σ' αυτήν τη συγκέντρωση,στρατηγός εν αποστρατεία, Τσεβάκ Γκότσι, που μας είπε ακόμη ότι η συνάντηση στο Μπαλς είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή και ενός ανωτέρου οργάνου για όλες τις εξεγερμένες περιοχές του νότου, του οποίου πρόεδρος εξελέγη ο ίδιος και αντιπρόεδρος, ένας εκπρόσωπος από την περιοχή της Αυλώνας.
Ο Γκότσι μάς διάβασε εκείνο το σημείο της διακήρυξης που αναφέρει ότι τα όπλα που βρίσκονται στα χέρια του πληθυσμού αυτή τη στιγμή βρίσκονται σαν εγγύηση ενάντια στη δικτατορία του Προέδρου Μπερίσα. Αυτό το τελευταίο, βεβαίως, δεν είναι ένα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος σημείο. Γίνεται, όμως, τέτοιο, εάν σκεφτεί κανείς ότι οι δηλώσεις της κυβέρνησης Φίνο και ιδιαίτερα του ίδιου του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο αφορούν τη συλλογή αυτών των όπλων και την αφαίρεσή τους από τον πληθυσμό.
Σε ερώτησή μας, ποια είναι η σχέση του με τον κύριο Φουάτ Καράλι, ο Γκότσι μάς είπε ότι του δίνει κάθε δυνατή βοήθεια για να ασκήσει τα καθήκοντά του. Δεν ξέρουμε εάν αυτό ήταν μία διπλωματική απάντηση, που προσπαθεί να αποκρύψει πραγματικές διαφορές που υπάρχουν τουλάχιστον στους Αγίους Σαράντα, σε μια κατάσταση που είναι πραγματικά δύσκολη και λεπτή... Εκείνο που γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι ανάμεσα στις δηλώσεις του Φουάτ Καράλι και του Τσεβάκ Γκότσι υπήρχαν σημαντικές διαφορές.
Σ' αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι ο Τσεβάκ Γκότσι μας σημείωσε ότι αυτές οι νέες δυνάμεις που δημιουργούνται θα είναι υπό τον έλεγχο και τη διοίκηση των εξεγερμένων. Ο δε Φουάτ Καράλι μάς είχε πει θα είναι υπό τη διοίκηση της κυβέρνησης, και θα παίρνουν εντολές από αυτήν!
Επίσης, τον ρωτήσαμε τι γνώμη έχει για τη συνάντηση με τους αστυνομικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο, που θα γίνει την Τετάρτη. Ο Τσεβάκ Γκότσι μάς απάντησε ότι τέτοια συνάντηση δεν πρόκειται να γίνει και ότι εάν γίνει ο πρωθυπουργός δε θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των αστυνομικών, αλλά με όλον το λαό και τους εκπροσώπους του και ότι θα προσπαθήσει να ταξιδεύσει και ο ίδιος για να τον συναντήσει.
Οι διαφορές αυτές, αν υπάρχουν, δημιουργούν, βέβαια, το ερώτημα από πού προέρχονται. Χωρίς να γνωρίζουμε την αλβανική πολιτική ζωή, που για μας είναι τουλάχιστον για την ώρα δυσεξήγητη, μπορούμε να πούμε ότι θεωρούμε ως πιο πιθανές αιτίες αυτών των ειδών των διαφορών το πρόβλημα της τάξης, το οποίο όλοι επικαλούνται στη νότια, τουλάχιστον, Αλβανία, αν και από ό,τι φαίνεται υπάρχει σε ολόκληρη.
Εδώ να σημειώσουμε ότι πρόβλημα τάξης υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει εφόσον η κατάσταση είναι αυτή που είναι. Διαψεύδουμε, όμως, ρητά και κατηγορηματικά τις τυχόν ανταποκρίσεις και αφηγήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν την Αλβανία του Νότου - που εμείς είδαμε, γιατί για την υπόλοιπη δεν έχουμε εικόνα - σαν μια χώρα όπου επικρατεί πλήρης αναρχία, όπου ο ένας σφάζει τον άλλον και όπου ο ένας επιτίθεται εναντίον του άλλου με ακράτητη μανία, τουλάχιστον, για να τον ληστέψει. Ολα αυτά δεν αληθεύουν.
Επαναλαμβάνουμε ότι εμείς οι ίδιοι ταξιδέψαμε σε μέρη που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνα ή ακόμη και εξαιρετικά επικίνδυνα σε συνθήκες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εξαιρετικά ανασφαλείς και φορτωμένοι, μάλιστα, με αντικείμενα που στα μάτια ενός Αλβανού θα φαίνονται σαν μια μεγάλη περιουσία(ακόμη θα έλεγα χωρίς υπαινιγμό και στα μάτια ενός Ελληνα σαν μικρή περιουσία) και όμως κανείς δε μας πείραξε, ούτε μας απείλησε, ούτε προσπάθησε να μας αφαιρέσει οτιδήποτε.
Βέβαια, καταλαβαίνουμε τη δυσαρέσκεια πολλών για τα σκληρά παζάρια που κάνουν οι Αλβανοί οδηγοί, για να μας μεταφέρουν από το ένα μέρος στο άλλο. Μπορούμε να καταλάβουμε και να δικαιολογήσουμε αυτή την αγανάκτηση, όμως, αυτή η ίδια κατάσταση δεν είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι όλα είναι σχεδόν φυσιολογικά; Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι το πρόβλημα της τάξης, παρότι υφίσταται, δεν είναι τόσο αγωνιώδες και εξοντωτικό όσο παρουσιάζεται και οπωσδήποτε δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια τυχόν αφηγήσεις που έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που εμφανίζουν την κατάσταση ως μια κατάσταση πυρκαγιών, χάους και αίματος.
Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να πούμε ότι και το πρόβλημα της τάξης, στο βαθμό που υπάρχει, ίσως δεν είναι τόσο αθώο (χωρίς, επαναλαμβάνουμε, να γνωρίζουμε αρκετά πράγματα και χωρίς να έχουμε καμία πρόθεση να πείσουμε κάποιον για πράγματα που δε γνωρίζουμε). Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε απορία για το πώς είναι δυνατόν να χτυπιούνται διαρκώς τα ίδια κτίρια πχ. μία από τις τράπεζες των Αγίων Σαράντα έχει ληστευτεί ως τώρα 3 - 4 φορές πιθανότατα από τα ίδια άτομα χωρίς κανένα άλλο κτίριο διπλανό, κοντινό ή μακρινό να πάθει τίποτε; Πώς είναι δυνατόν κτίρια εντελώς ευπρόσβλητα και εντελώς τρωτά και μάλιστα πειρασμός πραγματικός για οποιονδήποτε ληστή σε τέτοιες συνθήκες, όχι μόνο να είναι άθικτα αλλά και να λειτουργούν κανονικά;
Και δεν μπορούμε, επίσης, να δεχτούμε το επιχείρημα της προστασίας, που λένε ότι υπάρχει. Χωρίς να αποκλείουμε να υπάρχει, ωστόσο πρέπει να πούμε ότι σε μια πόλη σχετικά μικρή, όπου υπάρχουν τόσα πολλά κέντρα προστασίας που αποτελούνται από αναξιόπιστα άτομα, τα οποία μεταξύ τους δε διακρίνονται καθόλου για την ικανότητα συντονισμού, θα έκαναν την πόλη, στην πραγματικότητα, ακόμη πιο επικίνδυνη παρά αν έμενε χωρίς οποιαδήποτε προστασία. Συνεπώς, λοιπόν, το πρόβλημα της τάξης και στο βαθμό ακόμη που υπάρχει είναι ένα πρόβλημα που πρώτον δεν έχει τέτοια έκταση όσο λένε και δεύτερον κρύβει πιθανώς λεπτομέρειες που μας είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να συλλάβουμε.
Μήπως, άραγε, κρύβει και πρόθεση να δημιουργηθεί η εικόνα χάους, ώστε να υπάρξει επέμβαση ή κάποιου είδους ξένη παρέμβαση; Μήπως κρύβει και τους φόβους ενός στοιχείου πολύ φανερού, τουλάχιστον στον Αγίους Σαράντα, στοιχείου ας πούμε των μεσαίων τάξεων, των επιχειρηματικών στρωμάτων, τα οποία φοβούνται τον ένοπλο λαό ακόμη και όταν προστατεύονται από αυτόν; Γιατί, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι και η αλβανική κοινωνία δεν είναι μια κοινωνία ομοιογενής όπου όλοι έχουν τους ίδιους στόχους.
Εκείνο που πρέπει να πούμε είναι ότι με βάση τη θεωρία της παράλληλης διαδικασίας και χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία, που είχαμε αναφέρει σε προηγούμενες ανταποκρίσεις μας, εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχουν ορισμένα δείγματα προσπάθειας αναδιοργάνωσης. Ετσι, πχ. στο δρόμο από το Αργυρόκαστρο προς τα ελληνικά σύνορα, είδαμε κάποιον ο οποίος είχε φέρει με φορτηγό καινούρια χάλκινα καλώδια και προσπαθούσε να επιδιορθώσει τις ζημιές που είχαν πάθει οι ηλεκτρικές και οι τηλεφωνικές γραμμές. Από την άλλη πλευρά, στο αλβανικό τελωνειακό φυλάκιο της Κακαβιάς, σήμερα, για πρώτη φορά προσπάθησε να μας ελέγξει μια αλβανική αστυνομική περίπολος με στολή, η οποία παραιτήθηκε από αυτό όταν έμαθε ότι είμαστε Ελληνες δημοσιογράφοι.
Οταν, όμως, βγαίναμε από την αλβανική Κακαβιά, αν και δεν υπήρχε κανενός είδους αστυνομική ή άλλη παρουσία, ωστόσο τα τζάμια του τελωνείου, τα οποία είχαν εντελώς καταστραφεί, τώρα είχαν αποκατασταθεί. Δείγμα μιας προσπάθειας των εξεγερμένων να βάλουν μια κάποια μεγαλύτερη τάξη ώστε να αποφευχθούν περιττές θυσίες και ζημιές; Δείγμα κυβερνητικής προσπάθειας να ελέγξει την κατάσταση; Δείγμα συντονισμένης προσπάθειας, πιθανώς, να τεθούν οι εξεγερμένοι προ τετελεσμένων γεγονότων και να απωθηθούν σιγά σιγά από το πολιτικό παιχνίδι; Τίποτα δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε. Το μέλλον θα δείξει.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ επισκέφτηκε την Αλβανία και συναντήθηκε με τον Τσεβάτ Κότσι, πρόεδρο της Επιτροπής των Εξεγερμένων
Ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Αλβανία, για να εκφράσει και με τον πιο άμεσο τρόπο τη συμπαράσταση του φιλειρηνικού κινήματος στον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό.
Ο γγ της ΕΕΔΥΕ επισκέφθηκε τους Αγίους Σαράντα, συναντήθηκε με επιτροπές και το λαό, καθώς επίσης και με τον Τσεβάτ Κότσι, επικεφαλής του μετώπου των εξεγερμένων στη Νότια Αλβανία.
Εξέφρασε τη συμπαράσταση του φιλειρηνικού κινήματος, αλλά και του ελληνικού λαού στον εξεγερμένο αλβανικό λαό, τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις της ΕΕΔΥΕ, καθώς και για την προσπάθεια κινητοποίησης του ελληνικού λαού και του φιλειρηνικού κινήματος της Ευρώπης. Τόνισε, επίσης, την κατηγορηματική αντίθεση της ΕΕΔΥΕ ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση (ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ.) και τη θέση της ότι ο αλβανικός λαός μπορεί να βγει μόνος του από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Επίσης σημείωσε την εμπειρία που υπάρχει μέχρι τώρα από τις υποτιθέμενες "ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές" επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων, οι οποίες έχουν στόχο να υποδουλώσουν τους λαούς.Ο γγ της ΕΕΔΥΕ ενημέρωσε ακόμα για την προσπάθεια που καταβάλλει το φιλειρηνικό κίνημα και για αποστολή υλικής βοήθειας στον αλβανικό λαό.
Ο Τσεβάτ Κότσι, αφού ευχαρίστησε τον γγ της ΕΕΔΥΕ για τη συμπαράσταση, επισήμανε την αντίθεση του αλβανικού λαού σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση και την αναγκαιότητα πίεσης εκ μέρους των λαών προς τις κυβερνήσεις τους, ώστε να μην υπάρξει ξένη επέμβαση.
Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης και το λαό να κινητοποιηθούν, να συμπαρασταθούν στον αγώνα του αλβανικού λαού με όλους τους τρόπους, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση.
Η ΕΕΔΥΕ τέλος εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει με την αποστολή ξένης δύναμης και θεωρεί ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Τη συμπαράστασή τους στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους οι παρακάτω σύλλογοι, φορείς, σωματεία και ενώσεις:
Η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του ΕΚΝ Λάρισας,σε ψήφισμά της αναφέρει πως "οι εργαζόμενοι του Νομού Λάρισας συμπαραστέκονται στον αγώνα του λαού της γειτονικής χώρας και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε είδους επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΔΕΕ) ". Παράλληλα τονίζει πως "ο αγώνας του αλβανικού λαού για τα δημοκρατικά του δικαιώματα είναι αγώνας αξιοπρέπειας, αγώνας που στρέφεται κατά της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, που όλα αυτά τα χρόνια φέρνει τον πόλεμο, τη φτώχεια και τη δυστυχία σε όλους τους λαούς και ιδιαίτερα των Βαλκανίων".Καταλήγοντας, η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Σωματείων του ΕΚΝ Λάρισας "αποφάσισε να συγκεντρώσει τρόφιμα και φάρμακα για τον αγωνιζόμενο λαό της Αλβανίας και καλεί τα σωματεία, τους φορείς καθώς και τους εργαζόμενους της πόλης μας να συμβάλλουν σ' αυτή την κατεύθυνση".
Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας,μεταξύ άλλων, αναφέρει πως είναι "αντίθετοι στην αποστολή ΝΑΤΟικών και άλλων στρατευμάτων, που έχουν στόχο την εδραίωση της ΝΑΤΟικής κυριαρχίας, και όχι την επίλυση της κρίσης. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) μέσα από την υποστήριξή τους προς τις λεγόμενες πρωτοβουλίες της ΕΕ, ουσιαστικά καλούν να λύσουν το πρόβλημα της Αλβανίας, εκείνοι που το δημιούργησαν με την επιβολή του καθεστώτος βίας και νοθείας Μπερίσα".
Ψήφισμα συμπαράστασης στον εξεγερμένο αλβανικό λαό εξέδωσε και ο Σύλλογος Γυναικών Κάτω Πατησίων."Καταγγέλλουμε τη στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ σαν κύριους υπεύθυνους των αρνητικών εξελίξεων στην Αλβανία που στηρίζουν αυτές τις καταστάσεις για να εξυπηρετήσουν το συμφέρον τους".
Η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πειραιά "καταδικάζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση που προετοιμάζεται και από την ελληνική κυβέρνηση, ενάντια στον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας. Απαιτούμε καμιά ανάμειξη ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής χώρας. Λύση μπορεί να δώσει μόνο ο αλβανικός λαός, ο οποίος δέχθηκε τις συνέπειες της πολιτικής για την παλινόρθωση του καπιταλισμού".
Το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) "αναλαμβάνει πρωτοβουλία συγκέντρωσης φαρμακευτικού, υγειονομικού υλικού για να το στείλει σαν βοήθεια στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό.Καλεί τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς, τα ΔΣ των Νοσοκομείων, Φαρμακοποιούς, Φαρμακευτικές Εταιρίες και κάθε πολίτη να ανταποκριθούν στην προσπάθεια και να αποστείλουν το υλικό στα γραφεία της Ενωσης".
Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων "καλεί τα μέλη του να συμπαρασταθούν στον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό προσφέροντας από το υστέρημά τους τρόφιμα και χρήματα ή φάρμακα".
Η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας που συνήλθε στην Κόρινθο, σε ψήφισμά της αναφέρει ότι "ανήκει στον αλβανικό λαό να αποφασίσει για την πορεία του" και επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η υλική και ηθική βοήθεια για την ειρήνευση και τον εκδημοκρατισμό της αλβανικής κοινωνίας. Καταλήγοντας, τονίζουν πως εντός των ημερών θα αποστείλουν ιατροφαρμακευτικό υλικό ως ελάχιστη βοήθεια στο γειτονικό λαό της Αλβανίας και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα μεταβεί αντιπροσωπεία τους στη γειτονική χώρα για συνεργασία με τους εκεί δικηγόρους και άλλους φορείς στα πλαίσια συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό.
Ο Τσεβάτ Κότσι, πρόεδρος της επιτροπής των εξεγερμένων του Νότου