ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αύριο η ψηφοφορία για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Σήμερα η ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης από τον Αλ. Τσίπρα

Το γαϊτανάκι σεναρίων γύρω από την προεδρική εκλογή αναζωπυρώθηκε μετά την αναβολή του προγραμματισμένου διαγγέλματος του Αλ. Τσίπρα την Κυριακή

Eurokinissi

Το γαϊτανάκι σεναρίων γύρω από την προεδρική εκλογή αναζωπυρώθηκε μετά την αναβολή του προγραμματισμένου διαγγέλματος του Αλ. Τσίπρα την Κυριακή
Αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη - και ενδεχομένως μοναδική - ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), θέμα για το οποίο συνεδριάζουν σήμερα οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Γύρω από το ζήτημα του υποψηφίου έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι σεναρίων, τα οποία αναζωπυρώθηκαν μετά την αναβολή του προγραμματισμένου για το βράδυ της Κυριακής πρωθυπουργικού διαγγέλματος. Ο Αλ. Τσίπρας αναμενόταν να ανακοινώσει την πρότασή του για την ΠτΔ, κάτι που δεν έγινε τελικά. Πληροφορίες λένε πως οι ανακοινώσεις αναβλήθηκαν, έπειτα απ' τις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ. Τσίπρας πρώτα με τον Π. Καμμένο, πρόεδρο των ΑΝΕΛ, και αργότερα με τον Π. Λαφαζάνη, υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσα. Αλλά και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Η υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου, που παραμένει φαβορί, δεν αναμένεται να προσκρούσει σε αντιρρήσεις των ΑΝΕΛ. Αλλωστε, ο Π. Καμμένος εξερχόμενος από το Μαξίμου, το βράδυ της Κυριακής, σε ερώτηση για την κυβερνητική πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε: «Θα τα πει όλα ο πρωθυπουργός σε λίγο». Οταν ρωτήθηκε αν θα έχει ανατροπή η υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι «δεν νομίζω», και πρόσθεσε: «Ολα θα πάνε καλά, θα τα πει όλα ο πρωθυπουργός».

Η υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της ΝΔ και επιτρόπου στην Κομισιόν φαίνεται να σκοντάφτει σε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε αντιδράσεις από πλευράς Κομισιόν. Μάλιστα, δημοσιεύματα στον Τύπο έφεραν τον Αλ. Τσίπρα ως διατεθειμένο να υπαναχωρήσει και να επιλέξει άλλον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εάν η ΕΕ δεχτεί ορισμένες ευνοϊκές - για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα - ρυθμίσεις. Εξάλλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, το βράδυ της Κυριακής σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις απ' τον πρωθυπουργό θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα.

Οι αντιρρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τουλάχιστον τρεις βουλευτές και ένα μέρος του στελεχιακού δυναμικού δεν φαίνεται να προβληματίζουν την κυβέρνηση. Στους διαφωνούντες βουλευτές (Δ. Κοδέλας και Ι. Γαϊτάνη) προστέθηκε και ο Κ. Λαπαβίτσας, που ζήτησε χτες «Πρόεδρο από την αριστερά», λέγοντας πως αυτή είναι επιθυμία και του Π. Λαφαζάνη και πολλών μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» εξέφρασε την ελπίδα «η πρόταση που θα φτάσει αύριο στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ» να είναι μια τέτοια πρόταση. Εντούτοις, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλ. Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha», υποστήριξε πως δεν είχε προγραμματιστεί για χτες η ανακοίνωση του υποψηφίου και ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» οι φήμες ότι ο Π. Λαφαζάνης έβαλε βέτο στο όνομα του ΠτΔ.

Να θυμίσουμε ότι η εκλογή του ΠτΔ θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία και με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε μέρες (και όχι μετά από πέντε μέρες) και εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151 ψήφους). Αν και πάλι δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά ύστερα από πέντε μέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Φοβούνται «ατύχημα» στα κυβερνητικά παζάρια και εσωστρέφεια

Με το βλέμμα στα παζάρια της κυβέρνησης με τους «εταίρους» και στην επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου θα συζητηθούν οι λόγοι της εκλογικής ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ, κινούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η εν λόγω συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ωστόσο πληροφορίες ανέφεραν ότι χτες μια σειρά στελέχη της ΝΔ (Ν. Κακλαμάνης, Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Πλακιωτάκης και Μ. Σπυράκη) ζήτησαν από τον Αντ. Σαμαρά την αναβολή της.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση και τις πολιτικές εξελίξεις, συνεχίζοντας να αναφέρουν ότι με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κίνδυνος «ατυχήματος» - εξόδου της χώρας από το ευρώ, στη ΝΔ επιμένουν στην εφαρμογή των μνημονίων διαρκείας που επιβάλλονται παντού στην ΕΕ, και τα οποία βέβαια δεν αμφισβητεί ούτε η τωρινή κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, διαφημίζουν στα μονοπώλια την ικανότητα της παράταξης, ως «δύναμης ευθύνης» και «υπεύθυνης αντιπολίτευση», να στηρίξει και από αυτήν τη θέση τη λήψη εκείνων των μέτρων που χρειάζεται το κεφάλαιο.

Βέβαια, στο εσωτερικό του κόμματος έχει ξεκινήσει συζήτηση για το ποια ηγεσία μπορεί να εξασφαλίσει το ρόλο αυτό για τη ΝΔ. Αλλωστε, καθώς ουσιαστικά όλα τα εγχώρια αστικά επιτελεία θέλουν αλλαγές στο έως τώρα μείγμα διαχείρισης, το οποίο εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, μπαίνει ζήτημα αλλαγών και στην ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα αυτό το άλλο μείγμα που προκρίνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη σε μια σειρά από δείπνα και συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ κορυφαίων στελεχών έχει μπει ζήτημα αντικατάστασης του Αντ. Σαμαρά και στροφής του κόμματος προς το «κέντρο» (σε αντιδιαστολή με τη «δεξιά» ρητορεία που ανέπτυξε προεκλογικά και προηγουμένως ακόμα), ώστε να εγκολπωθούν ξανά κρίσιμες γι' αυτούς μάζες ψηφοφόρων.

Στελέχη απευθύνονται και στον πρώην πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ζητώντας του να αναλάβει «πρωτοβουλίες». Ο Κ. Καραμανλής, πάντως, δεν δείχνει προσώρας διατεθειμένος να ξαναβγεί μπροστά για να πάρει το κόμμα στις πλάτες του. Ωστόσο, εκτιμάται πως με το κύρος που έχει ανάμεσα στους νεοδημοκράτες, δίνοντας στήριξη σε κάποιον από τους «δελφίνους», θα γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του, εμποδίζοντας το κόμμα να πέσει σε δίνη εσωστρέφειας. Πάντως, πολλές από τις κινήσεις που έκανε ο Αντ. Σαμαράς το προηγούμενο διάστημα (επίσπευση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόταση Στ. Δήμα για τη θέση, επίσπευση πρόωρων εκλογών) λέγεται ότι έγιναν κατόπιν συνεννόησης με τον Κ. Καραμανλή και ότι οι δυο τους έχουν ανοιχτή επικοινωνία. Αλλωστε, Καραμανλής και Σαμαράς φέρεται να είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία και αυτό που βγήκε προς τα έξω ήταν η «κοινή εκτίμησή» τους ότι «προέχει το καλό της χώρας» και η «ενότητα της παράταξης».

Στον αντίποδα, εξάλλου, των δείπνων αμφισβήτησης του Σαμαρά, ο Ν. Μηταράκης, υφυπουργός επί κυβέρνησης Σαμαρά, ετοιμάζει για σήμερα, Τρίτη, δείπνο με 25 βουλευτές που είναι «κοντά» στον Σαμαρά, ενώ οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης ετοιμάζονται για σύγκρουση με όσους αμφισβητήσουν τον Σαμαρά στην ΚΟ. Ο δε Α. Γεωργιάδης, που χρίστηκε από τον Σαμαρά και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, γράφεται ότι σχεδιάζει και αυτός δείπνο, υποστηρικτικό στο νυν πρόεδρο.

Υποστηρικτικά στον Σαμαρά βγήκε και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης. Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο καλεί την κυβέρνηση Τσίπρα να ακολουθήσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά (αντιδράσεις, π.χ., και της Ντόρας Μπακογιάννη), ο Κεφαλογιάννης τόνισε: «Κάποιοι για να "γρατζουνίσουν" τον Σαμαρά διακινδυνεύουν να τραυματίσουν τις σχέσεις της ΝΔ με το ΕΛΚ και να οδηγήσουν την παράταξή μας στην εσωστρέφεια».

ΠΟΤΑΜΙ
Προσφέρει στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο

Τη στήριξή του στην κυβέρνηση προκειμένου να συνεχιστούν τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου επανέλαβε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1.

Το κόμμα του βάζει πλάτη στη συγκυβέρνηση με την προϋπόθεση να συνεχιστούν οι «μεταρρυθμίσεις», καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, με ταυτόχρονη διασφάλιση της πορείας της χώρας εντός ΕΕ με ευρώ. Σε αυτή τη βάση άλλωστε το Ποτάμι προσφέρει και κοινοβουλευτική στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ αθροίζοντας τις ψήφους του σε αυτές της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσουν τα μέτρα αυτά με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, όπως ζητούν μια σειρά από κέντρα και παράκεντρα του συστήματος. Εξάλλου, όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο Στ. Θεοδωράκης, καλώντας την κυβέρνηση να μη φοβηθεί να προχωρήσει στα μέτρα αυτά, ο Αλ. Τσίπρας είναι ένας «ισχυρός πρωθυπουργός» και δε θα πρέπει να «απολογείται» στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην «ιστορία» της χώρας.

Λίγο αργότερα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού συζητήθηκε το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αν μας αρέσει η πρόταση της κυβέρνησης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα την ψηφίσουμε, διαφορετικά θα φέρουμε δική μας πρόταση», είπε ο επικεφαλής του.

Οπως αποφασίστηκε, αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης για ΠτΔ, θα συνεννοηθούν τα μέλη του Ποταμιού ηλεκτρονικά για να την εγκρίνουν ή όχι. Στην περίπτωση που δεν εγκριθεί, δεν αποκλείεται - όπως είπαν - να κατεβάσουν δική τους πρόταση, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν θα περάσει ή όχι. «Δεν πρέπει να είναι κατ' ανάγκη πολιτικός, έχουμε καταξιωμένους επιστήμονες και ανθρώπους που έχουν προσφέρει που μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν πρότασή μας», ειπώθηκε στη συνεδρίαση, χωρίς όμως να αναφερθούν ονόματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ