ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Βλέπουν «ωρολογιακή βόμβα» στη Γαλλία

Δημοσίευμα του βρετανικού «Economist» δείχνει τις ανησυχίες και τα ζόρια των αστών να διαχειριστούν την κρίση

Από παλιότερη συνάντηση Ολάντ, Μέρκελ, Μόντι, Ραχόι. Η Γαλλία αρχίζει ξανά να συγκεντρώνει τα φώτα, αναφορικά με την εξέλιξη της κρίσης
Από παλιότερη συνάντηση Ολάντ, Μέρκελ, Μόντι, Ραχόι. Η Γαλλία αρχίζει ξανά να συγκεντρώνει τα φώτα, αναφορικά με την εξέλιξη της κρίσης
Με ένα δημοσίευμα που επαληθεύει τις εκτιμήσεις ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα βαθύνει και αργά ή γρήγορα θα αγκαλιάσει το σκληρό πυρήνα της, ο βρετανικός Economist υποστηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα προβλήματα Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας είναι σταγόνα στον ωκεανό για τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης μπροστά στην «ωρολογιακή βόμβα», όπως τη χαρακτηρίζει, της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το περιοδικό, «εδώ και χρόνια η ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας υποχωρεί συνεχώς έναντι της Γερμανίας, με την τελευταία να έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της», ενώ αντίθετα, «η Γαλλία, χωρίς πλέον το περιθώριο της υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος, έχει στραφεί σε αύξηση των δημοσίων δαπανών και του χρέους της».

Το περιοδικό διαπιστώνει ακόμα ότι «το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα έχει επιδεινωθεί, επειδή οι γαλλικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται από τις υπερβολικά άκαμπτες εργασιακές σχέσεις, τις ρυθμίσεις αγοράς - προϊόντος, αλλά και τις υψηλότερες κοινωνικές εισφορές στην Ευρώπη (...) Η οικονομία έχει μείνει στάσιμη, ενδέχεται να πέσει σε ύφεση το τρέχον τρίμηνο και να μην αναπτυχθεί καθόλου τον επόμενο χρόνο (...) Με λίγα λόγια, πολλές από τις επιχειρήσεις της Γαλλίας δεν είναι ανταγωνιστικές και η κυβέρνηση ζει πέρα από τις δυνατότητές της».

Στο διά ταύτα, ο «Economist» προτείνει «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις», αφού «η κρίση μπορεί να χτυπήσει ακόμα και στις αρχές του νέου έτους», και «ο κ. Ολάντ δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να απενεργοποιήσει τη βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης».

Καθόλου τυχαία, οι απόψεις του βρετανικού περιοδικού βρίσκονται πολύ κοντά στα όσα σημειώνει το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεση για τη Γαλλία, όπου προειδοποιεί τη χώρα ότι κινδυνεύει να μείνει πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία σε θέματα ανταγωνιστικότητας, αν δεν προχωρήσει σε μείωση του εργατικού κόστους και της φορολογίας.

Μέσα στη βδομάδα, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε ανέθεσε σε ομάδα «σοφών» την κατάρτιση έκθεσης για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Γαλλία, δείχνοντας από τη μια την ανησυχία της Ευρωζώνης για την εξέλιξη της κρίσης, και επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Συνέχεια στα παζάρια

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, δυναμώνουν τα παζάρια για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ενόψει και του Γιούρογκρουπ της Τρίτης. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρε, για το Ταμείο «είναι καθοριστικής σημασίας το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αυτό σημαίνει πως έως το 2020 θέλουμε να δούμε το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της».

«Είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες δράσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους», συμπλήρωσε ο ίδιος, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς από την πλευρά της Ευρωζώνης. Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος «δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία, όπως λένε», δήλωσε και η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει πως θα υπάρξει μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους την ερχόμενη βδομάδα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα συμμετάσχει ξανά στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την Τρίτη. Ρίχνοντας κι αυτή καρφιά για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη, είπε ότι μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη το 2013, «εφόσον αυτοί που αποφασίζουν την πολιτική ενεργήσουν και κάνουν ό,τι πιστεύουμε όλοι πως είναι απαραίτητο και κατάλληλο για να υπάρξει ανάκαμψη από την κρίση».

«Η θέση μας περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν έχει αλλάξει - ούτε και πρέπει να αλλάξει», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, το επόμενο Γιούρογκρουπ αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στην Ελλάδα.

«Χρειαζόμαστε μια λύση για την Ελλάδα, η οποία να διαρκεί για κάποιο διάστημα», ήταν η ακριβής του δήλωση, δείχνοντας πως ο όποιος συμβιβασμός επιτευχθεί έχει ημερομηνία λήξης. Από την πλευρά της Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη στους Financial Times, δεν αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, όπως και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν.

Μιλώντας χτες σε εκδήλωση στο Βερολίνο, είπε μεταξύ άλλων ότι «αν το ερώτημα (σ.σ. για νέο κούρεμα) τεθεί όταν θα έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις το ζήτημα αλλάζει, διότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια το ζήτημα».


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα 44 δισ. είναι για να σωθεί ο λαός;

-- Η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν επιτυχία ότι ολοκλήρωσε τα «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα δάνεια της τρόικας και ότι ο λαός θα πρέπει να πανηγυρίζει γι' αυτό. Εχει λόγους ο λαός να το κάνει;

Η απάντηση είναι πως όχι. Κανένα όφελος δεν έχει ο λαός από τα δάνεια και τις δόσεις της τρόικας, ούτε πρόκειται να κερδίσει τίποτα από τα χρήματα που τώρα θα εκταμιευθούν, ανεξάρτητα αν είναι 44 ή λιγότερα δισ. ευρώ. Κι αυτό επειδή:

  • Τα δάνεια δίνονται για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία όμως προϋποθέτει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού. Για παράδειγμα, προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση ήταν τα μέτρα του 3ου Μνημονίου, που ισοπεδώνουν ό,τι είχε απομείνει όρθιο από μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα. Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς επιχαίρει ότι τα μέτρα που πάρθηκαν από το 2009 και έπειτα, έχουν συντελέσει ώστε το βιοτικό επίπεδο του λαού να πέσει κατά 40%! Η πραγματικότητα είναι βέβαια πολύ χειρότερη για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Η εκταμίευση της δόσης, ανεξάρτητα από το ύψος της, δε σημαίνει λιγότερα μέτρα στο μέλλον, αλλά ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και μάλιστα άμεσα. Για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης αποφασίστηκε η διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, το κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 32,6 δισ. μέχρι το 2016. Κυβέρνηση και τρόικα σερβίρουν ταυτόχρονα άλλα 6,4 δισ. ευρώ σε μέτρα, επιπλέον αυτών που νομοθέτησε η κυβέρνηση για το 2013 - 2014. Ολα αυτά προϋποθέτουν δάνεια και νέες θυσίες από το λαό για να συνεχιστεί η ελεγχόμενη χρεοκοπία και να σωθεί το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο από την κρίση.
  • Πρόσθετα στα παραπάνω, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να θεσπίσει άμεσα ένα «μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης», που θα προβλέπει περικοπές δημόσιων δαπανών ανάλογα με τις αποκλίσεις που θα διαπιστώνονται στις εισπράξεις από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Δηλαδή, αν δεν πιάνεται ο δημοσιονομικός στόχος με τη Σκύλλα των αποκρατικοποιήσεων, ο λαός θα πληρώνει ξανά και ξανά τη Χάρυβδη των περικοπών και των μέτρων.
  • Τα χρήματα που έρχονται με τη δόση, θα πάνε εξολοκλήρου στον Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και ο οποίος θα τροφοδοτείται με τα δάνεια του EFSF και μέρος από τα φορολογικά έσοδα. Ο λογαριασμός θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός όχι μόνο δεν πρόκειται να δει φράγκο από 31,5 ή από τα 44 δισ., αλλά επιπλέον θα πρέπει να τσοντάρει κιόλας από το υστέρημά του μέσω της φοροαφαίμαξης για να αποπληρωθεί το χρέος της πλουτοκρατίας.
  • Ακόμα κι αν ένα μέρος των χρημάτων από τα δάνεια φτάσει στην «πραγματική οικονομία», όπως λέει η κυβέρνηση, κανένα μέτρο δεν πρόκειται να παρθεί πίσω και κανένας μισθός δεν πρόκειται να αυξηθεί. Τα λεφτά θα πάνε στις τσέπες μεγαλοεπιχειρηματιών, που είτε τους χρωστάει το δημόσιο, είτε περιμένουν κρατικές ενισχύσεις για να κάνουν επενδύσεις στα αποκαΐδια των λαϊκών κατακτήσεων.

Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα και οι συνέπειες από τη δόση και τη συμφωνία που συνομολόγησαν κυβέρνηση και τρόικα για να σωθεί η πλουτοκρατία. Είναι φανερό ότι καμία ελπίδα δεν έχει ο λαός να κρεμαστεί από την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η δόση τον σώζει από τη χρεοκοπία και ότι τώρα έρχεται η ώρα της ανάπτυξης, από την οποία μάλιστα θα ωφεληθεί ο ίδιος, όπως προσπαθούν να τον πείσουν εν χορώ και με παραλλαγές τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδος για το λαό είναι να δυναμώσει η οργάνωση από τα κάτω, να μπλοκαριστούν τα βάρβαρα μέτρα, να μεγαλώσουν οι ρωγμές στο σύστημα. Κι αυτό προϋποθέτει ήττα της τρομοκρατίας για το χρέος και τις δόσεις, απεγκλωβισμό από τα ιδεολογήματα της ΕΕ και των κομμάτων της. Προϋποθέτει μαζικό ταξικό αγώνα προσανατολισμένο στην αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.


ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Οδηγία για έγχρωμους υπηκόους της

«Μεμονωμένα φαινόμενα» χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ τα περιστατικά ρατσιστικής βίας, τα οποία επισημαίνονται σε οδηγία που απευθύνει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα σε έγχρωμους Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα. Στην οδηγία, η αμερικάνικη πρεσβεία προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες, κυρίως αφρικανικής, ισπανικής και ασιατικής καταγωγής που επισκέπτονται την Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων βίας και επιθέσεων εναντίον αλλοδαπών. Καλεί, παράλληλα, όλους τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν να μετακινηθούν σήμερα, ημέρα εορτασμού του Πολυτεχνείου, σε όλους τους δρόμους γύρω από το ίδρυμα, καθώς και στους δρόμους απ' όπου θα περάσει η πορεία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, σημειώνει ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει μια χώρα ασφαλής» και αρπάζει την ευκαιρία να επαναφέρει τη θεωρία της «μηδενικής ανοχής σε αυτά τα φαινόμενα», η οποία, από τις δυνάμεις καταστολής, εξαντλείται όλη στις πλάτες των μεταναστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ