88ο ΜΕΡΟΣ
Στο κέντρο όλης αυτής της αντιπολίτευσης βρισκόταν το Δημοτικό Συμβούλιο και το μαχητικό του όργανο - η Επιτροπή Σωτηρίας, που αντιδρούσε ενάντια σε κάθε διάταγμα του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού, παίρνοντας συνέχεια αποφάσεις, με τις οποίες δεν αναγνώριζε τη σοβιετική κυβέρνηση και συνεργαζόταν ανοιχτά με τις καινούριες αντεπαναστατικές "κυβερνήσεις", που είχαν σχηματιστεί στο Μογκιλιόφ... Ετσι, λόγου χάρη στις 17 (4) του Νοέμβρη, η Επιτροπή Σωτηρίας απευθύνθηκε "προς όλες τις αυτοδιοικήσεις των πόλεων και τα ζέμστβα, προς όλες τις δημοκρατικές και επαναστατικές οργανώσεις των αγροτών, των εργατών, των στρατιωτών και των λοιπών πολιτών" με τα παρακάτω λόγια:
"...1) Να μην αναγνωρίσετε την μπολσεβίκικη κυβέρνηση και να παλέψετε ενάντιά της. 2) Να σχηματίσετε τοπικές επιτροπές σωτηρίας της πατρίδας και της επανάστασης, που θα πρέπει να συνενώσουν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις για να βοηθήσουν την Πανρωσική επιτροπή σωτηρίας στην εκπλήρωση των καθηκόντων της... ".
Στο μεταξύ όμως οι εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση έδωσαν στην Πετρούπολη μεγάλη υπεροχή στους μπολσεβίκους. Μετά απ' αυτό, ακόμα και οι μενσεβίκοι - διεθνιστές δήλωσαν πως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επανεκλεγεί, γιατί δεν αντανακλά πια την πολιτική διάθεση του πληθυσμού της Πετρούπολης... Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο το κατέκλυσε ένας χείμαρρος από αποφάσεις των εργατικών οργανώσεων, των στρατιωτικών τμημάτων, ακόμα και των αγροτών των περιχώρων, οι οποίες αποκαλούσαν το Δημοτικό Συμβούλιο "αντεπαναστατικό και κορνιλοφικό" και ζητούσαν να καταθέσει τα πληρεξούσιά του. Οι τελευταίες μέρες του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ιδιαίτερα θυελλώδεις, γιατί οι εργάτες των επιχειρήσεων του δήμου ζητούσαν να τους δοθεί ένας κάπως υποφερτός μισθός και απειλούσαν με απεργία...
Στις 23 (10) του Νοέμβρη η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή με επίσημη διαταγή, διέταξε τη διάλυση της Επιτροπής Σωτηρίας. Στις 29 (16) του μήνα, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού αποφάσισε να διαλυθεί και να επανεκλεγεί το Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης.
"Επειδή το Κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο, που εκλέχτηκε στις 20 Αυγούστου... έχασε ολοφάνερα και οριστικά το δικαίωμα να εκπροσωπεί τον πληθυσμό της Πετρούπολης, εφόσον ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τις διαθέσεις και τις επιθυμίες του... Επειδή η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχασε κάθε πολιτική εμπιστοσύνη, συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα τυπικά της δικαιώματα για να δρα αντεπαναστατικά ενάντια στη θέληση των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών, να σαμποτάρει και να υπονομεύει τη σχεδιασμένη κοινωνική δουλιά, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού θεωρεί αναγκαίο να καλέσει τον πληθυσμό της πρωτεύουσας ν' αποφασίσει για την πολιτική της αυτοδιοίκησης της πόλης.
Για το σκοπό αυτό το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού αποφασίζει:
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης διαλύεται. Σαν μέρα διάλυσης ορίζεται η 17η του Νοέμβρη του 1917.
2. Ολα τα υπεύθυνα πρόσωπα, που είναι εκλεγμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο της τωρινής περιόδου, θα παραμείνουν στις θέσεις τους και θα εκπληρώνουν όλα τα καθήκοντα με τα οποία είναι επιφορτισμένα, μέχρι που ν' αναλάβουν αυτά τα καθήκοντα τα υπεύθυνα πρόσωπα που θα εκλεγούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της νέας περιόδου.
3. Ολοι οι υπάλληλοι της αυτοδιοίκησης της Πετρούπολης θα παραμείνουν για την εκπλήρωση των άμεσων καθηκόντων τους. Αν εγκαταλείψουν αυθαίρετα τη δουλιά, θ' απολυθούν αμέσως.
4. Οι καινούριες εκλογές του Δημοτικού Συμβουλίου της Πετρούπολης θα διεξαχθούν στις 26 του Νοέμβρη 1917, με βάση τις "Θέσεις για τις εκλογές των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της Πετρούπολης της 26 του Νοέμβρη 1917" που εκδίδονται σύγχρονα μ' αυτή την απόφαση.
5. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης της νέας περιόδου θα συνέλθει στις 28 του Νοέμβρη 1917, στις 2 η ώρα το απόγευμα.
6. Οσοι δεν πειθαρχήσουν στο παραπάνω διάταγμα, καθώς και όσοι σκόπιμα σπαταλούν ή καταστρέφουν την περιουσία της πόλης, θα συλλαμβάνονται αμέσως και θα παραπέμπονται στο στρατιωτικό επαναστατικό δικαστήριο... ".
Παρά το διάταγμα αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο συνέχιζε να συνέρχεται, να παίρνει αποφάσεις για την "υπεράσπιση των θέσεών του μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος" και να κάνει δραματικές εκκλήσεις στον πληθυσμό να σώσει "την εκλεγμένη αυτοδιοίκηση της πόλης". Ο πληθυσμός όμως παρέμεινε αδιάφορος ή εχθρικός. Στις 30 (17) του Νοέμβρη ο δήμαρχος Σρέιντερ και μερικά ακόμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου πιάστηκαν, ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι. Την ίδια μέρα καθώς και την επόμενη, το Δημοτικό Συμβούλιο συνερχόταν ακόμα. Οι συνεδριάσεις του όμως διακόπτονταν συχνά από τους κοκκινοφρουρούς και τους ναύτες, που καλούσαν ευγενικά τη συνέλευση να διαλυθεί. Στις 2 του Δεκέμβρη (20 Νοέμβρη), τη στιγμή που μιλούσε ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα Νικολάγιεφ, μπήκε ένας αξιωματικός με κάμποσους ναύτες και διέταξε τη συνέλευση να διαλυθεί, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χρησιμοποιήσει βία. Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την τελευταία απόφαση διαμαρτυρίας, μα στο τέλος "υποχώρησε μπροστά στη βία". Το Νέο Δημοτικό Συμβούλιο, που εκλέχτηκε ύστερα από 10 μέρες, ήταν σχεδόν στο σύνολό του, μπολσεβίκικο. "Οι μετριοπαθείς" σοσιαλιστές αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στις εκλογές.
Ωστόσο παρέμειναν ακόμα μερικά κέντρα επικίνδυνης αντιπολίτευσης. Τέτοια ήταν οι "δημοκρατίες" της Ουκρανίας και της Φιλανδίας, που δεν έκρυβαν καθόλου τις αντισοβιετικές τους τάσεις. Οι κυβερνήσεις του Ελσινγκφορς και του Κιέβου συγκέντρωσαν γύρω τους πιστά στρατιωτικά τμήματα και άρχισαν το ξερίζωμα του μπολσεβικισμού, τον αφοπλισμό και το διώξιμο των ρωσικών στρατευμάτων. Η ουκρανική ράντα άρπαξε την εξουσία σ' όλη τη Νότια Ρωσία και βοηθούσε τον Καλέντιν με ανθρώπους και πολεμοφόδια. Η Φιλανδία και η Ουκρανία άρχισαν μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς και επιπλέον μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς και, επιπλέον, αναγνωρίστηκαν αμέσως από τις συμμαχικές κυβερνήσεις, που τους χορήγησαν μεγάλα δάνεια, υποστηρίζοντας τις εύπορες τάξεις τους στη δημιουργία αντεπαναστατικών κέντρων για επίθεση ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία. Τελικά, όταν ο μπολσεβικισμός νίκησε και στις δύο αυτές χώρες, η συντριμμένη αστική τάξη κάλεσε τους Γερμανούς, που επανέφεραν την εξουσία της...
ΑΥΡΙΟ ΤΟ 89ο ΜΕΡΟΣ
Στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων, οι ΚΟ του ΚΚΕ οργανώνουν τις παρακάτω συσκέψεις - εκδηλώσεις:
Αύριο Τετάρτη
Μεθαύριο Πέμπτη
Η Κομματική Οργάνωση Αρχανών διοργανώνει συνεστίαση στις 8 βράδυ, στην ταβέρνα "ΠΑΕΖΑΝΟΥ". Θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.
Παρασκευή 19.12.97
Σάββατο 20.12.97
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στις 8 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο της Αρτας οργανώνει η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ με σύνθημα: "Στο νέο αιώνα με δύναμη και ορμή για Ελλάδα και Ευρώπη Σοσιαλιστική". Στην εκδήλωση θα μιλήσει μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει συναυλία με πολιτικά τραγούδια από την Μαρία Δημητριάδη και τον Γιάννη Θωμόπουλο.
Κυριακή 21.12.97
Συνάντηση της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ με τον Κ. Στεφανόπουλο
Τα επιχειρήματα υπέρ της διεξαγωγής Δημοψηφίσματος για τις Συνθήκες Μάαστριχτ και Αμστερνταμ ανέπτυξε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, κατά τη διάρκεια της 40λεπτης συνάντησης που είχε μαζί του την περασμένη Παρασκευή. Επίσης τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Επιτροπή σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο Κ. Στεφανόπουλος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα τις εκτιμήσεις της Επιτροπής σχετικά με την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης του ελληνικού λαού όσον αφορά το πραγματικό περιεχόμενο αυτών των Συνθηκών. Υπενθύμισε, επίσης, τις υφιστάμενες συνταγματικές προβλέψεις για τη διεξαγωγή εθνικών Δημοψηφισμάτων, ενώ έδειξε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες που έχει προγραμματίσει η Επιτροπή το επόμενο διάστημα.
Στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ συμμετείχαν οι Μιχ. Βαρδάνης, υποστράτηγος ε. α., Αντ. Ντρέκος, οικονομολόγος, Ιωάν. Σαμαράς, καθηγητής Πανεπιστημίου και Γ. Τσαπόγας, δημοσιογράφος.
Το ΚΜΕ διοργανώνει 5ήμερη χριστουγεννιάτικη εκδρομή από 24.12.97 έως και 28.12.97 σε Μονεμβάσια, Γύθειο, Αρεόπολη, Μάνη, Μυστρά. Για κρατήσεις θέσεων, δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή στα τηλέφωνα: 88.100.46 και 88.100.74 από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ. καθημερινά.
Καταγγελία της ΑΕ Λήμνου του ΚΚΕ
Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ καταγγέλλει στο λημνιακό λαό τον διοικητικό υπάλληλο του Νοσοκομείου Λήμνου Μουστάκα Χαράλαμπο, ο οποίος, επικαλούμενος τον εμφυλιοπολεμικό αμερικανόπνευστο και καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα του 1956, απέπεμψε από το χώρο του νοσοκομείου τα μέλη του Κόμματος που έκαναν Οικονομική Εξόρμηση προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ.
Οι κομμουνιστές της Λήμνου, που ήταν και είναι πρωτοπόροι στους αγώνες, μέσα κι έξω απ' τη Βουλή, για την αναβάθμιση, τόσο της κτιριακής υποδομής του νοσοκομείου Λήμνου, όσο και για τη στελέχωσή του σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό, μπορούν να κοιτάνε στα μάτια τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και να ζητάνε να στηρίξουν οικονομικά το Κόμμα, που ασταμάτητα αγωνίζεται για τα συμφέροντά τους, καθώς και για την υπεράσπιση και ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας υγείας όλου του λημνιακού λαού.
Τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες, όπως αυτή του συγκεκριμένου υπαλλήλου, ο οποίος διατέλεσε και συνδικαλιστής, δε μας πτοούν. Καλούμε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Λήμνου να στηρίξουν το Κόμμα, που αταλάντευτα αγωνίζεται στο πλευρό τους για τη λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων τους.