Στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος»
Από την κινητοποίηση στο ΥΠΕΞ την περασμένη βδομάδα |
Η πρωτοβουλία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της καμπάνιας της για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, μετά και τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, απαιτώντας από την κυβέρνηση να διεκδικήσει τώρα από τη γερμανική κυβέρνηση τις πολεμικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές και τα εγκλήματα που προξένησαν οι ναζί στον λαό της χώρας μας.
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
- «Τι πλήρωσαν ΟΔΓ και Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Τι πλήρωσε στην Ελλάδα η ΟΔΓ και τι λέει σήμερα» - Νίκος Παπαγεωργάκης, ιστορικός, υπεύθυνος του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης».
- «Οι οφειλόμενες γερμανικές υποχρεώσεις και η "αλλαγή" της Ιστορίας» - Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
- «80 χρόνια από τη Διάσκεψη του Πότσνταμ: Οι πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις και οι διεθνείς οργανισμοί» - Νότης Μαριάς, πρώην ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και βουλευτής Ηρακλείου, καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
- «Το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, τα προγράμματα και οι στόχοι του. Το νήμα που τα συνδέει με το ιστορικό παρελθόν της Γερμανίας» - Φιλιώ Τόλια, διδάκτορας Ιστορικός, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.- «Η ηθική υποχρέωση της Γερμανίας για την αποκατάσταση των εγκλημάτων σε βάρος του λαού» - Διονύσης Δρόσος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
- «Η δράση του ΚΚΕ στο πλαίσιο της ΕΕ για τις πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις» - Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
- «Το πόρισμα της Βουλής και η αξία του» - Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ.
Πρόκειται για χωριό που καταστράφηκε ολοκληρωτικά με φωτιά στις 23 Απρίλη 1944 από τους ναζί.
Με συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Μουζακάτων, που στήθηκε για να θυμίζει άλλη μια ναζιστική θηριωδία, τέθηκε ξανά εκ νέου το αίτημα αναγνώρισης του χωριού ως «μαρτυρικό χωριό».
Αυτό τόνισε και ο Γιάννης Κουρούκλης, Γραμματέας της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ, που στην ομιλία του αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο νησί μετά την παράδοση της Ιταλίας τον Σεπτέμβρη του 1943, την εξόντωση της μεραρχίας Aqui, το ξεκίνημα της κατοχής του από τους Γερμανούς και στην ανάπτυξη της αντίστασης του λαού, ιδιαίτερα του ΕΛΑΣ, σημειώνοντας πως «τα Μουζακάτα εξελίσσονται όλο αυτό το διάστημα σε μια από τις έδρες του αντάρτικου», με τους περισσότερους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν, πολλοί και ως πρωτεργάτες στην Εθνική Αντίσταση και τον ΕΛΑΣ Κεφαλονιάς.
Αναφερόμενος στην καταστροφή του χωριού, σημείωσε πως οι κατοχικές αρχές θέλησαν ακριβώς αυτή τη ζημιά να σταματήσουν: «Αλλωστε η ίδια η αιτιολογική προκήρυξη των κατοχικών αρχών αναφορικά με τα Μουζακάτα πιστοποιεί μεταξύ ψευδολογιών ότι η επίθεση αποφασίστηκε, επειδή το σύνολο σχεδόν του χωριού συμμετείχε σε αντιστασιακές οργανώσεις, "αντάρτικες συμμορίες" όπως τις αποκαλεί», σημείωσε και υπογράμμισε πως «το σχέδιο των κατοχικών αρχών ήταν κυνικό, κτηνώδες αλλά συνειδητό και υπολογισμένο. Πιο συγκεκριμένα, στρατεύματα μετακινούνται στις 22 Απρίλη από το Αργοστόλι στη Σάμη. Οι Γερμανοί ενημερώνονται από έναν συνεργάτη τους, κρατούμενο νωρίτερα του ΕΛΑΣ. Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις γίνονται επίσης όταν ο ΕΛΑΣ συλλαμβάνει στέλεχος της ΠΟΚ, διορισμένο διευθυντή νομαρχίας από τη δωσίλογη κυβέρνηση. Τις πρώτες ώρες της επομένης μέρας πλησιάζουν από 3 πλευρές, σχηματίζουν ένα "πέταλο" γύρω από το χωριό. Στις 7 το πρωί εισβάλλουν, καταχρώνται την παραγωγή και τον όποιο υλικό εξοπλισμό διέθετε κάθε οικογένεια, διασκορπίζουν όσα δεν τους χρειάζονται, αναζητούν οπλισμό, ανατινάζουν την εκκλησία, περιχύνουν με βενζίνη τα σπίτια. Το χωριό καιγόταν όλη μέρα. 4 κάτοικοι συλλαμβάνονται: Γιάννης Γρηγοράτος, Γιάννης Μουρίκης, Αριστομένης και Πέτρος Μιχαλάτος εκτελούνται συμβολικά την 1η Μαΐου, μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Σύμφωνα με μαρτυρία, ο Πέτρος Μιχαλάτος πριν εκτελεστεί δηλώνει περήφανος και ως Ελληνας και ως ΕΠΟΝίτης. Κατά την επιχείρηση ντόπιοι συνεργάτες των Γερμανών πληροφορούν, υποδεικνύουν και ενδεχομένως πλιατσικολογούν. Στο στόχαστρο των Γερμανών θα βρεθούν την ίδια περίοδο κτίσματα και σε άλλα χωριά της περιοχής, κυρίως στα Αλευράτα».
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τέλος για την 9η Μάη και τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης πρόβαλε το βράδυ του Σαββάτου το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Β' Παγκόσμιος Πόλεμος - 80 χρόνια μετά».
Συνεχίζονται οι προβολές του καινούργιου ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ, «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος - 80 χρόνια μετά».
Το πρόγραμμα των επόμενων προβολών στην Αττική (όλες με ελεύθερη είσοδο) μέχρι στιγμής έχει ως εξής:
- Στις 7.30 μ.μ. στο Περιστέρι, στο Θέατρο Πολιτών Περιστερίου (Παπαρηγοπούλου 94).
- Στις 7.30 μ.μ. στον Χολαργό, στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του δημαρχείου.
- Στις 7 μ.μ. στους Αγίους Αναργύρους, στον κινηματογράφο «Μαρία Ελενα» (Αγίας Παρασκευής 40).
- Στις 8.30 μ.μ. στην Ανάβυσσο, στο ΚΑΠΗ Αναβύσσου (Μ. Αλεξάνδρου).
- Στις 8 μ.μ. στα Μέγαρα, στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.
- Στις 7 μ.μ. στη Μεταμόρφωση, στον συνεδριακό χώρο του δήμου Μεταμόρφωσης (Δηλαβέρη).
- Στις 6 μ.μ. στη Σαλαμίνα, στην αίθουσα «Δ. Μπόγρη» του δημαρχείου (Λεωφ. Κ. Καραμανλή και Αμμοχώστου 1).
- Στις 8 μ.μ. στη Νέα Ιωνία, στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αστέρας» (Ασκληπιού 4).
- Στις 7.30 μ.μ. στην Αθήνα, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36).
- Στις 8.30 μ.μ. στον Πύργο, στην κεντρική πλατεία, στον χώρο του Επαρχείου.
- Στις 8 μ.μ. στην Ιεράπετρα, στην αίθουσα «Ιωάννη Χρηστάκη» (πρώην «Μελινάκι»).
- Στις 7 μ.μ. στις Σέρρες, στην αίθουσα της ΚΕΔΗΣ (Εθνικής Αντίστασης 34).
- Στις 11 π.μ. στη Λιβαδειά, στο cineplex «Φίλιππος».
- Στις 8 μ.μ. στη Λέσβο, στο cafe «Σινέ» στην Καλλονή.
Τη Δευτέρα 19 Μάη στις 6.30 μ.μ., οι κλαδικές ΚΟΒ της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Δουλεύουμε για να ζούμε ή ζούμε για να δουλεύουμε;», στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά.