ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Ετοιμα" τα σχέδια επέμβασης του ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Το κύριο σώμα διαμόρφωσης αποφάσεων του ΝΑΤΟ (πρεσβευτές) συζήτησε χτες στις Βρυξέλλες την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για ανάληψη στρατιωτικής δράσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στη σερβική επαρχία.

Το συμβούλιο των πρεσβευτών εξέφρασε "ανησυχία για τις συνεχιζόμενες σερβικές επιθέσεις και τις συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό" στο Κοσσυφοπέδιο.

Είναι "πιθανό", σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ότι το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει για να εγκρίνει τα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης στο τμήμα και γύρω από το Κόσσοβο.

Σε αυτά σημειώνονται τρεις "βασικές" επιλογές: (i) ανάπτυξη στρατευμάτων"προληπτικά" στα σύνορα του Κόσσοβου με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, (ii) αεροπορικές επιδρομές κατά "συγκεκριμένων στόχων" στο Σερβικό έδαφος και (iii) ανάπτυξη στρατευμάτων και εντός Γιουγκοσλαβίας. Ενας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε ότι "τα σχέδια μπορούν να εφαρμοστούν ταχύτατα αν αυτό απαιτηθεί".

Οι πρεσβευτές των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ επανέλαβαν, πάντως, το κάλεσμά τους για μια λύση "μέσω διαπραγμάτευσης" μεταξύ του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των Κοσσοβάρων Αλβανών.

"Ο Μιλόσεβιτς έχει την πρωταρχική ευθύνη να προστατεύσει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών της Γιουγκοσλαβίας και οι πράξεις του φέρουν τη Γιουγκοσλαβία σε ευθεία αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα", είπε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε πάντως, σε μια προσπάθεια "τήρησης των προσχημάτων", ότι "από την άλλη, το ΝΑΤΟ εξίσου καταδικάζει τη βία από τον UCK (τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου") και τα μέλη της διεθνούς κοινότητας δεν υιοθετούν τον σκοπό ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου".

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, είπε πάντως πως"το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα προκαλέσει την επέμβασή του". Πρόσθεσε ότι "νομίζω πως κάθε ημέρα που συνεχίζεται η βία, φέρνει την κοινότητα του ΝΑΤΟ πιο κοντά σε συναίνεση".

Ο Μπέικον είπε ότι 1.200 στρατιώτες, από 14 χώρες μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Ελλάδα και η Τουρκία, θα συμμετάσχουν στην πενθήμερη άσκηση που θα αρχίσει στις 17 Αυγούστου στην Αλβανία, με στόχο τη γρήγορη ανάπτυξη ιατρικού υλικού και μονάδων μηχανικού, για την επισκευή δρόμων και κτιρίων. Η δεύτερη άσκηση, στην ΠΓΔΜ, θα γίνει από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου και θα εστιαστεί σε καθήκοντα διατήρησης της ειρήνης.

Τα σχέδια αύξησης της πίεσης προς τον Μιλόσεβιτς ή/και της επέμβασης συζήτησαν τηλεφωνικά ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, έστειλε στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο νέο, αυστηρό μήνυμα, στο οποίο τονίζει ότι "η συνέχιση της σερβικής επίθεσης αυξάνει τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ".

Αμερικανός διπλωμάτης έλεγε πως "υπάρχει η πεποίθηση" ότι ο Μιλόσεβιτς θα αντιδράσει στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας μόνο εάν υπάρξει απειλή χρήσης βίας. Παράλληλα, "δε θα επιτραπεί" στη Ρωσία να ασκήσει "βέτο" σε τυχόν στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ...

Σε επίπεδο διπλωματικής δραστηριότητας, απεσταλμένοι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας αναμένονταν χτες στην πρωτεύουσα του Κόσσοβου Πρίστινα. Ο Κρίστοφερ Χιλ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια και μεσολαβητής στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Αφανάσιεφκσι, επρόκειτο να έχουν επαφές με τον Κοσσοβάρο Αλβανό ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών επρόκειτο επίσης να έχει συνάντηση με εκπροσώπους των τοπικών σερβικών αρχών.

Ο Ρουγκόβα έκανε νέα "έκκληση επείγουσας διεθνούς προστασίας για το Κοσσυφοπέδιο και τους κατοίκους του". Επανέλαβε ότι "καλύτερη λύση για το Κοσσυφοπέδιο είναι η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα με ένα διεθνές προτεκτοράτο ως πιθανή ενδιάμεση κατάσταση". Αναφερόμενος στα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ είπε ότι "χαιρετίζουμε οποιαδήποτε επέμβαση που θα έχει στόχο να σταματήσει τη σερβική πολεμική μηχανή".

Σέρβος αξιωματούχος, πάντως, διαβεβαίωσε χτες ότι οι επιχειρήσεις έχουν "σχεδόν σταματήσει" στο Κόσσοβο, και οι συγκρούσεις που αναφέρονται είναι σποραδικές και με στόχο την "αποκατάσταση της τάξης"...

ΚΕΝΥΑ - ΤΑΝΖΑΝΙΑ
"Δίδυμες εκρήξεις" σκορπούν θάνατο και πανικό

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δύο σχεδόν ταυτόσημες και ταυτόχρονες πολύ ισχυρές εκρήξεις, σε δύο, όμως, διαφορετικές αφρικανικές χώρες, συγκλόνισαν συθέμελα τις πρωτεύουσες των χωρών και έσπειραν θάνατο, τρόμο και πανικό. Στόχος, οι αμερικανικές πρεσβείες, αλλά τελικά, όπως πάντα, το φόρο πλήρωσαν οι αθώοι και ανύποπτοι πολίτες.

Ο προσωρινός απολογισμός είναι 45 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά. Η Αστυνομία της Κένυας εξέφρασε φόβους ότι οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι μπορεί να φτάσουν τους 80 και οι τραυματίες τους 1.000, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και των υπόλοιπων πρακτορείων. "Προς το παρόν, έχουμε 20 βεβαιωμένους θανάτους, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι παγιδευμένοι στο κτίριο, δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία, ίσως άλλοι 60", δήλωσε αξιωματούχος της Αστυνομίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10.45 το πρωί τοπική ώρα, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από πολυώροφο κτίριο στην καρδιά της κενυάτικης πρωτεύουσας, που στεγάζει, τόσο την Τράπεζα Συνεργασίας, όσο και κυβερνητικά γραφεία και βρίσκεται δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία. Από την έκρηξη, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το κτίριο και μεγάλο τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ δύο διερχόμενα αστικά λεωφορεία που μετέφεραν εργαζόμενους και κόσμο, στην ουσία, διαλύθηκαν. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που από το ωστικό κύμα σε ακτίνα 500 μέτρων όλα τα κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Πολλά άτομα έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του κτιρίου και τα σωστικά συνεργεία μαζί με τους πολίτες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανασύρουν τυχόν επιζώντες.

Το ίδιο σκηνικό και στην Τανζανία

Οσο για την πρωτεύουσα της Τανζανίας, η έκρηξη σημειώθηκε μόλις δέκα λεπτά αργότερα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και πολλά τραυματίστηκαν σοβαρά από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα, Νταρ Ες Σαλάαμ και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στη συνοικία που βρίσκονται οι ξένες πρεσβείες, μεταξύ των οποίων και η αμερικανική, ήταν σταθμευμένο ένα μεγάλο βυτιοφόρο καυσίμων τη στιγμή της έκρηξης. Το σκηνικό, όμως, ήταν λίγο διαφορετικό, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας και πεζοναύτες που έσπευσαν στην αμερικανική πρεσβεία δεν άφησαν κανένα να πλησιάσει, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι και σ' αυτήν την έκρηξη ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος. Πάντως, η αμερικανική πρεσβεία έχει κατά τα δύο τρίτα καταστραφεί.

Οι Αμερικανοί ο στόχος

Ανάμεσα στον επίσημο αριθμό των νεκρών, συγκαταλέγονται και τουλάχιστον έξι Αμερικανοί πολίτες και πιθανόν πολλοί Αμερικανοί βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες, όπως και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι Προύντενς Μπάσνελ,όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Λι ΜακΛίνι και ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Κρις Σαρφ."Πρόκειται σαφώς για μια τρομοκρατική ενέργεια", είπε ο ΜακΛίνι, αλλά ως τώρα δεν έχει αναληφθεί ευθύνη από κανέναν. Η κενυατική Αστυνομία πάντως συνέλαβε ήδη έναν ύποπτο. Πρόκειται για έναν άνδρα με αραβική ενδυμασία, ο οποίος εντοπίστηκε από έναν πεζοναύτη κοντά στην πρεσβεία, εξαιτίας ύποπτης συμπεριφοράς (;).

Οι εκρήξεις αυτές, που είχαν ως προφανή στόχο τις αμερικανικές πρεσβείες, ανάγκασαν την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ να επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον από τη Ρώμη, όπου πραγματοποιούσε ιδιωτική επίσκεψη. Η αμερικανική κυβέρνηση εξάλλου, ήδη, απέστειλε στους τόπους των εκρήξεων μια ιατρική ομάδα, καθώς και ειδικούς σε θέματα ασφαλείας και μηχανικούς, έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε τις εκρήξεις στις δύο αμερικανικές πρεσβείες της Αφρικής "τρομοκρατικές ενέργειες" και δήλωσε ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία δύο ή τρεις βόμβες χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στις δύο αυτές εκρήξεις.

Για το θέμα, όπως ήταν φυσικό, δηλώσεις έκανε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον,ο οποίος καταδίκασε τις επιθέσεις και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, αλλά τόνισε ότι "οι Αμερικανοί θα προβούν σε όλες αυτές τις ενέργειες και τις έρευνες που θα κριθούν αναγκαίες, προκειμένου να φέρουν τους τρομοκράτες ενώπιον της Δικαιοσύνης, οτιδήποτε και αν συμβεί και όσο χρόνο μπορεί αυτό να απαιτήσει".

"Ελευθερία στο Σουδάν"

Ψήφισμα συμπαράστασης της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά

Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά και γύρω δήμων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με αφορμή τα γεγονότα τρόμου στο Σουδάν.

"Μάθαμε από τον Τύπο τα τελευταία γεγονότα βίας και τρόμου που επικρατούν στο κράτος του ΣΟΥΔΑΝ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ το καθεστώς των φανατικών ισλαμιστών του ΧΑΡΤΟΥΜ, που με στρατιωτικό πραξικόπημα τις 30/7/1998 κατάργησαν το Σύνταγμα, διέλυσαν τη ΒΟΥΛΗ, τα κόμματα και τα Συνδικάτα, εισβάλλοντας στα γραφεία της νόμιμης Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Σουδάν (ΓΣΕΣ) και συλλαμβάνοντας τον πρόεδρο, τον γεν. γραμματέα και όλα τα μέλη της ηγεσίας της ΓΣΕΣ, των οποίων η ζωή τους διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Εμείς σαν Ελληνες συνδικαλιστές από το χώρο των Συνταξιούχων του ΙΚΑ Πειραιά, καταδικάζουμε τη σύλληψη των συνδικαλιστών, χωρίς καμία κατηγορία, καθώς και την παραβίαση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επιβολή θεοκρατικού δικτατορικού καθεστώτος βίας και τρομοκρατίας ενάντια στο σουδανικό λαό.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ στέλνουμε τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα του σουδανικού λαού, στους εργαζομένους αγωνιστές του Σουδάν, για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΕΙΡΗΝΗ.

ΖΗΤΑΜΕ την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών και την άμεση απελευθέρωση των συνδικαλιστών και όλων των πολιτικών κρατουμένων".

Οι χώροι μετά από τις σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις στην Κένυα και την Τανζανία

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Αμεση εκεχειρία" θέλει ο ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ. -

Με μια ασυνήθιστα "σκληρή" ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο ΗΕ ζήτησε χτες "άμεση εκεχειρία" στο Αφγανιστάν και επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Στις σκληρές μάχες αυτήν την εβδομάδα, οι φανατικοί Ισλαμιστές Ταλιμπάν (που ελέγχουν το 85% του εδάφους της χώρας) προωθήθηκαν στο Μαζάρ - ε - Σαρίφ, προπύργιο της ετερόκλητης Συμμαχίας του Βορρά (που ελέγχει το υπόλοιπο 15%).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας "απαιτεί άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία", ανέφερε η χτεσινή δήλωση. "Η αφγανική κρίση μπορεί να ρυθμιστεί μόνο με ειρηνικά μέσα, διαμέσου άμεσου διαλόγου των αντιμαχόμενων αφγανικών ομάδων με την αρωγή των Ηνωμένων Εθνών". Το Συμβούλιο επίσης επέκρινε τους Ταλιμπάν για την απόφασή τους να αποπέμψουν τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον Ερυθρό Σταυρό, που κατέστησε αδύνατη "τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες και στους κατοίκους της Καμπούλ".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε επίσης "όλες τις χώρες" να αποφύγουν την ανάμειξη στα εσωτερικά του Αφγανιστάν, πολύ περισσότερο με την αποστολή "στρατιωτικών συμβούλων" (Πακιστάν και Ρωσία κατηγορούνται ότι έχουν αποστείλει αξιωματούχους τους στη χώρα)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ