Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το πρόβλημα της ονομασίας της FYROM μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή
Eurokinissi |
Αμέσως μετά, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η Αλ. Παπαρήγα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της συνάντησης και απάντησε σε ερωτήσεις τους.
Στις δηλώσεις της υπογράμμισε:
«Ζητήσαμε από την ελληνική κυβέρνηση να απεμπλακεί από τη λαθεμένη συμφωνία του 1992, που εμείς δεν την υπογράψαμε στο τότε Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Και, βεβαίως, το ότι δεν την υπογράψαμε δε σημαίνει ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα και δεν μπορέσαμε να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ή να αντιπαλέψουμε τις εθνικιστικές και αλυτρωτικές απόψεις της εκάστοτε ηγεσίας της FYROM και των διάφορων εθνικιστικών και σοβινιστικών θυλάκων. Κατά τη γνώμη μας, πρέπει να απεμπλακεί. Ομως, πρέπει να στρέψει την προσοχή της στα εξής ζητήματα:
Πρώτον, οποιαδήποτε και να είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας, εφόσον περιέχει τον όρο "Μακεδονία", "Μακεδονικός" κλπ., σαφώς πρέπει να προσδιοριστεί ως αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικός όρος. Σαφώς και πρέπει να διασφαλισθεί η Ελλάδα από κάθε πνεύμα αλυτρωτισμού και κάποια τέτοια θέση. Δεν υπάρχει τίποτα από τη γειτονική χώρα που να μπορεί να διεκδικήσει ή να υπερασπιστεί εντός Ελλάδας. Το σεβασμό των συνόρων.
Δεύτερον, το 2007 έχει πάρα πολλές διαφορές από το 1992. Το 1992 ήταν η αρχή του βαλκανικού δράματος. Σήμερα στα Βαλκάνια έχει εδραιωθεί η διείσδυση της ΕΕ και ιδιαίτερα των ισχυρών χωρών της, έχουν εδραιωθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που το 1992 δεν ήταν μέσα στο "παιχνίδι" και επιπλέον παρεμβαίνει και η Ρωσία με τους αγωγούς πετρελαίου. Η περιοχή, λοιπόν, βρίσκεται στη δίνη ακόμα πιο οξυμένων ανταγωνισμών. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Η ελληνική κυβέρνηση - και αυτό το είδαμε σαφώς - πρέπει να έχει καθαρή θέση και να πει "όχι" στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Τα ξένα στρατεύματα πρέπει να φύγουν από το Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή. Ενα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, με ασαφή μάλιστα σύνορα με τη γειτονική χώρα, τη FYROM - και εδώ ασαφή γιατί το ΝΑΤΟ απαγορεύει, δεν επιτρέπει να καθοριστούν τα σύνορα - καταλαβαίνετε ότι θα είναι ένα κουβάρι που όταν ξετυλιχτεί, δημιουργεί προβλήματα, όχι μόνο αποσταθεροποίησης, αλλά ενδεχομένως και διάλυσης της γειτονικής χώρας. Πρέπει να ξεκαθαριστεί, λοιπόν, ότι δεν έχουμε κανένα συμφέρον από τη διάλυση της FYROM. Πρέπει, όσο εξαρτάται από την ελληνική παρέμβαση - δεν αποφασίζει για όλα η Ελλάδα -, να αποτραπεί η δημιουργία δύο καθαρά αμερικανικών προτεκτοράτων, Κόσσοβο και FYROM. Διότι τότε οδεύουμε, αν θέλετε, και για ένα δεύτερο αλβανικό κράτος και με μια ΝΑΤΟική επίσης Αλβανία τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα.
Οι επιχειρηματίες που κάνουν επενδύσεις στη γειτονική χώρα δεν αποτελούν "γέφυρα φιλίας", όπως ακούγεται. Αυτοί πηγαίνουν εκεί για τα κέρδη τους και αδιαφορούν είτε αν υπάρχει ένα ενιαίο κράτος, είτε αν υπάρχει ένα μισοκράτος. Τα λύνουν τα προβλήματα αυτά μεταξύ τους. Γέφυρα φιλίας μπορεί να γίνουν οι λαοί, και σε κυβερνητικό επίπεδο όταν αντιμετωπίζονται με αμοιβαίο συμφέρον όλα τα προβλήματα.
Θεωρούμε ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι κρίσιμο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη FYROM. Ηδη ανέκυψε θέμα και Βοσνίας. Εχουν βίαιες εξελίξεις και στη Βοσνία. Φοβόμαστε, λοιπόν, ένα νέο γύρο πολέμου.
Τέλος, εμείς ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση διότι πρέπει να απαντήσει στις ομιλίες και δηλώσεις, παραδείγματος χάριν, του Ανθιμου στη Θεσσαλονίκη - δεν είναι ένας απλός μεμονωμένος άνθρωπος - ο οποίος στην ουσία τι ζητάει; Να μπούμε στη γειτονική χώρα και να πάρουμε εδάφη. Πρέπει να απαντηθεί ό,τι προβάλλεται από τους εθνικιστικούς θύλακες στην Ελλάδα. Απορρίπτουμε τη σοβινιστική προπαγάνδα του ΛΑ.Ο.Σ. και, βέβαια, με τις κοσμοπολίτικες θεωρίες του Συνασπισμού αυτά δεν απαντιούνται. Δεν μπορεί να μένουμε ουδέτεροι στον εθνικισμό και στο σοβινισμό, όταν αυτός αναπτύσσεται από ανθρώπους που ασκούν μια γενικότερη επιρροή».
Ακολούθησε ο διάλογος με τους δημοσιογράφους, όπως παρατίθεται παρακάτω:
-- Υπάρχει ένα όνομα που παίζεται στο τραπέζι: «Gorna Macedonia» είναι η Βόρεια Μακεδονία. Εσείς με έναν τέτοιο προσδιορισμό θα συμφωνούσατε;
-- Εμείς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να υποδείξουμε όνομα. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι, εφόσον υπάρχει η λέξη «Μακεδονία», να είναι καθαρά γεωγραφική. Και να ξεκαθαρίσω και ένα άλλο: Υπάρχουν και αυτά τα οποία κάνει η γειτονική χώρα που δείχνουν μια τάση, με το αεροδρόμιο που ονομάζεται «Μέγας Αλέξανδρος» και με τη συζήτηση γύρω από τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Αυτά ας τα αφήσουμε στους ιστορικούς και στη σύγχρονη ιστορική διαμάχη. Δεν μπορεί να υπεισέρχονται - είναι γελοίο θα έλεγα - στις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών και ιδιαίτερα στο ζήτημα της επίλυσης του ονόματος. Οι ιστορικοί πρέπει να πουν, αλλά μην πάμε τώρα, να φτάσουμε πίσω και να συζητάμε για τον Μέγα Αλέξανδρο.
-- Σ' αυτά που είπατε στον κ. Καραμανλή τι σας απάντησε;
-- Εγώ είπα τις θέσεις μας. Οι θέσεις οι οποίες επανέλαβε δεν ήταν έξω από αυτά που έχουμε ακούσει ως τώρα. Ακουσε με ενδιαφέρον τις θέσεις μας. Μπορώ να σας πω ότι αρκετή ώρα τις ανέπτυσσα αυτές τις θέσεις. Δε θυμάμαι να έχουμε ξανασυναντηθεί γι' αυτό το θέμα και ήθελα να ξεκαθαρίσω και ιστορικά, από το 1992, πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση και του πήρα αρκετό χρόνο μιλώντας εγώ.
-- Η συνάντησή σας αυτή συνδυάζεται με το γεγονός ότι σήμερα ο κ. Αλαβάνος είναι στα Σκόπια; Είναι ουσιαστικά μια απάντηση σ' αυτήν την επίσκεψη του κ. Αλαβάνου;
-- Κάνετε λάθος. Αυτή η συνάντηση είχε ζητηθεί πολύ πριν...
-- Ναι το ξέρω, αλλά προγραμματίστηκε σήμερα.
-- ...Πολύ πριν αναγγελθεί η πρωτοβουλία αυτή του κ. Αλαβάνου. Επειδή όμως έλειπα για πέντε μέρες στη Λευκορωσία, παρακάλεσα να γίνει μετά την επιστροφή μου. Και τη ζήτησα έγκαιρα, γιατί επρόκειτο να φύγω ξανά - αναβλήθηκε ένα ταξίδι μου στο Λονδίνο - και έτσι είχα ζητήσει πολύ πριν τη συνάντηση και συνέπεσαν οι ημερομηνίες, σήμερα που είναι και ο πρόεδρος του ΣΥΝ στη FYROM.
-- Είμαστε κοντά σε λύση ή σε ένα πολιτικό ναυάγιο; Τι λέει ο κ. Καραμανλής;
-- Πάντως, δε φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι εύκολο να δοθεί λύση και κυρίως - και σ' αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, πέρα από την όποια κριτική που κάνει κανείς στην κυβέρνηση - η ηγεσία της FYROM δε συζητάει καν. Και έχει πλάτες γι' αυτό. Αυτό είναι ένα θέμα. Τα τελευταία χρόνια είναι έτσι τα πράγματα.
-- Εκδήλωση με θέμα «οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ την Κυριακή 11 Νοέμβρη στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «Αντιγόνη». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
-- Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια» διοργανώνει, την Τετάρτη 14 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, με ομιλήτρια την Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.