ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Ποιοι παραβρέθηκαν

Μεταξύ πολλών άλλων στη συνάντηση - συζήτηση στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», «για τις διεθνείς εξελίξεις μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ», παραβρέθηκαν:

Αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Από την Πράσινη Πολιτική: Διάκος Κώστας και Τσιρώνης Γιάννης. Από την ΕΔΗΚ ο Νεοκλής Σαρρής, πανεπιστημιακός. Από την ΕΔΑ: Παπαγυαλιάς Μπάμπης. Από το ΑΚΕ: Νάσης Κώστας.

Επίσης οι: Γλέζος Μανώλης, Στοφορόπουλος Θεμ. (πρέσβης επί τιμή).

Ερευνητές - Πανεπιστημιακοί: Βαδαλούκα Κική, Βαμβακάς Γιώργος, Γαζής Λάκης, Δρυς Μανώλης, Ζορμπαλά Τίνα, Καλακαλάς Γ., Καρούμπαλος Κώστας, Κατσαρός Νίκος, Κουνιάς Στρατής, Κυτόπουλος Βίκτωρας, Μαλτέζος Αντώνης, Μανωλάκος Δημήτρης, Μαργιόλης Θεόδωρος, Μπεργελές Νίκος, Μπουντόλος Κώστας, Παπαδόπουλος Κων/νος, Παπαμιχαήλ Γιάννης, Ρούσης Γιώργος, Σαρηγιάννης Γιώργος,, Σιδερίδης Αιμίλιος, Σταμάτης Γιώργος, Τσιολομήτης Θανάσης, Χατζηχαριστός Δημήτρης, Χουρδάκης Νίκος, Χρύσης Αλέξανδρος.

Καθηγητές ΤΕΙ: Διλιντάς Γιώργος, Κουζέλης Νάσος, Νεράντζης Ηλίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Παπαμάργαρης Χάρης (Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθήνας), Λιάκος Λουκάς (Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας), Κατημερτζής Γιώργος (Δήμαρχος Καισαριανής), Γιώγος Γιώργος (Δήμαρχος Πετρούπολης), Πατσιλινάκος Γιάννης (Δήμαρχος Περάματος), Βάρσος Βασίλης (Δήμαρχος Κηφισιάς), Γαβρίλης Γιώργος (Αντιδήμαρχος Καισαριανής), Πετράκης Γρηγόρης (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης), Σάμιος Νίκος (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής), Κατημερτζής Κώστας (Δημοτικός Σύμβουλος Καισαριανής), Μιχαλακάκης Σταύρος (Δημοτικός Σύμβουλος Περάματος), Τζατζάνης Κώστας (Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά), Νικολόπουλος Παναγιώτης (Δημοτικός Σύμβουλος Μοσχάτου), Χριστόπουλος Κώστας (Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου), Γυφτόπουλος Δημήτρης (Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου), Μακρής Παναγιώτης (επίτιμος Δήμαρχος Καισαριανής), Κορτζίδης Κώστας (επίτιμος Δήμαρχος Ελληνικού), Παπαπολυχρονίου Κώστας (πρώην Δήμαρχος Ασπροπύργου), Κουγέας Γιάννης (Αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου Πετρούπολης), Λομβάρδος Σωκράτης (Συμπαράταξη για την Αθήνα).

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ: Γρετσίστας Βασίλης, Δρακόπουλος Δημήτρης, Ζαζόπουλος Αντρέας, Θεοδώρου Δήμος, Κανάκη Ιωάννα, Κλουβάτος Βασ., Λάγος Σταμάτης, Μαυρίκος Γιώργος, Μπουλούγαρης Γιώργος, Παναγούλιας Πέτρος, Σώκου Ζωή, Τσαμασφίρας Αθαν., Τσουμπρής Δημήτρης.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Αφαλωνιάτης Θόδωρος, Βαλτάς Θανάσης, Βαμβακάς Κώστας, Βλαχάκη Κική, Γουραντή Ανθή, Διαμαντάκου Ελένη, Κοτρώτσου Μαρία, Μιχολός Βασίλης, Μπούα Βάσω, Νιάπας Γιώργος, Παυλάκου Δήμητρα, Χριστοφίδης Δημήτρης, Ψιμούλη Σούλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Θεοχαράτος Χρήστος, Καζάκος Βασίλης, Κονγκαλίδης Γιώργος, Καραντηνός Νίκος, Κορωναίος Γιάννης, Λεονταρίτης Γιώργος, Οικονομίδης Βαγγέλης, Πηγαδάς Νίκος, Πίνη Μαίρη, Σιδηροκαστρίτου Αρετή, Σκιαδόπουλος Αρης, Φιλιππάκης Γιώργος, Χουδαλάκης Γιώργος.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Γεροζήσης Τριαντάφυλλος, Ζαμπαθά Φαίδρα, Πέτρουλα Δήμητρα, Καρατζαφέρη Ιωάννα.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Παΐζη Αλέκα, Ταξιάρχης Φοίβος, Κολοβός Βασίλης, Ματαράγκας Γιώργος, Κλαδιώτης Μπάμπης, Ιωαννίδου, Βλάχου Αγνή.

ΖΩΓΡΑΦΟΙ: Γιωτάκης Κώστας, Σαμαρά Κατερίνα.

ΓΙΑΤΡΟΙ: Τσούκαλος Στάθης (Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ), Ζαχαρόγιαννης Χάρης (μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ), Δανοπούλου Ιφιγένεια, Κλιούμης Γρηγόρης, Μανωλάκου Πολυτίμη, Ματζουράτος Δημήτρης, Μπαράτσης Σωτήρης, Μπούμης Μιχάλης, Ρηγάτος Γεράσιμος, Φίλιας Νίκος.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ: Ζάκκα Μαντώ, Χαλαστάνη Βάσω.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ: Παφίλης Θανάσης (Γραμ. Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης), Νικολαΐδου Βέρα, Κωνσταντόπουλος Ηλίας (ιερέας), Τσαπόγας Γιώργος, Καλύβα Γλυκερία.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ: Από τη Δημοκρατική Συσπείρωση: Μπελαντής Δ. Σαραφιανός Δ. Αντιπροσωπεία από το σωματείο εργαζομένων από το Μπαγκλαντές. Αντιπροσωπεία από το ΔΣ της ΟΓΕ: Μανδηλαρά Ασπα (αντιπρόεδρος), Πασαλιμανιώτη Νάντια και Γοργία Ειρήνη. Από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών: Μπουντούρογλου Νίκος (αντιπρόεδρος). Ο πρόεδρος των «Φίλων της Γης», Στογιάννης Βαγγέλης. Από την επιτροπή γονέων στρατευμένων παιδιών, η Γαρδίκη Σ.

Παρευρέθηκαν επίσης: Κοκκινέα Κατερίνα (διοικητική υπάλληλος ΤΕΙ), Κοτέας Φίλιππος (συνταξ. δικηγόρος), Μανιός Γιάννης, Μητροπέτρος Γιώργος (οικονομολόγος), Παλιούρα Βασ. (Δικηγόρος), Παναγιωτοπούλου Ματίνα (πρώην πρόεδρος ΕΣΥΝ) ΠΑπαδημητρακοπούλου Μαριάννα (δικηγόρος), Παπαδοπούλου Γιούλη (Νομικός), Πελτίκογλου Βασίλης (Πρ. Τμ. Συντήρ. Εθν. Βιβλιοθήκης), Ρεπούση Κορίνα (Νομικός), Σκλαβούνος Γεράσιμος (πολεοδόμος) και άλλοι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΓΑΝΕΛΗΣ
Η κρίση δημιουργεί τον πόλεμο

Ο Χρήστος Μαργανέλης
Ο Χρήστος Μαργανέλης
Ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα εξής: «Κατά τη δική μας εκτίμηση, αφετηρία της ανάλυσης αυτών των γεγονότων, δεν είναι το ίδιο το περιστατικό που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες συνέβη αυτό.

Είναι γνωστό, η δική μας αντίληψη, η δική μας κοσμοθεωρία, δε θεωρεί ότι ο πόλεμος δημιουργεί τις κρίσεις, αλλά ότι οι κρίσεις είναι που δημιουργούν τους πολέμους...

Οι αδυναμίες της αμερικανικής οικονομίας ήταν οξύτατες. Ηδη στα site οικονομικών περιοδικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρονταν ότι επίκειται η ανακοίνωση των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, για δεύτερο τρίμηνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Που σημαίνει ότι ήταν το χαρακτηριστικό, ότι επισήμως, θα μπαίναμε σε εκείνη την περίοδο, που πολύ κομψά και ντελικάτα, οι αστοί οικονομολόγοι, ονομάζουν ύφεση. Σε μια κρίση δηλαδή της αμερικανικής οικονομίας...

Επίσης, οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες ήταν το μοτίβο της αμερικάνικης οικονομίας την τελευταία περίοδο. Οι εταιρίες πληροφορικής το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανακοίνωναν απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Ο δείκτης των νέων τεχνολογιών, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, είχε απολέσει 40% και 50% της αξίας του, πολύ πριν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Και είναι σημαντικός αυτός ο τομέας, γιατί συνδέονταν με την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων σε όλο τον πλανήτη. Και αναπτύσσονταν τεράστια επιχειρηματολογία, γύρω από το ζήτημα των νέων τεχνολογιών.

Εδώ αντιμετωπίζονται, λοιπόν, σοβαρά αδιέξοδα. Το χρηματιστηριακό κεφάλαιο, δεν έχει δυνατότητες να απομυζεί εισοδήματα ανά τον πλανήτη, έχει εξαντλήσει κι εκεί τα περιθώριά του.

Η στρατιωτική βιομηχανία, επίσης, έχει αδυναμίες, που δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει με τους κατά τόπους πολέμους, που δημιουργούνται.

Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες της κρίσης. Οι αιτίες ενός πολέμου, που όπως τον περιγράφουν, δεν είναι τυχαίο αυτό, και δεν του δίνουν ημερομηνία λήξης.

Πρέπει να βρούμε και να εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά ενός κινήματος, καθώς επιταχύνονται σε επίπεδο ιμπεριαλισμού αυτές οι εξελίξεις, πρέπει να επιταχύνονται, δυστυχώς, και με τα όποια όπλα και εργαλεία έχουμε κι εμείς και οι δικές μας διαδικασίες, οι διαδικασίες ανάπτυξης ενός αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, με κάποια χαρακτηριστικά, αντιιμπεριαλιστικού και αντικαπιταλιστικού κινήματος.

Κατά τη δική μας αντίληψη και να μην καθυστερήσω άλλο τη συζήτηση, τα χαρακτηριστικά ενός κινήματος σήμερα, θα πρέπει να έχουν διεθνή σύνδεση. Να είναι συνδεδεμένα με το παγκόσμιο αντικαπιταλιστικό κίνημα.

Να στηρίζουν τα επαναστατικά κινήματα, τα οποία θα επιχειρηθεί να απονομιμοποιηθούν στη συνείδηση του κόσμου. Τα ένοπλα επαναστατικά κινήματα.

Παράλληλα με τη δική μας βούληση στις σημερινές συνθήκες, ανεπτυγμένου καπιταλισμού, να κάνουμε ανοιχτούς, μαζικούς αγώνες, βγαίνοντας παντού στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στην Ευρώπη.

Σαφώς τα στοιχεία ενός πλαισίου, που στοιχειοθετούν τη μη εμπλοκή της χώρας, την υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, είναι όροι για να υπάρξει μια πλατιά και μεγάλη συσπείρωση σε ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα.

Εμείς, οι κομμουνιστές, πιστεύουμε ότι έχουμε και ένα άλλο καθήκον. Σαφώς θα είναι και μια εσωτερική διαπάλη, θετική, μια διαπάλη ιδεών, μέσα στα πλαίσια αυτού του κινήματος και μια αποσαφήνιση της προοπτικής για το από εδώ και πέρα.

Η ανάγκη του επαναπροσδιορισμού ενός σοσιαλιστικού οράματος, που θα εμπνεύσει τους λαούς και θα δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος, που θα ξεπεράσει το απλό στοιχείο της αντιπαράθεσης με τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, αποτελεί αδήριτη ανάγκη».

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΕΑΜ

(Το μαχητικό προσκλητήριο)

ΣΤΟΝ πιο ταιριαστό χώρο της αδούλωτης Αθήνας, εκεί μπροστά στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) γιόρτασε και τίμησε και φέτος την περασμένη Δευτέρα τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του ΕΑΜ.

ΜΕΤΡΑΣ τα χρόνια που έτρεξαν από τότε, θυμάσαι πως σ' αυτό το χώρο, στις πανεπιστημιακές αίθουσες βρέθηκες 20χρονος σε μεγάλες ώρες για να φέρεις τα στεφάνια της νιότης αψηφώντας τους σιδερόφραχτους κατακτητές και τους προδότες συνεργάτες τους.

ΘΥΜΑΣΑΙ, κι αυτό δεν αποξεχνιέται ποτέ πως την ώρα που φασιστική μπότα σ' εκείνο το θανατερό βηματισμό ακουγόταν στην αίθουσα ο καθηγητής ο μοναδικός κι αξέχαστος Νίκος Βέης μας έφερνε στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, μας θύμιζε τον πρώτο μάρτυρα Ρήγα, στα τούρκικα κάτεργα, στο Βελιγράδι.

ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ και ξαναδιαβάζεις πάνω στη μαρμάρινη στήλη τα παλικάρια, δεκάδες αγόρια και κορίτσια, ΕΠΟΝίτες κι ΕΠΟΝίτισσες, αγαπημένες μορφές, νιάτα, ομορφιά όνειρα, που στάθηκαν μ' αντρίκια ωριμότητα μπροστά στο χρέος. Ηταν στη μεγάλη διαδήλωση (22 Ιούλη 1943) που ματαίωσε την επέκταση της βουλγάρικης κατοχής, που είχαν αποφασίσει οι χιτλεροφασίστες κατακτητές. Διαδήλωση με δεκάδες νεκρούς.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ σχολειό του ΕΑΜ, που στα θρανία του κάθισαν και μαθήτευσαν χιλιάδες και χιλιάδες Ελληνες στα χρόνια της Κατοχής. Ηταν το φλογερό πατριωτικό κάλεσμα του ΕΑΜ, που μας έφερνε στις γραμμές του αντιφατικού αγώνα.

ΠΩΣ να μην αναφέρεις τα όσα έλεγαν τότε για τους Γερμανούς που πανίσχυροι κυριαρχούσαν σ' όλη την Ευρώπη. «... Εσείς θα τους διώξετε με τα συνθήματα που γράφετε τη νύχτα στους τοίχους ή τις διαδηλώσεις χαμένος ο χρόνος σας»... Στην ίδια γραμμή και τα παλιά αστικά κόμμα που κι αυτά συνιστούσαν στο λαό φρονιμάδα κι αναμονή... Μετρημένες, ελάχιστες οι τιμητικές εξαιρέσεις. Και μένει έτσι για τον παλιό πολιτικό κόσμο στίγμα αιώνιο η λιποταξία του από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ στα 60χρονα του ΕΑΜ χαρήκαμε το μικρό επετειακό αφιέρωμα, που μας έδωσε το «Ποντίκι» στο τεύχος του, στις 27 του Σεπτέμβρη. Είναι η αξέχαστη, η ιστορική μπροσούρα «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ», που έγραψε ο μεγάλος στοχαστής Δημήτρης Γληνός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο οποίος πέθανε στις 26 Δεκέμβρη του 1943.

Η ΜΠΡΟΣΟΥΡΑ αυτή κυκλοφόρησε προς τα τέλη του 1942 αρχικά στην Αθήνα και τον Πειραιά κι αργότερα σ' όλη την κατεχόμενη Ελλάδα. Το βιβλιαράκι διαβάστηκε πολύ κι όπως θυμούνται οι αγωνιστές βοήθησε αποφασιστικά στη διάδοση και εκλαΐκευση των σκοπών του ΕΑΜ. Στάθηκε το μαχητικό εγκόλπιο στον αγώνα κατά των κατακτητών. Εργαλείο οργάνωσης κι αγώνα.

ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟ και αναζητούμενο ντοκουμέντο βγήκε σε 2η έκδοση το Νοέμβρη του 1944 από τον εκδοτικό οργανισμό «Ρήγας» με πρόλογο του Γιάννη Ζεύγου. Κι ο λόγος αυτός ήταν όσα είχε πει ο Ζεύγος στο πολιτικό μνημόσυνο που έγινε το Μάη του 1944 στο Εθνικό Συμβούλιο στους Κορυσχάδες. Εφτά πυκνά κεφάλαια με τη δομή και την τέχνη που είχε ο λόγος στα γραφτά του Δ. Γληνού που στάθηκε ο καλύτερος εκπρόσωπος της νεοελληνικής διανόησης και, καθώς τόνιζε η ανακοίνωση του ΚΚΕ, «με το θάνατό του το ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός έχασε έναν απ' τους καλύτερους ηγέτες...».

ΑΥΤΟ είναι το «Αλφαβητάρι του ΕΑΜ» της ΕΑΜικής Αντίστασης. Εχει τη φλόγα, τη λεβεντιά και τα οράματα της νέας Ελλάδας. Θα 'πρεπε να έχει μπει στα σχολικά βιβλία να γίνει της Ιστορίας διδαχή για τα παιδιά μας... «Εμπρός! Ολοι οι ζωντανοί Ελληνες και Ελληνίδες ατσαλώσετε τα χέρια σας και την ψυχή σας για τον υπέρτατο αγώνα». Είναι οι τρεις στερνές αράδες από το μαχητικό προσκλητήριο. Αλλά πάνε, ταιριάζουν και για τον αγώνα, τον υπέρτατο του Σήμερα.


Του Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ