ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Διαφημίζει τον «καλό» καπιταλισμό και δεσμεύεται για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργοστάσιο

Eurokinissi

Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργοστάσιο
Στο γνωστό μοτίβο των εγκωμίων σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις ώστε να υποστηρίζεται και το «αφήγημα» της «δίκαιης» καπιταλιστικής «ανάπτυξης», με ισχυρές δόσεις εξαπάτησης του λαού για ανακούφισή του από την ανάκαμψη του κεφαλαίου, την ώρα μάλιστα που στην ατζέντα της 3ης «αξιολόγησης» βρίσκονται νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του χτες στο εργοστάσιο της «Apivita».

Εγκωμιάζοντας τη συγκεκριμένη επιχείρηση - στην πραγματικότητα υποστηρίζοντας το ευφυολόγημα του καλού καπιταλισμού - δήλωσε εντυπωσιασμένος από τους αριθμούς του κύκλου εργασιών της, προσθέτοντας ότι «κατάφερε να μεγαλουργήσει» βασιζόμενη στη φιλοσοφία ότι «η κερδοφορία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός», λες και οι βιομήχανοι επενδύουν από... χόμπι και όχι για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Επεκτείνοντας τους ισχυρισμούς του πρόσθεσε ότι η κρίση και η χρεοκοπία της χώρας οφείλονται «σε μια λογική επιχειρηματικότητας, που, στον βωμό του κέρδους, θυσίασε βασικές αξίες. Πρώτα και κύρια, θυσίασε τις εργασιακές σχέσεις»! Και το δήλωσε αυτό ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης που όχι μόνο εφαρμόζει αυτούσιες τις αντεργατικές ανατροπές των τελευταίων ετών, αλλά έχει ψηφίσει και πλήθος αντεργατικών νόμων εμπλουτίζοντας το νομοθετικό οπλοστάσιο της μεγαλοεργοδοσίας.

Αγροτική παραγωγή με γνώμονα τα κέρδη

Κάνοντας αναφορές στον αγροτικό τομέα, υπερασπίστηκε τις δυνατότητές του, συσκοτίζοντας ότι η ΕΕ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου διαχρονικά τις υπονομεύουν. Μάλιστα, διαστρεβλώνοντας αυτήν την πραγματικότητα, που διαχρονικά βιώνει η μικρομεσαία αγροτιά, ισχυρίστηκε ότι «δεν αξιοποιήθηκαν σωστά» οι «πολύ σημαντικές θετικές συνέπειες» από την ένταξη στην ΕΕ...

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται «μια σειρά από πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν την αναγκαιότητα στοχευμένης, μερικής έστω διαφοροποίησης της αγροτικής παραγωγής υπερπροϊόντων που το μικροκλίμα της χώρας μας όχι μόνο επιτρέπει αλλά - θα έλεγα - και επιβάλλει», κατονομάζοντας τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και κομπάζοντας για «τους δρόμους και τους ορίζοντες που ανοίγονται για την ελληνική αγροτική επιχείρηση, για τον αγρότη, για την ελληνική οικονομία, μέσα από αυτή τη στροφή στην ποιότητα από την επιμονή στην ποσότητα και τις επιδοτήσεις, που κάποια στιγμή μπορεί να μειωθεί και η σημασία τους και η αξία τους».

Χρήμα και θεσμικές παρεμβάσεις για την επιχειρηματικότητα

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη διαφήμιση του «ζεστού» χρήματος που κατευθύνεται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Ανέφερε συγκεκριμένα τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ την περίοδο 2014 - 2020 για «Ερευνα και Καινοτομία», ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τους πόρους του Υπερ-Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, που περιλαμβάνει το Ταμείο «Παράθυρο Καινοτομίας» για τη στήριξη της δημιουργίας νέων «καινοτόμων» και «νεοφυών» επιχειρήσεων, το Ταμείο «Πρώιμης Επιχειρηματικότητας» για την υποβοήθηση καινοτόμων επιχειρήσεων στα πρώτα τους βήματα και το «Ταμείο Μεγέθυνσης» για ώριμες επιχειρήσεις, με αρχικό κεφάλαιο συμμετοχών στα 260 εκατομμύρια ευρώ και μόχλευση που αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία ο Αλ. Τσίπρας τα πλαισίωσε με την υπόσχεση για θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις, που «θα αποφέρουν σύντομα καρπούς», όπως είπε, παραπέμποντας στη διαμόρφωση ακόμα πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος. «Εχουμε την πολιτική βούληση να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα...», κατέληξε ο πρωθυπουργός, συμπυκνώνοντας τις δεσμεύσεις του στο κεφάλαιο.

Η επίσκεψη Μακρόν ενταγμένη στα ευρύτερα ενεργειακά και γεωστρατηγικά σχέδια του γαλλικού κεφαλαίου

Η παραπάνω επίσκεψη του πρωθυπουργού αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων παρεμβάσεων της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ, στην προσπάθειά της να εμπεδωθεί το κλίμα «επιστροφής» στην κανονικότητα της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται τόσο η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, την ερχόμενη Πέμπτη, που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, όσο και η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Στο ενδιάμεσο, σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας θα εγκαινιάσει στα Γιάννενα την Ιόνια Οδό, ενώ αύριο, Τετάρτη, θα βρεθεί στην Καβάλα, όπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του θα κλείσουν τη συμφωνία για την ενιαία σιδηροδρομική σύνδεση των τριών λιμανιών της Βουλγαρίας (Δούναβη, Βάρνα, Μπουργκάς) με τα τρία λιμάνια της Β. Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη).

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι μαζί με τα όποια ψίχουλα που θα εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ, θα επιχειρηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου να δοθεί έμφαση σε συμφωνίες και επιχειρηματικά σχέδια, που θα υποστηρίζουν την έξοδο απ' την κρίση και θα υποδαυλίζουν κάλπικες προσδοκίες στο λαό για δήθεν οφέλη που τον περιμένουν στο «ξέφωτο» της ανάκαμψης των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

Ετσι, ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην επίσκεψη Μακρόν, που εντάσσεται στα ευρύτερα ενεργειακά και γεωστρατηγικά σχέδια του γαλλικού κεφαλαίου και της κυβέρνησής του. Η Γαλλία αποτελεί τη δεύτερη, μετά τη Γερμανία, μεγαλύτερη αγορά προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούνται 120 περίπου θυγατρικές γαλλικών εταιρειών ή κοινοπραξίες με ελληνικές επιχειρήσεις.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για ένα κλίμα «πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα»

Την αποφασιστικότητα του κόμματός του να «δημιουργήσει κλίμα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα», με νέα προνόμια προς το κεφάλαιο, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της επίσκεψής του στην 82η ΔΕΘ στις 15 - 17/9. Στο πλαίσιο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για «καθυστερήσεις» στη λήψη τέτοιων μέτρων, καλώντας την να «τρέξει» ακόμα γρηγορότερα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του.

Περιγράφοντας τις προθέσεις του, επισήμανε ως «πραγματικές δυσκολίες στην οικονομία» την «υπερφορολόγηση της επιχειρηματικής δράσης» και το «ακριβό κόστος εργασίας», υποσχόμενος ουσιαστικά νέα προνόμια και παροχές προς τους μονοπωλιακούς ομίλους, προκειμένου να ανακάμψουν από την κρίση, σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων.

Βάζοντας τις προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, ξεχώρισε την ανάγκη για μία «τολμηρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση». Αναφερόμενος στο «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον», επανέλαβε την υπόσχεσή του για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, από το 29% στο 20%, για μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%, και για την αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ, στις 25.000 ευρώ. Οσο για το «κενό» που θα προκληθεί στα δημόσια έσοδα, παρέπεμψε σε νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, κάνοντας λόγο για «πιο λιτό και αποτελεσματικό κράτος».

Αργότερα, το μεσημέρι, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ακολούθησε το απόγευμα συνάντησή με τα σωματεία των εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», που - όπως υποστηρίζει η ΝΔ - «πραγματοποιεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι την υπονομεύει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τα μεγάλα λόγια στη ΔΕΘ περί ανάπτυξης κρύβουν ότι αυτή θα φέρει κέρδη μόνο στο κεφάλαιο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Φθιώτιδα και των δηλώσεων που έκανε σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στη ΔΕΘ και τις αναμενόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας:

«Θα είναι μια από τα ίδια. Πάλι μεγάλα λόγια. Ηδη ξεκίνησε η προεργασία. Μας μιλάει για ανάπτυξη. Το πρόβλημα είναι ανάπτυξη για ποιον, που πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός. Η ανάπτυξη του κ. Τσίπρα, όπως και των υπολοίπων, είναι ανάπτυξη για το μεγάλο κεφάλαιο, για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Δεν είναι ανάπτυξη για τον εργάτη, για τον αγρότη, για τον επαγγελματία - αυτοαπασχολούμενο, για τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Η ανάπτυξη που προσδοκούν αυτοί όλοι, θα φέρει μόνο κέρδη, κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο και τίποτα παραπάνω. Εκτός, βέβαια, από κάποιες πάλι εξαγγελίες που τις έχουμε συνηθίσει σε κάθε ΔΕΘ, όπως και σε κάθε προεκλογική περίοδο, οι οποίες μένουν στα ντουλάπια τους, χωρίς να υλοποιούνται ποτέ. Αντίθετα, παίρνονται νέα, αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα. Η λύση, σήμερα, βρίσκεται στον αγώνα της εργατικής τάξης, σε κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να διεκδικήσει αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών, συντάξεων, αυξήσεις σε κοινωνικές παροχές, να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και βεβαίως να καταργηθούν αμέσως όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, όλα τα αντεργατικά μέτρα και όλοι οι αντεργατικοί, αντιλαϊκοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θυμηδία προκαλούν οι παρεμβάσεις Τσίπρα ως «διαφημιστή καπιταλιστικών επιχειρήσεων»

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ομιλία του Πρωθυπουργού στο εργοστάσιο «Apivita»:

«Τη μέρα που ξεκινούν η συζήτηση για την τρίτη "αξιολόγηση" και ο νέος γύρος επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα, μόνο θυμηδία προκαλούν οι παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος, συνεχίζοντας το ρόλο που έχει αναλάβει τελευταία, ως "διαφημιστής καπιταλιστικών επιχειρήσεων", προσπαθεί να παρουσιάσει ένα ανύπαρκτο "μοντέλο" ανάπτυξης, που δήθεν δεν θα έχει το καπιταλιστικό κέρδος ως αυτοσκοπό και δεν θα εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους. Ενώ, όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, αυτό το μοντέλο δήθεν θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, όταν αυτές ακριβώς οι δυνατότητες υπονομεύτηκαν εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και των συμφερόντων του κεφαλαίου, που ξεκάθαρα σήμερα υπερασπίστηκε ο κ. Τσίπρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ