ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Ο ένας κοβει ο άλλος ράβει στον εβιασμό του λαού

Στο τραπέζι όλα τα όπλα για να εφαρμοστεί η απόφαση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας για να σωθεί το κεφάλαιο. Δημοψήφισμα στις 4 Δεκέμβρη με πιθανότερο ερώτημα «μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη»

Από τη χθεσινή συνάντηση στις Κάννες
Από τη χθεσινή συνάντηση στις Κάννες
Την κλιμάκωση του πολέμου και των εκβιασμών σε βάρος του λαού, σηματοδότησε η χτεσινή σύσκεψη στις Κάννες, στο περιθώριο της Συνόδου των G - 20, με την συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί, της Γερμανίδας καγκελάριου Αν. Μέρκελ, Ευρωπαίους αξιωματούχους και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μέσα σε κλίμα όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, στο επίκεντρο βρέθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει σε δημοψήφισμα τη δανειακή σύμβαση για την ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, με τους Ευρωπαίους εταίρους να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας ως προς το κοινό ζητούμενο, που είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτώβρη και των νέων αντιλαϊκών μέτρων που αυτές περιλαμβάνουν.

Στους εκβιασμούς με τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να εκβιάσει τη λαϊκή συναίνεση στη βάρβαρη πολιτική της, οι εταίροι της στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, μαζί και το ΔΝΤ, άθροισαν χτες την απειλή για μη καταβολή της 6ης δόσης του δανείου από την τρόικα, πριν το δημοψήφισμα, για να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκράτησης του λαού και να παρουσιάσουν σαν μονόδρομο την αποδοχή της κυρίαρχης φιλομονοπωλιακής στρατηγικής τους.

Οπως επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις των προέδρων της Γαλλίας και της Γερμανίας, μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Σαρκοζί και Μέρκελ έθεσαν στον Γ. Παπανδρέου το ζήτημα της αποδέσμευσης του δημοψηφίσματος από τη νέα δανειακή σύμβαση, ζητώντας το δημοψηφικό ερώτημα να έχει τον χαρακτήρα «παραμονή ή όχι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ». Οι σχετικές αποφάσεις πάρθηκαν στη σύσκεψη που είχε προηγηθεί, με την συμμετοχή της Αν. Μέρκελ, του Ν. Σαρκοζί, του πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, του πρόεδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Δημοψήφισμα στις 4 Δεκέμβρη

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, Μέρκελ και Σαρκοζί παρουσίασαν στον Γ. Παπανδρέου ένα σχέδιο τριών σημείων, το οποίο αποδέχτηκε. Συγκεκριμένα:

  • Να πάρει θετική ψήφο από το κοινοβούλιο για το ευρωπαϊκό σχέδιο της νέας δανειακής σύμβασης, με όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
  • Να ορίσει σύντομη ημερομηνία για το δημοψήφισμα εντός του 2011 (και πριν τα Χριστούγεννα). Καταλήχθηκε η ημερομηνία να είναι η 4η του Δεκέμβρη.
  • Να επιλέξει ένα ερώτημα για το δημοψήφισμα που «θα θέτει τους Ελληνες ενώπιον όλων των ευθυνών τους απέναντι στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης «η ΕΕ και το ΔΝΤ να μην χορηγήσουν την έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8 δισ. ευρώ, πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση». Την απόφαση μετέφερε στον Γ. Παπανδρέου ο Ζ. Μπαρόζο σημειώνοντας ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν να βεβαιωθούν ότι η Αθήνα θα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα λιτότητας», μέσω της ψήφισης του νέου μνημονίου που θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν: «Οσο πιο σύντομα η Ελλάδα διεξάγει το δημοψήφισμα, τόσο πιο γρήγορα θα εκταμιευθεί η έκτη δόση. Αυτή τη χρονική στιγμή όμως τα χρήματα δεν θα δοθούν». Την ίδια ώρα, o πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξερχόμενος από τη χτεσινή σύσκεψη στις Κάννες, δήλωσε ότι «πως η Ευρωζώνη δεν θα ανεχτεί την υπαναχώρηση οποιουδήποτε κράτους - μέλους από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους».

Χωρίς εξάλλου να έχει διαψευστεί μέχρι αργά χτες βράδυ, το γραφείο του Γάλλου προέδρου ανακοίνωσε ότι σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί «μίνι σύνοδος» ηγετών της ευρωζώνης στις Κάννες με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Παρόντες, σύμφωνα με την ίδια πηγή θα είναι εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ΔΝΤ.

Κοινή συνέντευξη Μέρκελ - Σαρκοζί

Ενδεικτικό των συντονισμένων πιέσεων που θα ασκηθούν το επόμενο διάστημα στον λαό, είναι η χτεσινή κοινή συνέντευξη τύπου του Ν. Σαρκοζί και της Αν. Μέρκελ. Συγκεκριμένα:

  • Ζήτησαν εκ μέρους της Ευρωζώνης την ψήφιση της αντιδραστικής δανειακής συμφωνίας και του νέου μνημονίου από όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο, προβάλλοντας σαν παράδειγμα το μοντέλο της συνεργασία κυβέρνησης - αντιπολίτευσης σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Απαίτησαν ουσιαστικά ακόμα πιο επιθετική συναίνεση των αστικών κομμάτων για την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων.
  • Είπαν ότι δεν ζήτησε η ΕΕ και η Ευρωζώνη τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά σημείωσαν ότι αν πραγματοποιηθεί πρέπει να έχει σαν μοναδικό ερώτημα αν «θέλουν να παραμείνουν οι Ελληνες στη Ζώνη του Ευρώ». Ο Σαρκοζί σημείωσε: «Οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτεια μαζί μας ή όχι».Ουσιαστικά συμμετείχαν στον οργανωμένο εκβιασμό που έστησε η κυβέρνησης προκειμένου να τρομοκρατηθούν τα λαϊκά στρώματα και να αποδεχτούν την πτώχευση τους.
  • Ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να «επιτρέψουν να καταστραφεί το ευρώ και η Ευρώπη» από τη στάση που θα κρατήσει ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα και ισχυρίστηκαν ότι «έχουν εναλλακτικό σχέδιο». Συγκεκριμένα η Ν. Μέρκελ σημείωσε ότι «το μεγάλο ενωτικό έργο της ΕΕ, μπορεί να διακυβεύεται αλλά εάν ο ελληνικός λαός δεν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη θα το σεβαστούμε αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρώ».Οξύνεται ουσιαστικά το πεδίο των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδας και το ντόμινο που θα ακολουθήσει στην ευρωζώνη.
  • Ξεκαθάρισαν ότι θα υπερασπιστούν την ανταγωνιστικά της Ευρωζώνης. Νέα μέτρα και ανατροπές περιμένουν τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης.

Αυξάνοντας τις πιέσεις η διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, ανέφερε ότι «θα πάμε στα μέσα Δεκεμβρίου να συζητήσουμε την 6η δόση» και ο Γιούνκερ ότι «η Ελλάδα έχασε προσωρινά 8 δισ. ευρω».

Οι δηλώσεις Παπανδρέου

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τους Μέρκελ και Σαρκοζί, ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι στόχος του δημοψηφίσματος είναι να εκβιάσει συναίνεση στην πολιτική του από τον λαό και να εφαρμοστούν οι αντιλαϊκές αποφάσεις που συμφώνησε η Ευρωζώνη στις 26 Οκτώβρη. Οπως είπε, «οι αποφάσεις έχουν συγκεκριμένες ευθύνες» και «ο λαός είναι ώριμος και σοφός να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για το μέλλον του». Πρόσθεσε ότι «είναι «σημαντικό να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας», γεγονός «σημαντικό για τη μελλοντική μας συμμετοχή στην Ευρωζώνη».

Ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει στις 4 Δεκέμβρη, και θα προηγηθεί «διαβούλευση με την αντιπολίτευση», ενώ είπε ότι «μια θετική απόφαση στο δημοψήφισμα δεν είναι θετική μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη». Στο δια ταύτα και πιάνοντας το νήμα των εκβιασμών από εκεί που το άφησαν Μέρκελ και Σαρκοζί, είπε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση επειδή το πρόγραμμα που έχουμε να εφαρμόσουμε είναι δύσκολο. Δεν πρόκειται μόνο για ένα πρόγραμμα αλλά για τον αν θέλουμε πραγματικά να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Αν στην Ελλάδα υπήρχε ευρύτερη συναίνεση, δε θα χρειαζόμασταν το δημοψήφισμα. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει συναίνεση από την πλευρά του ελληνικού λαού. Θέλω να πιστεύω ότι η απάντηση στο δημοψήφισμα θα είναι "ναι"».

Σε ερώτηση τέλος για το αν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, είπε ότι αυτό εξαρτάται «από τη δημοκρατική διαδικασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ