Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ
Τα προγράμματα κυβέρνησης - ΕΕ στόχο έχουν να συγκαλύψουν την ανεργία και να δώσουν φτηνά εργατικά χέρια στο κεφάλαιο |
Σύμφωνα με τα στοιχεία των στατιστικών αρχών, το μήνα Φεβρουάριο 2013 (που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα στο σύνολό της) η ανεργία στους νέους έχει εκτιναχθεί στο 64,20% στην Ελλάδα (από 50,40% τον αντίστοιχο μήνα του 2012), σε 55,50% στην Ισπανία (από 50,5% το 2012), 38,70% στην Ιταλία (από 31,90% το 2012), 38,60% στην Πορτογαλία (από 35,40%), 35,90% στη Σλοβακία, 30,80% στην Ιρλανδία, 28,40% στην Κύπρο, 26,90% στη Γαλλία, ενώ σε ποσοστό κοντά στο 20% κυμαίνεται στο Βέλγιο, στη Φινλανδία, στο Λουξεμβούργο, στην Εσθονία.
Τα αντίστοιχα ποσοστά για την ΕΕ 27 και την Ευρωζώνη ανέρχονται σε 23,60% και 24,20%, δηλαδή σε 5.694.000 και 3.581.000 άνεργους νέους κάτω των 25 ετών αντίστοιχα. Τα συνολικά ποσοστά απασχόλησης στους νέους, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σημείωσαν πτώση πέντε μονάδων, από 37,30% σε 32,80%, τριπλάσια σε σύγκριση με τους εργαζόμενους μεγαλύτερων ηλικιών.
Επίσης, η μακροχρόνια ανεργία είναι πολύ ψηλότερη μεταξύ των νέων. Αυτό είναι το δραματικό αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της, που καταστρέφει την πολυτιμότερη παραγωγική δύναμη, την εργατική, για να διασφαλίσει την κερδοφορία των μονοπωλίων.
Η ανεργία των νέων αξιοποιείται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις για να καταργήσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, να χρηματοδοτήσουν με πακτωλό χρημάτων τους μονοπωλιακούς ομίλους. Τα προγράμματα της ΕΕ ("Εγγύηση για τη Νεολαία", "Πλαίσιο ποιότητας για την πρακτική άσκηση", "Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Μαθητεία") και των κυβερνήσεων, όπως στην Ελλάδα ("Επιταγή Εισόδου"), αντί να προσφέρουν στοιχειώδη ανακούφιση στους νέους ανέργους, επιδοτούν τις επιχειρήσεις, τις απαλλάσσουν από τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, τσακίζουν τον κατώτατο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Με τα προγράμματα ψευτοκατάρτισης και μαθητείας διαμορφώνουν εργασιακό μεσαίωνα για τους νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, αφού θεσμοθετούν την ανασφάλιστη και χωρίς δικαιώματα δουλειά, μετατρέπουν τους νέους εργάτες σε σύγχρονους σκλάβους των μονοπωλιακών ομίλων. Η άμεση χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ από κοινοτικούς και κρατικούς πόρους αξιοποιείται για την οικονομική και πολιτική ομηρία εκατομμυρίων ανέργων, από τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου.
Σε αυτή την άθλια εκστρατεία εκμετάλλευσης των ανέργων το εθνικοσοσιαλιστικό - φασιστικό μόρφωμα Χρυσή Αυγή αξιοποιεί τους κρατικούς πόρους, επιτίθεται με μίσος ενάντια σε ντόπιους και ξένους ανέργους στην Ελλάδα, απαιτώντας να αποδεχτούν επαχθείς όρους, μισθούς πείνας και ελαστικές μορφές απασχόλησης, για τη μεγιστοποίηση των κερδών των μονοπωλίων.
Η ανεργία αξιοποιείται, για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και τη μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους, για να προωθηθούν τα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα, τα οποία από χρόνια βρίσκονται στο οπλοστάσιο των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση των αποζημιώσεων, η κατάργηση ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης, να μειωθούν δραματικά οι μισθοί και συνεπώς οι συντάξεις των εργαζομένων.
Με τα μέτρα αυτά, επιδιώκεται από τη μια μεριά να περιορισθούν οι ζημιές του κεφαλαίου την περίοδο της κρίσης και από την άλλη να εξασφαλισθεί ένα πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τη μετέπειτα φάση της ανάπτυξης - η οποία ωστόσο είναι αβέβαιη και επιπλέον θα είναι πρόσκαιρη και αναιμική - ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, η ανεργία αξιοποιείται για να συντηρείται ένα κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, με την απειλή απόλυσης, ώστε να κάμπτονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Τα μέτρα που εξαγγέλλουν κυβέρνηση και ΕΕ για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας είναι μέτρα που στην ουσία ανακυκλώνουν τη φτώχεια μέσα από τα διάφορα προγράμματα που προσφέρουν λίγους μήνες δουλειάς με άθλιες εργασιακές σχέσεις και μεροκάματα πείνας. Ταυτόχρονα, το επίδομα της ανεργίας το μετατρέπουν μέσω προγραμμάτων σε επιδότηση των επιχειρηματιών που τους χαρίζουν τζάμπα εργάτες.
Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, στη βάση της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και του παραγωγικού συνεταιρισμού, με κεντρικό σχεδιασμό, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μόνο σε αυτές τις συνθήκες, όπου δε θα υπάρχει το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εξάλειψη της ανεργίας.
Το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή με μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων με συγκεκριμένα μέτρα, σημειώνοντας ότι η οικονομική κάλυψη των μέτρων αυτών είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος αναμφίβολα έχει αυτή τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο, προτείνοντάς τα ταυτόχρονα και ως περιεχόμενο πάλης του εργατικού κινήματος. Βεβαίως, η πρόταση νόμου απορρίφθηκε από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης. Με βάση και την πρόταση του ΚΚΕ, το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα διαμόρφωσε στόχους πάλης και διεκδικεί:
Για τους νέους και τα προγράμματα ανεργίας.