Eurokinissi |
Ετσι, στη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση για τον κορονοϊό, στο φόντο των νέων αρνητικών ρεκόρ, ειπώθηκε χαρακτηριστικά πως... «η προσωπική επιλογή του καθενός θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο πώς η πανδημία θα προχωρήσει στην πατρίδα μας» (!), την ίδια ώρα που επιβεβαιώνεται ο καθοριστικός ρόλος της μη λήψης όλων των μέτρων που θεωρούνται «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του, στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, στα ΜΜΜ, σε κρίσιμες δομές, όπως γηροκομεία, κλειστές δομές κ.ά.
Αναφέρθηκε και πάλι ότι «από όλους μας απαιτείται μία παραπάνω θυσία», όταν η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο σε όλους τους παραπάνω τομείς για να αξιοποιηθεί ο χρόνος που κερδήθηκε με τις θυσίες του λαού στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά τον άφησε ακόμα πιο εκτεθειμένο μπροστά στο δεύτερο κύμα, με εξουθενωμένο το υγειονομικό προσωπικό και επιβάρυνση σε όλες τις υπόλοιπες ασθένειες, με αλλεπάλληλες «εκπτώσεις» και πετσοκομμένα πρωτόκολλα, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της εργοδοσίας και στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, στον Τουρισμό, στις Μεταφορές κ.α.
Η χτεσινή παραδοχή στην ενημέρωση ότι τα πράγματα «είναι σαφώς χειρότερα στο δεύτερο κύμα» ότι αυτό «το περιμέναμε, γιατί έτσι ακριβώς κινούνται οι πανδημίες», αναδεικνύει ακόμα πιο ανάγλυφα τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες.
Ακόμα και σήμερα, ο «κόφτης» για όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού εξακολουθεί να είναι οι «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή το τι υπηρετεί το κεφάλαιο και τα κέρδη του:
Αρνητικό ρεκόρ και στους διασωληνωμένους με 102 ασθενείς
INTIME NEWS |
Δώδεκα ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το σύνολο των καταγεγραμμένων θανάτων είναι πλέον 593.
Αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται και στους διασωληνωμένους, καθώς έφτασαν τους 102 ασθενείς. Από αυτούς, το 53,9% (55 ασθενείς) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω και το 44,5% (45 ασθενείς) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40 - 64 ετών.
Από τα χτεσινά κρούσματα, τα 295 εντοπίζονται στην Αττική και τα 291 στη Θεσσαλονίκη.
Σε ακόμα 17 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων: 73 στη Ροδόπη, 61 στη Χίο (τα 51 στο ΚΥΤ), 55 στις Σέρρες (μόνο 1 συνδέεται με γνωστή συρροή), 47 στη Λάρισα, 22 στη Χαλκιδική, 21 στα Γιάννενα, από 20 σε Εβρο και Πέλλα, 19 στα Τρίκαλα, από 18 σε Αχαΐα και Δράμα, 15 στην Ξάνθη, 13 στην Ημαθία, από 12 σε Καβάλα, Κοζάνη και Κέρκυρα, 11 στο Κιλκίς.
Εξήντα έξι κρούσματα είναι εισαγόμενα, ενώ 43 εγχώρια κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Από αύριο, Πέμπτη, στο Επίπεδο 4 («Αυξημένου κινδύνου») περνούν τα Γιάννενα και οι Σέρρες. Να σημειωθεί ότι καθώς συνεχίζονται οι έλεγχοι στο γηροκομείο «Κωστοπούλειος Στέγη» στις Σέρρες, αυξάνονται τα κρούσματα σε εργαζόμενους και τρόφιμους. Συνολικά μέχρι και χτες είχαν διαγνωσθεί 19 θετικά κρούσματα.
Η κατάσταση σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται οριακή μεταξύ των επιπέδων 3 και 4 και θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες μέρες.
Στο Επίπεδο 3 («Αυξημένης επιτήρησης») από το Επίπεδο 2 περνούν οι Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Ροδόπης.
Η Δράμα ανεβαίνει στο Επίπεδο 2 («Επιτήρησης») από το 1.
Αντίθετα, η Αμοργός κατεβαίνει στο Επίπεδο 1 («Επαγρύπνησης») από το 2.
Μέτρα άμεσα για θωράκιση στην Υγεία και για προστασία του λαού σε κρίσιμους χώρους
Σε ανακοίνωσή του, χτες, για την εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:
«Η σημερινή εκτόξευση των κρουσμάτων επιβεβαιώνει ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα, αν δεν συνοδεύονται με θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, εκτεταμένα δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς, θα αποδεικνύονται ανεπαρκή κι αναποτελεσματικά.
Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει προκλητικά να κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη και τη "βολική" σύγκριση με τα άλλα κράτη, που αντιμετωπίζουν τα ίδια αδιέξοδα, γιατί προτάσσουν τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας κι όχι την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά τεστ και ο κρατικός έλεγχος ευαίσθητων χώρων, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, η ελάττωση του συνωστισμού σε σχολεία και μέσα μεταφοράς και η λήψη μιας σειράς μέτρων στους χώρους δουλειάς, που επανειλημμένα έχουν προτείνει τα συνδικάτα, είναι μονόδρομος για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για ό,τι συμβεί».