Τη στιγμή που η κοινή γνώμη προσπαθεί πια να μαντέψει ποιος μεταξύ των δύο τελικά ψεύδεται, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ή ο πατριάρχης Ειρηναίος σχετικά με τον επονομαζόμενο «φαντομά» Απ. Βαβύλη, και ενώ κλιμακώνονται οι αποκαλύψεις σχετικά με τα σκάνδαλα στους κόλπους της Εκκλησίας που προκαλούν αηδία στην κοινή γνώμη, χτες, ο αρχιεπίσκοπος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ και τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου.
Η απόπειρά του να εμφανιστεί ως η «αθώα περιστερά» για την όλη υπόθεση, προσπαθώντας να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πειστικές εξηγήσεις για τον κυκεώνα των βρώμικων υποθέσεων που αποκαλύπτονται, δεν ήταν αρκετή να αλλάξει το δεδομένο ότι η ιεραρχία της Εκκλησίας αποτελεί ένα από τα βασικά στηρίγματα του συστήματος της κοινωνικής αδικίας. Η συνέντευξη με τον τρόπο της ήρθε να προσθέσει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της δυσωδίας όλων όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.
Ο αρχιεπίσκοπος, «δείχνοντας» με κατηγορηματικό τρόπο τους στενούς του συνεργάτες μητροπολίτη Θεόκλητο και αρχιμανδρίτη Επιφάνιο, έριξε σε αυτούς όλες τις ευθύνες για όσα ...δεινά βρήκαν τον ίδιο από τις περιπτώσεις Γιοσάκη και Βαβύλη. Προσπάθησε να εμφανιστεί ο ίδιος ως το ...θύμα των επιλογών του περιβάλλοντός του και επιπλέον - αφού είπε πως δε θα παραιτηθεί - χρίστηκε ως «οδηγός» της Εκκλησίας για να ολοκληρωθεί η περιβόητη αυτοκάθαρση, που, και μετά τις δηλώσεις Χριστόδουλου, ομολογείται πλέον ότι πρόκειται για κουκούλωμα. Κι όλα αυτά, ενώ βοά ο τόπος για τη δική του άμεση εμπλοκή σε όλες τις παραπάνω υποθέσεις. Επιπλέον, χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την αλλαγή στάσης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και δήλωσε ότι ούτε τον Βαβύλη ούτε τον Τριανταφυλλάκη ούτε τον πατέρα Νικόδημο - εάν πήγε - τους έστειλε ο ίδιος στα Ιεροσόλυμα.
Πάντως, τα ερωτήματα που προέκυψαν από τη συνέντευξη είναι πολλά, κυρίως όταν κλήθηκε να δώσει απάντηση για το εάν έχει συναντήσει τον Βαβύλη και στην Αθήνα, μετά την τελευταία φορά που τον είδε στην ενθρόνιση του πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, το Σεπτέμβρη του 2001. Ο αρχιεπίσκοπος αρχικά απάντησε ότι «δε θυμάμαι να τον έχω δει», αλλά αμέσως μετά είπε: «Δεν το αποκλείω να τον είδα»...
«Σκέφτηκα την παραίτηση, αλλά την απέρριψα. Δεν είμαι μέρος του προβλήματος, αλλά είμαι εκείνος που καλούμαι αυτήν την ώρα να οδηγήσω την Εκκλησία στην αυτοκάθαρση», ήταν η απάντηση του αρχιεπισκόπου σε σχετική ερώτηση, προκαλώντας έτσι τις απορίες σχετικά με το ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και ποιο το δικό του μερίδιο ευθύνης.
Αμέσως μετά επιβεβαίωσε την παραίτηση του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, λέγοντας: «Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος με διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του. Σήμερα (σ.σ. χτες) το μεσημέρι, με ειδοποίησε ότι είναι αποφασισμένος να υποβάλει την παραίτησή του».
Σχετικά με την υπόθεση του αρχιμανδρίτη Επιφανίου, ο οποίος προσπάθησε να αγοράσει κασέτες με σκανδαλοθηρικό για κάποιους μητροπολίτες περιεχόμενο, είπε ότι δεν το γνώριζε. «Δεν είχα ιδέα γι' αυτό που επρόκειτο να γίνει», είπε. Και πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα ήταν στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και όταν πήγε σπίτι του τον ενημέρωσε ο πατήρ Επιφάνιος και πως του είπε ότι ήταν λάθος αυτό που έκανε. «Το λάθος αυτό, του το χρέωσα. Εκανε μια ατυχή ενέργεια. Γι' αυτήν θα πληρώσει», είπε, αλλά αφού ολοκληρωθεί η έρευνα. «Δεν προτρέχω».
Για τον περιβόητο πλέον Βαβύλη, ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν τον έστειλε εκείνος στον Ειρηναίο. Και περιέγραψε τα εξής: «Εγνώρισα τον Βαβύλη όταν ήταν νέος, μόλις είχε τελειώσει το Λύκειο», είπε και συμπλήρωσε ότι του έδωσε συστατικό γράμμα για τις σπουδές του. Μετά από χρόνια τον ξανασυνάντησε στις φυλακές του Βόλου. «Είχε τάσεις ντετέκτιβ», είπε για το λεγόμενο «φαντομά». Οταν ρωτήθηκε για την τελευταία φορά που τον συνάντησε, είπε ότι ήταν όταν έγινε η ενθρόνιση του Ειρηναίου στα Ιεροσόλυμα, το Σεπτέμβρη του 2001. Και όταν αμέσως μετά ρωτήθηκε αν τον έχει ξαναδεί από τότε, είπε: «Δε θυμάμαι να τον έχω δει», αλλά αμέσως πρόσθεσε: «Δεν το αποκλείω να τον είδα»...
Ο αρχιεπίσκοπος παραδέχτηκε ότι έγινε συνάντηση με δικαστικούς παρουσία του Γιοσάκη, όμως, όπως είπε, «δεν είμαι σαν τον Σεραφείμ να του πω να περάσει έξω». Ανέφερε ακόμα ότι αρκετοί, μεταξύ των οποίων, όπως είπε: «αν θυμάμαι νομίζω και ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων», τού εισηγήθηκαν για την τοποθέτηση του Γιοσάκη στην Αρχιεπισκοπή, αλλά εκείνος την απέρριψε. Ο αρχιεπίσκοπος δεν αποκάλυψε τα ονόματα των «λαϊκών» που του εισηγήθηκαν αυτό, λέγοντας ότι «δε θέλω να τους εκθέσω τους ανθρώπους»...
Το ότι δε γνωρίζει ποιος από τους δύο - δηλαδή ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ή ο πατριάρχης Ειρηναίος - λέει την αλήθεια, δήλωσε χτες ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. Ο μητροπολίτης επανέλαβε τις απόψεις του για την ακαταλληλότητα μιας σειράς ανθρώπων, που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του αρχιεπισκόπου, για τον οποίο είπε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι πρόσφατα ο ίδιος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή», ούτε λίγο - ούτε πολύ, έλεγε ότι για όλα φταίει ο αρχιεπίσκοπος...
Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αναφέρθηκε ακόμα και στην περίπτωση Βαβύλη, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να μην ξέρει το κράτος και οι επίσημες υπηρεσίες του πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή, σημειώνοντας με νόημα ότι «από τη στιγμή που ακούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, την άποψη του Βαβύλη μέσω του δικηγόρου του πώς είναι δυνατόν όταν ο "μεγάλος αδελφός" που όλα τα "βλέπει" να μην έχει εντοπίσει από πού γίνονται αυτά τα τηλεφωνήματα;». Και πρόσθεσε: «Τον Βαβύλη κάποιοι τον κρύβουν και αυτά που λέει του τα λένε. Δεν είμαι σίγουρος, αν θα καταφέρει τελικά να εμφανιστεί ποτέ, γιατί δεν αποκλείω και το γεγονός ότι μπορεί και κάποιοι να τον αυτοκτονήσουν;!».
Καταλήγοντας, ανέφερε το γνωστό σενάριο που παίζει δεόντως από προχτές ότι «ένας αόρατος δάκτυλος προσπαθεί να βάλλει όχι απλά κατά του Χριστόδουλου, αλλά κατά ολόκληρης της ελλαδικής Εκκλησίας και του έθνους».
Για προσπάθεια ενοχοποίησης του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Εκκλησία έκανε λόγο χτες ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης.
Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι δε θα περάσει ο αντιπερισπασμός, η παραπλάνηση και η εξαπάτηση και κάλεσε τους σημερινούς υπουργούς να μιλήσουν τώρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή το εκκλησιαστικό. Η ΝΔ «επιδίωξε να προσεταιριστεί και να χρησιμοποιήσει την εκκλησία για μικροκομματικά οφέλη, είπε ο Γ. Παπανδρέου, για να συμπληρώσει ότι «ο Κ. Καραμανλής μπήκε στην ουρά για να υπογράψει για το θέμα των ταυτοτήτων μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, εξαπατώντας τους πιστούς».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε και στην ιεραρχία και προσωπικά στον αρχιεπίσκοπο, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει, αναφέροντας «ποιος μίλησε για τη Δεξιά του Κυρίου, ποιος έλεγε, ευτυχώς οι καιροί αλλάζουν».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει «μια νέα σχέση πολιτείας και εκκλησίας βασισμένη στη διαφάνεια και στην κοινωνική λογοδοσία», αλλά συμπλήρωσε ότι «ο χωρισμός δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο που εξυπηρετεί αυτή τη στρατηγική».