ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Ενοχλούν την κυβέρνηση οι θέσεις του ΚΚΕ

Δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τις θέσεις του ΚΚΕ η κυβέρνηση και κατά τη χτεσινή - για δεύτερη μέρα - συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανεργία. Ετσι, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση με επιχειρήματα που, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν την προσήλωσή της στα συμφέροντα του μεγάλου - ντόπιου και ξένου - κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εργασίας και πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Λ. Κανελλόπουλος, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού ως παραλήρημα και τον κάλεσε να δει όσα συμβαίνουν τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση γύρω από την αγορά εργασίας. "Υπάρχει - είπε - μια προκατάληψη, από την πλευρά του κ. Κατσαρού σαν εκπροσώπου του ΚΚΕ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που παίρνει το χαρακτήρα ενός παραληρήματος". Και συνέχισε στο ίδιο ύφος: "Δύο πράγματα συμβαίνουν. Η ο κ. Κατσαρός έχει ελλιπή γνώση του νομοσχεδίου ή βρίσκεται πλέον εκτός τόπου και χρόνου απ' αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, αυτά τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία και την αγορά εργασίας, αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Εκτός του υφυπουργού την ενόχλησή τους με τις θέσεις του ΚΚΕ - προφανώς γιατί τους χαλάει το παραμύθι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι προοδευτικό κόμμα - εξέφρασαν και βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, καθώς και ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Λ. Αποστολίδης, με επιχειρήματα χαμηλής φυσικά ποιότητας όπως αυτό, ότι "όσα λέει το ΚΚΕ ταιριάζουν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά το σύστημα εκεί κατέρρευσε".

Γρήγορα όμως ήρθε πληρωμένη απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος Μ. Κωστόπουλο και τον βουλευτή Γ. Κατσαρό.

Μ. Κωστόπουλος: Εσείς παραληρείτε!

"Ο υφυπουργός κ. Κανελλόπουλος - είπε στην παρέμβασή του ο Μ. Κωστόπουλος - έκανε λόγο για παραλήρημα του ΚΚΕ και μας ανακάλεσε στην τάξη, γιατί δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις που συντελούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν κανένας θελήσει να μιλήσει μ' αυτούς τους όρους, μπορεί να διαπιστώσει παραλήρημα μέσα στο ίδιο το νομοσχέδιο". Στη συνέχεια ο Μ. Κωστόπουλος, αναφερόμενος στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και στον ισχυρισμό της ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας, σημείωσε ότι η λογική αυτού του άρθρου είναι να χτυπήσει το Ταμείο Ανεργίας, που αποτελεί μια κατάκτηση των εργαζομένων. "Αυτό το Ταμείο, είπε, καταστρέφεται. Κι όχι μ' αυτό το νομοσχέδιο, αλλά με πάρα πολλά νομοσχέδια, εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόκειται για λεφτά των εργαζομένων, τα οποία μετακυλούν στους εργοδότες. Αυτή είναι και η λογική του άρθρου 1 του νομοσχεδίου. Πού είναι το παραλήρημα και τι μας λένε ότι στην Ευρώπη συντελούνται διάφορα πράγματα, τα οποία δεν τα παρακολουθούμε; Τι συντελείται δηλαδή; Οτι έγινε μια εξέγερση στη Γαλλία για να υπερασπίσουν προνοιακά και κοινωνικά δικαιώματα; Οτι στη Γερμανία υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις; Οτι στην Ιταλία συμβαίνει το ίδιο; Οτι η ΓΣΕΕ όταν γινόταν η κινητοποίηση στη Γαλλία - η ΓΣΕΕ μ' αυτή την ταυτότητα - έστειλε μήνυμα συμπαράστασης;Ο κ. υφυπουργός δεν έλεγε τα ίδια πράγματα όταν βρισκόταν στη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ κι όταν μαζί αγωνιζόμασταν για την υπεράσπιση του Ταμείου Ανεργίας".

Καταλήγοντας, ο Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευτεί το Ταμείο Ανεργίας και κάλεσε την κυβέρνηση να βρει απ' αλλού λεφτά για να δώσει στους εργοδότες και όχι να τους παραδίδει τα λεφτά των εργαζομένων.

Γ. Κατσαρός: Πραγματικότητα είναι η ασυδοσία του κεφαλαίου

Απαντώντας στα όσα είπε ο Λ. Κανελλόπουλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός σημείωσε ότι εκτός πραγματικότητας δε βρίσκεται κανένας, πολύ περισσότερο το ΚΚΕ. "Την πραγματικότητα - είπε - τη γνωρίζουμε κι εμείς κι εσείς. Οι πάντες τη γνωρίζουν. Είναι η κυριαρχία των μονοπωλίων, των πολυεθνικών εταιριών, πάνω σε όλες τις πλευρές της ζωής του ανθρώπου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ομως, το πρόβλημα είναι διαφορετικό. Εμείς λέμε πως δεν πρέπει να υποταχθούμε σ' αυτή την πραγματικότητα, να μην την ανεχθούμε, να παλέψουμε να την ανατρέψουμε, να μη συμβιβαστούμε. Εσείς λέτε "όχι, αυτό είναι αναλλοίωτο, είναι δεδομένο". Επομένως, υποτάσσεστε, συμβιβάζεστε μ' αυτή την πραγματικότητα.Αυτή είναι η διαφορά μας, αλλά είναι δύσκολο να την αποδεχτείτε, να δεχτείτε δηλαδή ότι έχετε γίνει υποτακτικοί των μονοπωλιακών συμφερόντων, ντόπιων και ξένων, κι ότι μάχεστε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων. Θέλετε να εμφανίζεστε σαν εκπρόσωποι των εργαζομένων και του λαού κι εν τω μεταξύ υπηρετείτε τα συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών".

"Μη συνηθισμένη" επέτειος

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν έχει άδικο ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, όταν στο μήνυμά του για την 22η επέτειο από την πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας διαπιστώνει ότι η φετινή επέτειος "δεν αποτελεί μια συνηθισμένη επέτειο".

Υπάρχει πράγματι μια "ειδοποιός διαφορά" ανάμεσα στη φετινή επέτειο και στις προηγούμενες, αν εξετάσει κάποιος τα πράγματα από την οπτική γωνιά των κομμάτων εξουσίας που απαρτίζουν το δικομματικό σύστημα διακυβέρνησης. Φέτος διαπιστώνουν ότι υπάρχουν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές, όπως πιστεύουν, προϋποθέσεις για να γίνουν - επιτέλους! - πραγματικότητα τα υπερώριμα σχέδια της άρχουσας τάξης για τη συγκρότηση ενός μπλοκ "εκσυγχρονιστικών" δυνάμεων, που θα αναλάβουν να δώσουν μια "νέα ορμή" στο γερασμένο και αναποτελεσματικό σύστημα του δικομματισμού, όπως εφαρμόστηκε 22 χρόνια τώρα. Γιατί όπως όλοι τους αναγνωρίζουν, αυτή η μορφή άσκησης της εξουσίας ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε.

***

Στη διαπίστωση αυτή συγκλίνουν, όπως καθαρά προκύπτει από τα μηνύματα των αρχηγών τους, όλα τα κόμματα - συνεταίροι του δικομματισμού. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τη μία ή την άλλη έκφραση, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΠΟΛ.ΑΝ. και του ΣΥΝ, κάνουν λόγο για μια "νέα αρχή", για "νέα μεταπολίτευση", για "ποιοτική αναβάθμιση" του πολιτικού συστήματος.

Ο Κ. Σημίτης δεν κρύβει τις προθέσεις του: "Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να σφραγιστεί η νέα αρχή από μια προωθητική ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού".

Περισσότερο σαφής ο Μ. Εβερτ: "Χρειάζεται μια νέα μεταπολίτευση, ως σύμβολο και ως πρότυπο, ως όραμα και έργο πολιτικής ηγεσίας και κοινωνίας". Δεν υστερεί ο Αντ. Σαμαράς: "Η πόλωση και ο φανατισμός, οι πελατειακές σχέσεις και οι ευκαιριακές πολιτικο - οικονομικές συμμαχίες (σ.σ. χαρακτηριστικά γνωρίσματα του "παραδοσιακού" δικομματισμού) να δώσουν τη θέση τους στις πολιτικές προτάσεις που θα έχουν στόχους συναινετικούς".

Τους υπερφαλαγγίζει όλους όμως σε "προσδοκία" και "ανυπομονησία" ο ΣΥΝ: "Η πολιτική ζωή του τόπου έχει μπει το τελευταίο διάστημα σε ένα νέο κύκλο. Πολλοί μιλούν για νέα μεταπολίτευση. Πρόκειται για μια πρόκληση που θα κριθεί όχι στα λόγια, αλλά με το αμείλικτο κριτήριο της πράξης".

***

Μια απλή αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων είναι αρκετή για να φανεί καθαρά ότι οι ηγεσίες των κομμάτων εξουσίας εκφράζουν με παρρησία την πολιτική βούλησή τους για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα: Τη συγκρότηση ενός αντιδραστικού, αντιλαϊκού συνεταιρισμού εξουσίας.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.

Στα πλαίσια αυτής της Εξόρμησης έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ανοιχτές συγκεντρώσεις, που διοργανώνουν:

Σήμερα, Πέμπτη 25 - 7

  • Η ΝΕ Πρεβέζης: στον Ωρωπό Πρεβέζης,στις 9μμ,με ομιλητή τον Κώστα Αλυσσανδράκη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Χανίων: στον Αλίκαμπο,με ομιλητή τον Μιχάλη Καμαριωτάκη,μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης.
  • Η ΝΕ Τρικάλων: στην Πηγή,στις 9.30μμ,με ομιλητή τον Δημήτρη Αρμάγο,μέλος της ΝΕ.
  • Η ΝΕ Τρικάλων: στο Γοργογύρι,στις 9.30μμ,με ομιλητή τον Κώστα Μπαλλά,μέλος της ΝΕ.
  • Η ΝΕ Τρικάλων: στο Φλαμπουρέσι,στις 9.30μμ,με ομιλητή τον Σπύρο Τσιοτινό,μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

Αύριο Παρασκευή 26 - 7

  • Η ΑΕ Θήβας: Βάγια,στις 9 μ.μ.,με ομιλητή τον Γ. Γκικόπουλο,μέλος της ΕΠ.
  • Η ΝΕ Δράμας: στο Δημοτικό Κήπο Δράμας, στις 8 μμ,με ομιλητή τον Γιάννη Κατσαρό,μέλος της ΚΕ και βουλευτή.
  • Η ΝΕ Τρικάλων: στο Κόκκινο Πύργο,στις 9.30μμ,με ομιλητή τον Δημήτρη Πολύζο,μέλος της ΝΕ.

Το Σάββατο 27 - 7

  • Η ΝΕ Πρεβέζης: στη Φιλιππιάδα,στις 9μμ,με ομιλητή τον Δημήτρη Ξυλογιάννη,μέλος της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας.
  • Η ΝΕ Λέσβου: στη Θέρμη,στις 8.30μμ,με ομιλητή τον Θωμά Τσαγκαρέλλη,μέλος του Γρ. της ΝΕ.
  • Η ΝΕ Λέσβου: στη Στύψη,στις 9.00μμ,με ομιλητή τον Σιαμέτη Δημήτρη,μέλος της ΝΕ.
Επισκέψεις, περιοδείες της Αλέκας Παπαρήγα

- Σήμερα,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφτεί τα κεντρικά γραφεία της ΕΘΕΛ (Παρνασσού 6, Ρέντης). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται: στις 9 π.μ. περιοδεία σε χώρους δουλιάς, στις 10 π.μ. ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στο αμαξοστάσιο και στις 10.30 π.μ. συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης. Στις 11.30 π.μ. περιοδεία στις αφετηρίες του Πειραιά (Πλατεία Καραϊσκάκη και ΟΛΠ).

- Σήμερα,επίσης, η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί στις 2.00μμ, στην έδρα του κόμματος στο Περισσό, με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ

- Την Παρασκευή 26 Ιούλη και το Σάββατο 27 Ιούλη,η Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κάρυστο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

  • Την Παρασκευή 26 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., συνάντηση στο Δημαρχείο Καρύστου, με εκπροσώπους του Δήμου Καρύστου, των κοινοτήτων και των μαζικών φορέων της Νότιας Καρυστίας για τα προβλήματα της περιοχής.
  • Το Σάββατο 27 Ιούλη, στις 9 μ.μ., ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στην παραλία Καρύστου.
ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
Τίμησαν στη Βουλή την επέτειο

Με την ευκαιρία της 22ης επετείου από την ανατροπή της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας η Βουλή τίμησε χτες τη μέρα της αποκατάστασης της Αστικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας στη χώρα μας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,αφού μνημόνευσε τους αγωνιστές που μαρτύρησαν στα κολαστήρια της χούντας, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους πρέπει να διδάσκεται στα νέα παιδιά, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: "Οταν κουβεντιάζεις αυτό το ζήτημα, το πιο σημαντικό που έρχεται στο μυαλό είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, που παραβιάστηκαν βάναυσα από τους επίορκους αξιωματικούς. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα οποία κουβεντιάζει αυτή τη στιγμή η Βουλή σε ένα νομοσχέδιο που σχετίζεται απόλυτα με αυτά. Σε ένα νομοσχέδιο που μιλά για την ανεργία, που στην ουσία καταργεί το Ταμείο Ανεργίας, που ήταν αποτέλεσμα κόπου και μόχθου των εργατών.

Αυτή η συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ανθρώπων δημιουργεί κάποιες προϋποθέσεις - καμιά φορά και επικίνδυνες προϋποθέσεις - για να ανοίγεις την όρεξη σε ορισμένους, οι οποίοι άλλα σκέπτονται για τη Δημοκρατία, άλλα υπολογίζουν για τους εργαζόμενους". Αναφερόμενος ακολούθως στο σημερινό ρόλο του Κοινοβουλίου σημείωσε ότι ήδη έχει περιοριστεί, αφού λόγω της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση απλά επικυρώνει τις οδηγίες που δέχεται από κέντρα εκτός Ελλάδας.

Για την επέτειο μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,ο υπουργός Εργασίας Β. Γιαννόπουλος και εκπρόσωποι των κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ