Σε κοινό κάλεσμά τους προς τους βετεράνους του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, που υπογράφουν οι Βαλεντίν Βαρένικοφ, πρόεδρος της Ενωσης Ηρώων ΕΣΣΔ και Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Σεργκέι Γκλάζιεφ, συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας «Πατρίδα» και Βίκτορ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), εκφράζεται η αντίθεσή τους στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, που στηρίζει το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», όπως και το Φιλελεύθερο - Δημοκρατικό Κόμμα (του Ζιρινόφκσι) και προβλέπει ως σημαία της Νίκης μια κόκκινη σημαία, από την οποία θα έχει αφαιρεθεί το σφυροδρέπανο, αφήνοντας το κίτρινο αστέρι.
Οπως σημειώνεται στην έκκληση, η Σημαία της Νίκης θα πρέπει να ανταποκρίνεται σ' αυτή που οι Σοβιετικοί μαχητές ύψωσαν στο φασιστικό Ράιχσταγκ, με την οποία δόθηκαν οι ηρωικές μάχες στο Μπρεστ, στη Μόσχα, στο Κίεβο και στο Σμολένσκ, στη Σεβαστούπολη και στο Μινσκ, στις άλλες πόλεις. Κι αυτή η σημαία, με την οποία έγινε κατορθωτή η Νίκη κατά του φασισμού, δεν είναι άλλη από την Κόκκινη Σημαία με το σφυροδρέπανο και το πεντάγωνο αστέρι.
«Το σοβιετικό σύμβολο, που αποτυπώνεται στην κύρια σημαία της Νίκης είναι βαθιά συμβολικό. Το πρώτο στον κόσμο σοβιετικό κράτος των εργατών και των αγροτών αποτέλεσε τον πυρήνα της αντιχιτλερικής συμμαχίας. Δέχτηκε το κύριο χτύπημα των ύπουλων δολοφόνων. Αντεξε και μαζί με τους συμμάχους του στον αγώνα αυτό διέλυσε τη ραχοκοκαλιά του φασιστικού κτήνους. Να, γιατί θεωρούμε πως το σύμβολο της Σημαίας της Νίκης πρέπει να ανταποκρίνεται σ' εκείνο το πρωτότυπο του ηρωικού ιερού συμβόλου του λαού μας», σημειώνεται στην έκκληση, που καταλήγει με το κάλεσμα στους βετεράνους του πολέμου να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να υπερασπιστούν «τη μοναδική πραγματική Σημαία της Νίκης μας».
Χωρίς Σρέντερ και Μέρκελ
Associated Press |
Οι αφίσες... πέφτουν, οι απαιτήσεις του κεφαλαίου μένουν |
Ακαρπες απέβησαν και οι επαφές της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους. Η Μέρκελ ξεκαθάρισε μετά τη συνάντηση ότι δε θα υπάρξουν άλλες διαβουλεύσεις με το κόμμα αυτό για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία με τη συνεργασία και των Φιλελεύθερων.
Και από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Πρασίνων, Ράινχαρντ Μπίτικοφερ, ανέφερε ότι το κόμμα του δε βλέπει καμία βάση για περαιτέρω συνομιλίες με CDU/CSU. Ετσι, απομακρύνεται το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα», δηλαδή στα χρώματα της σημαίας της χώρας - μαύρο, κίτρινο, πράσινο - που συμπίπτουν με αυτά των τριών κομμάτων (CDU, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι).
Από την άλλη πλευρά, τις συζητήσεις μονοπωλούν, και με τη συνδρομή των πολιτικών αναλυτών, οι προβλέψεις ότι τελικά θα σχηματιστεί κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών, του λεγόμενου πια μεγάλου συνασπισμού. Κατ' αυτές τις προβλέψεις νέος καγκελάριος δε θα είναι ούτε ο Σρέντερ, ούτε η Αγγελα Μέρκελ, αλλά άλλο ηγετικό στέλεχος ενός εκ των δύο αυτών κομμάτων. Πάντως, για το αξίωμα του καγκελάριου η «μάχη» θα είναι σκληρή.
Χαρακτηριστικά προς την κατεύθυνση αυτή είναι όσα αναφέρονται σε χτεσινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Γιούνγκε Βελτ» και «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ».
Ο αρχισυντάκτης της πρώτης διευκρινίζει σε άρθρο: «Τώρα ένας μεγάλος συνασπισμός εργάζεται ώστε να απομακρύνει την ντάμα (σ.σ. την Αγγελα Μέρκελ). Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας Χανς-Ολαφ Χένκελ έδωσε την Πέμπτη στην εφημερίδα "Μπιλντ" τη διαταγή εκκίνησης... Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακαλεί την πρόγνωση ανόδου της Γερμανίας για το επόμενο έτος στο 1,2%. Αυτό σημαίνει: Στη νηοπομπή των βιομηχανικών εθνών δεν είμαστε πια όπως πριν, στη μηχανή, αλλά οριστικά στο χώρο των φρένων... Γι' αυτό πρέπει να αποκατασταθεί απαραίτητα η πολιτική ικανότητα ενεργειών. Προσωπικά όνειρα καριέρας και κομματική τακτική οφείλουν να παραμεριστούν. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να μπορεί να στηριχτεί σε σταθερή πλειοψηφία και να είναι ικανή για μεταρρυθμίσεις». Σταθερότητα και ικανότητα μεταρρυθμίσεων είναι τα συνθήματα που ηχούν από όλες τις δηλώσεις της οικονομικής αριστοκρατίας, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, που τονίζει: Η διαταγή δόθηκε, αυτό που απομένει τώρα είναι η εκτέλεση.
Διαφωτιστικό είναι και το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», όπου αναφέρεται σχετικά με τις διαπραγματεύσεις SPD-CDU που έλαβαν χώρα την Πέμπτη: «Η πρώτη συμφωνία περιεχομένου σημειώθηκε εκπληκτικά στη φορολογική πολιτική. Σε ένα συνέδριο για τη φορολογία στο Βερολίνο, υποστήριξαν αρμόδια στελέχη του CDU και του SPD, όπου θα εξεταστεί το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπερκομματικό Ιδρυμα "Οικονομία της Αγοράς". Αυτό διαφέρει σε ουσιαστικά σημεία από τα εκλογικά προγράμματα των δύο κομμάτων. Ο επί των οικονομικών πολιτικός του CDU, Φρίντριχ Μερτζ, που φέρεται ως ενδεχόμενος υπουργός Οικονομικών αλλά και επίσης ως ανταγωνιστής της Μέρκελ, επαίνεσε το φορολογικό μοντέλο του Ιδρύματος σαν μοντέλο ικανό για το μέλλον».
«Ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο με μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο πρώτο ήμισυ της κυβερνητικής περιόδου», δήλωσε ο Μερτζ. Εξάλλου, ο Μερτζ είναι ο πρώτος πολιτικός του CDU που δήλωσε ότι τα κόμματα της «Ενωσης» υπέστησαν ήττα στις εκλογές. «Δεν κερδίσαμε τις εκλογές και έτσι το πρόγραμμά μας τελείωσε», ανέφερε ο Μερτζ σχετικά με σημαντικές φορολογικές απόψεις του προεκλογικού προγράμματος.
Εκτός του Μερτζ, το φορολογικό πρόγραμμα του Ιδρύματος επαινέθηκε και από την υφυπουργό του υπουργείου Οικονομικών Β. Χέντρικς (SPD), η οποία δήλωσε ότι «στη βάση αυτού του σχεδίου τα δύο κόμματα μπορούν να συνεργαστούν» και ότι την άποψή της συμμερίζεται «μεγάλο τμήμα του SPD».
Η ακόμα λειτουργούσα «κοκκινο-πράσινη» κυβέρνηση (SPD και Πράσινοι) αποφάσισε την αποστολή και νέας στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Επιπλέον, αποφάσισε την παράταση τής εκεί δράσης της επί ένα ακόμα χρόνο και τη διεύρυνση των επιχειρήσεων. Αυτό το ανακοίνωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ. Η τωρινή γερμανική δύναμη ανέρχεται σε 2.250 άνδρες και θα αυξηθεί ως 3.000, δήλωσε ο υπουργός.
Για την επικύρωση της κυβερνητικής απόφασης θα συνέλθει στις 28 Σεπτέμβρη σε έκτακτη συνεδρίαση το παλιό Μπούντεσταγκ. Η έγκριση από τη Βουλή είναι αναγκαία επειδή η προθεσμία της αρχικής απόφασης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ λήγει στις 13 Οκτώβρη.
Στο μεταξύ επανήλθε στη δημοσιότητα το ζήτημα της συμμετοχής της Γερμανίας στον πόλεμο. Δύο ημέρες πριν τις εκλογές η «Νόιες Ντόιτσλαντ» δημοσίευσε μακρά επιστολή του δόκτορα Γκέρχαρντ Φελντμπάουερ, ο οποίος ανατρέπει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης Σρέντερ - Φίσερ ότι έμεινε ουδέτερη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και υποστηρίζει ότι «η ΟΔΓ μετέχει στην αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Παραβιάζει έτσι όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και το γερμανικό Σύνταγμα και το καταστατικό του ΝΑΤΟ».
Ο επιστολογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων συγκεκριμένα: 1) Από την αρχή του πολέμου χρησιμοποιούνται 25 στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Γερμανία για μεταφορά στο Ιράκ στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Αγγλίας και υποστήριξης. 2) Η πολεμική αεροπορία της Γερμανίας διέθεσε πληρώματα για τα AWACS που σταθμεύουν στα τουρκο-ιρακινά σύνορα και έτσι δημιούργησε βάση εξόρμησης της Τουρκίας κατά του Ιράκ. 3) Εστειλε στο Ιράκ άρματα μάχης τύπου «Φουκς», τα πρώτα 20 δωρεάν και 100 στρατιωτικά φορτηγά αυτοκίνητα, κατάλληλα για την έρημο. 4) Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ) σταθμεύουν Αμερικανοί βασανιστές που μεταφέρονται στο Ιράκ και μετά την εκτέλεση του έργου τους επιστρέφουν στην ΟΔΓ για ανάπαυση.
ΜΙΝΣΚ.--
Μυστήριο καλύπτει την έκρηξη που σημειώθηκε προχτές στο κέντρο της πόλης Βιτσέμπσκ, στη βόρεια Λευκορωσία, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 40-50 άνθρωποι το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με ΜΜΕ της Λευκορωσίας. Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι 36 από τους τραυματίες νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπελαπάν». Το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο το Συμβούλιο Ασφαλείας της κυβέρνησης, μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως επρόκειτο για «τρομοκρατική ενέργεια». Ωστόσο, είναι η δεύτερη σχεδόν όμοια βομβιστική επίθεση μέσα σε δύο βδομάδες: η πρώτη, την 14η Σεπτέμβρη στην ίδια πόλη, είχε επισήμως χαρακτηριστεί ως «κακοήθης χουλιγκανισμός».
Στη Λευκορωσία, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «την τελευταία δικτατορία της Ευρώπης», μέρος της αντιπολίτευσης επιδιώκει καθεστωτική ανατροπή με την υποστήριξη τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, και - παρά το ότι αυτό δε δηλώνεται επίσημα - η ενέργεια μπορεί να εντάσσεται σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος «αναταραχής». Πάντως, οι αρχές απέφυγαν να συνδέσουν τις δύο επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα.