ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Ψάχνει άλλοθι στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και κουνάει το δάχτυλο στον λαό να μη διαμαρτύρεται

Με «σκονάκι» απ' όλους τους προκατόχους του, που έλεγαν τα ίδια σε ανάλογες καταστροφές, ο Β. Κικίλιας ενημέρωσε χτες ότι όλες οι φωτιές στο εξής θα σβήνουν ...στη θάλασσα

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Μόνο τον ...«στρατηγό άνεμο» δεν ανέσυρε στην επιχειρηματολογία του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, για να δικαιολογήσει τις τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα όλο το καλοκαίρι και να συγκαλύψει παράλληλα τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

Αναμασώντας ό,τι ακριβώς έλεγαν και οι προκάτοχοί του όλων των κυβερνήσεων σε ανάλογες τραγωδίες και καταστροφές, ο Β. Κικίλιας μίλησε για «πρωτοφανή κατάσταση» και επικαλέστηκε «το χειρότερο καλοκαίρι από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα» ως προς την ένταση των θερμοκρασιών, της ξηρασίας και των ανέμων, αποδίδοντας στον καιρό και στην «κλιματική αλλαγή» τις πυρκαγιές που κατέκαψαν ήδη 1 εκατ. στρέμματα από τις αρχές της αντιπυρικής περιόδου.

Μόνο που οι κλιματολογικές αυτές συνθήκες, όπως και οι συνέπειές τους για τα δάση, είναι γνωστές στον κρατικό μηχανισμό και σε όλες τις κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Τίποτα όμως ουσιαστικό δεν έχει γίνει για να προστατευθούν τα δάση, οι περιουσίες και οι ανθρώπινες ζωές από τις πυρκαγιές, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και με ενίσχυση της πυροπροστασίας με όλα τα αναγκαία μέσα και προσωπικό.

Πολύ περισσότερο που η ετοιμότητα και η ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατέψει τον λαό κρίνονται σε δύσκολες συνθήκες, που απαιτούν σχέδιο και μέσα. Τέτοιο σχέδιο όμως για τις λαϊκές ανάγκες δεν είναι στον προσανατολισμό και στις προτεραιότητες του αστικού κράτους, ενώ το αναγκαίο προσωπικό και τα μέσα πυροπροστασίας θεωρούνται «κόστος».

Το ίδιο ισχύει βέβαια και στα άλλα μεσογειακά κράτη όπου μαίνονται πυρκαγιές, τα οποία επικαλέστηκε ο υπουργός για να αποδείξει ότι οι καταστροφές δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και πως η κλιματική αλλαγή πλήττει τους πάντες. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να φέρει ως παράδειγμα τη δολοφονική φωτιά στη Χαβάη, σε ένα νησί στη ...μέση του πουθενά, 3.700 χλμ. μακριά από τις ακτές των ΗΠΑ!

Ολα έγιναν όπως πρέπει!

Κρυπτόμενος πίσω από την αυτοθυσία των πυροσβεστών, ο Β. Κικίλιας ισχυρίστηκε ότι «ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας δίνει το 110% των δυνάμεών του» και χωρίς να βλέπει καμιά έλλειψη σε μέσα πυρόσβεσης, κυρίως πτητικά, είπε λίγο έως πολύ ότι αυτά βρίσκονται στην ώρα τους πάνω από τις πυρκαγιές, αλλά η έντασή τους είναι τέτοια που δεν μπορούσαν να τις σβήσουν.

Παραθέτοντας μια σειρά από επιχειρησιακές λεπτομέρειες για τις φωτιές του Εβρου και της Πάρνηθας, προσπάθησε να αποπροσανατολίσει από το γεγονός ότι ειδικά αυτές οι δύο δασικές περιοχές έχουν καεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και ότι ο κρατικός μηχανισμός είχε όλο τον χρόνο και τη γνώση να παρέμβει για την προληπτική προστασία τους, πράγμα που δεν έγινε, όπως μαρτυράει η επανάληψη της καταστροφής.

Για το από δω και πέρα, με τα πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη και την αντιπυρική περίοδο να συνεχίζεται μέχρι και τον Οκτώβρη, ο υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις» και επανέλαβε χιλιοειπωμένες συνταγές που οδηγούν πάντα στο ίδιο επώδυνο αποτέλεσμα για τα δάση και τον λαό, υποσχόμενος «αναθεώρηση, στρατηγική ενίσχυση και διορθωτικές κινήσεις».

Σαν να μην έχει καεί το σύμπαν από τις αρχές του καλοκαιριού και ακόμα πιο πριν, υπερασπίστηκε προκλητικά το «έργο» της κυβέρνησης στην πυρόσβεση και πυροπροστασία, λέγοντας ότι «αναβαθμίσαμε σημαντικά και θεσμικά και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή την Πολιτική Προστασία (...) Υλοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό το πόρισμα του Γκολντάμερ, δημιουργήσαμε υπουργείο από μια Γενική Γραμματεία, θέσαμε σε εφαρμογή το 112», που μεταθέτει στην ατομική ευθύνη την προστασία από τη φωτιά.

Κατέληξε λέγοντας ότι «οι ακραίες καταστάσεις θα συνεχίσουν λόγω της κλιματικής κρίσης να δοκιμάζουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλο τον πλανήτη», θωρακίζοντας μέσα στην καταστροφή το άλλοθι για τις επόμενες τραγωδίες, που με βεβαιότητα θα έρθουν εξαιτίας της επιλεκτικής ανικανότητας του κράτους να προστατέψει τον λαό.

Διαμαρτυρίες μετά τον Οκτώβρη!

Τέλος, επιχείρησε να βάλει σιωπητήριο σε κάθε φωνή κριτικής στην κυβερνητική πολιτική και κυρίως στη δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει πεδίο για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις», ότι «η Πολιτική Προστασία όπως και η δημόσια Υγεία δεν είναι αρένα για πολιτική αντιπαράθεση» και ότι «θα έρθει σύντομα η ώρα για τη δημόσια συζήτηση», μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι «για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή» στήριξαν με τις παρεμβάσεις τους και οι υπόλοιποι που πήραν τον λόγο στη συνέντευξη. Οπως ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, που μίλησε για αλλαγή των συνθηκών τις τελευταίες βδομάδες, εξαιτίας του «παρατεταμένου καύσωνα και των μελτεμιών», που μόνο πρωτόγνωρα φαινόμενα δεν είναι για τη χώρα μας το καλοκαίρι.

Για «ακραία συμπεριφορά» των πυρκαγιών μίλησε και ο επικεφαλής της ομάδας δασολόγων και μετεωρολόγων που εκδίδει σε καθημερινή βάση τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η αναφορά του γενικού διευθυντή δασών στη φωτιά της Πάρνηθας, που εκείνη την ώρα έκαιγε ήδη τον δρυμό. Οπως είπε, «ο στόχος και η προσπάθειά μας από άποψη δασικού οικοσυστήματος επικεντρώνεται στην ανατολική, βορειοανατολική πλευρά της Πάρνηθας, ώστε να μην φτάσει στο κρίσιμο δασικό οικοσύστημα με τα έλατα».

Θεωρούσε δηλαδή δεδομένη την καταστροφή του δρυμού και έβαζε τον πήχη στη σωτηρία τουλάχιστον του πυρήνα του, που αποτελείται από 38.000 στρέμματα δάσους περίπου.


ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Ούτε ένας δασεργάτης και μόλις 7 δασοφύλακες για 350.000 στρέμματα δάσους!

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τα αποκαΐδια και επικαλούνται το «έργο» τους στην αναβάθμιση τάχα της πρόληψης, αρκεί να δει την κατάσταση που υπάρχει στο Δασαρχείο Πάρνηθας. Εκεί όπου για την προστασία του πιο ζωτικού πνεύμονα του Λεκανοπεδίου εργάζονται ...0 δασεργάτες και μόλις 7 δασοφύλακες, επιφορτισμένοι με τη φύλαξη και τη φροντίδα 350.000 στρεμμάτων δάσους, από τα οποία τα 258.000 βρίσκονται εντός των ορίων του Δρυμού και 38.000 αποτελούν τον πυρήνα του! Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ειδικούς μια τέτοια έκταση απαιτεί πάνω από 100 άτομα μόνιμο προσωπικό για περιπολίες όλο τον χρόνο και εργασίες μέσα στο δάσος, αναγκαίες για την προστασία του από τις φωτιές. Τέτοια είναι η «έγνοια» της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την Πάρνηθα, που καίγεται σχεδόν κάθε χρόνο.


Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα

«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» οι απαντήσεις δύο υπουργών σε Ερωτήσεις του Κόμματος πέρυσι και φέτος

Αλλεπάλληλες ήταν οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ, και προς τη σημερινή και προς την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για την πυροπροστασία της Πάρνηθας. Ωστόσο, οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών ήταν «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε».

Πιο συγκεκριμένα, το ΚΚΕ κατέθεσε προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Β. Κικίλια Ερώτηση για την προστασία της Πάρνηθας στις 14 Ιουλίου 2023, ζητώντας μέτρα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και καταγγέλλοντας την ανυπαρξία ουσιαστικής προστασίας, καθώς δεν υλοποιήθηκαν ποτέ τα αναγκαία έργα πρόληψης - αντιπυρικής προστασίας, δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις υποδομές (δίκτυα κρουνών, υδατοδεξαμενών, στελέχωση πυροφυλακείων κ.λπ.), ενώ το Δασαρχείο της Πάρνηθας παραμένει χωρίς κανέναν δασεργάτη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υλοποιήσει το παραμικρό έργο.

Ανάλογου περιεχομένου Ερώτηση είχε καταθέσει και στις 24/5/2022 προς τον τότε υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευρ. Στυλιανίδη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι απαντήσεις και των δύο υπουργών είναι σχεδόν πανομοιότυπες και στην ουσία κενές περιεχομένου.

Η κυβέρνηση επικαλείται τα κονδύλια - ψίχουλα που έχουν δοθεί στους δήμους για τον καθαρισμό και την αποψίλωση εκτάσεων, αποκρύπτοντας επιπλέον ότι αυτά αφορούν τις εκτάσεις που βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό και όχι τις δασικές εκτάσεις.

Ακόμα κι αυτά τα κονδύλια είναι ελάχιστα σε σύγκριση με τις πραγματικές ανάγκες και φτάνουν ίσα - ίσα για να καλύψουν τα μεροκάματα που δίνονται στους συμβασιούχους εργαζόμενους, οι οποίοι προσλαμβάνονται για τρεις μήνες μέσω ιδιωτών εργολάβων που αναλαμβάνουν τις εργασίες.

Παράλληλα, και οι δύο υπουργοί αποφεύγουν να απαντήσουν επί της ουσίας στα ερωτήματα που θέτει το ΚΚΕ για τις τραγικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική και στα Δασαρχεία. Παραπέμπουν σε ένα «τοπικό συμβούλιο» που συστήνεται κάθε χρόνο από την τοπική Πυροσβεστική και άλλους φορείς και καταρτίζει ένα σχέδιο «επί χάρτου», αφού δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς προσωπικό, χωρίς εξοπλισμό και την αντίστοιχη χρηματοδότηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ