ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ .-
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε χτες διά βοής ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, για ένα ακόμη εξάμηνο, μέχρι τις 30/6/1998.
Στο ψήφισμα που έλαβε τον αριθμό 1146 εκφράζεται ανησυχία για την αύξηση των περιορισμών ελεύθερης διακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και για την ένταση κατά μήκος των γραμμών αντιπαράθεσης, παρόλο που, κατά το τελευταίο εξάμηνο, σημειώθηκε μείωση σοβαρών επεισοδίων. Εκφράζεται, επίσης, ανησυχία για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος για μια συνολική πολιτική λύση, παρ' όλες τις προσπάθειες που έγιναν, κατά τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ύστερα από πρωτοβουλία του ΓΓ τον Ιούλη και Αύγουστο 1997.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπενθυμίζει σε αμφότερες τις πλευρές τις υποχρεώσεις τους για πλήρη συνεργασία με το προσωπικό της δύναμης του ΟΗΕ, τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησής του και την αποφυγή βίας εναντίον του. Υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα επίτευξης άμεσης συμφωνίας για τη λήψη, αμοιβαίως, μέτρων μείωσης της έντασης στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, μέτρα που πρότεινε και στη συνέχεια τροποποίησε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνει ότι μέχρι σήμερα μόνο η μία πλευρά (σ.σ. η τουρκική), αποδέχτηκε αυτό το πακέτο και ζητά την ταχεία συμφωνία και εφαρμογή των μέτρων αυτών.
Καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συνεχίσουν τις συζητήσεις για θέματα ασφαλείας, που άρχισαν στις 26/9/97.
Εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τη συνεχιζόμενη, σε υπερβολικά επίπεδα, αύξηση των Ενόπλων Δυνάμεων και υπερσύγχρονων εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία και την έλλειψη προόδου στη μείωση του αριθμού των ξένων στρατευμάτων.
Καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να δεσμευτούν ότι θα μειώσουν τις αμυντικές δαπάνες και τον αριθμό των ξένων στρατευμάτων, ως πρώτο βήμα για την αποχώρηση των μη κυπριακών δυνάμεων, υπογραμμίζει τη σημασία της εν καιρώ πλήρους αποστρατιωτικοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης, και παροτρύνει τον ΓΓ να συνεχίσει τις σχετικές προσπάθειές του.
Επαναλαμβάνει ότι το σημερινό στάτους κβο είναι απαράδεκτο και υπογραμμίζει την πλήρη υποστήριξή του προς την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ, καθώς και στις προσπάθειες επιβοήθησης της αποστολής του για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης.
Υποστηρίζει επίσης την πρόθεση του ΓΓ για επανάληψη, το Μάρτη του 1998, της ανοιχτής διαδικασίας διαπραγματεύσεων, καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συνεργαστούν δραστήρια και εποικοδομητικά με τον ΓΓ και τον ειδικό του σύμβουλο και παροτρύνει όλα τα κράτη - μέλη να υποστηρίξουν πλήρως αυτές τις προσπάθειες.
Καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να δημιουργήσουν κλίμα συμφιλίωσης και πραγματικής, αμοιβαίας εμπιστοσύνης σε αμφότερες τις πλευρές και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών.
Επαναβεβαιώνει τη θέση του ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και υπηκοότητα, με εξασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα, που θα περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, και όπως περιγράφονται από τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ, σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία, αποκλεισμένης της πλήρους ή μερικής ένωσης με οιαδήποτε άλλη χώρα ή οιασδήποτε μορφή διχοτόμησης ή προσάρτησης.
Καλωσορίζει τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τους εγκλωβισμένους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, καθώς και τους Τουρκοκυπρίους που ζουν στο νότο.
Καλωσορίζει επίσης τη συμφωνία για το θέμα των αγνοουμένων που υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στις 31/7/97.
Καλωσορίζει ακόμη τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και άλλων ενδιαφερομένων για την προώθηση δικοινοτικών συμβάντων με στόχο τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού, μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας στο σημερινό ψήφισμά του αναγνωρίζει ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη.
Με αφορμή τα 80χρονα του ΚΚΕ
Του Γιώργη ΜΩΡΑΪΤΗ
Γ' ΜΕΡΟΣ
Αντεξε πάνω απ' όλα στη φοβερή "λαίλαπα" της ανατροπής στην ΕΣΣΔ και την Αν. Ευρώπη του "υπαρκτού σοσιαλισμού". Και βγήκε ανίκητο (αν και με πολλές απώλειες) από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του, που απείλησε την ίδια την ύπαρξή του.Προχωρεί ενωμένο, πειθαρχημένο, εξοπλισμένο ιδεολογικά και πολιτικά με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, καλύτερα οργανωμένο και αξιόμαχο. Με σφρίγος, με θέληση, με πυγμή. Το μόνο Κόμμα με αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, φιλολαϊκή πολιτική. Με γραμμή σύμπηξης Λαϊκού Μετώπου Πάλης ενάντια στην πολιτική των Κυρίαρχων Κύκλων, των Μονοπωλίων και των Κομμάτων τους. Τη μόνη σωτήρια και ελπιδοφόρα προοπτική για το λαό, τους εργαζόμενους και τη χώρα μας. Σε συμπαράταξη με τις πρωτοπόρες δυνάμεις του κόσμου στην ιστορική διαδικασία. Για την επερχόμενη νέα επαναστατική "έφοδο στους ουρανούς" στον 21ο αιώνα.
Το Κόμμα αποκατέστησε ηγετικά και ανώτερα στελέχη που, άσχετα από λάθη και ευθύνες τους, κατηγορήθηκαν άδικα. (Σιάντος, Καραγιώργης, Βελουχιώτης κ.ά.) Αν και ορισμένα στην πορεία αποδείχτηκαν ανάξια της εμπιστοσύνης του. (Παρτσαλίδης, Βαφειάδης, κ.ά.) Το ΚΚΕ καταλόγισε ευθύνες και τιμώρησε αυστηρά. Δεν ήταν μικρό πράγμα να διαγράψει έναν Νίκο Ζαχαριάδη. Γενικό Γραμματέα της ΚΕ για 25 "πέτρινα χρόνια", 1931 - 56. Βάρδο του ιστορικού ανοιχτού γράμματος από το μπουντρούμι της Ασφάλειας στον Αντιφασιστικό Πόλεμο του 1940. Ηρωα δεσμώτη του χιτλερικού Νταχάου. Ηγέτη στον ηρωικό τρίχρονο ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ... Δυστυχώς κι αυτός είχε άδοξο τέλος. Και πρέπει κάποτε ν' αποκατασταθεί. (Ακόμα κι αν δεν υιοθετηθεί η εκτίμηση του Πλουμπίδη ότι ήταν "άξιος αρχηγός"). Φυσικά, χωρίς αυτό να σημαίνει παραγραφή των ευθυνών και των λαθών του. Οχι όμως και να φτάνουν μερικοί (π.χ., ο Δ. Παπαχρίστου) να μέμφονται τη σημερινή ηγεσία γιατί τίμησε τη μνήμη του με την παρουσία της στο Α' Νεκροταφείο, κατά την ταφή της σορού του.
Ενάντια στα λάθη, τις παραβιάσεις, τα αρνητικά στη δουλιά που δεν μπορείς εντελώς να τα αποφύγεις, εφόσον ζεις και παλεύεις, το Κόμμα μας έχει πάντα ανοιχτό μέτωπο. Τ' αντιμετωπίζει με αυστηρότητα, επαγρύπνηση, πειθαρχία, κριτική και αυτοκριτική. Εν ανάγκη και με ποινές προβλεπόμενες από το Καταστατικό. Κάνει σημαντική ιδεολογική και διαφωτιστική δουλιά. Διαπαιδαγωγεί τα μέλη του στη βάση των αρχών. Εχει την τόλμη, για τα πιο σοβαρά πολιτικά λάθη, να μιλάει δημόσια και να αναλαμβάνει τις ευθύνες. Είναι το μόνο πολιτικό Κόμμα στον τόπο μας που κάνει αυτοκριτική.
ΑΥΡΙΟ ΤΟ Δ' ΜΕΡΟΣ
Στον απόηχο της απόφασης του πρωθυπουργού να διαγράψει από την ΚΟ του κόμματος τους Β. Κεδίκογλου, Χρ. Κηπουρό και Μ. Γικόνογλου κινείται πλέον το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Κ. Σημίτη, η κίνησή του απέβλεπε στο να μπει το ΠΑΣΟΚ στον... "αυτόματο πιλότο" της αυτοπειθαρχίας και να δεσμευτούν τα στελέχη του ως προς τα όρια εκδήλωσης διαφωνιών. Συνέχιζαν δε με τη θέση ότι ο Κ. Σημίτης, προβαίνοντας σε αυτή την ενέργεια, ήθελε να δηλώσει ότι "δε θα επιτρέψει να καταγραφεί ως ένας αναποτελεσματικός και άχρηστος πρωθυπουργός"... Σε ερωτήσεις για το πώς εκτιμούν την από εδώ και πέρα στάση της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", οι ίδιοι παράγοντες έλεγαν ότι δε θα υπάρξει συνέχεια, αλλά την ίδια ώρα κράδαιναν τη "δαμόκλειο σπάθη", του κατηγορητηρίου περί "αποστασίας", που περιμένει τους αντιδρώντες. "Εφόσον συνεχίσουν να αμφισβητούν την κυβέρνηση, αυτό υποκρύπτει ότι θέλουν να τη ρίξουν", έλεγαν χαρακτηριστικά.
Πάντως το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες μέρες δε θα μπορούσε να αποτυπωθεί με καλύτερο τρόπο από αυτόν που επέλεξαν χτες κυβερνητικά στελέχη. "Γιατί ο πρωθυπουργός αξιοποιεί ακόμα και το χαρτί των εκλογών για να επιβληθεί εσωκομματικά; ", ρωτήθηκαν, και η απάντηση ήταν καταλυτική: "Ολοι αυτοί που διαγράφτηκαν, αλλά και όσοι λένε ότι διαφωνούν, είναι ΠΑΣΟΚ. Αν η ΝΔ κατάθεση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, όλοι θα τη στηρίξουν με την ψήφο τους". Βέβαια, από το Μέγαρο Μαξίμου η θεωρία του "όποιος ξεπερνά τα όρια θα διαγράφεται", έδινε και έπαιρνε χτες.
Φυσικά μετά την απόφαση Σημίτη, ξετυλίχτηκε το κουβάρι των δηλώσεων και αντιδηλώσεων. Με αφορμή τη συνεδρίαση του ΕΓ - όπου φέρονται να διαφώνησαν ως προς τη σκοπιμότητα ή και την ουσία της πρωθυπουργικής απόφασης οι Τσοχατζόπουλος, Λαλιώτης, Αρσένης, Οικονόμου, Δασκαλάκης κ.ά. - ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε τις διαρροές για τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του ΕΓ ως "μαυραγορίτικη συμπεριφορά και αξιοποίηση των κομματικών και κυβερνητικών πληροφοριών". Εσπευσε δε, βασιλικότερος του βασιλέα, να σημειώσει ότι το μεγάλο θέμα των ημερών είναι η υπερψήφιση του προϋπολογισμού και όχι οι διαγραφές. Από την πλευρά Αρσένη σημειωνόταν με ικανοποίηση η αποδοχή της πρότασης του υπουργού Παιδείας για κατ' ιδίαν συναντήσεις του Κ. Σημίτη με κάθε μέλος του ΕΓ, ώστε να συζητηθεί κατά μόνας (!), η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, για την οποία ο Γερ. Αρσένης διαμηνύει ότι θα καταθέσει "συνολική πρόταση". Εκείνο πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η Β. Παπανδρέου, 24 ώρες μετά το ΕΓ, έσπευσε να διοχετεύσει προς τον Τύπο ότι ήταν και εκείνη μια από αυτούς που εξέφρασαν προβληματισμούς για την πρωθυπουργική απόφαση...
Παράλληλα και χτες συνεχίστηκαν σε επίπεδο στελεχών οι επικρίσεις. Μετά τον Αν. Πεπονή και ο Γ. Καψής εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει τη διαγραφή των βουλευτών ως "πολιτικά εσφαλμένη", κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "δεν είναι αναμάρτητος" σε θέματα κομματικής πειθαρχίας και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της ΚΟ ως "ύστατη προσπάθεια αποκατάστασης" της συνοχής του ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς, συνεχίζει, οι "εκφοβιστικές κραυγές περί προσφυγής στις εκλογές θα είναι η μόνη λύση"... Τέλος, ας σημειωθεί ότι αμέσως μετά τις γιορτές οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή νέων οργάνων στις νομαρχιακές οργανώσεις, αλλά και το επικείμενο συνέδριο της νεολαίας του κόμματος, θεωρείται ότι δε θα αποφορτίσουν το κλίμα.