Sportidea |
Οι Μπίμης και Συρανίδης πανηγυρίζουν τη μεγάλη επιτυχία |
Πέρα από τις επιτυχίες όμως, υπήρχαν και τα αποτελέσματα που μπορεί να μην έφεραν κάποιο μετάλλιο, αλλά άφησαν υποσχέσεις για το μέλλον ή τουλάχιστον θεωρούνται καλή πορεία.
Δεν έλειψαν, πάντως, και τα εξωαγωνιστικά θέματα όπως αυτό που συνέβη με την καταγωγή του Ολυμπιονίκη του τζούντο, Ηλία Ηλιάδη, που δημοσίευμα έκανε λόγο για τη γεωργιανή καταγωγή του, με αποτέλεσμα να απαντήσει με ανακοίνωση η Ομοσπονδία.
Associated Press |
Ο Ηλίας Ηλιάδης έκανε τη μεγάλη έκπληξη στο τζούντο |
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ:Ο Λεωνίδας Σαμπάνης, στα 33 του χρόνια, πρόσθεσε το χάλκινο μετάλλιο στη συλλογή του, δίνοντας έτσι στη χώρα μας το πρώτο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας σε συνέχεια των μεταλλίων απο τους Ολυμπιακούς αγώνες, χάλκινο στην Ατλάντα, και αργυρό στο Σίδνεϊ. Ο ίδιος δήλωσε: «Νομίζω ότι όλα πήγαν καλά. Με λίγα λόγια, κάναμε το καθήκον μας. Κάναμε την αρχή με την άρση βαρών. Δουλέψαμε όλοι μαζί γι' αυτό. Δεν πίστεψα ότι θα το χάσω. Αυτό είναι το καλύτερο μετάλλιο που έχω πάρει». Ηρθαν όμως τα θετικά σε τεστοστερόνη δείγματα στον αντιντόπιγκ έλεγχο, να σκιάσουν την επιτυχία του με το ερωτηματικό να πλανιέται: ήταν και αυτός ντοπαρισμένος;
Eurokinissi |
Τα «χρυσά» κορίτσια της ιστιοπλοΐας στα «470», Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά |
Πάντως, ας σημειωθεί ότι μετά την επιτυχία δημιουργήθηκε θέμα με τον αθλητή για την πραγματική του καταγωγή, κάτι που είχε αρχίσει να διαφαίνεται, όταν κλήθηκε για δηλώσεις και δε γνώριζε ελληνικά παρά μόνο γεωργιανά. Δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» αποκάλυψε την πραγματική καταγωγή του Ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη (Γεωργιανός) και την υιοθεσία του από τον προπονητή του, Νίκο Ηλιάδη, προκειμένου να αγωνιστεί με τα χρώματα της Ελλάδας. Το πραγματικό του όνομα είναι Ζβιανταουρί και είναι εξάδελφος του Ζούραμπ Ζβιανταουρί, ο οποίος κατέκτησε την Τετάρτη το χρυσό στα 90 κιλά του τζούντο ως αθλητής της Γεωργίας. Για κατευθυνόμενες και ψευδείς πληροφορίες έκανε λόγο η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο σχετικά με τις πληροφορίες για την καταγωγή και την πραγματική ηλικία του χρυσού Ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη, αλλά μόνο σχετικά με την ηλικία του απάντησε. Βεβαίως, ο αθλητής είναι Ολυμπιονίκης, αλλά ας σταματήσουν οι κραπτούντες και τα ΜΜΕ να παραμυθιάζουν τον κόσμο για τη μεγάλη ελληνική ψυχή του Ελληνα της διασποράς που είναι Γεωργιανός.
Sportidea |
Αξιοπρεπή πορεία πραγματοποίησε στην τοξοβολία η Ευαγγελία Ψάρρα |
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Ενα από τα μετάλλια που θεωρούνται πιο κοντά στη χώρα μας είναι στον τελικό των κρίκων, όπου από σήμερα ο Δημοσθένης Ταμπάκος διεκδικεί μια θέση στο βάθρο. Ο Ελληνας αθλητής έκανε εκπληκτικό πρόγραμμα και συγκέντρωσε την απίστευτη βαθμολογία 9.850 στους κρίκους. Ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το χρυσό, αφού πήρε την υψηλότερη βαθμολογία των προκριματικών.
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ ΑΝΔΡΩΝ: Σημαντική σελίδα στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας γράφτηκε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού σήμερα το ελληνικό πλήρωμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, αποτελούμενο από τους Βασίλη Πολύμερο και Νίκο Σιαθίτη, θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο.
Eurokinissi |
Εκτη Ολυμπιονίκης στα 100 μ. ελεύθερο και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον από την Νέρι Νιανγκουάρα |
Με 9.725 βαθμούς που είχε συγκεντρώσει ήταν δεύτερος μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γκρουπ, αλλά έπεσε στην 5η θέση ύστερα απ' τους πρώτους αθλητές του δεύτερου προκριματικού γκρουπ. Στη συνέχεια, το βράδυ, στο τρίτο προκριματικό γκρουπ, οι 4 απ' τους 6 Ιάπωνες γυμναστές πήραν υψηλότερη βαθμολογία απ' τον Μάρα, με επακόλουθο ο τελευταίος να μείνει εκτός τελικού. Αργότερα ο αθλητής υπέβαλε ένσταση, η οποία δεν έγινε δεκτή. Η απόφαση όμως της ΔΟΕ να συμπεριλάβει 10 αθλητές για τον τελικό αντί για οκτώ ξαναέδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στον τελικό. Πάντως, μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο παρέμενε ερώτημα η στάση του, καθώς αν και αρχικά είχε φανεί ότι θα μετέχει στο σημερινό τελικό, εντούτοις ο προπονητής του δήλωσε πως δε δέχεται ο αθλητής να συμμετέχει με τέτοιο τρόπο, δηλαδή με αύξηση των συμμετοχών.
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Πάλεψε όπως κάνει πάντα, αλλά τα χρόνια έχουν περάσει και ο Βίκτωρας Μήτρου δεν μπόρεσε να κάνει και πάλι την υπέρβαση και να ανέβει στο σκαλί του Ολυμπιακού βάθρου, όπως και στο Σίδνεϊ. Ο 31χρονος, πλέον, πρωταθλητής μας στα 77 κ., έχοντας τη συμπαράσταση περίπου 4.000 θεατών, κατατάχτηκε 5ος, σηκώνοντας 360 κ. (160 στο αρασέ και 200 στο ζετέ), όσα δηλαδή και ο Τούρκος Αραμπατσίογλου, που όμως ήταν ελαφρύτερος και κατέλαβε την τέταρτη θέση. Οπως δήλωσε ο ίδιος, «το μετάλλιο κρίθηκε στις δύο αποτυχημένες προσπάθειές μου στο αρασέ. Ετσι όμως είναι ο αγώνας, ή χάνεις ή κερδίζεις. Η ζωή συνεχίζεται».
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Θετικότατη ήταν η πρεμιέρα που πραγματοποίησαν τα «δελφίνια» μας την πρώτη μέρα των αγώνων. Ο Γιάννης Κοκκώδης κατέλαβε την υψηλότερη θέση (έκτη) που έχει κατακτήσει ποτέ Ελληνας κολυμβητής στα 400 μ. μεικτή ατομική, προκρινόμενος στα ημιτελικά του αγωνίσματος. Εκεί ήταν 6ος στη σειρά του με χρόνο 2.01.57.
Την έβδομη θέση στα 400 μ. ελεύθερο κατέκτησε ο Σπύρος Γιαννιώτης με χρόνο 3.48.77, ισοφαρίζοντας το πανελλήνιο ρεκόρ, που πέτυχε ο ίδιος στα προκριματικά του αγωνίσματος. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κολυμβητές από τη χώρα μας έδωσαν το «παρών» σε τελικό.
Την όγδοη θέση πήρε η Βασιλική Αγγελοπούλου στον τελικό των 400 μ. μεικτής ατομικής με χρόνο 4.50.85. Στον ημιτελικό η Ελληνίδα πρωταθλήτρια συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ και προκρίθηκε ως έβδομη στον τελικό.
Η Νέρι Νιανγκουάρα προκρίθηκε στον τελικό των 100 μ., όπου τερμάτισε έκτη σημειώνοντας χρόνο 54.81, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ.
Αξίζει, επίσης, εδώ να αναφερθούμε στην Ειρήνη Καβαρνού, αν και έμεινε εκτός ημιτελικού στα 100 μ. πεταλούδα παίρνοντας τελικά τη 19η θέση. Η κολυμβήτρια έκανε πανελλήνιο ρεκόρ τερματίζοντας σε 1.00.43 και ήταν δεύτερη στη δεύτερη προκριματική σειρά, καταρρίπτοντας το δικό της ρεκόρ (1.00.53) που είχε πετύχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ: Πάλεψε, αλλά δεν κατάφερε να κάνει την ιστορική υπέρβαση και να προκριθεί στα ημιτελικά του ατομικού αγωνίσματος της τοξοβολίας η Ευαγγελία Ψάρρα. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, που εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της το ελληνικό φίλαθλο κοινό, αποκλείστηκε στη φάση των προημιτελικών από την κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ και Νο 1 της κατάταξης, την Κορεάτισσα Σουνγκ Χιουν Παρκ, με σκορ 111-101, αποχαιρετώντας έτσι - με ψηλά το κεφάλι - το Ολυμπιακό τουρνουά.
ΤΕΝΙΣ: Στον τρίτο γύρο του ατομικού γυναικών κατάφερε να φτάσει η Λένα Δανιηλίδου, αφού εκεί ηττήθηκε από τη Ρωσίδα Αναστασία Μίσκινα (Νο 3 στο ταμπλό) με 2-0 σετ (7-5, 6-4).
ΤΖΟΥΝΤΟ: Χωρίς να καταφέρει να βαδίσει στα βήματα του εξαδέλφου του και αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του αντίπαλου του ο Διονύσης Ηλιάδης έχασε με ιπόν από τον Λευκορώσο Ικαρένκα. Ο ίδιος έκανε μια δήλωση που πραγματικά τον τιμά: «Ο αντίπαλός μου με νίκησε δίκαια, αφού ήταν πολύ καλύτερος και πιο έμπειρος. Εγώ ήμουν λίγο αγχωμένος και την κρίσιμη στιγμή φάνηκα απροετοίμαστος. Πάντως, καλά τα πήγα μέχρι εδώ», είπε ο Ελληνας αθλητής.