Το δόγμα του ευρωπαϊκού «προληπτικού πολέμου» κατά της τρομοκρατίας, το οποίο περνάει μέσα από την τοποθέτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών της Ευρώπης στο «γύψο», θέτει σε πλήρη εφαρμογή το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αρπάζοντας την ευκαιρία του δολοφονικού χτυπήματος στη Μαδρίτη, υλοποιούν «ένα πραγματικά συγκεκριμένο σχέδιο», όπως το αποκάλεσε ο Ρ. Πρόντι, κοινής «αντιτρομοκρατικής δράσης» της ΕΕ.
Στην πρώτη γραμμή η Κομισιόν, η οποία εκφράζοντας την κυρίαρχη βούληση της ΕΕ κατέληξε χτες σε μια «διακήρυξη αλληλεγγύης», που θα προτείνει να υιοθετηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 του Μάρτη.
Στη διακήρυξη αναφέρεται σαφώς: «Η Ενωση θα κινητοποιεί όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς με στόχο πρωτίστως την πρόληψη τρομοκρατικής απειλής στο έδαφος των κρατών-μελών, την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και των πληθυσμών από κάθε τρομοκρατική επίθεση».
Οπως ανέφερε χτες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις επιτρόπου Αντόνιο Βιτορίνο, το σχέδιο της «διακήρυξης αλληλεγγύης» προβλέπει ότι η «EE και τα κράτη-μέλη θα δρουν από κοινού σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης εάν ένα κράτος-μέλος γίνει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης». Επίσης, η «διακήρυξη αλληλεγγύης» αναφέρεται ακόμη «στην παροχή βοήθειας στην επικράτεια κράτους-μέλους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης μετά από αίτημα των πολιτικών αρχών του ενδιαφερόμενου κράτους».
Η Επιτροπή, που συζήτησε το θέμα της αντιμετώπισης των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τη χτεσινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση, προτείνει η «διακήρυξη αλληλεγγύης» να υπογραφεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.
Στη δέσμη μέτρων της Επιτροπής που θα παρουσιαστεί από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Α. Βιτορίνο στα κράτη-μέλη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ την Πέμπτη, πριν εξεταστεί από το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή, αλλά και από τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη βδομάδα, περιλαμβάνονται αντιδημοκρατικά και αυταρχικά μέτρα στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ειδικότερα, προτείνεται η βελτίωση στην εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων που έχουν ήδη αποφασιστεί αλλά η υλοποίησή τους καθυστερεί, όπως η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επικύρωση από το σύνολο των κρατών-μελών του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε υιοθετηθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ. Επίσης, συστήνεται η εντατικοποίηση στη συνεργασία των εθνικών αστυνομικών αρχών με τις υπηρεσίες της Europol και της ευρωπαϊκής δικαστικής αρχής Eurojust με την αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών και καλύτερου συντονισμού, αλλά και η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων στο ξέπλυμα του χρήματος από δίκτυα που συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, είχε ταχθεί υπέρ του διορισμού ειδικού επιτρόπου για θέματα τρομοκρατίας, ενώ υπέρ μιας «ευρωπαϊκής CIA»(!) τάχθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ.
Υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής και διατλαντικής συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας τάχθηκαν χτες οι Σιράκ και Σρέντερ, οι οποίοι ταυτόχρονα θέλουν να υπάρξει έως το τέλος του χρόνου συμφωνία για το Σύνταγμα της ΕΕ.
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την οποία έδωσαν μετά τη συνάντηση εργασίας που είχαν χτες στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι «επιβάλλεται να επαγρυπνούμε, η κυβέρνηση και όλες οι υπηρεσίες μας έχουν κινητοποιηθεί. Εργάζονται σε στενή διασύνδεση με τους εταίρους μας». «Μαζί τους, πρόσθεσε, θα ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης εναντίον της τρομοκρατίας. Ακόμη καλύτερα, θα συντονίσουμε τις αστυνομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, καθώς και τη Δικαιοσύνη μας». Προσδιορίζοντας τη στάση συνολικά της ΕΕ τόνισε ότι «απέναντι στην απειλή, με σεβασμό στις ελευθερίες και στο κράτος δικαίου, η Ευρώπη θα προστατεύσει τους πολίτες της. Η απαίτηση αυτή θα είναι στο επίκεντρο των εργασιών του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπογράμμισε ότι στο θέμα της τρομοκρατίας «δεν πρέπει να επαγρυπνούμε μόνο στις εθνικές κοινωνίες μας», αλλά και «να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή και διατλαντική συνεργασία στους τομείς της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας».
«Συμμερίζομαι τις αναλύσεις του Προέδρου (Σιράκ): Πρέπει μαζί να φροντίσουμε ώστε να κερδηθεί ο αγώνας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, που είναι ένα στοίχημα για τον πολιτισμένο κόσμο», τόνισε.
Στη μάχη αυτή, πρόσθεσε, πρέπει σίγουρα «να κινητοποιήσουμε τα μέσα της ισχύος», αλλά «η τρομοκρατία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με ένοπλα και αστυνομικά μέσα». «Πρέπει επίσης να καταπολεμήσουμε τις ρίζες της τρομοκρατίας», ιδιαίτερα την υπανάπτυξη, τόνισε.
«Πρέπει μαζί, ως Ευρωπαίοι, να αντιταχθούμε στην τρομοκρατία», δήλωσε ακόμη ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας πως η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να υπερασπιστούν και «να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο, εκεί όπου θα φανεί απαραίτητο, το ευρωπαϊκό σχέδιο» αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Εξάλλου, η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συμφωνήσει για το νέο Σύνταγμά της έως το τέλος της χρονιάς και ευελπιστούν ότι η ιρλανδική προεδρία θα βρει έναν τρόπο να το επιτύχει, δήλωσε επίσης χτες ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ.
Υπό κατοχή ολόκληρη η Μεσόγειος με χτεσινή απόφαση του ΝΑΤΟ στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας»
Υπό ΝΑΤΟική κατοχή τέθηκε ουσιαστικά ολόκληρη η Μεσόγειος με χτεσινή απόφαση του ΝΑΤΟ, ενέργεια που δικαιολογήθηκε από το τρομοκρατικό χτύπημα της Μαδρίτης. Στην πραγματικότητα οι ιθύνοντες της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας βρήκαν την ευκαιρία για να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους για την «αντιτρομοκρατική δράση» του ΝΑΤΟ.
Χτες ανακοινώθηκε ότι το ΝΑΤΟ επεκτείνει γενικώς όλες τις δραστηριότητές του στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως αυτές επανασχεδιάστηκαν περίπου ένα μήνα μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. «Η βασική ιδέα είναι να δυσχεραίνεται γενικώς κάθε ενέργεια των τρομοκρατών», δήλωσε από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Συμμαχίας που ζήτησε να μείνει ανώνυμος.
Υστερα από την υποβολή αιτήματος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, το ΝΑΤΟ προέβη στο παραπάνω χρονικό διάστημα στον ανασχεδιασμό της μόνιμης ναυτικής παρουσίας του στη γεωγραφική λεκάνη της Μεσογείου, ενώ μεταγενέστερα ανασχεδίασε την αεροναυτική παρουσία του, ιδίως στην ευρύτερη περιοχή των Στενών του Γιβραλτάρ.
Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το ΝΑΤΟ χτες στις Βρυξέλλες, επισημαίνεται ότι «οι επιχειρήσεις αυτές που εκτελούνται επιτυχώς εννοείται ότι παίζουν ένα ρόλο στον αγώνα που το ΝΑΤΟ διεξάγει κατά της τρομοκρατίας», αποφασίστηκε δε από τους μόνιμους πρεσβευτές των 19 κρατών - μελών να επεκταθούν στο μέλλον αυτού του είδους οι νατοϊκές δραστηριότητες σε όλη τη Μεσόγειο. Αποφασίστηκε επίσης να ανατεθούν τμήματα της ανωτέρω συνεργασίας στα μόνιμα μέλη του «Συμβουλίου της Ευρωατλαντικής Συνεργασίας» αλλά και στα μόνιμα μέλη της «Συνεργασίας για την Ειρήνη». Αρκετά από τα κράτη των ανωτέρω θεσμών έχουν ακτές στη Μεσόγειο.
Αφότου ξεκίνησαν οι νατοϊκές επιχειρήσεις στις 18 Οκτώβρη του 2001, έγιναν σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου νηοψίες συνολικώς σε περίπου 41 χιλιάδες πλοία, ενώ έτυχαν νατοϊκής ναυτικής συνοδείας 414 πλοία, που διήλθαν έκτοτε από τα Στενά του Γιβραλτάρ, όπως ανακοινώθηκε από το ΝΑΤΟ.
Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»: