ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Μίνιμουμ" ισραηλινές υποχωρήσεις

Για να δώσει την εντύπωση μιας "ισορροπίας", το Ισραήλ άμβλυνε μερικώς τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης, "απαντώντας" στον Ντένις Ρος

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. - Επιχειρώντας να αποκαταστήσει την εικόνα των ΗΠΑ ως "αμερόληπτου διαπραγματευτή", ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον Ντένις Ρος άσκησε αργά προχτές βράδυ έντονη κριτική προς τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης από την ισραηλινή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και γενικότερα προς τα μέτρα που έχει λάβει, χαρακτηρίζοντάς τα "αντιπαραγωγικά". Σε απάντηση, χτες, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, το Ισραήλ προχώρησε σε μερική άρση της απαγόρευσης εισαγωγών τροφίμων από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Αντικρουόμενες απόψεις

Υπάρχουν όμως ακόμη δύο σημαντικά μέτρα που έχει επιβάλει το Ισραήλ, τα οποία η κυβέρνηση Νετανιάχου δε δείχνει διατεθειμένη να άρει: Το πρώτο είναι η απαγόρευση της μετακίνησης προσώπων, που καθιστά αδύνατο για δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να μεταβούν στις εργασίες τους, και το δεύτερο είναι η δέσμευση κεφαλαίων τα οποία έχουν προορισμό την Παλαιστινιακή Αρχή, ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων (από μεταφορές φόρων).

Ο Ρος, πάντως, δήλωσε χτες πως οι προσπάθειες για τη διάσωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" βρίσκονται στην αρχή. Μετά την τρίτη του συνάντηση με τον Νετανιάχου, ο Αμερικανός απεσταλμένος εκτίμησε πως "προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση". Αργότερα χτες ο Ρος συναντήθηκε και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ.

"Για να είναι ρεαλιστική, η αποστολή αυτή είχε ένα πολύ περιορισμένο στόχο", είπε ο Ρος - δηλαδή, να επαναληφθεί η συνεργασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων στον τομέα της ασφάλειας.

Ο αντίλογος των Παλαιστινίων δεν ήταν και τόσο κατευναστικός. Ο Σαέμπ Ερεκάτ, υπουργός του Αραφάτ, τόνισε πως "δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζουμε το ζήτημα της ασφάλειας από τις υπόλοιπες συνιστώσες της ειρήνης", για να προσθέσει πως "η ασφάλεια των Παλαιστινίων απειλείται από την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ". Αυτό το οποίο είπε στην πραγματικότητα ο Ερεκάτ στον Ρος, σχολιάζει το "Ασοσιέιτεντ Πρες", είναι ότι το χάσμα απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει ευρύ...

Διαδηλώσεις Παλαιστινίων

Στη Ναμπλούς, στη Δυτική Οχθη, πάνω από δύο χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του Ισραήλ και της μεσολάβησης του Ντένις Ρος. Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Λιβάνου και της οργάνωσης Χαμάς, ενώ υποστηρικτές της Χαμάς φώναξαν συνθήματα όπως "δώστε μας αυτοκίνητα - βόμβες", κρατώντας αυτόματα Καλάσνικοφ, και άλλοι διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του Αμερικανού απεσταλμένου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι διαδηλώσεις αποτελούν "απάντηση" στα αιτήματα του Ισραήλ προς τον Αραφάτ να συλλάβει 230 Παλαιστίνιους, να αφοπλίσει τις διάφορες παλαιστινιακές ομάδες και να διαλύσει τη Χαμάς. Από την πλευρά του, ο Ρος είχε ζητήσει από τον Αραφάτ να "συλλέξει τα όπλα" και να συλλάβει οποιονδήποτε απειλεί να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις...

Η Χαμάς

Με ανακοίνωσή της η Χαμάς κατήγγειλε χτες την αποστολή Ρος, εκτιμώντας ότι η αποστολή εξυπηρετεί αποκλειστικά το παιχνίδι των Ισραηλινών.

"Επιμένοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να υποκύψει στις απαιτήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στον τομέα της ασφάλειας και ότι θα πρέπει να διαλύσει την υποδομή των μάχιμων δυνάμεών της, ο κ. Ρος δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων", αναφέρει η ανακοίνωση.

Η οργάνωση θεωρεί ότι αμερικανική κυβέρνηση επεμβαίνει μόνον όταν πρέπει να προστατευτεί η ασφάλεια του Ισραήλ. Και αντιτίθεται στην αποστολή από την Ευρωπαϊκή Ενωση ενός Σουηδού ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας για να παράσχει βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή, υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι δε χρειάζονται τέτοιου είδους βοήθεια. Πάντως, στην ίδια ανακοίνωση, η Χαμάς "ευχαριστεί" την Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά για το ρόλο της στη διένεξη Ισραήλ - Παλαιστίνης.

Η Συρία

Στη Δαμασκό, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν χτες ότι ο Πρόεδρος Χάφεζ Αλ Ασαντ εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποια "αριστερά" ισραηλινά κόμματα για να ξαναρχίσει ο συρο-ισραηλινός διάλογος, ο οποίος έχει διακοπεί από το 1996.

Η προσφορά για συνεργασία, κατά το "Ασοσιέτιτεντ Πρες", επρόκειτο να συζητηθεί στη χτεσινή συνάντηση του Σύρου Προέδρου με μέλη αντιπροσωπείας Ισραηλινών Αράβων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση του Λιβάνου έστειλε χτες στην κοιλάδα Μπεκάα (μεθόριος με Ισραήλ) τουλάχιστον 700 στρατιώτες της, με σκοπό την "αποκατάσταση της τάξης" στην περιοχή, όπου τις τελευταίες μέρες σημειώνονται συγκρούσεις της Χεζμπολάχ με ισραηλινές δυνάμεις.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αγορά πυραύλων από τις ΗΠΑ

ΣΕΟΥΛ.-

Με επιπλέον 337 εκατομμύρια δολάρια βαρύνεται από χτες ο κρατικός προϋπολογισμός της Νότιας Κορέας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει την αγορά και την τοποθέτηση αμερικανικών πυραύλων εδάφους - εδάφους κοντά στα σύνορα με τη Λαοκρατική Δημοκρατία Κορέας.

Μετά την έγκριση πληρωμής της πρώτης δόσης, αξίας 56 εκατ. δολαρίων από το υπουργείο Αμυνας, ανακοινώθηκε πως η εγκατάσταση των πυραύλων τύπου "MLRS" θα αρχίσει από του χρόνου και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 1999.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να πωλήσει στη νοτιοκορεατική κυβέρνηση 29 εκτοξευτήρες πυραύλων τύπου "MLRS", 271 ρουκέτες, 168 βάσεις εκτοξευτήρων και 29 οχήματα για τη μεταφορά των πυραύλων εδάφους - εδάφους. Τα πυραυλικά συστήματα κατασκευάστηκαν από την εταιρία "Λόκχιντ Μάρτιν".

ΝΑΓΚΟΡΝΟ - ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Μεσολάβηση των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ούτε το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δε φαίνεται να γλιτώνουν από τις γνωστές "ειρηνευτικές" (;) πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσε χτες ότι η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει τον ερχόμενο μήνα μεσολαβητική πρωτοβουλία σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για την κρίση στο θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο ίδιος αξιωματούχος, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, ανακοίνωσε ότι αυτές οι "πολύ σοβαρές", όπως είπε, "συνομιλίες" θα διεξαχθούν αμέσως μετά τη διεξαγωγή εκλογών στο Καραμπάχ, στις αρχές Σεπτέμβρη.

Στην περιοχή θα αφιχθεί κατά το ίδιο διάστημα και ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Λιν Πάσκοου, για διαβουλεύσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην υπογραφή συμφώνου ειρήνης, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.

Πρόσφατα, είχαν ξεχωριστές διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον με τον Αζέρο ομόλογό του, Γκαϊντάρ Αλίεφ, και στη Μόσχα, ο Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν με τον Αρμένιο ηγέτη Λεβόν Τερ Πετροσιάν, με θέμα τις κοινές προσπάθειες που καταβάλλουν ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία για την οριστική λήξη της σύρραξης στο Καραμπάχ, που μεταξύ του 1988 και του 1994 κόστισε τη ζωή σε 20.000 άτομα.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Μονιμοποιείται η ελληνική στρατιωτική παρουσία

Μονιμοποιείται η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία και μετά την αποχώρηση της Πολυεθνικής Δύναμης Προστασίας. Χτες το ελληνικό ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε, όπως είχε προαναγγελθεί με το πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας που υπογράφηκε στα Τίρανα στις 5 Αυγούστου, την παραμονή στην Αλβανία ενός ελληνικού λόχου, που θα πλαισιώνει τους Ελληνες στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στην ανασυγκρότηση των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η ελληνική πλευρά ανταποκρίθηκε στο αίτημα που της υποβλήθηκε εγγράφως από την αλβανική κυβέρνηση περί παραμονής μέρους της ελληνικής δύναμης για την οργάνωση και εκπαίδευση του αλβανικού στρατού. Η χρονική διάρκεια της παραμονής του ελληνικού λόχου θα καθοριστεί με νεότερη συμφωνία και όπως επίσης ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για εναλλαγή ή αντικατάσταση μέρους του προσωπικού καθώς και μέτρα παραπέρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης. Η δύναμη που θα παραμείνει είναι 200 ανδρών και βάση της θα είναι το στρατόπεδο Ισμπερίς στα προάστια των Τιράνων, όπου είχε εγκατασταθεί η κύρια δύναμη του ελληνικού τάγματος. Ο ελληνικός λόχος θα είναι στην ουσία ο προπομπός της ΝΑΤΟικής δύναμης που αναμένεται γύρω στον Οκτώβρη να αφιχθεί για να αναλάβει την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού. Για τον ίδιο σκοπό παρέμειναν στην Αλβανία και 9 Ιταλοί στρατιωτικοί σύμβουλοι.

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές κρατούν ομοιώματα του Αμερικανού απεσταλμένου για το Μεσανατολικό, Ντένις Ρος, και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον Ρος ότι δρα "μεροληπτικά"

ΗΠΑ
Νεκροί στην αναζήτηση καλύτερης τύχης

ΧΙΟΥΣΤΟΝ -

Η προσδοκία πολλών Μεξικανών για μια καλύτερη ζωή μακριά από την πατρίδα τους, αναζητώντας και τρέχοντας πίσω από το αμερικανικό όνειρο, τους στοιχίζει αρκετές φορές ακόμα και τη δική τους ζωή.

Αυτό αναφέρεται σε έκθεση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Τέξας και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία της έκθεσης είναι συγκλονιστικά, αφού σύμφωνα με αυτή, συνολικά 1.185 Μεξικανοί που αναζητούσαν καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ την περίοδο 1993 - 1995 πέθαναν στην προσπάθειά τους να περάσουν λαθραία στη χώρα. Η Ζακλίν Χάγκαν και ο Νέστορ Ροντρίγκεζ που συνέταξαν την έκθεση δήλωσαν πως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι λαθρομετανάστες, προσπαθώντας να μην εντοπιστούν από τους φρουρούς των συνόρων, διασχίζουν πιο επικίνδυνους δρόμους σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές και δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν.

Από το σύνολο, 844 Μεξικανοί πέθαναν κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής των 1.400 χιλιομέτρων μεταξύ του Τέξας και του Μεξικού, ενώ οι 92 εξ αυτών, πνίγηκαν στον Ρίο Γκράντε. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν νεαροί άνδρες ηλικίας από 20 έως 25 ετών. Εξ αυτών, 261 άνθρωποι πέθαναν κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής Καλιφόρνιας - Μεξικού, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είτε πνίγηκαν στον ποταμό Τιχουάνα ή έπεσαν θύματα τροχαίων. Κάποιοι άλλοι πέθαναν κοντά στα σύνορα του Μεξικού με την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό.

ΜΕΞΙΚΟ
Εργατικά ατυχήματα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Διαρροή πετρελαίου σε διυλιστήριο στον Κόλπο του Μεξικού προκάλεσε πυρκαγιά με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον εννέα εργατών.

Η κρατική εταιρία "Πετρόλεος Μεχικάνος" (ΠΕΜΕΞ) ανακοίνωσε μόλις χτες ότι το εργατικό ατύχημα συνέβη την περασμένη Κυριακή στο διυλιστήριο "Σιουδάδ Μαδέρο" κοντά στην πόλη Ταμπίκο (335 χλμ. νοτιοανατολικά της Πόλης του Μεξικού). Ο εκπρόσωπος της εταιρίας υποστήριξε ότι η ζωή των τραυματιών δε διατρέχει σοβαρό κίνδυνο λόγω των άμεσων, όπως είπε, προσπαθειών κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Σε άλλο εργοστάσιο της ΠΕΜΕΞ, την περασμένη Δευτέρα, τέσσερις εργάτες υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα από πυρκαγιά που προκάλεσε - και εκεί - διαρροή πετρελαίου. Το συμβάν έγινε σε αγροτική περιοχή βόρεια της Πόλης του Μεξικού και σύμφωνα με την εταιρία ΠΕΜΕΞ η διαρροή σημειώθηκε μετά τις προσπάθειες μίας ομάδας ατόμων να κλέψουν καύσιμα από το εκεί διυλιστήριο. Οπως και να 'χει, η ΠΕΜΕΞ έχει γράψει μακρά ιστορία εργατικών ατυχημάτων κύρια εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων που ζουν κοντά στις μονάδες επεξεργασίας "μαύρου χρυσού". Ενα από τα χειρότερα εργατικά δυστυχήματα ήταν η πολύνεκρη έκρηξη από διαρροή υγραερίου κοντά σε διυλιστήριο της ΠΕΜΕΞ, το 1984, που προκάλεσε το θάνατο 503 και τον τραυματισμό 4.250!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ