ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ολοκληρώθηκε η 5η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων

Επέστρεψε από τη Βενεζουέλα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που συμμετείχε στην 5η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων από τη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ευρώπη, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία με τη συμμετοχή 16 κομμάτων. Το ΚΚΕ εκπροσώπησαν ο Δημήτρης, Κουτσούμπας μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Στη 5η Συνάντηση, στο Καράκας, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, οι νέες δυσκολίες και προκλήσεις που φέρνουν, καθώς και πλευρές που αφορούν στις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή, στις εξελίξεις στο εσωτερικό της, αλλά και οι νέες δυνατότητες για την πάλη των λαών, καθώς και προτάσεις για την παραπέρα εξέλιξη αυτών των συναντήσεων και την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων. (Ο «Ρ» σε επόμενα φύλλα θα δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τη συνάντηση αυτή).

Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα: ΚΚ Αργεντινής, ΚΚ Βενεζουέλας, ΚΚ Βραζιλίας, Βραζιλιάνικο ΚΚ, ΚΚ Εκουαδόρ, Κολομβιάνικο ΚΚ, ΚΚ Κούβας, ΚΚ Πουέρτο Ρίκο, ΚΚ ΗΠΑ, Περουβιανό ΚΚ, ΚΚ Χιλής, ενώ από την Ευρώπη το ΚΚ Ισπανίας, το Πορτογαλικό ΚΚ, η «Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας», το Γαλλικό ΚΚ και ως παρατηρητής το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας(Τσεχίας).

H πρωτοβουλία των συναντήσεων αυτών ξεκίνησε το 2002 με την πρώτη συνάντηση αυτού του τύπου, στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης. Αυτή υπήρξε και η πρώτη περιφερειακή συνάντηση από τη Νότια Αμερική από το 1989 και αντικατόπτρισε την πορεία ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος στην περιοχή, τις δυσκολίες, μα και την αισιοδοξία των κομμουνιστών.

Οι ετήσιες αυτές συναντήσεις συνεχίστηκαν το 2003 στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, το 2004 στο Σαντιάγο της Χιλής και το 2005 στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας. Χαρακτηριστικό αυτών των συναντήσεων είναι η αντιπροσώπευση των ΚΚ από τη Νότια Αμερική στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ενώ η θεματολογία τους περιλαμβάνει τόσο γενικότερα πολιτικά και θεωρητικά θέματα, όσο και ζητήματα συντονισμού των ΚΚ πάνω σε συγκεκριμένες ευρύτερες πρωτοβουλίες και αποτελεί βήμα έκφρασης αλληλεγγύης και προώθησης της κοινής δράσης των ΚΚ της Νότιας Αμερικής, αλλά και με τα ΚΚ από την Ευρώπη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παιγνίδια» με τον ανασχηματισμό

Σε παιχνίδια εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού επιδίδεται η κυβέρνηση με αφορμή τον επικείμενο ανασχηματισμό, αναβάλλοντας συνεχώς την ανακοίνωσή του και πυροδοτώντας ταυτόχρονα η ίδια τη σεναριολογία.

Πάνω απ' όλα όμως η κυβέρνηση επωφελείται από τη σύγχυση και τη διόγκωση της σεναριολογίας από τα ΜΜΕ προκειμένου να περάσει στη σκιά της νέα αντεργατικά μέτρα (π.χ. τοπικά σύμφωνα απασχόλησης) ή να προετοιμάσει το έδαφος για άλλα (ανατροπές στο ασφαλιστικά δικαιώματα). Μάλιστα, τον αποπροσανατολισμό της «κοινής γνώμης» και τη διευκόλυνση της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων υπηρετεί, σύμφωνα με μια εκδοχή, το εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης για το έγκλημα της Σοφοκλέους και τις «μετοχές - φούσκες του '99».

Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει τις «καθαρές κουβέντες» για την πραγματοποίηση ή μη του ανασχηματισμού, αφήνοντας «όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά» και τροφοδοτώντας με άφθονη «ύλη» τη σεναριολογία των ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε φράση η λέξη του Κ. Καραμανλή γύρω από θέμα αποτελεί χρησμό και χρήζει αυθεντικής ερμηνείας από τον εκπρόσωπό του και πάει λέγοντας. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να διευκρινίσει αν στο περιθώριο δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν πρόκειται να επανέλθει σύντομα στο Προεδρικό, υπονοώντας την ορκωμοσία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ο Θ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι το περιστατικό έγινε παρουσία του και ότι ο ίδιος θυμάται πως ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στο ερώτημα. «Μάλλον χαμογέλασε συγκαταβατικά στο ερώτημα που διατυπώθηκε χαριτωμένα από δημοσιογράφο», ανέφερε ο εκπρόσωπος, αποφεύγοντας να διασαφηνίσει το παραμικρό. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν επηρεάζεται το κυβερνητικό έργο από την παρατεταμένη ανασχηματισμολογία, λέγοντας ότι «μια ματιά στην τρέχουσα επικαιρότητα θα δείξει ότι όλοι οι υπουργοί προγραμματίζουν και ανακοινώνουν το έργο τους για το προσεχές διάστημα».

Τη σύγχυση επιτείνουν δηλώσεις άλλων στελεχών, όπως του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Ν. Καραχάλιου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο ανασχηματισμός μετατίθεται προς τις αρχές Μάρτη όταν συμπληρώνονται δύο χρόνια γαλάζιας διακυβέρνησης. «Για να είναι σωστή και να μην είναι πρόχειρη (σ.σ. μια «δομική αλλαγή» στο Υπουργικό Συμβούλιο) θα πρέπει να μας δώσετε κάποιο χρόνο», είπε (στο «Φλας») και συμπλήρωσε: «Τα 2 χρόνια εξαντλούνται - εγώ πιστεύω ότι κάθε μέρα είναι μια ακόμα μέρα - δεν έχουν εξαντληθεί ακόμα, έχουμε τουλάχιστον 1,5 μήνα μπροστά μας μέχρι να κλείσουν τα 2 χρόνια. Δώστε μας λοιπόν λίγο καιρό και θα δείτε ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο σχήμα».

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΤΑΝΤΙΤΣ
Διιστάμενες απόψεις για Κόσσοβο

Στοχοπροσήλωση στη «σταθερότητα» των Βαλκανίων, στο πλαίσιο της νέας τάξης που επιδιώκουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, επιδεικνύει ο Κ. Καραμανλής, «αδιαφορώντας» για την αλλαγή των συνόρων και την ειρήνη στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός επιμένει να συντάσσεται με τα σχέδια για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς. Από τις δηλώσεις που έκαναν στη συνέχεια, φάνηκε καθαρά η διαφορά θέσεων κυρίως για το Κόσσοβο.

«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, που ενσαρκώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής αναφερόμενος στο Κόσσοβο, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία είπε ότι «η λύση αυτή θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων πλευρών και όχι προϊόν επιβολής ή υπαγορεύσεως». Συνέστησε, ακόμα, «να επιδειχτεί αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια στη μετα-Ρουγκόβα εποχή στο Κόσσοβο», αλλά ξεκαθάρισε ότι πάνω απ' όλα αυτό που μετράει είναι ότι το μελλοντικό καθεστώς που θα αποφασιστεί «δε θα γίνει σε βάρος της σταθερότητας στο χώρο των Βαλκανίων».

«Είμαι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσσόβου υπό την κυριαρχία της χώρας μου», δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθουμε σε μια οριζόντια σχέση με τους δήμους, τις κοινότητες, οι οποίες θα πρέπει να λάβουν οπωσδήποτε μέρος στις αποφάσεις και στις διεργασίες για την επίλυση του θέματος».

Γενικότερα, όπως είπε, πρέπει να διατηρηθεί η σερβική οντότητα μέσα στο Κόσσοβο, «το οποίο θα έχει και τους απαραίτητους δεσμούς και τις διασυνδέσεις με το Βελιγράδι». Αυτός, τόνισε, είναι ο μοναδικός δρόμος, ο οποίος εγγυάται την επιβίωση του σερβικού πληθυσμού, την επιβίωση γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή. «Και αυτό βεβαίως είναι υπέρ της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της απόσχισης του Μαυροβουνίου από τη Σερβία, ο μεν Κ. Καραμανλής τάχθηκε «υπέρ της ολοκλήρωσης κατά τρόπο ελεύθερο, διαφανή και δημοκρατικό», ενώ ο Μπ. Τάντιτς δήλωσε ότι είναι υπέρ της διατήρησης του κοινού κράτους μεταξύ Σερβίας - Μαυροβουνίου, αλλά συμπλήρωσε ότι είναι έτοιμος να δεχτεί την απόφαση που θα προκύψει από την επιθυμία του λαού του Μαυροβουνίου μέσα από δημοψήφισμα. Προϋπόθεση είναι να εκφραστεί η βούληση από το 50+1 των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους καταλόγους του Μαυροβουνίου.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «η Σερβία σήμερα, δημοκρατική και εκσυγχρονιστική, προχωρά με νέο όραμα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια» και διαβεβαίωσε τον Σέρβο ομόλογό του ότι «ο σερβικός λαός μπορεί να υπολογίζει στα φιλικότερα αισθήματα της χώρας μας σ' αυτήν την προσπάθεια».

Από την πλευρά του, ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι «οι οικονομικές μας σχέσεις είναι πάρα πολύ καλές» και περιμένει «ακόμα περισσότερες επενδύσεις στη σερβική οικονομία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ