ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Τραγικές οι ελλείψεις και την επόμενη μέρα

Οι καταγγελίες από τα σωματεία των υγειονομικών επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση παραμένει «μια απ' τα ίδια»

Από πρόσφατη κινητοποίηση σε νοσοκομείο
Από πρόσφατη κινητοποίηση σε νοσοκομείο
Ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να καρπωθεί ως «συλλογική επιτυχία» το χρόνο που κέρδισε ο λαός αναλαμβάνοντας και με το παραπάνω την ευθύνη για την προστασία της υγείας του από τον κορονοϊό, η «επιστροφή στην κανονικότητα» επιβεβαιώνει την παράταση όλων των προβλημάτων που ταλαιπωρούσαν ασθενείς και υγειονομικούς πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ψευδεπίγραφη «ενίσχυση» του συστήματος Υγείας, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, καταρρέει μπροστά στην υποχρηματοδότηση και τα δεκάδες χιλιάδες κενά σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Οι προσλήψεις 4.000 επικουρικών που έγιναν τους δύο τελευταίους μήνες καλύπτουν προσωρινά μόλις το 10% των κενών θέσεων.

Ηδη τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας μόνιμο προσωπικό και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα: Η επαναφορά της λειτουργίας των νοσοκομείων σε μερική «κανονικότητα» θα γίνει με τεράστια δυσκολία και κινδύνους για ασθενείς και υγειονομικούς.

Στο ΠΑΓΝΗ

«Η πρόσληψη μόλις 250 περίπου επικουρικών εργαζομένων (μέχρι στιγμής) για όλες τις δημόσιες δομές της Κρήτης δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ το τελευταίο διάστημα έφυγαν (παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις) 15 μόνιμοι εργαζόμενοι. Τέθηκαν συνολικά δεκάδες υγειονομικοί εκτός μάχης, με άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων.

Στο ΠΑΓΝΗ δεν έγιναν νέες προσλήψεις παθολόγων, πνευμονολόγων, γιατρών ΤΕΠ και ΜΕΘ, ενώ έχουν προσληφθεί εν μέσω πανδημίας μόνο 60 περίπου επικουρικοί νοσηλευτές, τη στιγμή που οι κενές θέσεις νοσηλευτών στο ΠΑΓΝΗ ξεπερνούν τις 300», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο τιμά με δίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 12 Μάη, Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτών και Μαιευτών.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, σε ολόκληρη την Κρήτη λειτουργούν μόλις 60 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ η στελέχωση των 4 νέων κλινών ΜΕΘ τον προηγούμενο μήνα έγινε με μετακινήσεις από άλλα τμήματα. Με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών γίνεται και η στελέχωση της Μονάδας Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ), της οποίας η λειτουργία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, λόγω του ενδεχομένου δεύτερου κύματος της επιδημίας. Με μείωση της προσέλευσης τακτικών και επειγόντων περιστατικών που άγγιξε το 70%, με τους ασθενείς σπίτι, υπήρχε η δυνατότητα οριακής στελέχωσης της ΜΑΚ, των ΤΕΠ και της ΜΕΘ με μαζικές μετακινήσεις του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Στο Νοσοκομείο Σάμου

Στο Νοσοκομείο Σάμου, όπου υπηρετούν μόλις μία παιδίατρος και μία πνευμονολόγος στα ΤΕΠ, χωρίς καν να υπάρχει Πνευμονολογική Κλινική, προσλήφθηκαν εννέα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, από τα οποία δύο θέσεις τραυματιοφορέων.

«Μετά την αποχώρηση ενός ατόμου από το τηλεφωνικό κέντρο, ο διοικητής του νοσοκομείου ακολούθησε την πεπατημένη, δηλαδή την κάλυψη εκ των ενόντων. Μετακινεί τη μία από τις δύο τραυματιοφορείς στην υπηρεσία του τηλεφωνικού κέντρου του νοσοκομείου. Αντί να ζητήσει την προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, αποδυναμώνει τον κλάδο των τραυματιοφορέων εν μέσω πανδημίας», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου.

Στο ίδιο νοσοκομείο, μπροστά στη σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων, η διοίκηση του νοσοκομείου με ανακοίνωσή της καλεί όσους ασθενείς προσέρχονται στο χώρο του νοσοκομείου «να έχουν οι ίδιοι μάσκα και αντισηπτικό, γιατί δεν θα παραχωρούνται από το νοσοκομείο».

Ο Σύλλογος απαιτεί δωρεάν χορήγηση μάσκας και αντισηπτικού σε όσους προσέρχονται εντός του νοσοκομείου, καθώς και να γίνονται τεστ ανίχνευσης κορονοϊου σε όλους τους ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο και περιοδικά σε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και των άλλων δομών Υγείας του νησιού.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Αέρας κοπανιστός οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης

Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των τοπικών φορέων και της ιατρικής κοινότητας για δημιουργία ολοκληρωμένης νοσηλευτικής μονάδας 24ωρης λειτουργίας στο ΚΥΤ Μόριας, πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση - διά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη - εγκαινίασε σε πανηγυρικό κλίμα τα νέα εξωτερικά ιατρεία στη Μόρια.

Την ίδια ώρα, η «ενίσχυση» του συστήματος Υγείας που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, στις δραματικά υποστελεχωμένες δημόσιες δομές Υγείας του νησιού μεταφράζεται σε 12 προσλήψεις επικουρικών - εκ των οποίων ούτε ένας γιατρός - οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.

Με αφορμή τα παραπάνω, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ) Λέσβου καταγγέλλει την υποκρισία της κυβέρνησης και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Μετά από τόσα χρόνια προσφυγικού προβλήματος με το νησί μας στο επίκεντρο, όταν οι κυβερνήσεις, προηγούμενες και τωρινή, στοιβάζουν τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους σε απαράδεκτες για την ανθρώπινη υπόσταση δομές τύπου Μόριας (...) την ίδια αυτή στιγμή που τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις αυτές αγνοούν τις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και των τοπικών φορέων για δημιουργία ολοκληρωμένης νοσηλευτικής μονάδας 24ωρης λειτουργίας στο ΚΥΤ Μόριας, ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού, το κράτος δεν έχει προσλάβει ούτε ένα γιατρό ούτε νοσηλευτή».

Η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλει επίσης ότι «οι περίφημες εξαγγελίες για ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις, στο νησί μας, έχουν μεταφραστεί σε 12 προσλήψεις εκ των οποίων κανένας γιατρός!!! Ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Τώρα που σταδιακά θα αυξάνονται οι δυνατότητες μετακίνησης με πλοία και αεροπλάνα, τώρα ο κίνδυνος εισαγωγής του ιού στη Μόρια γίνεται μεγαλύτερος».

Ομως, ακόμη και τώρα, «εκτός από την εξαγγελία για περισσότερα τεστ, δεν ακούσαμε την κυβέρνηση να εξαγγέλλει ότι θα δημιουργήσει δημόσια νοσηλευτική δομή στη Μόρια, ούτε συγκεκριμένες προσλήψεις για το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. Αντίθετα, ακούσαμε από τον τοπικό βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, κ. Αθανασίου, ότι θα ανακοινωθεί δημιουργία ...αστυνομικού τμήματος (!) στη Μόρια».

«Ας αφήσουν λοιπόν τα μεγάλα λόγια», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ και απαιτεί: Τον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές και να μη δημιουργηθεί καμία νέα. Η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από όλα τα διεθνή όργανα να γίνεται η διαδικασία ασύλου κατευθείαν από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να μεσολαβούν τόσοι θάνατοι και εξαθλίωση χιλιάδων κατατρεγμένων ανθρώπων.

Τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία στη χώρα

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τα νέα κρούσματα είναι 15 και το σύνολο 2.678. Διασωληνωμένοι παραμένουν 33 και 85 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ενας ακόμη ασθενής έχασε τη μάχη για τη ζωή, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 148. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά 90.043 δείγματα.

Σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό νοσοκομείο 401, είναι σε εξέλιξη η πλήρης διερεύνηση της διασποράς, ενώ θα ακολουθήσει εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σ. Τσιόδρας, εξέφρασε την εκτίμηση για περισσότερα κρούσματα στις υγειονομικές μονάδες στην επόμενη φάση, συνιστώντας αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων.

Σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο, ενώ δεν είναι γνωστό πώς θα εξελιχθεί. Αντίστοιχες μεταλλάξεις έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση άλλων ιών, όπως του SARS, ωστόσο είναι πρώιμο οποιοδήποτε συμπέρασμα.

Ανάλυση σε 7.500 άτομα από διαφορετικά μέρη του κόσμου εντόπισε 200 μεταλλάξεις, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίζεται στις χώρες εκείνες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον κορονοϊό. Αυτό σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα αρχικά στάδια της επιδημίας, με πολλαπλά σημεία εισόδου και πολλούς «ασθενείς 0».

Ως παράδειγμα έφερε το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου «η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύθηκαν ήταν σχεδόν τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε πολλές φορές ανεξάρτητα παρά μέσω ενός μεμονωμένου περιστατικού». Αναγνωρίστηκε επίσης πως ο ιός αναδύθηκε στο τέλος του 2019 και επομένως «είναι πολύ απίθανο να προϋπήρχε σε κυκλοφορία στον κόσμο, πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους».

Ενα από τα εμβόλια αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων και σύμφωνα με την ενημέρωση θα έχουν δοκιμαστεί πολλά τέτοια εμβόλια μέχρι το τέλος του έτους. Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης στην κοινότητα και στους υγειονομικούς, αναφέρθηκε ότι θα περιορίσει την κυκλοφορία ενός εξίσου επικίνδυνου ιού.

Τέλος, για το φλεγμονώδες σύνδρομο που πλήττει παιδιά στο εξωτερικό, αναφέρθηκε ότι αφορά μικρά παιδιά, κυρίως κάτω των 5 ετών. Πρόκειται για το σύνδρομο «καβασάκι» (εξάνθημα, πυρετός), για το οποίο υπάρχει θεραπεία και είναι πιθανή η συσχέτισή του με τον κορονοϊό, χωρίς να έχει τεκμηριωθεί.

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ - ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Αναπάντητα τα ερωτήματα της ΣΕΑΑΝ

Παρατείνεται, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, η καταβολή των προνοιακών αναπηρικών παροχών που χορηγούνται από τον Οργανισμό σε δικαιούχους, που είχαν διακοπεί λόγω λήξης ισχύος των γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ και έχουν υποβάλει σχετική αίτηση παράτασης, για χρονικό διάστημα έως τρεις μήνες (30/6/2020) και έως την έκδοση απόφασης περί έγκρισης ή απόρριψης των σχετικών αιτήσεων παράτασης.

Για κάθε μήνα παράτασης θα καταβάλλεται το ποσό του επιδόματος που έλαβαν κατά τον τελευταίο μήνα πριν από τη διακοπή του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αντίστοιχη αίτηση για παράταση στην πλατφόρμα του Οργανισμού: https://opeka.gr/atoma-me-anapiria/ilektronikes-ypiresies/aitisi-pronoiako-anapiriko-epidoma/. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ παράταση έχουν πάρει 9.244 δικαιούχοι.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του Οργανισμού δεν απαντάει σε χιλιάδες καταγγελίες για περικοπή επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων τους τελευταίους μήνες. Το γεγονός έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), που καλεί όσους βλέπουν περικοπές σε επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210.5221.411 και στο 697.6472.901 Καμαρινός Γιάννης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ, 697.2510.719 Μπίλης Γιώργος και 694.8940.746 Μελέτσης Γιάννης, μέλη της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ