Πέρα από την κυβέρνηση και τη ΝΔ, την αγωνία τους για το πώς θα υπηρετηθεί καλύτερα ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για τον οποίο ματώνει ο λαός, εξέφρασαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής διαχείρισης στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τη συμφωνία του Eurogroup.
Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε τη θέση της ότι «η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από εκλογές» και ότι «η χώρα χρειάζεται επί τέλους την εθνική συνεννόηση για μια εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας και να προχωρήσει στις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, να διαπραγματευθεί αξιόπιστα με τους εταίρους μας και να φέρει απτά αποτελέσματα στο χρέος και στα πρωτογενή πλεονάσματα». Για τις αποφάσεις του Eurogroup είπε ότι δεσμεύουν τη χώρα για χρόνια και πως η κυβέρνηση συμφώνησε σε ό,τι ήθελε ο Σόιμπλε, δεσμεύοντας τη χώρα σε συνεχή λιτότητα.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να απαντήσει για την εμπλοκή του σε υποθέσεις όπως το «Noor 1». «Στη ΝΔ υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και πληρώνονται από τον κ. Μαρινάκη», ισχυρίστηκε, κάνοντας ονομαστική αναφορά στον Μ. Βορίδη. Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες «της κεφαλής της ΝΔ με την εγκληματική οργάνωση».
Ο Βασίλης Λεβέντης από την Ενωση Κεντρώων τάχθηκε ξανά υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης, λέγοντας πως «πρέπει να αντιληφθείτε ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να δείχνει προς τα έξω καλή εικόνα». Μίλησε κι εκείνος για τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, σημειώνοντας πως «οι αγορές θέλουν συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα. Δεν ανταποκρίνονται επειδή εκλιπαρείς».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν θέλετε και δεν μπορείτε να εντάξετε τη χώρα με ισότιμους όρους στο νέο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Ανάπτυξη και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα εκατοντάδες επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ αναφερόμενος κι εκείνος στις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, ζήτησε «να επιλέξουμε λύσεις που βλέπουν μπροστά, χωρίς αριστερές και δεξιές παρωπίδες», «να αλλάξουμε εποχή και όχι μόνο κυβέρνηση».
Ο επικεφαλής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, με τον γνωστό κούφιο «αντιμνημονιακό» λόγο και αφήνοντας εκτός κάδρου το εγχώριο κεφάλαιο που πανηγυρίζει για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, χαρακτήρισε τα μνημόνια «υπονομευτικά της εθνικής κυριαρχίας», ενώ το χρέος το απέδωσε στη «διαφθορά», συγκαλύπτοντας τις αιτίες που διαχρονικά συνέβαλαν στη διόγκωσή του. Ενας απ' αυτούς και οι εξοπλισμοί για ΝΑΤΟικές ανάγκες, που όμως ο Ν. Μιχαλολιάκος ζήτησε την παραπέρα αύξησή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά «περισσότερα κανόνια, λιγότερο βούτυρο»! Εκμεταλλευόμενος δε για μια ακόμα φορά την κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ, επιχείρησε να παρουσιάσει το ναζιστικό μόρφωμα ως «θύμα πολιτικής σκευωρίας».
Το παιχνίδι αυτό παίχτηκε ξανά χτες στη Βουλή, με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Αλ. Τσίπρα να τσακώνονται για την προέλευση της ...«τρομοκρατίας». Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε «αμετανόητος» και ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβε όσα δήλωσε πριν μια βδομάδα στο «politico», όπου είχε αποδώσει την «τρομοκρατία» στην «αριστερά», σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει επικίνδυνους συνειρμούς, συνδέοντας ουσιαστικά τη δράση προβοκατόρικων οργανώσεων με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, έτσι που αφενός να ενισχύει το κλίμα καταστολής, αφετέρου να αναπαράγεται η επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής, την εγκληματική δράση της οποίας αποσιώπησε.
Χτες ισχυρίστηκε ξανά ότι η «τρομοκρατία» στην Ελλάδα, με εξαίρεση την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προέρχεται από την «ιδεολογική μήτρα της άκρας αριστεράς».
Κομπασμοί που ξεπερνούν τα όρια του θράσους, καθώς η κυβέρνηση καμιά σχέση δεν έχει με όσα αυτοί οι αγώνες πρεσβεύουν έως σήμερα στη λαϊκή συνείδηση. Αλλωστε, δεν πάει καιρός που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν παρέα με χρυσαυγίτες βουλευτές στην κυβερνητική φιέστα στο Καστελόριζο, ενώ άλλοι μιλούσαν για τη δυνατότητα «εκδημοκρατισμού» του μορφώματος.
Η αντιπαράθεσή τους αυτή βολεύει μια χαρά και το ναζιστικό μόρφωμα, αφού «κουμπώνει» με την προσπάθειά του να παίξει το ρόλο του θύματος πολιτικών σκευωριών κ.λπ.
Ας πάψουν να ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη! ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης στέκονται στην ίδια όχθη, υπηρετούν με την πολιτική τους ένα σύστημα, του οποίου σκοπιμότητες υπηρετούν προβοκάτσιες και προβοκάτορες ανεξαρτήτως απόχρωσης.