ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Νερό στο μύλο των τρομοκρατικών εκβιασμών

Χιμάνε σαν λύκοι στις λαϊκές συνειδήσεις, για να εγκλωβίσουν το λαό σε ψευτοδιλήμματα και να κρύψουν τη διέξοδο

Τα αδιέξοδα στην καπιταλιστική διαχείριση της κρίσης είναι αυτά που τροφοδοτούν τους εκβιασμούς στο λαό για να θωρακιστεί το αστικό πολιτικό σύστημα από τους κραδασμούς που δυναμώνουν
Τα αδιέξοδα στην καπιταλιστική διαχείριση της κρίσης είναι αυτά που τροφοδοτούν τους εκβιασμούς στο λαό για να θωρακιστεί το αστικό πολιτικό σύστημα από τους κραδασμούς που δυναμώνουν
Πυρετώδεις είναι οι εξελίξεις στην ΕΕ, με τις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας, τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις, που τις εκπροσωπούν, να παραδέρνουν στους ανταγωνισμούς και τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Η εξαγγελία του Γ. Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος βρίσκεται στο επίκεντρο, με την κυρίαρχη προπαγάνδα να ρίχνει νερό στο μύλο της πλουτοκρατίας, που θέλει το λαό να προσυπογράφει τη χρεοκοπία του και να σκύβει το κεφάλι στα αντιλαϊκά μέτρα.

Ενδεικτικός είναι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ζαν Λεονετί, ο οποίος δηλώνει ότι «αυτό που θα πρέπει να ειπωθεί στον ελληνικό λαό είναι ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν αφορά το ερώτημα αν "είστε σύμφωνοι με τη συμφωνία που συνήφθη;", αλλά το αν "θέλετε ή όχι να παραμείνετε στη ζώνη του ευρώ;". Αυτό είναι ένα αποδεκτό ερώτημα, από τη μια πλευρά υπάρχει ασφαλώς ένα απαραίτητο πρόγραμμα λιτότητας για να ελεγχθεί το χρέος με αντάλλαγμα την αλληλεγγύη της Ευρώπης και από την άλλη η έξοδος από το ευρώ, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, αλλά με την κήρυξη ταυτόχρονα κατάστασης χρεοκοπίας».

Η έξοδος από την Ευρωζώνη «είναι πιο επικίνδυνη για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό απ' ό,τι για τη ζώνη του ευρώ», σπεύδει να διευκρινίσει ο Ζ. Λεονεντί. Στην ίδια «γραμμή», ο υπουργός Εργασίας της Γαλλίας, Ξαβιέ Μπερτράν, υπογραμμίζει: «Εάν η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι αμετάκλητη, τότε θα πρέπει να γίνει πιο σύντομα και ασφαλώς δεν υπάρχει παρά ένα μόνο ερώτημα: Θέλετε να παραμείνετε στο ευρώ;».

Απειλούν ξανά με την έκτη δόση

Τα παραπάνω αναπαράγουν και οι γαλλικές εφημερίδες «Le Monde» και «Les Echos», οι οποίες υποστηρίζουν πως η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί θα συναινέσουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος υπό τον όρο ότι: Πρώτον, το δίλημμα θα είναι η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη και δεύτερον, ότι μέχρι την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος δε θα εκταμιευθούν άλλα χρήματα προς την Ελλάδα, ούτε η έκτη δόση του δανείου της τρόικας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη «Le Monde», το ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί το «όχι» ή να μετατεθεί το δημοψήφισμα για το Γενάρη σημαίνει ότι η «Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, κηρύσσει πτώχευση και αποχωρεί από το ευρώ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, ξεκαθαρίζει ότι δε θα υπάρξει αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου της τρόικας πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Κότχαους, εκτιμά ότι η εκταμίευση της δόσης θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις του Γ. Παπανδρέου με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και τους εκπροσώπους ΕΕ και ΔΝΤ, σχετικά με το δημοψήφισμα.

Παράλληλα, δημοσίευμα του πρακτορείου «Reuters» υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ θα μπλοκάρει την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγή του ΔΝΤ αναφέρει ότι «όσο γρηγορότερα η Ελλάδα διεξάγει το δημοψήφισμα τόσο νωρίτερα θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση (...) προς το παρόν, δεν πρόκειται να εκταμιευθεί». Μάλιστα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απέστειλε επιστολή στον Γ. Παπανδρέου, στην οποία, σύμφωνα με τα όσα αναπαράγουν τα διεθνή πρακτορεία, επισημαίνεται ότι η δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να τεθεί στο δημοψήφισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνει βέβαιος «για τη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμπιστεύομαι τη δύναμη των επιχειρημάτων. Το δεύτερο πακέτο βοήθειας που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για να σταθεί και πάλι η χώρα μόνη της στα πόδια της. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί και θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει». Πάντως, ο Β. Σόιμπλε τονίζει ότι «θα ήταν χρήσιμο να αρθούν οι αμφιβολίες το συντομότερο δυνατόν για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει».

Ανησυχία για τη συνοχή της ευρωζώνης

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσερχόμενος στη Σύνοδο της G-20 απηύθυνε «επείγουσα και ειλικρινή έκκληση για εθνική και πολιτική ενότητα στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «χωρίς τη συμφωνία της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι συνθήκες για τους Ελληνες πολίτες θα γίνουν πολύ πιο επώδυνες, ιδίως για τους πιο ευάλωτους. Οι συνέπειες θα ήταν αδύνατο να προβλεφθούν. Γι' αυτό καλώ την κυβέρνηση και τους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να συναινέσουν σε μια κοινή εθνική πολιτική, καθώς και για την επίτευξη της ευρείας υποστήριξης που απαιτείται για την υλοποίηση του προγράμματος».

Από την άλλη, η γαλλική εφημερίδα «Liberation», η οποία κυκλοφόρησε χτες με τον τίτλο «Χάος» στα ελληνικά, στο πρωτοσέλιδο άρθρο σημειώνει ότι η «Αθήνα παίζει κορόνα γράμματα το ευρώ, τρελαίνει τις αγορές και κολλάει την Ευρώπη στον τοίχο». Οι «New York Times» σημειώνουν ότι «η κρίση της Ευρωζώνης έφτασε επιτέλους στον κακοτράχαλο δρόμο της πραγματικής πολιτικής, με τους Ελληνες να αμφισβητούν ανοιχτά εάν η δέσμευσή τους απέναντι στην Ευρώπη και στο ενιαίο νόμισμα μετράει ακόμα περισσότερο από τον έλεγχο στο μέλλον τους και στην οικονομική τους ευημερία».

Υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος τάσσεται και η «Wall Street Journal», σημειώνοντας ότι «αν και με την κίνηση αυτή ο Ελληνας πρωθυπουργός κατέστη χθες ο πιο αντιδημοφιλής άνθρωπος στην Ευρώπη (...) ένα δημοψήφισμα στην Αθήνα μπορεί να είναι διδακτικό για ολόκληρη την Ευρώπη». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν ο ελληνικός λαός υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, ο πρωθυπουργός θα ενισχυθεί πολιτικά, ενώ εάν την καταψηφίσει, οι Ελληνες θα αναλάβουν τουλάχιστον την ευθύνη για τις συνέπειες και αυτό είναι καλύτερο από τις διαδηλώσεις. Ακόμα, η «Wall Street Journal» εκτιμά ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα ήταν «διδακτική» για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης για να περάσουν πιο εύκολα οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, προδιαγράφει τη διάλυση της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι «κομμάτια της Ευρώπης διαλύονται. Ο πυρήνας δεν κρατάει. Ο Παπανδρέου θα κάνει δημοψήφισμα, η ετυμηγορία θα είναι όχι». Παράλληλα, η γερμανική «Die Welt» σημειώνει ότι «ακόμα και πριν από το δημοψήφισμα, οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αναδιαμορφώνουν την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν ανήκει πια εκεί, Ιταλία και Γαλλία έχουν, επίσης, πληγεί».


ΚΥΠΡΟΣ
Η Ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης Πέρες

Μερτικό στα κυπριακά κοιτάσματα διεκδικεί το Ισραήλ για λογαριασμό των δικών του μονοπωλιακών ομίλων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην Κύπρο έφτασε χθες ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, με πρώτο θέμα το φυσικό αέριο και τη συνεργασία των δύο χωρών στην εκμετάλλευση και την εμπορία του, καθώς το Τελ Αβίβ επιθυμεί μερίδιο στα κυπριακά κοιτάσματα. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Δημήτρη Χριστόφια, όπου θα συζητηθούν, εκτός από τα ενεργειακά, οι τουρκικές απειλές με αφορμή τις γεωτρήσεις, το Κυπριακό και το Μεσανατολικό. Αναμένεται ακόμα να υπογραφούν τέσσερις συμφωνίες, για έρευνα και ανάπτυξη, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αρχαιολογία και τηλεπικοινωνίες.

Την αισιοδοξία του, όσον αφορά τις ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένεται να βρεθούν στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο διευθυντής της «Noble Energy», που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις, Τζον Τόμιτς, σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της κατασκευής μίας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, η οποία, όπως είπε, θα βάλει το νησί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθιστώντας το σημαντικό ενεργειακό κόμβο στη Μεσόγειο.

Χθες, στην κατεχόμενη Κύπρο αναμενόταν ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος θα παραστεί στην υπογραφή της παράνομης συμφωνίας του ψευδοκράτους με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου, για τις παραχωρούμενες άδειες, ως συνέχεια της επίσης παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - κατοχικού κράτους για τον ορισμό ΑΟΖ. Παράλληλα, η Τουρκία προσανατολίζεται στην αντικατάσταση του ερευνητικού «Πίρι Ρέις».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσιοποιούνται οι πρώτες αντιδράσεις όσον αφορά τις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Τουρκοκύπριου ηγέτη και του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για το Κυπριακό. Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι «δυστυχώς τα αποτελέσματα της συνάντησης ήταν πολύ περιορισμένα». Αναγνωρίζοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και η μεγαλύτερη απειλή για την Κύπρο είναι η συνέχιση της κατοχής και της διχοτόμησης, εκφράζει την έντονη ανησυχία του κόμματος από αυτήν την εξέλιξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ