ΜΠΡΤΣΚΟ.-
Δραματικές διαστάσεις πήρε χτες η διογκούμενη πολιτική σερβοβοσνιακή κρίση. Στο Μπρτσκο και στην Μπιγελίνα, Σερβοβόσνιοι πολίτες αντιμετώπισαν... με πέτρες και σανίδες τους ένοπλους Αμερικανούς στρατιώτες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που επιχείρησαν να καταλάβουν τρία τοπικά αστυνομικά τμήματα, κατόπιν σχετικής εντολής της Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Το αιματοκύλισμα των διαδηλώσεων και των αντιδράσεων πολιτών αποφεύχθηκε μετά την υποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, ενώ τα επεισόδια - όχι όμως και η κλιμακούμενη ένταση - πήραν τέλος και προκάλεσαν τον τραυματισμό αρκετών ατόμων και από τις δύο πλευρές. Την ίδια ώρα, τα "αληθινά" πυρά της σύγκρουσης μεταφέρονταν στο πεδίο της πολιτικής σκακιέρας...
Δεν είχε ακόμη καλά - καλά ξημερώσει στο Μπρτσκο, όταν ήχησαν οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού. Λίγο πριν τα ραδιόφωνα καλούσαν τον κόσμο να υπερασπιστεί τα αστυνομικά τμήματα, τον τοπικό ραδιοσταθμό και την τηλεόραση από τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα, αλλά και να επιτεθούν στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα και τους αστυνομικούς του ΟΗΕ. Σε κάποιο ρεπορτάζ ραδιοσταθμού ακούγονταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου των Σερβοβόσνιων στην τριμελή βοσνιακή προεδρία, Μομτσίλο Κράισνικ: "Σήμερα η Δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ, SFOR, οδεύει προς την κατοχή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας"!
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, εκατοντάδες Σερβοβόσνιοι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους. Αλλοι κρατούσαν στα χέρια φωτογραφίες του πρώην ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν αυτοσχέδια "όπλα" χρησιμοποιώντας ξύλινες σανίδες και πέτρες.
Το οργισμένο πλήθος, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και πολλοί ηλικιωμένοι, απείλησε τους στρατιώτες με ξύλινες σανίδες και πέταξε πέτρες στα τεθωρακισμένα οχήματα των Αμερικανών στρατιωτών.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες έλαβαν θέσεις γύρω από αστυνομικό τμήμα του Μπρτσκο, κατά τα φαινόμενα για να υποχρεώσουν υποστηρικτές του Ράντοβαν Κάρατζιτς να απομακρυνθούν από αυτό. Ωστόσο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις που είχαν καταλάβει νωρίτερα γύρω από ένα αστυνομικό τμήμα του Μπρτσκο.
Αξίζει σ' αυτό το σημείο να σημειωθεί πως η επιχείρηση των Αμερικανών στρατιωτών αρχικά εξελισσόταν ομαλά. Το σχέδιό τους όμως φάνηκε πως ανατράπηκε εξαιτίας των εκκλήσεων που απηύθυνε στους πολίτες το τοπικό ραδιόφωνο και στη σχετική ανταπόκριση του κόσμου.
Παρόμοιες, αλλά με πιο περιορισμένες διαστάσεις, ταραχές εκδηλώθηκαν στην Μπιγελίνα και στο Ντομπόι.
Λίγο μετά την εκτόνωση των ταραχών, ο Μομτσίλο Κράισνικ (θεωρούμενος ως εις εκ των σοβαρών αντιπάλων της Προέδρου Πλάβσιτς) έκανε δηλώσεις επισημαίνοντας τις σοβαρές συνέπειες από τις επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη σερβική Βοσνία.
Ρίχνοντας την ευθύνη στην Πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς για την κατάληψη τριών μεταδοτών και των αστυνομικών τμημάτων από τη SFOR, ο Κράισνικ είπε ότι "η ηγεσία του Πάλε αποποιείται κάθε ευθύνη για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν". Σημείωσε ότι οι χτεσινές επιχειρήσεις των Αμερικανών στρατιωτών, κυρίως στο Μπρτσκο, την Μπιγελίνα και το Ντομπόι "αποτελούν νέες προσπάθειες για να λιώσει η Σερβική Δημοκρατία μέσα σε μια ενιαία Βοσνία", και κατέληξε λέγοντας ότι "οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις είναι πολύ κοντά στο να τις χαρακτηρίσει κανείς δυνάμεις κατοχής".
Στο μεταξύ, η πολιτική σερβοβοσνιακή κρίση "μεταφέρεται" σήμερα στο Βελιγράδι, όπου αναμένεται η συνάντηση ανάμεσα στον απεσταλμένο της Ουάσιγκτον, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, και τον πρόεδρο της Ν.Ο. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση επιχειρεί διστακτικά, από το περασμένο 24ωρο, και η Μόσχα. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Αφανασιέφσκι, που εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή, αναμένεται την Κυριακή στο Βελιγράδι, το Πάλε, την Μπάνια Λούκα και το Σαράγεβο.
Νέες σφοδρές συγκρούσεις στο Νότιο Λίβανο
ΓΑΖΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΣΙΔΩΝΑ.-
Νέες αποφασιστικές πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει η γαλλική διπλωματία στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας έτοιμη να πρωτοστατήσει των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά ακόμη και να εναντιωθεί στην Ουάσιγκτον. Με συνεντεύξεις του στη γαλλική τηλεόραση και στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν ανακοίνωσε τα "μεσανατολικά" σχέδια του Παρισιού, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για "παθητικότητα" ως προς τις εξελίξεις στην περιοχή. Τόνισε, δε, χαρακτηριστικά ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, έστω και αν σε ορισμένα σημεία αναγκαστεί να έρθει σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος τόνισε ότι η Γαλλία πρέπει να πιστέψει περισσότερο στις δυνατότητες παρέμβασης και διαμεσολάβησης που διαθέτει σε διπλωματικό επίπεδο και να κινηθεί με γνώμονα, κυρίως, τα συμφέροντα της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, "μικρό αλλά ανεπαρκές βήμα" προς την εξομάλυνση των ισραηλινοπαλαιστινιακών σχέσεων χαρακτήριζε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ την άρση του αποκλεισμού της Βηθλεέμ,απευθύνοντας, εκ νέου, έκκληση στις ΗΠΑ και στην ΕΕ να παρέμβουν ενεργητικότερα. Ο Αραφάτ επανέλαβε ότι η παράταση του γενικού αποκλεισμού των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών, που απομακρύνει 100.000 Παλαιστίνιους από την εργασία τους, καλλιεργεί εκρηκτικό κλίμα και δεν είναι παρά μία μορφή συλλογικής τιμωρίας του παλαιστινιακού λαού, η οποία ουδόλως βοηθά στην εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Κλιμακώθηκε, και πάλι, η ένταση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ ζώνη του Νοτίου Λιβάνου. Νωρίς το πρωί, δύο ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή με πυραύλους αέρος - εδάφους ενάντια σε πιθανές θέσεις της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ" στα υψώματα Ικλίμ αλ Τουφάχ. Λίγες ώρες αργότερα, όπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές ασφαλείας, ισραηλινή στρατιωτική αυτοκινητοπομπή έπεσε σε ενέδρα των μαχητών της "Χεζμπολάχ" στην περιοχή Μπιρ Χαλάμα, στο κέντρο της κατεχόμενης ζώνης. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 3 Ισραηλινοί στρατιώτες και άλλοι 10 τραυματίστηκαν, ενώ οι απώλειες από την πλευρά των ανταρτών είναι 4 νεκροί και 2 τραυματίες.
Με ανακοίνωσή της, η οργάνωση "Χεζμπολάχ" ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και υποστήριξε ότι κατάφερε σημαντικές απώλειες "στους σιωνιστές κατακτητές". Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με βολές αρμάτων μάχης σε περιοχές βόρεια της κατεχόμενης ζώνης. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την πρωινή επιδρομή, όμως, απέφυγε να σχολιάσει την ενέδρα στην περιοχή Μπιρ Χαλάμα, αν και η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε εκτεταμένο ρεπορτάζ.
ΤΑΪ ΠΕΪ.-
Σε μια από πολλού αναμενόμενη κίνηση, ο Βίνσεντ Σιού διορίστηκε χτες από τον Πρόεδρο Λι Τενγκ - Χούι πρωθυπουργός της χώρας, στη θέση του Λιεν Τσαν, του οποίου η κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή σε σκάνδαλα. Ο 58χρονος Σιού, ο οποίος έχει διατελέσει διπλωμάτης καριέρας και υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να επιχειρήσει μια "βελτίωση" των σχέσεων της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα.
Η αντιπολίτευση διασαφήνισε ότι προτίθεται να δώσει "περίοδο χάριτος" στον Σιού πριν εξασκήσει το δικαίωμα της πρότασης μομφής.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, ανύποπτοι, είχαν εκτεθεί σε επικίνδυνη ραδιενεργό ακτινοβολία πλουτωνίου, που μπορεί να έχει προκαλέσει ανήκεστες βλάβες στην υγεία τους, όταν το αμερικανικό Πεντάγωνο πραγματοποίησε περισσότερες από 2.300 πειραματικές ακτινοβολίες σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους από το 1944, στο πλαίσιο επιστημονικών αναγκών που επέβαλε ο ψυχρός πόλεμος.
Οι αποκαλύψεις αυτές αναφέρονται και δίνονται στη δημοσιότητα, σε δίτομη έκθεση της κυβέρνησης, μετά από έρευνα που άρχισε το 1993, όταν αποκαλύφθηκε ότι ασθενείς που θεραπεύονταν σε νοσοκομεία είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία πλουτωνίου, προς το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου.
Χαρακτηριστικό και αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός ότι οι εθνικές ομάδες που προτιμήθηκαν για την πλειονότητα των πειραμάτων ήταν εθνικές μειονότητες, και μάλιστα αυτές που θεωρούνται "κατώτερες". Η προτίμηση των "ερευνητών" επικεντρώθηκε σε ασθενείς μαύρους ή σε αυτόχθονες της Αλάσκας. Κάποιες από τις περιπτώσεις σποραδικά και αυτόνομα είχαν βρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και δημιούργησαν κατά καιρούς προβλήματα στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες.
Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έγινε καμιά προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα ονόματα ή ο αριθμός των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε πειραματικές ακτινοβολίες, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ανθρώπων αυτών μπορεί να είναι πολλές χιλιάδες. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει επίσημη"παραδοχή" των εν λόγω περιστατικών, παρότι μικρές "εκτονώσεις" του φαινομένου είχαν δει το φως της δημοσιότητας, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά.
ΑΛΓΕΡΙ.-
Νέα έκρηξη βόμβας σημειώθηκε, χτες, στην αλγερινή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οχτώ άτομα και να τραυματιστούν άλλοι 50 άνθρωποι. Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Κάσμπα του Αλγερίου και είναι η δεύτερη μέσα στην τρέχουσα βδομάδα, καθώς βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, τη Δευτέρα, στην αγορά Ελ Μπιάρ στοίχισε τη ζωή σε 4 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 60. Οπως μετέδωσε το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS, στόχος του βομβιστή φαίνεται ότι ήταν η αγορά Παζάρι, κοντά στο τζαμί Κατσάουα, όπου, όμως, δεν κατάφερε να φθάσει εξαιτίας των εκτεταμένων ελέγχων των αρχών ασφαλείας. Η νέα βομβιστική επίθεση συνέπεσε με δημοσιεύματα του αλγερινού Τύπου, σχετικά με μια νέα σφαγή 21 ατόμων σε χωριό έξω από το Αλγέρι. Με δηλώσεις του, ο Αλγερινός πρωθυπουργός Αχμέντ Γιαχία παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, ότι οι αιματηρές σφαγές έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στη χώρα. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μόνο τους 2 τελευταίους μήνες περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν σφαγιαστεί από ενόπλους.
Διαδηλώτρια μεταφέρεται τραυματισμένη από σφαίρες ΝΑΤΟικών στρατιωτών