ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Σκληρή διπλωματική αναμέτρηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Από την προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Associated Press

Από την προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε μαραθώνιο διπλωματικών επαφών, οι οποίες πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, έχουν αποδυθεί τα δύο «στρατόπεδα» του Συμβουλίου Ασφαλείας, που, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, βρίσκονται πλέον στην ευθεία της τελικής ρήξης. ΗΠΑ - Βρετανία - Ισπανία υποστηρίζουν την ανάγκη υιοθέτησης της πρότασης ψηφίσματος που κατέθεσε, εκ μέρους όλων, ο Βρετανός πρέσβης και η οποία υποστηρίζει ότι το Ιράκ, που έχει ήδη βρεθεί «σε ρήξη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ», δεν εκμεταλλεύτηκε την τελευταία ευκαιρία που του δόθηκε με την απόφαση 1441. Γαλλία - Γερμανία και Ρωσία υποστηρίζουν σθεναρά το μνημόνιο που παρουσίασαν και δε φιλοδοξούν να εγκριθεί ως νέα απόφαση, στο οποίο παραθέτουν σειρά μέτρων εντατικοποίησης των επιθεωρήσεων και παράτασής τους για τέσσερις μήνες.

«Για να αποτραπεί ο πόλεμος, χρειάζεται ο πλήρης άμεσος αφοπλισμός του Σαντάμ Χουσεΐν» ξαναδήλωσε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι ελπίζει σε μια νέα απόφαση «που είναι επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη για να αναληφθεί δράση». Ο Πρόεδρος Μπους, που έκανε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με το Βούλγαρο πρωθυπουργό, του οποίου η χώρα έχει υποστηρίξει την αμερικανική θέση, προειδοποίησε, πάλι, την ιρακινή ηγεσία ότι «όποιος σκοτώσει αθώους ή πλήξει υποδομές ζωτικής σημασίας, θα δικαστεί για εγκλήματα πολέμου». Επιπλέον, δεν παρέλειψε να «ξαναπετάξει το γάντι» στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «οφείλει να υπερασπίσει τα λόγια του».

Συμπληρώνοντας τις δηλώσεις Μπους, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνιζε ότι «υπάρχει μια ελάχιστη ελπίδα ειρηνικής επίλυσης, αλλά αν αυτό δε γίνει, μια συμμαχία εθελοντών θα τον αφοπλίσει». Ως «ύστατη πιθανότητα ειρηνικής επίλυσης» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξορίας του Σαντάμ Χουσεΐν η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, αν και παραδέχτηκε ως «μάλλον απίθανη μια τέτοια εξέλιξη».

Δύσκολες ώρες για Μπλερ

Την ίδια στιγμή, ο στενότερος σύμμαχος της Ουάσιγκτον, ο Βρετανός πρωθυπουργός περνούσε δύσκολες στιγμές στη Βουλή των Λόρδων, όπου σήμερα θα ακολουθήσει κρίσιμη ψηφοφορία για την υιοθέτηση ή όχι της θέσης που έχει υπερασπίσει η βρετανική κυβέρνηση. Ο Τόνι Μπλερ προσπάθησε να πείσει, κυρίως, τους βουλευτές του κόμματός του, αν και αναλυτές εκτιμούσαν ότι τουλάχιστον 80 μέλη του Κοινοβουλίου δεν προτίθενται να του «κάνουν τη χάρη».

«Δεν επιθυμώ τον πόλεμο, αλλά είναι πολύ πιο επικίνδυνη η απραξία» επανέλαβε ο Τόνι Μπλερ, υποστηρίζοντας ότι το ιρακινό καθεστώς «έχει ακόμη μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί 100%, τίποτε λιγότερο για να αποφευχθεί η σύρραξη». Υπογράμμισε ότι «δε βιάζεται να πάει σε πόλεμο», γι' αυτό και επιλέχθηκε ο ΟΗΕ και γίνεται προσπάθεια να υπάρξει διεθνής συναίνεση. «Αλλωστε, επί 12 χρόνια, ο Σαντάμ Χουσεΐν περιφρονεί τη διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο Μπλερ, ο οποίος εκτός από τη δύσκολη συζήτηση του Κοινοβουλίου, επρόκειτο, χτες, να συναντήσει τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα, και τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς.

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΕΞ Τζακ Στρο δήλωνε ότι «δεν υπάρχει απόφαση για στρατιωτική δράση» και κάλεσε τον ΟΗΕ «να αποδείξει ότι εννοεί τα λόγια του, ειδάλλως θα τεθεί σε αμφισβήτηση», ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι «να αντιμετωπιστεί το θέμα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, πάντως, τόνισε ότι αν δεν υπάρξει νέα απόφαση, «η Βρετανία έχει περιθώρια ελιγμών» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης χωρίς έγκριση του ΟΗΕ, αλλά ούτε και του Κοινοβουλίου.

Ανεπιφύλακτα υπέρ της αμερικανο-βρετανικής πρότασης τάχθηκε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, παρά τις έντονες εσωτερικές αντιδράσεις. Ο Τζον Χάουαρντ μίλησε για «κρίσιμη δοκιμασία για τον ΟΗΕ» και εκτίμησε ότι «δεν είναι λογικό να καταψηφιστεί αυτή η πρόταση, αφού όλοι ενέκριναν την 1441».

Δυναμικά και οι «διαφωνούντες»

«Ο αφοπλισμός του Ιράκ είναι διεθνής απαίτηση και θα επιτευχθεί μόνο με την πλήρη ιρακινή συνεργασία», υποστηρίζουν στο μνημόνιο που κατέθεσαν Γαλλία - Γερμανία και Ρωσία. Στο μνημόνιο αναφέρεται σειρά μέτρων ενίσχυσης των επιθεωρήσεων, προσδιορίζεται ως όριό τους η 1η Ιουλίου, τονίζεται ότι «οι επιθεωρήσεις δε θα συνεχιστούν επ' αόριστον» και χαρακτηρίζεται η βία ως «ύστατη επιλογή».

Της κατάθεσης του μνημονίου προηγήθηκε η συνάντηση Σρέντερ - Σιράκ, όπου και οι δύο εκτίμησαν ότι «επί της παρούσης δεν υπάρχουν προϋποθέσεις εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης», δεσμεύτηκαν να «κάνουν τα πάντα για ειρηνική επίλυση» και κατέληξαν ότι «δεν υπάρχει λόγος υιοθέτησης νέας απόφασης». Ο Σρέντερ αναμένεται σήμερα στη Μόσχα για διαβουλεύσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο, ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, εκτιμούσε ότι η νέα αμερικανο-βρετανική πρόταση «είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα της κατάστασης στο Ιράκ».

Την πλήρη υποστήριξή του στο γαλλο-γερμανο-ρωσικό μνημόνιο εξέφρασε το Πεκίνο, επιμένοντας στις διπλωματικές προσπάθειες και στη μη αναγκαιότητα νέας απόφασης. Η ανακοίνωση έγινε μόλις λίγες ώρες μετά το πέρας της επίσκεψης του Κόλιν Πάουελ στην Κίνα, που προφανώς, σε ένα πρώτο επίπεδο, δεν απέφερε τα αναμενόμενα για την Ουάσιγκτον.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Στη Βουλή αύριο η απόφαση για την εμπλοκή

Από εκδήλωση κατά του πολέμου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας

Associated Press

Από εκδήλωση κατά του πολέμου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε «επί της αρχής» τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που προβλέπει, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, τη στάθμευση και διέλευση από το τουρκικό έδαφος 62.000 στρατιωτών, 255 μαχητικών αεροσκαφών και 65 ελικοπτέρων, των ΗΠΑ, αλλά, ταυτόχρονα, και την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο εξωτερικό - χωρίς να δίνει αριθμητικά στοιχεία γι' αυτήν την «ανάπτυξη», η αναφορά στην οποία αποτελεί μάλλον το πρελούδιο ενδεχόμενης εισβολής στο Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, έλεγε πάντως χτες πως οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά «συνεχίζονταν» ακόμη όσον αφορά στον οικονομικό άξονα της συμφωνίας, με τους δύο άλλους, τον πολιτικό και τον στρατιωτικό, να έχουν οριστικοποιηθεί. Ψηφοφορία στη Βουλή δεν αναμένεται πριν από αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Το να πειστούν οι βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης, όμως, να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, δε θα είναι καθόλου εύκολο. Αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του κόμματος, είπε χτες στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως υπηρετεί «τα συμφέροντα της χώρας», ήταν αρκετά προσεκτικός στο να πιέσει για την έγκρισή της, που μπορεί να αποτελέσει ακόμη και αιτία διάσπασης του κόμματός του. «Πιστεύω ότι θα πάρετε την τελική σας απόφαση και θα προχωρήσετε χωρίς να υπάρξει η ανάγκη για κομματική απόφαση», δήλωσε, αν και η τήρηση της κομματικής πειθαρχίας είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

Πολύ περισσότερο που οι «ανταρσίες» εντός των κόλπων του Λευκού κόμματος συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μετά από φθινοπωριάτικη βροχή. Η ελευθερία του ως βουλευτή, είπε ο Ερτουγρούλ Γιαλτζίνμπαγιρ, του υπαγορεύει να καταψηφίσει τη συμφωνία, και κατά την άποψή του «θα ενδυναμωθεί η δημοκρατία» στην Τουρκία με αυτήν του την πράξη. Ποιος είναι ο Γιαλτζίνμπαγιρ; Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός... Και η «έγκλησή του στην πειθαρχία», όπως έγινε στην περίπτωση του βουλευτή Γκοξάλ Κουτζούκαλι, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η περίπτωσή του αποτελεί «προειδοποίηση και για τους υπόλοιπους βουλευτές», δε θα είναι τόσο εύκολη. Πέραν αυτού, και άλλοι βουλευτές, όπως ο Εμίν Σιρίν, δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Ο ίδιος ομολογεί όμως ότι η σχετική ψηφοφορία θα αποτελέσει «ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση... και, γι' αυτό, μάλλον θα έχει θετικό για τον Ερντογάν αποτέλεσμα».

Πόλεμος κατά (όλων) των Κούρδων;

Αξιοπρόσεκτη είναι η τοποθέτηση που έκανε στο χτεσινό φύλλο της θεωρούμενης ως σοβαρής τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ ο σχολιογράφος Χικμέτ Τζετίνκαγια, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός ότι υπήρξαν ιστορικές συμφωνίες για να αναδιαρθρωθούν οι διεθνείς ισορροπίες, όπως ότι «οι ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες υποστήριξαν την άνοδο του Χίτλερ μετά τις Βερσαλίες ως αντίβαρο στο σοβιετικό σοσιαλισμό... και η Βρετανία το 1922 υπέγραψε συμφωνία συμμαχίας με το Ιράκ για να εξισορροπηθεί η απειλή του Ιράν, ενώ ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ακόμα αγέννητος». Στάθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Βαγδάτη σερ Πέρσι Κοξ είχε δηλώσει στον Σαουδάραβα σεΐχη Ιμπν-Σαούντ μέσα σε μια σκηνή το 1922: «Εγώ χαράζω τα σύνορα ανάμεσα στο Κουβέιτ, στο Ιράκ και στη Σαουδική Αραβία». Πράγμα που έκανε.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρεται σ' αυτά τα ιστορικά παραδείγματα για να επισημάνει την «απειλή» που θέτει για την Τουρκία η «συμμαχία» του Μασούντ Μπαρζάνι και της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν του Ιράκ με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν της Τουρκίας για τη δημιουργία «κουρδικού κράτους».

Αποψη που δεν αντανακλά απλώς την παράνοια κάποιων κύκλων στην Αγκυρα, αλλά ενδεχομένως την πρόθεση πολιτικοστρατιωτικών κύκλων να «καταστρέψουν» τον ιρακινό κουρδικό θύλακο πριν «απειληθεί» η τουρκική εδαφική ακεραιότητα...

Νέα στοιχεία από τη Βαγδάτη στους επιθεωρητές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δύο επιπλέον πολυσέλιδες επιστολές με σημαντικά στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο παρέδωσε στον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το βιολογικό, πυραυλικό και χημικό οπλοστάσιο της Βαγδάτης, Χανς Μπλιξ, ο Ιρακινός πρέσβης στον ΟΗΕ. Ο Χανς Μπλιξ, λακωνικά, γνωστοποίησε ότι στις επιστολές εμπεριέχονται στοιχεία για την καταστροφή ποσότητας όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και για ορισμένα άλλα όπλα, όπως μια βόμβα R 400, που βρέθηκε ανέπαφη σε ένα από τα σημεία όπου πραγματοποιούνται οι καταστροφές των όπλων.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών μίλησε για «πολύ θετική εξέλιξη». Ο Μπλιξ, επίσης, αναφέρθηκε στο αίτημα της καταστροφής των πυραύλων «αλ Σαμούντ», που θα πρέπει να καταστραφούν την 1η Μάρτη. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και ότι αναμένει την ιρακινή απάντηση. Από τη Βαγδάτη, ο Ιρακινός αξιωματούχος για τον αφοπλισμό, Αμέρ αλ Σαάντι, τόνισε ότι «το θέμα εξετάζεται» και άφησε να εννοηθεί ότι δεν ισχύουν όσα φέρεται να δήλωσε στον δημοσιογράφο Νταν Ράδερ, του CBS, ο Σαντάμ Χουσεΐν, περί «μη καταστροφής των πυραύλων».

Επίσης, ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών στη Βαγδάτη, Χίρο Ουέκι, ανακοίνωσε ότι η Βαγδάτη του παρέδωσε νέες λίστες με ονόματα Ιρακινών επιστημόνων. Από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της, Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πορεία των ερευνών του ιρακινού πυρηνικού οπλοστασίου, στις 7 Μάρτη, μαζί με τον Μπλιξ.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, για το Ιράκ, Τόρμπεν Ντούε, προειδοποιούσε, χτες, ότι μια στρατιωτική επίθεση θα προκαλέσει «τεράστια ανθρωπιστική κρίση». Ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν κάνει σχεδιασμό για την παροχή τροφής σε 4,9 εκατομμύρια Ιρακινούς, μόλις, για 6 μήνες, αλλά διευκρίνισε ότι η κατάρρευση του συστήματος παροχής τροφίμων με το δελτίο, που ισχύει σήμερα, δε θα μπορέσει να αντικατασταθεί.

ΙΤΑΛΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πανευρωπαϊκές δράσεις κατά πολεμικών προετοιμασιών

ΠΙΖΑ-ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.--

Συνέχισαν χτες, αλλά και τη Δευτέρα, οι Ιταλοί ακτιβιστές τις προσπάθειές τους να σταματήσουν τα «τρένα του θανάτου» από το να μεταφέρουν πολεμικό υλικό των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση «Καμπ Ντάρμπι», κοντά στην Πίζα, στα δυτικά της χώρας.

Τη Δευτέρα οι διαδηλωτές κατάφεραν ξανά να ακινητοποιήσουν δύο τρένα, ενώ τα ξημερώματα της Τρίτης ομάδα διαδηλωτών αλυσοδέθηκε στις γραμμές του τρένου στο σταθμό Κασίνα κοντά στην Πίζα. Τελικά μετά τη βίαιη επέμβαση των καραμπινιέρων οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν. Πάντως, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και αργότερα αφού αγωνιστές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο της βάσης «Καμπ Ντάρμπι» και προσπάθησαν να παρεμποδίσουν φορτηγά με όπλα από το να εισέλθουν στη βάση. Εξάλλου, οι διαδηλωτές έχουν κηρύξει την Τετάρτη «εθνική μέρα διαμαρτυρίας» κατά των πολεμικών προετοιμασιών και έχουν καλέσει τον κόσμο να συγκεντρωθεί στις σιδηροδρομικές γραμμές για να παρακωλύσει τη μεταφορά του πολεμικού υλικού. Ανάλογες κινήσεις σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν στα λιμάνια αλλά και στα αεροδρόμια της χώρας.

Παράλληλα, πληθαίνουν κάθε μέρα οι δράσεις που έχουν ως «στόχο» αμερικανικές βάσεις ή αμερικανικά συμφέροντα σε όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, μερικές δεκάδες Ολλανδοί ακτιβιστές αλυσοδέθηκαν χτες τα ξημερώματα στις πύλες ενός κέντρου λογιστικής υποστήριξης του αμερικανικού στρατού, λίγο έξω από το Ρότερνταμ, που οργανώνει τη μεταφορά προσωπικού και υλικού από την Ευρώπη στην περιοχή του Κόλπου. Μετά την παρέμβαση της αστυνομίας οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από τις πύλες και μάλιστα 9 από αυτούς συνελήφθησαν. Πάντως, οι οργανωτές της διαδήλωσης δήλωσαν ότι προγραμματίζουν και άλλες δράσεις στη Χάγη, στο Αμστερνταμ και αλλού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση της Ολλανδίας στις ΗΠΑ.

Στη Βρετανία την ίδια στιγμή ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της πετρελαϊκής εταιρίας «Esso» στο Λέδερχεντ, νότια του Λονδίνου, και τα απέκλεισαν. Οι ακτιβιστές κατηγόρησαν την «Esso» και την πατρική της εταιρία «Exxon-Mobil» (που εδρεύει στο Τέξας), ότι στηρίζει αυτό τον πόλεμο. Εξάλλου, διαδηλώσεις κατά του πολέμου πραγματοποιήθηκαν για μια ακόμη φορά και στη Γερμανία, με πιο χαρακτηριστική τη διαδήλωση περίπου 4.000 μαθητών στους δρόμους της Στουτγκάρδης.

ΚΟΥΒΕΪΤ
Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες, το πλήρωμα ενός στρατιωτικού μεταγωγικού ελικοπτέρου τύπου UH-60 Blackhawk, έχασαν τη ζωή τους, όταν το ελικόπτερο συνετρίβη κατά τη διάρκεια νυχτερινών ασκήσεων. Η συντριβή σημειώθηκε κοντά στο αμερικανικό στρατόπεδο Νιου Τζέρσεϊ, περίπου 50 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Κουβέιτ, όπου βρίσκεται και ο κύριος όγκος των αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκείς ασκήσεις, ενόψει μιας στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ. Οπως ανακοινώθηκε, διεξάγονται έρευνες για τα ακριβή αίτια της συντριβής.

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τρεις διαφορετικές επιδρομές πραγματοποίησαν χτες αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη, με διαφορά λίγων ωρών, τόσο στη βόρεια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» όσο και στη νότια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, τα συμμαχικά αεροσκάφη έπληξαν αντιπυραυλικές συστοιχίες εδάφους - εδάφους, κοντά στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, και κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ. Λίγο αργότερα, νέα επιδρομή πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Βασόρας, με στόχο αντιπυραυλικές συστοιχίες εδάφους - αέρος. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «τα συμμαχικά αεροσκάφη απειλήθηκαν και βρίσκονταν στο βεληνεκές των συστοιχιών».

Οξύνονται οι «κόντρες»

ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

«Μη φιλική ενέργεια» θα θεωρηθεί από τις ΗΠΑ η άσκηση βέτο από τη Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προειδοποίησε, χθες, με νόημα ο Αμερικανός πρέσβης στο Παρίσι, Χάουαρντ Λιντς, δίνοντας συνέχεια στις λεκτικές επιθέσεις και απειλές που έχει εξαπολύσει η Ουάσιγκτον, τις τελευταίες βδομάδες, εναντίον των «διαφωνούντων» του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος χαρακτήρισε «παντελώς παράλογη» τη γαλλο-γερμανο-ρωσική πρόταση παράτασης των επιθεωρήσεων, τονίζοντας ειρωνικά ότι «δεν μπορούν οι επιθεωρητές να οσφραίνονται τα όπλα μαζικής καταστροφής και να κάνουν τους ντετέκτιβ».

Την ίδια στιγμή, το διπλωματικό παρασκήνιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντείνεται. Πιθανώς ενδεικτικές των πιέσεων, που ασκούνται από τα δύο «ισχυρά στρατόπεδα» του Συμβουλίου προς τα μη μόνιμα μέλη, είναι οι ανακοινώσεις της Χιλιανής και της Μεξικανικής Προεδρίας ότι «εξετάζουν ακόμη το θέμα και δεν έχουν αποφασίσει». Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, αναχωρούσε από τη Μόσχα, δηλώνοντας ανοιχτά ότι απέτυχε να αλλάξει τη ρωσική άποψη.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αμερικανικές προετοιμασίες στα Βαλκάνια

ΣΟΦΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα μετέφεραν προσωπικό και πολεμικό εξοπλισμό σε αεροδρόμια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο πλαίσιο των πολεμικών προετοιμασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει ενόψει της επικείμενης επίθεσης στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας, δύο μεταγωγικά αεροπλάνα «C-130» μετέφεραν μηχανήματα και προμήθειες στη βάση Σαράφοβο (400χμ. ανατολικά της Σόφιας), που έχει παραχωρηθεί από την κυβέρνηση στις αμερικανικές δυνάμεις και θα αποτελέσει κέντρο λογιστικής υποστήριξης στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, στη Ρουμανία κατέφθασαν χτες περίπου 400 άντρες και γυναίκες του αμερικανικού στρατού. Οι περισσότεροι από τους 400 στρατιώτες θα στεγαστούν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κοστάντας (250 χιλιόμετρα ανατολικά του Βουκουρεστίου), το οποίο όπως δήλωσε και Αμερικανός διπλωμάτης στο Βουκουρέστι θα χρησιμοποιηθεί ως βάση κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο χώρες έχουν αποφασίσει να επιτρέψουν στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν βάσεις και αεροδιαδρόμους κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ η Βουλγαρία στηρίζει τις αμερικανικές θέσεις και στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφού τυγχάνει να είναι μη μόνιμο μέλος αυτή την περίοδο.

Τέλος, την ίδια ώρα η ουγγρική Βουλή αποφάσισε να επιτρέψει στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αλλά και αεροδιαδρόμους προκειμένου να μεταφέρουν όπλα στην Τουρκία, στο πλαίσιο της «υποστήριξης» της χώρας που αποφάσισε το ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ