Από τη χθεσινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών |
Χαρακτηριστικά, καθώς οι μπίζνες των δύο αστικών τάξεων «σέρνουν τον χορό», διαμορφώνοντας «πλαίσιο» επικίνδυνων για τους λαούς «διευθετήσεων», ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη λεγόμενη Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης, είχε χθες συνάντηση στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ, «στο πλαίσιο προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία στα θέματα της Θετικής Ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα». Ηταν η τέταρτη συνάντηση των αρμόδιων υφυπουργών των δύο χωρών επί του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και Mεβλούτ Τσαβούσογλου τον Απρίλη του 2021.
Μετά την χθεσινή συνάντηση, ακολούθησε Κοινή Δήλωση των δύο μερών όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι στη συνάντηση «έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις 25 θεματικές της Θετικής Ατζέντας, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του Τουρισμού, της Ενέργειας, των Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, των ναυτιλιακών υποθέσεων (...) Σημειώθηκε ότι πολλά θέματα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος σε αρκετά άλλα».
Η συνάντηση «έθεσε επίσης το πλαίσιο για την οριστικοποίηση σχετικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου», ενώ «δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί σε αυτήν τη δυναμική και διαρκή διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν πρόσθετα πεδία συνεργασίας στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας».
Ακολούθησε συνάντηση του Φραγκογιάννη με τον Τσαβούσογλου, ο οποίος σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα και έδειξε την «ένθερμη υποστήριξή του» στη διαδικασία της «θετικής ατζέντας». Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου διέχεε κατόπιν ότι είχαν «γόνιμη συνομιλία»...
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν προχωρήσει «σε παρασκηνιακή συμφωνία για άτυπο μορατόριουμ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», συμφωνώντας «να μην πραγματοποιηθούν μεγάλες εθνικής εμβέλειας ασκήσεις, παρά μόνο περιορισμένης κλίμακας γυμνάσια».
Στο μεταξύ στη Σερβία βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, όπου και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Aλ. Βούτσιτς, με ατζέντα επισήμως «τον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας μετά και από τις πρόσφατες εξελίξεις» (η αποδοχή του σχεδίου της ΕΕ από το Βελιγράδι και την Πρίστινα, για «διάλογο» προς «εξομάλυνση των διμερών σχέσεων»), καθώς και την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».
Ο Δένδιας δήλωνε κατόπιν ότι είχαν «εκτεταμένη συζήτηση» που «αναφερόταν κυρίως στον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας» και το πώς «θα μπορούσαν τα συμπεράσματα αυτού του Διαλόγου να εφαρμοστούν», ενώ τόνιζε πως η Ελλάδα «έχει έναν ρόλο να παίξει με μια πολύ περιορισμένη ατζέντα, αλλά πολύ σημαντική ατζέντα: Τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Βαλκανική Χερσόνησο», όπως την εννοούν βέβαια ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.
Σημειωτέον, διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν ότι η χτεσινή επίσκεψη στη Σερβία ήταν «σε συνέχεια» και της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο Δένδιας στην Πρίστινα στις 12/3/, ενώ θυμίζουμε, ότι το θέμα ήταν ένα από όσα συζήτησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα.
Καμία λύση για τους χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ορισμένοι για χρόνια, χωρίς χαρτιά, έρμαια της πιο άγριας εκμετάλλευσης και κάτω από τον καθημερινό τρόμο της «σκούπας» της Αστυνομίας και της Αμυγδαλέζας, δεν δίνεται από τον «κώδικα μετανάστευσης» που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή. Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, χτες, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, κατά τη διάρκεια της καταρχήν συζήτησής του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Το ΚΚΕ καταρχήν καταψήφισε το νομοσχέδιο.
Η βουλευτής του Κόμματος, σε άλλο «μήκος κύματος» από τα υπόλοιπα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση, επεσήμανε ανάμεσα στα άλλα ότι «από το σύνολο των ρυθμίσεων του προωθούμενου Κώδικα επιβεβαιώνεται ο ταξικός, αντιλαϊκός και άδικος χαρακτήρας του σε βάρος των δικαιωμάτων των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Με τις νέες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται η προσαρμογή και εναρμόνισή τους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, όπως άλλωστε εκφράζονται μέσα από την αστική στρατηγική ΕΕ και κυβερνήσεων για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό. Στον πυρήνα όλης της πολιτικής, που εφαρμόζεται με τις κατάλληλες προσαρμογές σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως και της παρούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας, βρίσκεται η προσπάθεια ελέγχου των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλάς τους ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό εκφράζεται με τις αλληλοσυμπληρούμενες πλευρές της εφαρμοζόμενης πολιτικής, δηλαδή με την ένταση της καταστολής στα σύνορα, τις απελάσεις και τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε υπερδομές - φυλακές από τη μια πλευρά (όπως η πρόσφατη υπογραφή συμφωνιών για την ενίσχυση της Frontex στον τομέα των λεγόμενων επιστροφών, δηλαδή των απελάσεων) και τη δημιουργία των λεγόμενων "νόμιμων οδών μετανάστευσης", από την άλλη πλευρά, για την εισαγωγή του αναγκαίου για το κεφάλαιο εργατικού δυναμικού, όπως οι διακρατικές συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου (π.χ. Μπαγκλαντές, Αίγυπτος και έπονται και άλλες σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες), που όλοι στηρίζετε».
Πρόσθεσε δε πως η συζήτηση για την έλλειψη εργατικών χεριών «αφορά στην πραγματικότητα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για φθηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στη μόνιμη ομηρία της απόδοσης νόμιμου καθεστώτος (να έχουν χαρτιά, όπως κατεξοχήν λέγεται)». Οι επιδιώξεις αυτές, όπως είπε, «εκφράζονται με συγκεκριμένο τρόπο μέσα από τον νέο Κώδικα, μέσα από τις ρυθμίσεις για την εποχική εργασία, τη μετάκληση εργαζομένων και τον καθορισμό του λεγόμενου όγκου εισδοχής μεταναστών στα άρθρα 26, 27, 61-66. Αυτές, δηλαδή, ακριβώς οι ρυθμίσεις, που περιγράφονται στις παραπάνω διακρατικές συμφωνίες, αυτές ακριβώς οι ρυθμίσεις που ισχύουν και δημιουργούν τις πανάθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για χιλιάδες εργάτες γης, στον τουρισμό κ.λπ.».
Η Μ. Κομνηνάκα χαρακτήρισε προβληματικές τις διατάξεις του άρθρου 5 για τα σύνορα, χωρίς να εμπεριέχεται πρόβλεψη σύμφωνη με τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων στα σύνορα. Οπως απαράδεκτη χαρακτήρισε την πρόβλεψη ότι ο χρόνος παραμονής στη χώρα για την εξέταση της αίτησης ασύλου δεν προσμετράται για την άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς και εξαιρετικούς λόγους μετά από την επταετή παραμονή, στο άρθρο 134 παρ. 5.
Οπως τόνισε, «περαιτέρω, η αυστηροποίηση ποινών για τη λεγόμενη διευκόλυνση της παράτυπης μετανάστευσης σε μια σειρά διατάξεις στα άρθρα 24-25 δεν αφορά στην ουσιαστική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών, που διαμορφώνονται στο έδαφος της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά στην πραγματικότητα ελλοχεύει ο κίνδυνος να στρέφονται ενάντια στους ίδιους τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση και πέφτουν θύματά τους, ενάντια σε ανθρώπους που δείχνουν την αλληλεγγύη τους». Πρόσθεσε δε πως «ακόμα και ο διακηρυγμένος στόχος της προωθούμενης νομοθετικής μεταρρύθμισης για δήθεν αντιμετώπιση της πολυκατηγοροποίησης των αδειών διαμονής, δεν υπηρετείται στο ελάχιστο. Οι κατηγορίες των αδειών διαμονής εξακολουθούν να είναι πολλές, με χίλιες δυο προϋποθέσεις και δικαιολογητικά, παράβολα κ.λπ.».
Η βουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε στην απαράδεκτα σύντομη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης που κράτησε μια βδομάδα και στη μη επισήμανση των επερχόμενων αλλαγών σε σύγκριση με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, αφού σε τέτοιου είδους μεγάλα νομοθετήματα, πολλές φορές η ουσία σημαντικών ρυθμίσεων βρίσκεται στις λεπτομέρειες.
Πανέτοιμος να τσοντάρει στην επόμενη αστική κυβέρνηση που θα υλοποιήσει το «φιλόδοξο» κοινό πρόγραμμα των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, δήλωσε για μια ακόμα φορά, χτες το βράδυ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης.
Δίνοντας και τις δικές του «πάσες» στην επιχείρηση συγκάλυψης για τους πραγματικούς ενόχους του εγκλήματος στα Τέμπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε και εκείνος ως υπεύθυνους τα ρουσφέτια των αστικών κομμάτων, αλλά και ως «διέξοδο» τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με «μεταβατική επανακρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να δοθεί σε νέο ιδιώτη επενδυτή».
Ενώ είπε ότι «το μεγάλο στοίχημα μετά τις εκλογές» είναι ένα τάχα «ακομμάτιστο» κράτος, ακόμα πιο αποφασιστικό για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και «θωρακισμένο» απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις, τις οποίες εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε «παθογένειες», μια μόλις μέρα αφότου ο πρωθυπουργός έθετε ως στόχο το ίδιο στη δική του συνέντευξη.
Σχετικά με τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες για τον σχηματισμό της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης και με αγωνία για την «κρίση εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού» απέναντι στο αστικό πολιτικό σύστημα, δεσμεύτηκε ότι «από την πρώτη Κυριακή θα αναλάβω όσες πρωτοβουλίες χρειάζονται για την πολιτική σταθερότητα», παρουσιάζοντας ως εχέγγυο τα αντιλαϊκά «έργα και ημέρες» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη στήριξή του, ως αντιπολίτευσης, στους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου, όπως π.χ. την εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια. Θέτοντας ως «όρους» επικεφαλής της όποιας τέτοιας κυβέρνησης να είναι «πολιτικά πρόσωπα που θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα» - το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα όλων τους - ζητώντας με επιμονή σχετικά μια άλλη «μοιρασιά» της πίτας του Ταμείου Ανάκαμψης, στην Ενέργεια, στην Υγεία, στις υποδομές.
Για «σημαντικά ζητήματα» ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κάνει λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ετήσια έκθεσή του, που παρουσίασε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν. Η έκθεση σημειώνει πως η Ελλάδα παρουσίασε βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς, όπως η διαφθορά και η συνεργασία μεταξύ των αρχών και της «κοινωνίας των πολιτών», προσθέτοντας πως εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, κάνοντας λόγο για «αξιόπιστες αναφορές για σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στη φυλακή και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου».
Παράλληλα καταγράφει καταγγελίες ΜΚΟ για επαναπροωθήσεις προσφύγων και τις «αναφορές για ανεπαρκή έρευνα και λογοδοσία» των αρχών για καταχρηστικές ενέργειες και αστυνομικές πρακτικές «με βάση το φύλο, βία, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας ή εγκλήματα που αφορούν βία που στοχεύει μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων», όπως για τις δολοφονίες Ρομά.
Αλλά και για «περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση και στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ή της απειλής επιβολής της ποινικής νομοθεσίας περί συκοφαντίας και συκοφαντίας» με βάση και τους νέους νόμους υποτίθεται για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης». Επιπλέον, στην έκθεση υπάρχουν αναφορές για αντισημιτικές τοποθετήσεις σε μερίδα ακραίων, όπως χαρακτηρίζονται, ΜΜΕ και ιστοσελίδων αλλά και σε περιστατικά βανδαλισμών σε εβραϊκά κοιμητήρια και στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.