Μετά από μια 6ωρη (!),σχεδόν, συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, με θέμα την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, η κυβέρνηση ενημέρωσε χτες, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως ό,τι έχει να πει για τις εκτιμήσεις και τις κινήσεις, στις οποίες θα προβεί το επόμενο διάστημα για την αντιστροφή του αρνητικού γι' αυτήν κλίματος, θα ειπωθεί σήμερα, μέσα από τη "βαρυσήμαντη" ομιλία του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος...
Πρόκειται για μια σιωπή εύλογη, αν σκεφτεί κανείς ότι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν χτες οι κυβερνητικοί και κομματικοί ιθύνοντες, μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού, ήταν να εντείνουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, την "κεντροαριστερή" φρασεολογία της εξαπάτησης. Ετσι ανέγνωσαν το "μήνυμα" των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ... Μάλιστα, η "προς τα δεξιά" επιτάχυνση της κυβερνητικής πολιτικής ενεδύθη χτες και το μανδύα της... ιδεολογικού τύπου ανάλυσης περί κοινωνικής διαστρωμάτωσης! Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνεται ένα νέο "μεσαίο" κοινωνικό στρώμα, το οποίο πολιτικά κινείται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και πως το κοινωνικό αυτό στρώμα είναι που θα δίνει την κυβέρνηση σε όποιον το προσεταιρίζεται...
Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη, με επικεφαλής τον Κ. Λαλιώτη (σ.σ.: ο ίδιος που γυρνά τα ΜΜΕ μιλώντας περί "ετερόκλητων συμμαχιών ΚΚΕ - ΝΔ"), θεώρησαν σκόπιμο να προσφέρουν "ξαναζεσταμένη" τη "σούπα" περί κυβερνητικών συνεργασιών του... αυτοδύναμου ΠΑΣΟΚ με "άλλες δυνάμεις της Αριστεράς".
Πρόκειται για ένα από τα στοιχεία της χτεσινής σύσκεψης, που πιστοποιούν ότι το καταδικασμένο στη συνείδηση του λαού εγχείρημα της "κεντροαριστεράς", με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βρίσκεται στο προσκήνιο την ερχόμενη περίοδο, ώστε, αφ' ενός να αθωώνεται η ακολουθούμενη στην πράξη αντιλαϊκή πολιτική, αφ' ετέρου να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό με τη συνεργασία όσων είναι πρόθυμοι να λειτουργήσουν σαν δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής του. Αλλωστε, η χτεσινή απόφαση που λήφθηκε είναι δηλωτική των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού, πέραν της διαμόρφωσης προϋποθέσεων διαλόγου με τον ΣΥΝ, περιλαμβάνει και τη θέση να πέσουν οι τόνοι απέναντι στο ΔΗΚΚΙ. .
Σύμφωνα με τις χτεσινοβραδινές πληροφορίες, στην κοινή συνεδρίαση των δυο οργάνων, όλοι μίλησαν για όλα, και συγκεκριμένα: Κάποιοι έθεσαν θέμα ανασχηματισμού (Σκανδαλίδης, Παπαδόπουλος, Παπαντωνίου), άλλοι θυμήθηκαν ότι και ο Καραμανλής και ο... Παπάγος είχαν χάσει τις δημοτικές αλλά κυβέρνησαν με σταθερότητα (Κακλαμάνης), άλλοι υποστήριξαν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και υποσχέθηκαν ότι θα παρουσιάσουν συνολική πρόταση για τη συνέχεια (Αρσένης), άλλοι έθιξαν με προσεκτικό τρόπο το ζήτημα της συλλογικής ηγεσίας, ζητώντας μεγαλύτερη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων (όπως η Βάσω Παπανδρέου, που αναμένεται να καταθέσει εισήγηση εφ' όλης της ύλης την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με θέμα τον προϋπολογισμό), άλλοι υποστήριξαν ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει παραδοσιακά στρώματα που έλεγχε πολιτικά και πρέπει να προβεί σε ελιγμούς με κοινωνική επίφαση (Τσοχατζόπουλος) κλπ.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, ο Κ. Σημίτης δε φαίνεται να έχει τα περιθώρια να πει κάτι διαφορετικό απ' ό,τι επαναλαμβάνει μέχρι σήμερα. Ερωτηματικό αποτελεί τι τόνους θα χρησιμοποιήσει, με δεδομένο ότι αναμένεται να κάνει αισθητή την εμφάνισή της η λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση", της οποίας και χτες στελέχη επιτέθηκαν με δηλώσεις κατά της ηγεσίας του κόμματος (π.χ. Σηφουνάκης), ενώ κάποιοι χρησιμοποίησαν σκληρές εκφράσεις, όπως ο Β. Κεδίκογλου,που μίλησε για "προσωπική αποτυχία του Κ. Σημίτη" στις εκλογές, αμφισβήτησε ότι θα είναι πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι το συνέδριο (!) και κατέληξε λέγοντας ότι στις εκλογές "ηττήθηκε μια ομάδα γύρω από ένα πρόσωπο που λέγεται Κ. Σημίτης, το οποίο μας εξαπάτησε όλους"...
Ετσι, ο Κ. Σημίτης θα καταφύγει και πάλι στις συκοφαντίες εναντίον του ΚΚΕ περί "ετερόκλητων συμμαχιών" με τη ΝΔ, κάτι που ειπώθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση και καταλήχθηκε να παραμείνει ως υλικό στα πλαίσια της κυβερνητικής προπαγάνδας της λάσπης. Κατά τα λοιπά, όπως έλεγαν συνεργάτες του, θα κάνει αναφορές στους "λαθεμένους" χειρισμούς σχετικά με την επιλογή των προσώπων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Επίσης, δεν αποκλείεται να αναφέρει, όπως στη χτεσινή συνεδρίαση, ότι "υπάρχει θέμα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ", αλλά σε μεσαίο και χαμηλό επίπεδο... Μεγάλο βάρος της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας θα δοθεί ώστε να πειστούν οι πολίτες πως η κυβέρνηση κάνει "στροφή" στα ζητήματα της καθημερινότητάς τους, της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, της ανεργίας, της ασφάλειας κλπ. (αν και ο πρωθυπουργός σκέφτεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένα προβλήματα, αφού κάθε αναφορά σε αυτά θα εκληφθεί ως "μομφή" προς τον αρμόδιο υπουργό για τις επιδόσεις του).
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στο γνωστό μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο το βασικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, που καθορίζεται από τον "εθνικό στόχο της ΟΝΕ" και τη λογική των "μεταρρυθμίσεων", ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερό, όπως άλλωστε δήλωσαν χτες μετά τη συνεδρίαση τόσο ο Κ. Σκανδαλίδης, όσο και ο Δ. Ρέππας.
Η επιτυχία των αγωνιστικών συνδυασμών που στήριξε το ΚΚΕ στη Θεσσαλία - τόσο σε εκλογικά ποσοστά όσο και σε θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στις κεντρικές και στις τοπικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ και του ΣΥΝ.
Οχι μόνο το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ που "φούνταραν", αλλά και η ΝΔ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι "νίκησε" στη Θεσσαλία.
Γι' αυτό και τοπικά στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων βγαίνουν συνεχώς στα ΜΜΕ για να "γκρινιάξουν", μετρώντας "κέρδη" και "ζημίες" και βγάζοντας έλλειμμα. Αυτή η "γκρίνια" αποδεικνύει σαφώς ότι ηττημένος στη Θεσσαλία είναι ο δικομματισμός, όπως ηττημένη είναι και η "κεντροαριστερά". Αποδείχθηκε δηλαδή ότι το μεν ΠΑΣΟΚ έχασε το "προνόμιο" διείσδυσης στο χώρο της Αριστεράς, η δε ΝΔ δεν καταφέρνει ν' αυξήσει την εκλογική επιρροή της στο λαό της περιοχής.
Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση είναι φανερά:
Σε δεκαπέντε δήμους της περιοχής - κι ανάμεσά τους αυτοί των δύο πρωτευουσών νομών, της Καρδίτσας και του Βόλου - εκλέχτηκαν δημοτικές αρχές που στηρίχτηκαν από το ΚΚΕ και οι οποίοι, εξ' αντικειμένου, "φεύγουν" από τα χέρια της "κεντροαριστεράς" και της "κεντροδεξιάς", τις δύο νέες εμφανίσεις του δικομματισμού. Ταυτόχρονα πολλοί άλλοι αγωνιστικοί συνδυασμοί εξέλεξαν δημοτικούς συμβούλους που θα δίνουν το δικό τους αγωνιστικό "στίγμα" στους δήμους.
Το μεγάλο, όμως, πλήγμα για το δικομματισμό αποτέλεσε το πολύ υψηλό ποσοστό που κέρδισαν οι συνδυασμοί της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" - ιδιαίτερα για τις Νομαρχίες της Λάρισας και της Καρδίτσας, με επικεφαλής τους λαϊκούς αγωνιστές Γ. Παττάκη και Β. Μπούτα αντίστοιχα - το οποίο έχει σαφές πολιτικό περιεχόμενο.
Η επιτυχία αυτή της ΝΑΣ αποδεικνύει περίτρανα ότι οι ενωτικοί κοινωνικοί αγώνες που αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλία - συσπειρώνοντας ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων - και οι οποίοι θα συνεχιστούν πιο μαζικοί, πιο δυναμικοί και πιο αποτελεσματικοί και θα έχουν άμεση αντανάκλαση σε πολιτικό επίπεδο.
Βεβαίως η "καραμέλα" περί "ανίερων" συμμαχιών ΚΚΕ - ΝΔ στη Θεσσαλία, την οποία "πιπιλίζουν" κεντρικά και τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο δε στηρίζεται στην επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων στον β γύρο, αλλά - κι αυτό έχει σημασία - δεν πείθει τους Θεσσαλούς, οι οποίοι επιχειρούν να εξηγήσουν αυτή τη "μαύρη προπαγάνδα", προσφεύγοντας είτε στο γνωστό "το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη", είτε αναλογιζόμενοι μέχρι ποώ μπορεί να φτάσει ο αντικομμουνισμός των σημερινών κυβερνώντων.
Αλλωστε οι Θεσσαλοί γνωρίζουν αυτό που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ξεχνούν: Οτι, δηλαδή, η λαϊκή ενότητα, που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των μεγαλειωδών αγροτικών και άλλων κοινωνικών αγώνων στη Θεσσαλία, είχε αντανάκλαση στην κοινωνική και στην πολιτική συνείδηση των ανθρώπων που συμμετείχαν μαζικά σ' αυτούς κι αυτή η αγωνιστική συνείδηση δεν μπορούσε παρά να βρει έκφραση και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το σημαντικό, δε, είναι ότι οι ψηφοφόροι διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων ψήφισαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ, ξεπερνώντας εμπόδια όπως τα ρουσφέτια, οι εκβιασμοί, οι απειλές, η επιχείρηση εξαγοράς ψήφων και άλλα, "ων ουκ έστι αριθμός".
Το ΠΑΣΟΚ υπέστη εκλογική πανωλεθρία στη Θεσσαλία. Κατ' αρχήν σοβαρότατο πλήγμα υπέστη το πείραμα της "κεντροαριστεράς" συνεργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δύο στελέχη του ΣΥΝεταίρου του κυβερνητικού κόμματος - και, εν πολλοίς "γκεσέμια" της "κεντροαριστεράς" - ο Θ. Καταρντζής στο Δήμο Καρδίτσας και ο Στ. Φούσκης στο Δήμο Νέας Ιωνίας Βόλου έχασαν τις δημαρχίες. Αλλά και το άλλο "γκεσέμι" ο Π. Σκοτινιώτης κατάφερε μεν να επανεκλεγεί νομάρχης Μαγνησίας, αφού όμως πρώτα "έβγαλε την ψυχή" της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, τη νύχτα των εκλογών.
Ταυτόχρονα οι μεγάλοι δήμοι - όπως της Λάρισας,του Βόλου,της Ελασσόνας,του Αμπελώνα,του Πλατύκαμπου της Καλαμπάκας κ. ά. - "προπύργια" του κυβερνώντος κόμματος "έπεσαν". Κι επιπλέον μια νομαρχία - αυτή της Καρδίτσας - χάθηκε.
Ανάλογου μεγέθους ήταν η ήττα του ΠΑΣΟΚ και στους λεγόμενους Καποδιστριακούς δήμους.
Εκτός του γενικότερου κλίματος καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήρωσε ακριβά το κυβερνών κόμμα στη Θεσσαλία, πληρώνει και το εσωκομματικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εμφάνιση "ανταρτών" σε όλες, σχεδόν, τις περιοχές. Ιδιαίτερα, δε, στους Δήμους Λάρισας, Νέας Ιωνίας, Βόλου και στη Νομαρχία της Καρδίτσας οι "αντάρτες" φαίνεται να έπαιξαν κι αυτοί το ρόλο τους στην ήττα.
Διότι, ναι μεν λειτούργησαν ως "ανάχωμα" για να συγκρατήσουν τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος που θα πήγαιναν προς τ' αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ στον α γύρο των εκλογών, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, στον β γύρο, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να καρπωθούν όλες τις ψήφους των "αντάρτικων" συνδυασμών.
Αυτό σημαίνει - κι έχει σημασία για τους "εκλογολόγους" και "μελλοντολόγους" της κυβέρνησης - ότι πολλοί οπαδοί και φίλοι του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τα "αντάρτικα" ψηφοδέλτια, έχουν "απογαλακτιστεί" απ' αυτό και κινούνται προς άλλες κατευθύνσεις, σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα κινήθηκαν προς τη ΝΔ.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ψηφοφόροι του Ν. Σχοινά - διαγραμμένου στελέχους του ΠΑΣΟΚ που στηρίχτηκε από το ΔΗΚΚΙ για τη δημαρχία της Λάρισας, με συγκεκριμένα πολιτικά ανταλλάγματα - που κινήθηκαν προς την παράταξη της ΝΔ, συμβάλλοντας στην εκλογή του Κ. Τζανακούλη,καθώς και ψηφοφόροι τού, μέχρι τις εκλογές, νομάρχη Καρδίτσας Κ. Παπακυρίτση που δε φαίνεται να υποστήριξαν όλοι τον "επίσημο" υποψήφιο Ηλ. Λιακόπουλο.
Η ΝΔ αντιμετώπισε σοβαρό "πρόβλημα Σουφλιά" στη Λάρισα, αφού οπαδοί του διαγραμμένου στελέχους της ενίσχυσαν τον Γ. Φλώρο,υποψήφιο νομάρχη του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα στον α γύρο να είναι πολύ χαμηλό το εκλογικό ποσοστό που πήρε ο υποψήφιος της ΝΔ Λ. Κατσαρός,ενώ αρκετοί "Σουφλικοί" στον α γύρο των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Λάρισας στράφηκαν στο συνδυασμό του αποτυχόντος τελικά υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Καφφέ.
Μεγάλη ζημιά έπαθε, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους λεγόμενους Καποδιστριακούς δήμους, όπου εμφανίστηκαν και δικοί του "αντάρτες" οι οποίοι, μάλιστα στον β γύρο στήριξαν σε αρκετές περιπτώσεις, τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.
Ιδιαίτερα στα Τρίκαλα - όπου η ΝΔ έχασε το δήμο της πόλης και το ποσοστό που πήρε στις νομαρχιακές εκλογές ήταν χαμηλότερο από εκείνο του 1994 - έχασε παντελώς τον "μπούσουλα" στους "Καποδιστριακούς" δήμους, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι της αλλά και τοπικά στελέχη να βγαίνουν στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και να κατηγορούν τοπικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τον πρώην βουλευτή Σ. Χατζηγάκη - του "κλίματος Σουφλιά" - ότι "μαγείρεψαν" όλες τις εκλογές ώστε να ωφεληθούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι. Ενας υποψήφιος, μάλιστα, είπε σε τοπικό ραδιόφωνο ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα για να καταγγείλει και χρηματικές συναλλαγές...
Π. Ρ.
ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-
Χαμός γίνεται στην Εύβοια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να επεξηγήσει το αρνητικότατο αποτέλεσμα του πρώτου και δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και να δικαιολογήσει τη μεγάλη απώλεια ψήφων και ποσοστών σε έναν κατ' εξοχήν "πράσινο" νομό.
Βέβαια, οι εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων - που στοίχισαν στο ΠΑΣΟΚ την απώλεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της πλειοψηφίας των 25 Δήμων - ποικίλουν από στέλεχος σε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, έχουν όμως, ένα κοινό παρονομαστή, αυτόν των ..."ανίερων συμμαχιών" σε εσωκομματικό επίπεδο, ξεκινώντας από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, διαπερνώντας τους βουλευτές και διάφορους "μεγαλοπαράγοντες" και καταλήγοντας στους επιμέρους υποψηφίους του (επίσημους και "αντάρτες") στους δήμους.
Ετσι, η "ανίερη συμμαχία" ήταν που οδήγησε τον βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεδίκογλου,να δηλώσει μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των εκλογών - που το επανέλαβε και το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, με οριστικοποιημένα τα αποτελέσματα - ότι "στο μέγα λάθος της πρόβλεψης και της επιλογής επήρε άριστα η ομάδα του κ. Σημίτη... και ως εκ τούτου το αύριο δεν είναι καλύτερο από το χθες, που επίσης δεν ήταν καλό" (σ.σ. η υπογράμμιση δική του). Αυτό τον οδήγησε, μάλιστα στη δήλωση ότι δε στηρίζει τον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην Ιστιαία (περιοχή Κεδίκογλου) και οι ψήφοι του "αντάρτη" υποψηφίου - και δικής του επιρροής - πήγαν "πεσκέσι" στον υποψήφιο της ΝΔ που ξαναβγήκε δήμαρχος, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη τετραετία.
Ως δεύτερη και χαρακτηριστικότερη περίπτωση, πρέπει να καταγραφεί η δήλωση του νομάρχη Θ. Μπουραντά ότι υπονομεύτηκε από συγκεκριμένο "κρατικοδίαιτο στέλεχος με παχυλό μισθό από το χώρο του ΠΑΣΟΚ", φωτογραφίζοντας στέλεχος σημιτικής τάσης και κατ' επέκταση από ανθρώπους της πλευράς Σημίτη (μια και ο ίδιος καταγράφεται ως Τσοχατζοπουλικός) που επιδιώκουν το "σπάσιμο" των Τσοχατζοπουλικών που επικρατούν στην Εύβοια.
Μια τρίτη περίπτωση αποτελεί η πρωτεύουσα του νομού, η Χαλκίδα. Ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Στ. Μαργαρίτης,χάνοντας για δεύτερη συνεχή φορά το δήμο, επέρριψε τις ευθύνες στον "αντάρτη" υποψήφιο και επί σειρά ετών υφυπουργό Αμυνας των κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου, Ορ. Παπαστρατή,που "χάρισε τους ψηφοφόρους του στη Δεξιά" και τον χαρακτήρισε αποστάτη.
Βέβαια, χρήζει υπόμνησης η περίπτωση του υποψηφίου δημάρχου του ΠΑΣΟΚ στο νέο Δήμο Κονιστρών, ο οποίος μοίραζε ψηφοδέλτια του υποψήφιου νομάρχη του ΣΥΝ έναντι ανταλλαγμάτων, που τελικά ...τον ανέδειξαν δήμαρχο.
Είναι σαφές ότι οι όποιες καταγγελίες έχουν γίνει από πλευράς φιλοκυβερνητικών έχουν μεν το στοιχείο των διεργασιών και των "ανίερων συμμαχιών" που γίνονταν, προκειμένου να οδηγηθούν το εκλογικό σώμα και οι ψηφοφόροι σε ανώδυνα κανάλια έκφρασης της διαμαρτυρίας και αγανάκτησης - σ' αυτό βοήθησαν τα αναχώματα ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ στις νομαρχίες και ο Ορ. Παπαστρατής στα δημοτικά της Χαλκίδας - ωστόσο κάνουν οι καταγγέλλοντες μεγάλη προσπάθεια να περισώσουν την αντιλαϊκή - αντεργατική κυβερνητική πολιτική της πορείας προς την ΟΝΕ όπως εφαρμόστηκε στην Εύβοια.
Αυτό το μήνυμα των εργαζομένων και του λαού της Εύβοιας, όμως, όσο και αν προσπαθούν, δεν μπορούν να το κρύψουν.
Γ. Π.
***
***
Ενας Νεο - ιωνιώτης
και για την αντιγραφή
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ξεπέρασε τις προβλέψεις ακόμη και των πιο απαισιόδοξων η άσχημη εικόνα για το ΠΑΣΟΚ που παρουσιάστηκε μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών στην Κ. Μακεδονία. Από τους 6 νομούς - πλην Θεσσαλονίκης - το ΠΑΣΟΚ είχε εκλεγμένους νομάρχες σε 3 νομούς και τελικά διατήρησε μόνο αυτόν του Κιλκίς, αφού από τον πρώτο γύρο έχασε την Πιερία και την Ημαθία που κέρδισαν υποψήφιοι της ΝΔ, ενώ στην Πέλλα εκλέχτηκε νομάρχης υποψήφιος χωρίς το κομματικό χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Από τους 83 δήμους σ' όλη την περιφέρεια, το ΠΑΣΟΚ επικράτησε σε 41 έναντι 39 της ΝΔ. Σε ένα δήμο επίσης εκλέχτηκε δήμαρχος που υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ. Στο Νομό Θεσσαλονίκης από τους 43 δήμους 26 κέρδισε η ΝΔ, 12 το ΠΑΣΟΚ, δύο το ΚΚΕ και σε τρεις κυριάρχησαν ανεξάρτητοι, ενώ το κυβερνών κόμμα διατήρησε τη νομαρχία.
Στη Δ. Μακεδονία σε επίπεδο νομαρχίας εκλέχτηκαν ένας νομάρχης με υποστήριξη του ΚΚΕ και άλλων δυνάμεων, ένας του ΠΑΣΟΚ και δύο της ΝΔ. Από τους 44 συνολικά δήμους σε 21 εκλέχτηκε δήμαρχος με υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, 18 της ΝΔ και σε πέντε δήμαρχος που υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ.
Η διευρυμένη Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης κερδήθηκε από τη ΝΔ, αφού το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αρκετά πίσω στη Δράμα και την Καβάλα. Πριν τέσσερα χρόνια η ΝΔ είχε επικρατήσει στους δύο δήμους, αλλά το κυβερνών κόμμα είχε μία εντυπωσιακή επικράτηση στο Νομό Καβάλας και έτσι κέρδισε τότε τη διευρυμένη. Στους 25 δήμους από το σύνολο των τριών νομών, το ΠΑΣΟΚ μόλις και κατορθώνει να βγάλει τρεις δημάρχους, έναντι 19 της ΝΔ και ενός που υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ.
Τέλος το ΠΑΣΟΚ μπόρεσε να κερδίσει τη διευρυμένη Ροδόπης - Εβρου από τον πρώτο γύρο. Επίσης το κυβερνών κόμμα επικράτησε στους 10 από τους 22 δήμους της διευρυμένης, η ΝΔ κέρδισε τους εννέα και τρεις κερδήθηκαν από τους συνδυασμούς που στήριξαν το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις.
Γλέντι για την εκλογική νίκη της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" Πετρούπολης θα γίνει αύριο, στις 8.30 μ.μ., στα εκλογικά γραφεία της παράταξης, Πετρουπόλεως και Ελευθερίου Βενιζέλου.