Τη στάση της εταιρείας καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μία από τις πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές εταιρείες παγκοσμίως, που άφησε απλήρωτους εργαζόμενους και αγρότες και αξιοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην «ΚΑΠΝΙΚΗ» διεκδικούν περίπου 1,2 εκατ. ευρώ δεδουλευμένα, ενώ η οφειλή προς τους παραγωγούς ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ. Αλλοι υπολογισμοί φτάνουν το ποσό στα 7,6 εκατ. ευρώ.
Η ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ σημειώνει ότι «ανεξάρτητα από τα παιχνίδια που παίζονται σε επιχειρηματικό επίπεδο, το ζήτημα είναι ότι η καπνοκαλλιέργεια, αν και ήταν από τις πιο δυναμικές στη χώρα μας, συρρικνώθηκε λόγω των κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), παρόλο που η ΕΕ είναι ελλειμματική και εισάγει καπνά για τις ανάγκες της καπνοβιομηχανίας.
Τα τελευταία χρόνια, αρχίζουν και πάλι να καλλιεργούνται αρκετά στρέμματα με καπνό, ωστόσο η ταλαιπωρία και τα βάσανα των καπνοκαλλιεργητών δεν έχουν τέλος από την εκμετάλλευση των καπνεμπόρων και την "απληρωσιά" και πιο συγκεκριμένα της εταιρείας που μονοπωλεί σχεδόν τον συγκεκριμένο κλάδο».
Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κάνουν πλάτες στους εμπόρους που συνεχίζουν ασύδοτοι να λυμαίνονται τον ιδρώτα των παραγωγών, οι οποίοι βλέπουν συνεχώς το εισόδημά τους να συρρικνώνεται από την άγρια φορολογία, το υψηλό κόστος παραγωγής, την άρση της προστασίας των προϊόντων τους, δεδομένου πως οι μικρομεσαίοι παραγωγοί είναι τελείως εκτεθειμένοι στους εκβιασμούς των εμπόρων.
Τέτοιες περιπτώσεις αναδεικνύουν τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής παραγωγής και στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την περιώνυμη "εξωστρέφεια" που επικαλούνται συγκυβέρνηση και αντιπολιτευτικά κόμματα, καθώς και τα παιχνίδια των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων με μόνιμα θύματα εργαζόμενους και παραγωγούς.
Από εδώ προκύπτει η αναγκαιότητα ενός άλλου δρόμου και στην αγροτική παραγωγή, με κοινωνικοποιημένες τις μεταποιητικές μονάδες, με κεντρικό σχεδιασμό που θα παίρνει υπόψιν τις δυνατότητες και τις διατροφικές ανάγκες της χώρας, υπολογίζοντας και την προοπτική των αμοιβαίων και επωφελών διακρατικών συνεργασιών μακριά απ' το κυνήγι του κέρδους και των καπιταλιστικών ανταγωνισμών».
Η ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ αναφέρει ότι στηρίζει τις ενέργειες για πανελλαδικό συντονισμό ανάμεσα στους καπνοπαραγωγούς και τους εργαζόμενους της εταιρείας και τις διεκδικήσεις για: Αμεση εξόφληση στο σύνολο των χρωστούμενων όλων των παραγωγών από την εταιρεία, «πάγωμα» όλων των χρεών προς τρίτους (δάνεια από τράπεζες, καλλιεργητικά μέσα, εφόδια, ΟΣΔΕ, Εφορία κ.λπ.), καμία διακοπή από τις πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Υδρευση, ΟΤΕ) και κατώτατες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα σύμφωνα με το κόστος παραγωγής με κρατική παρέμβαση.
«Ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι και αγώνας της εργατικής τάξης. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να έχουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το "όλοι για έναν και ένας για όλους" ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Με την κατάθεση του δικηγόρου και πρώην δημοτικού συμβούλου Πειραιά Ιωάννη Καρδαρά συνεχίστηκε, χτες, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας υπέστη και αυτός επίθεση από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, σε εκλογικό περίπτερο στον Πειραιά, όπου υπήρχαν συγκεντρωμένα άτομα που παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα των εκλογών, στις 17 Ιούνη 2012.
Περιγράφοντας την επίθεση, κατέθεσε για 15 μηχανές που ξεκίνησαν από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής τα οποία βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, ακολουθούμενοι από ομάδες ΔΙΑΣ, οι οποίες σταμάτησαν μακρύτερα, χωρίς να κατέβουν από τις μηχανές. «Οι 15 μοτοσικλέτες σταμάτησαν απέναντι από το περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ (...) Αρχισαν να υβρίζουν, κατέβηκαν από τις μηχανές κι αμέσως μετά υπήρξε επίθεση», είπε. «Φορούσαν μαύρες στολές με διακριτικά πίσω "Χρυσή Αυγή", μαύρα παντελόνια, κάποιοι είχαν γκλομπ. Δύο είδα που φορούσαν μάσκα από αυτές που φορά η Αντιτρομοκρατική. Αλλοι φορούσαν κράνη. Δεν έβλεπες πρόσωπα. Ηρθαν τρέχοντας και άρχισαν τις βιαιοπραγίες, έσπρωχναν, κλοτσούσαν καρέκλες και τραπέζια και προπηλάκιζαν τους συγκεντρωμένους», πρόσθεσε.
Και από αυτήν την κατάθεση αναδείχθηκε η στάση της Αστυνομίας. Ηταν χαρακτηριστική η μονολεκτική απάντησή του όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο τι έκανε η ομάδα ΔΙΑΣ: «Εβλεπε»! Και για τους άντρες των ΜΑΤ που αναπτύχθηκαν κοντά στο πεζοδρόμιο όπου εκτυλίσσονταν τα γεγονότα είπε: «Δεν έκαναν τίποτα ενώ οι άλλοι χτυπούσαν με τα χέρια, έσπρωχναν, όπως τα περιέγραψα».
Για τον χρυσαυγίτη που τον χτύπησε είπε: «Φορούσε τη μάσκα τη full face και ήταν αυτός που έδινε παραγγέλματα. Είναι αυτός που είπε μετά "απεμπλοκή" και σταμάτησαν. Εγώ τον θεωρούσα αρχηγό. Του είπα "αυτό που κάνετε μπορεί να προκαλέσει δυστύχημα, είστε υπεύθυνοι" (...) Δέχτηκα δυο χτυπήματα. Το πρώτο στο σβέρκο (...) και το δεύτερο, που ήταν χτύπημα απώθησης, με έκανε να χάσω την ισορροπία μου και να πέσω με το σβέρκο στα τραπεζοκαθίσματα. Εκεί έχασα τις αισθήσεις μου», συμπλήρωσε.
Ο μάρτυρας έκανε λόγο για οργανωμένη ομάδα, που «στέκονταν σε διάταξη ανά δυάδες και εφορμούσαν ταυτόχρονα», ενώ για τα παραγγέλματα που άκουσε ανέφερε: «Με το "απεμπλοκή" που, μόνο στο στρατό το έχω ακούσει, αμέσως φύγανε. Το όλο περιστατικό θύμιζε στρατιωτικό». Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε στο δικαστήριο η αναφορά του μάρτυρα ότι ο διοικητής της Αστυνομίας που επισκέφτηκαν τις επόμενες μέρες για να διαμαρτυρηθούν, τους είπε να λάβουν υπόψη τους ότι «υπάρχουν φαινόμενα αστυνομικών που δεν υπακούν στις εντολές και είναι μέλη της Χρυσής Αυγής».
Αναφέρθηκε επίσης και σε επίθεση χρυσαυγιτών τον ίδιο χρόνο, το Φλεβάρη του 2012, σε υπόγειο, κατά μεταναστών στον Πειραιά, από ομάδα που φορούσε μπλούζες της Χρυσής Αυγής.
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η κατάθεση του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, που για ακόμη μια φορά υπογράμμισε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ταυτίζεται η ηγετική ομάδα του κόμματος και της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός κ.ά.
Ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να επιβεβαιώνει στην κατάθεσή του στις αστυνομικές αρχές, όσα ήδη γνώριζαν για την επίθεση εναντίον του με παγιδευμένο φάκελο. «Ρώτησα αν είχε ελεγχθεί η αλληλογραφία και μου είπαν πως είχε ελεγχθεί», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην κατάθεσή του στην Αντιτρομοκρατική, από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου παραμένει για νοσηλεία. Φέρεται, δε, να μη θυμάται το όνομα του αναγραφόμενου ως αποστολέα. Οπως δήλωσε, η αλληλογραφία που πηγαίνει στο σπίτι του παραλαμβάνεται από αστυνομικό της συνοδείας του και σύμφωνα με το πρωτόκολλο μεταφέρεται στη Βουλή όπου ελέγχεται στα μηχανήματα X-RAY και κατόπιν του παραδίνεται. Το ίδιο συνέβη και τη μέρα του χτυπήματος. Η αλληλογραφία του στην Ακαδημία Αθηνών, όπου είναι πρόεδρος, ελέγχεται στα ειδικά μηχανήματα της Τράπεζας της Ελλάδας.
Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όπως φέρεται να κατέθεσε, ο Λ. Παπαδήμος μπήκε στο αυτοκίνητό του και είδε την αλληλογραφία δίπλα του. Με τη βεβαιότητα ότι είχε ελεγχθεί πήρε τον παγιδευμένο με εκρηκτικά φάκελο, που νόμισε πως περιείχε κάτι που έμοιαζε με κουτί CD και τον άνοιξε στα πόδια του, με αποτέλεσμα να γίνει η ανάφλεξη της εκρηκτικής ύλης και να τον τραυματίσει. Ο φάκελος είχε φτάσει ταχυδρομικώς στις 24/5, στο σπίτι του Λ. Παπαδήμου και ο ταχυδρόμος τον άφησε στο πεζοδρόμιο μπροστά στην άδεια σκοπιά.
Εξάλλου, συνεχίζεται η νοσηλεία του πρώην πρωθυπουργού στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται καλή. Στη ΜΑΦ τον επισκέπτεται καθημερινά, και σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα του επισκεπτηρίου, η σύζυγός του, Σάνα Ινγκραμ. Οι θεράποντες χειρουργοί παρακολουθούν με καθαρισμούς και αλλαγές το βαθύ τραύμα που έχει στον δεξί μηρό του, το οποίο προκλήθηκε από την έκρηξη του φακέλου που κρατούσε. Ο Λ. Παπαδήμος παίρνει ισχυρή ενδοφλέβια αντιβίωση. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι το επόμενο 24ωρο, κι εφόσον η κατάστασή του παραμένει στο ίδιο σταθερό επίπεδο, να εξέλθει από τη ΜΑΦ για να συνεχιστεί η νοσηλεία του σε θάλαμο του 10ου ορόφου του νοσοκομείου.
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε, χτες Πέμπτη, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΚΚΕ τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου Δ. Αρβανιτάκης και Μ. Παπαδόπουλος και ο Γ. Λιονής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, ενώ απ' την πλευρά της ΕΕΤ, ο πρόεδρός της και πρόεδρος της Eurobank, Ν. Καραμούζης, οι αντιπρόεδροι της ΕΕΤ, Β. Ράπανος, πρόεδρος της ALPHA, Γ. Χατζηνικολάου, πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, ο Π. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ, Χ. Απαλαγάκη.
Η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ ενημέρωσε σχετικά με τις εκτιμήσεις της για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τα προβλήματα που προκύπτουν απ' τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και για το ζήτημα του κρατικού χρέους. Ενημέρωσε, επίσης, για τη μείωση των επενδύσεων των εγχώριων τραπεζών στις βαλκανικές χώρες, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, όπως και για τις αλλαγές στη χρηματοδότηση κλάδων της εγχώριας οικονομίας.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επισήμανε την ανάγκη ουσιαστικής προστασίας των λαϊκών δανειοληπτών και αναφέρθηκε στις σχετικές πρωτοβουλίες του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προστασία θέσεων εργασίας, μισθών και εργασιακών σχέσεων στον τραπεζικό τομέα, στο φόντο πιθανών αναδιαρθρώσεων την ερχόμενη περίοδο.