ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 14 Ιούνη 2004 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
Χωρίς εκπλήξεις

Στιγμιότυπο από τις εκλογές στη Λιθουανία

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές στη Λιθουανία
Με τη νίκη του συντηρητικού Κοινωνικού Δημοκρατικού κόμματος, αλλά και την ανάδειξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας -Μοραβίας σε δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας ολοκληρώθηκαν οι ευρω-εκλογές στην Τσεχία. Το ΚΚΒΜ, σύμφωνα με τα «exit polls», καταλαμβάνει ποσοστό 17% και κατά πάσα πιθανότητα θα στείλει 5 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κοινωνικό Δημοκρατικό κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό κοντά στο 31%, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε μόλις 10%, πληρώνοντας το τίμημα των νεο-φιλελεύθερων πολιτικών του. Οι Σοσιαλδημοκράτες εκλέγουν μόλις 3 βουλευτές, ενώ τη βαριά ήττα παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Σπίντλα. Η συμμετοχή πάντως δεν ξεπέρασε το 35%.

Στη Πορτογαλία το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ο νικητής των εκλογών, με ποσοστό σύμφωνα με exit polls μεταξύ 43% και 47%. Ο συντηρητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού Κόμματος έλαβε μεταξύ 32% και 35%, ενώ ο συνασπισμός του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος φαινόταν να καταλαμβάνει ποσοστό μεταξύ 8% και 10%.

Στην Ισπανία μικρή ήταν η νίκη για το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), που επικράτησε με μόλις τρεις μονάδες διαφορά του Λαϊκού Κόμματος - 43% με 40%. Η συμμετοχή έφτασε στο 50%.

Στη Λετονία το συντηρητικό κίνημα για την Πατρίδα και την Ελευθερία (LNNK) προηγείται στις προτιμήσεις των Λετονών, με ποσοστό περίπου 30%, ενώ το φιλελεύθερο Κόμμα της Νέας Εποχής, του πρωθυπουργού Εϊναρς Ρέπσε, εξασφαλίζει περίπου το 20%.

Στη Σλοβενία τα κόμματα της κεντροδεξιάς Νέα Σλοβενία (NSi) και το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) εξασφάλισαν τουλάχιστον τέσσερις από τις επτά έδρες που διαθέτει η χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls.

Στην Αυστρία οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν οι νικητές των εκλογών με ποσοστό 33,4%, ενώ ακολούθησε το Λαϊκό Κόμμα με 32,7%. Στην τρίτη θέση οι Πράσινοι, που αύξησαν τα ποσοστά τους φτάνοντας το 12,8%. Το αντι-μεταναστευτικό Κόμμα των Ελευθέρων έλαβε μόλις 6,3%, ενώ έκπληξη ήταν το 14% που απέσπασε η «Λίστα Χανς Πέτερ Μάρτιν», του πρώην Σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή που καταδικάζει τις σπατάλες των ευρωβουλευτών.

Στην Ιταλία σύμφωνα με exit poll της RAI o συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπερλουσκόνι θα λάβει ποσοστό μεταξύ 39% και 48%, ενώ η κεντρο-αριστερή «Ελιά» ποσοστό μεταξύ 41% και 52%.

Στη Πολωνία η κεντροδεξιά Κοινωνική Πλατφόρμα αναδείχτηκε πρώτη δύναμη με 28%. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η υπερσυντηρητική καθολική «Λίγκα των Πολωνικών Οικογενειών» με 16%. Το λαϊκιστικό κόμμα «Αυτο-άμυνα» τελικά έλαβε ποσοστό 13%, ενώ το κυβερνών κόμμα της Συμμαχίας της Δημοκρατικής Αριστεράς μόλις 11%.

Κόλαφος για την πολιτική του Γ. Σρέντερ

Πανωλεθρία για τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ηττήθηκε πανηγυρικά τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις τοπικές εκλογές, ειδικά στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας. Αποτελεί δε, κατά τους περισσότερους αναλυτές, μομφή ενάντια στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εξασφάλιζε το 22% των ψήφων, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο και από το αρνητικό ρεκόρ του 1999 (30,7%), ενώ στις τοπικές βουλευτικές της Θουριγγίας βρέθηκε και πάλι στην τρίτη θέση με 14-15%, έναντι 18,5% του 1999, υποσκελιζόμενο εκ νέου από το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, που έρχεται δεύτερο με 25-26%.

Αδιαφιλονίκητος νικητής Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CDU/CSU), που παραμένουν, με μεγάλη απόσταση, πρώτο κόμμα με 45-46%. Νικητές και οι Πράσινοι, φέρονται να εξασφαλίζουν 10% από 6,4%. Το ΚΟΔΗΣΟ με 6% εξασφαλίζει εκ νέου την παραμονή του στην Ευρωβουλή και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), ξεπερνώντας το πλαφόν του 5%, την επιστροφή του ύστερα από δέκα χρόνια απουσίας.

Ο πόλεμος, βαρόμετρο

Οι ασφυκτικές πιέσεις προς το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, άρχισαν την επομένη των τοπικών εκλογών και κορυφώνονται με την αναμενόμενη ήττα του κυβερνώντος κόμματος και στις Ευρωεκλογές. Εντούτοις ούτε το Συντηρητικό Κόμμα θα μπορεί να πανηγυρίσει, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα προγνωστικά ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το Κόμμα της Ανεξαρτησίας - το χαρακτηριζόμενο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα αποσπά περίπου το 20% των ψήφων.

Ετσι, από σήμερα ο Μπλερ καλείται να λάβει μέτρα, αφού είναι απολύτως σαφές ότι η ήττα των Εργατικών είναι μια προσωπική ήττα του Τόνι Μπλερ, ιδιαίτερα της επιλογής του να συμμετάσχει στον πόλεμο του Ιράκ, παρά τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Στη Δανία, μεγάλη νίκη διαφαίνεται για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι διπλασιάζουν το ποσοστό τους σε σχέση με το '99, συγκεντρώνοντας το 33,5% των ψήφων. Το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα υποχωρεί στο 18,7%, σε σχέση με το 23,4% του '99, χάνοντας δυο από τις πέντε έδρες του.

Στη Σουηδία, οι Σοσιαλδημοκράτες επίσης αναδεικνύονται πρώτη δύναμη με 24,9, ενώ το Αριστερό Κόμμα φέρεται να αποσπά τη δεύτερη θέση με 15%. Σε απόσταση αναπνοής όμως η έκπληξη των εκλογών, η «Λίστα Ιουνίου», ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που πλησιάζει και αυτό το 15%.

Οπως αναμενόταν στη Γαλλία

Οσον αφορά τη Γαλλία αν εξαιρέσει κανείς το ποσοστό της αποχής, τα υπόλοιπα αποτελέσματα δε φάνηκε να εκπλήσσουν κανέναν στη Γαλλία, καθώς, λίγο πολύ, είχαν προαναγγελθεί από τα αντίστοιχα των περιφερειακών εκλογών του Μάρτη. Η Ενωση για μια Λαϊκή Κίνηση, του Προέδρου Ζακ Σιράκ, εισέπραξε τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις πολιτικές της κυβέρνησης Ραφαρέν, συγκεντρώνοντας, σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις, 16,5% και εξασφαλίζοντας, κατά προσέγγιση, μόλις 17 από τις 78 της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μεγάλος νικητής αναδείχτηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι συνεργαζόμενοι μαζί του (ΚΚ και Πράσινοι), συγκεντρώνοντας 30% και 33 έδρες (έναντι 11 στις προηγούμενες ευρωεκλογές). Επίσης, κερδισμένη βγήκε η κεντροδεξιά Ενωση για τη Γαλλική Δημοκρατία, του Φρανσουά Μπαϊρού, που αυτή τη φορά δε συνεργάστηκε με τον Ζακ Σιράκ. Συγκέντρωσε 11% και 11 έδρες. Το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν δεν έκανε καμία έκπληξη, συγκεντρώνοντας το αναμενόμενο 10%.

Σίγουρα, αυτό που σημάδεψε τις χτεσινές εκλογές ήταν το ποσοστό της αποχής που έφθασε το 57% και ήταν το μεγαλύτερο που καταγράφηκε ποτέ στη Γαλλία, από τις πρώτες ευρωεκλογές το 1979.

Στο Βέλγιο εντυπωσιακή άνοδο παρουσίασε τόσο στις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα, το ακροδεξιό Flemish Bloc, το οποίο, μάλιστα, σε τοπικό επίπεδο, αναδείχτηκε σε δεύτερο κόμμα στη γερμανόφωνη περιφέρεια της Φλάνδρης. Αντίθετα, στη γαλλόφωνη περιφέρεια της Βαλονίας και στην περιφέρεια των Βρυξελλών, ακολουθώντας το γνωστό μοτίβο, το αντιπολιτευτικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ενίσχυσε τις δυνάμεις του.

Αντίθετα, ο κυβερνών συνασπισμός Φιλελευθέρων και Σοσιαλιστών, του πρωθυπουργού Γκι Φερχόφσταντ, που προαλείφεται, κατά πολλούς, για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη Βαλονία και στις Βρυξέλλες και έμεινε στην τρίτη θέση στη Φλάνδρη. Ανάλογη πορεία αναμενόταν να έχουν και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Στο Λουξεμβούργο σε δύο κάλπες προσήλθαν, χτες, οι 225.000 ψηφοφόροι της χώρας, καλούμενοι να εκλέξουν κυβέρνηση, αλλά και τους 6 βουλευτές της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα αποτελέσματα των βουλευτικών θεωρούνταν ενδεικτικά για την αντίστοιχη ψήφο στις ευρωεκλογές.

Οι Χριστιανοδημοκράτες του πρωθυπουργού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται ότι πετύχαιναν μια άνετη νίκη, διατηρώντας την εξουσία και αυξάνοντας συγχρόνως τα ποσοστά τους. Το αντιπολιτευτικό φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα παρέμεινε δεύτερο, ενώ άνοδο παρουσίαζαν και οι Πράσινοι, αυξάνοντας το ποσοστό τους σε 11,7% από 9%.

Στην πρώτη τους συμμετοχή σε ευρωεκλογές στη Μάλτα, οι ψηφοφόροι της δε φαίνεται να εκτίμησαν τόσο τη σκληρή και επίμονη προσπάθεια του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος να εισαχθεί η χώρα στην ΕΕ. Εδωσαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τις περισσότερες έδρες της χώρας στο αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ