Στη ΝΔ ζορίζονται στην κοκορομαχία με την κυβέρνηση επειδή συμπλέουν στρατηγικά
Διεργασίες ανασύνθεσης φαίνεται να «τρέχουν» (και) στην κεντροδεξιά, με άξονα γι' αυτό το Σαββατοκύριακο το 4o συνέδριο του φιλελεύθερου κόμματος Δράση, που στις εκλογές του 2015 στήριξε Ποτάμι, αλλά σήμερα δείχνει να φλερτάρει με τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Δράσης, Θ. Σκυλακάκης, πρ. ευρωβουλευτής, παλαιότερα δεξί χέρι της Ντόρας Μπακογιάννη, φαίνεται να καλοβλέπει μια τέτοια συμπόρευση, με στόχο την ταχύτερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, τις φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο κ.ά.
Διόλου τυχαία, στο συνέδριο της Δράσης έχει κληθεί και θα χαιρετίσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, σε ειδική θεματική με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη». Επιπλέον, θα συμμετάσχουν σε θεματικές συζητήσεις ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αρμόδιος για τη σύνταξη του κυβερνητικού της προγράμματος, Κ. Χατζηδάκης, η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου και η τρίτη τη τάξει κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, στελέχη που θεωρούνται ...φιλελεύθερης κοπής.
Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο ότι στο συνέδριο της Δράσης θα κάνει την εμφάνισή του ένα σημαντικό τμήμα του λεγόμενου μετώπου του «Ναι» στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού, με εκπεφρασμένο στόχο της ηγεσίας της ΝΔ να αναπροσαρμόσει έτσι το κόμμα ώστε να μπορεί να εκπροσωπεί όλο αυτό το μέτωπο, εγκολπούμενο και στελέχη του. Π.χ. στο συνέδριο της Δράσης θα παραστούν και θα τοποθετηθούν ο ιδρυτής της, Στ. Μάνος, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, η Αννα Διαμαντοπούλου, που φέρεται να είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο Γ. Φλωρίδης, ο Χ. Θεοχάρης που αποχώρησε πρόσφατα από το Ποτάμι εισηγούμενος συνεργασία του μορφώματος με τη ΝΔ του Μητσοτάκη, κ.ά.
Κατά τα λοιπά, Δευτέρα και Τρίτη, ο πρόεδρος της ΝΔ προγραμματίζεται να επισκεφτεί τη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, για να συζητήσουν για την περιλάλητη «εργαλειοθήκη» του Οργανισμού και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Θα δει επίσης τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Ν. Σαρκοζί και τον υπουργό Οικονομίας, Εμ. Μακρόν.
Ολα σε μια προσπάθεια να προωθήσει το δικό του «μείγμα» διαχείρισης, σε αντιπαράθεση με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με εμφανή την αδυναμία στελεχών της ΝΔ να απαντήσουν στο γιατί οι εταίροι τους στην ΕΕ και δανειστές αποδέχτηκαν το «μείγμα» Τσίπρα, που στη ΝΔ χαρακτηρίζουν «αντιαναπτυξιακό, υφεσιακό, αναποτελεσματικό».
Οπως επίσης είναι εμφανής μια δυσκολία που έχουν απέναντι στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κλείνει - όπως φαίνεται - την περιλάλητη πρώτη «αξιολόγηση», βασική προτεραιότητα όπως ήταν και είναι των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Η δε επιλογή της ΝΔ να σηκώνει τους τόνους της κριτικής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από ζητήματα όπως από που κόβει «δαπάνες», τι βαθμό αυτονομίας εξασφαλίζει για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους έναντι των δανειστών και εταίρων τους στο εξωτερικό, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ - και παρά τις επιμέρους κοκορομαχίες τους - κινούνται στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο, αυτό της εξυπηρέτησης των στόχων του κεφαλαίου.
Τέλος, να καταγραφεί ότι στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της κοκορομαχίας για τα μάτια του κεφαλαίου και από ποιο «μείγμα» εξυπηρετείται καλύτερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε δήλωσή του χτες, επέμεινε, καταγγέλλοντας τις «επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ», ότι «το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η αδυναμία της να επιστρέψει σε μια αναπτυξιακή δυναμική. Η πολιτική της κυβέρνησης, όπως δρομολογείται με τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα ψηφιστούν στη Βουλή, θα έχει τελικά ακριβώς το ανάποδο αποτέλεσμα. Θα βουλιάξει την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση και θα υπονομεύσει κάθε ουσιαστική προσπάθεια για την ανάκαμψή της».
MotionTeam |
Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης της Συνδιάσκεψης, που δίνει τις πολιτικές τους κατευθύνσεις κι αναμένεται να εγκριθεί από το Σώμα αύριο, Κυριακή, απευθύνονται «σε όλες τις προοδευτικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου. Στις ριζοσπαστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του κέντρου, στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ανανεωτικής Αριστεράς, στις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και του μη κερδοσκοπικού εθελοντισμού», ώστε να κάνουν «μια νέα αρχή για την αναγέννηση της ευρείας προοδευτικής, δημοκρατικής και σοσιαλιστικής παράταξης».
Δίνοντας στο κείμενό τους και μια οσμή αντιΚΚΕ επίθεσης στην πολιτική διέξοδο και το Πρόγραμμα του Κόμματος, αναφέρουν: «Αρνούμαστε το δογματικό κρατισμό μιας Αριστεράς που στο όνομα της ισοπεδωτικής ισότητας και της ταξικής επιβολής καταργεί τη δημοκρατία, ιδιοποιείται το κράτος, ισοπεδώνει αντί να αντιμετωπίζει τις ανισότητες και φτωχαίνει και τον τόπο και το λαό».
Σε συνέχεια επίδοσης διαπιστευτηρίων προς το κεφάλαιο και διαφήμισης του δικού τους εναλλακτικού μείγματος διαχείρισης, προσθέτουν: «Πιστεύουμε βαθιά ότι μια νέα ιστορική σύζευξη των σοσιαλιστικών αξιών με τη δημοκρατία και τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης προοδευτικής πρότασης της ανάγκης για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο (...) Σ' αυτό το πλαίσιο, η σχέση δημόσιου και ιδιωτικού δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά συμπληρωματική». Κάτι ανάλογο έχει πει προγραμματικά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παρακάτω διευκρινίζουν: «Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, για τον ριζοσπαστικό και κοινωνικά δίκαιο εκσυγχρονισμό της. Με ένα σχέδιο άμεσης δράσης, που ξεκινά από: Τη δραστική αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία του κράτους που εμποδίζουν την υλοποίηση των αποφάσεων και σπαταλούν πόρους. Την άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών (...) Τη γενναία ριζική φορολογική μεταρρύθμιση (...) Τον αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων πόρων σε αναπτυξιακή και παραγωγική κατεύθυνση, διασφαλίζοντας ρευστότητα στην αγορά, δημιουργώντας νέες δομές και χρηματοδοτικά εργαλεία και διασφαλίζοντας και δημιουργώντας νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας».
Επιζητώντας πολιτική «σταθερότητα» για το κεφάλαιο, τονίζουν: «Παρόμοιας έντασης και δυναμικής τομές δεν είναι εφικτές με προσφυγή σε αλλεπάλληλες και αχρείαστες εκλογές όπου εναλλάσσονται στην κυβέρνηση κόμματα μειοψηφίας (...) Είναι τομές και αλλαγές που προϋποθέτουν μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση, μακριά από το δεξιό και αριστερό λαϊκισμό. Κυβέρνηση που να αντιπροσωπεύει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Εξηγούν: «Αυτή είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, που θα αναλάβει να διασφαλίσει την έξοδο από τα μνημόνια και να παραδώσει τη χώρα χωρίς δουλείες στη νέα εποχή».
Ανάμεσα στις προτεραιότητές τους βάζουν και τη συνταγματική αναθεώρηση, ζητώντας «νέο εκλογικό σύστημα στην ανάδειξη των αντιπροσώπων, που να κατοχυρώνει την αναβάθμιση των αιρετών, την αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών και θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες». Αλλά και «νέο θεσμικό πλαίσιο για το πολιτικό σύστημα που κατοχυρώνει την εσωτερική δημοκρατία και τη διαφάνεια στη λειτουργία των κομμάτων», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Κάτι ανάλογο, επίσης, έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, προτεραιότητά τους είναι φυσικά και η εξασφάλιση πρόσθετων επιδοτήσεων και ενισχύσεων του κεφαλαίου: «Αναπροσανατολίζουμε την κατανομή των διαθέσιμων πόρων εγχώριων και ευρωπαϊκών, με στόχο την αναθέρμανση της αγοράς και τη δημιουργία ρευστότητας στην οικονομία. Δημιουργούμε γι' αυτό νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με κρατική συμβολή, που ενισχύουν και προσελκύουν τις επενδύσεις. Αποκαθιστούμε επιτέλους σταθερό φορολογικό περιβάλλον και ταχύτατη διεκπεραίωση των επενδυτικών πρωτοβουλιών».
Στο ρευστό αστικό πολιτικό σκηνικό, το δρόμο του προσπαθεί να βρει (και) το Ποτάμι, εν μέσω φημολογιών ότι φυλλορροεί δημοσκοπικά κι ότι πολλά στελέχη του λοξοκοιτάζουν σε άλλα κόμματα.
Ισως σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης ή και προετοιμασίας κομπρεμί με άλλους χώρους, το μόρφωμα προχωρά αύριο Κυριακή στη δεύτερη τακτική συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων του, όπως την ονοματίζει. Περίπου 200 στελέχη του απ' όλη την Ελλάδα προγραμματίζεται να συναντηθούν, για να συζητήσουν «τις πολιτικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το Ποτάμι τις προσεχείς εβδομάδες».
Να καταγραφεί, πάντως, η δυσαρέσκεια από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης γιατί ο Στ. Θεοδωράκης επέλεξε να μην παραστεί και να χαιρετίσει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της, σήμερα και αύριο, αν και έχουν στήσει μαζί «Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέλουν να «τρέξει» διεργασίες ανασύνθεσης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, μαζί με το Ποτάμι. Δεν αφήνουν, μάλιστα, ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Στ. Θεοδωράκης επέλεξε να πάει στο συνέδριο της Δράσης, όπου θα μιλήσει στην ίδια θεματική με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη...
Στο πλαίσιο διεργασιών ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, μια κινητικότητα παρατηρείται και στο χώρο της δεξιάς. Οπως ανακοινώθηκε χτες από τον πολιτικό φορέα «Εθνική Ενότητα», που συνέστησαν οι Γ. Καρατζαφέρης και Δ. Μπαλτάκος, εντάχθηκε στις τάξεις τους ο Ι. Γεωργακόπουλος. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, ήταν υποψήφιος βουλευτής των ΑΝΕΛ στη Β' Αθηνών και γραμματέας Παιδείας του κόμματος, παραιτήθηκε όμως πριν μερικές μέρες.
Πριν λίγες μέρες, οι Καρατζαφέρης - Μπαλτάκος ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα κατέβει μαζί τους στις «προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν, ως υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης», ο δικηγόρος Θ. Ζαχόπουλος. Πρόκειται για το γιο του πρ. γγ του υπουργείου Πολιτισμού, επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, Χρ. Ζαχόπουλου.
Στο μεταξύ, ο πρόσφατα διαγραφείς από τη ΝΔ Φ. Κρανιδιώτης πήγε χτες μεσημέρι στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να καταθέσει αίτημα για την ίδρυση νέου κόμματος, που κατά πληροφορίες θα λέγεται «Νέα Δεξιά».