ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Νέος «τριετής» πόλεμος κατά των λαών

Επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στα συνταξιοδοτικά συστήματα και στην παιδεία, περιλαμβάνει ο νέος τριετής κύκλος της στρατηγικής της Λισαβόνας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).-

Νέα ορμή στην αναθεωρημένη στρατηγική της Λισαβόνας επιδιώκουν να δώσουν οι ηγέτες της ΕΕ στην Εαρινή Σύνοδό τους, επιταχύνοντας την επίθεση κατά των δικαιωμάτων των λαών.

Προκειμένου να μη χαλαρώσουν οι ρυθμοί υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που ήδη έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των μονοπωλίων, οι κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών ανοίγουν ένα νέο «τριετή πόλεμο» κατά των εργαζομένων.

Ο νέος «τριετής κύκλος» (2008-2010) για την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, περιλαμβάνει τη συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στα συνταξιοδοτικά συστήματα και στην παιδεία, που στο τέλος θα έχει διαμορφωθεί μια ποιοτικά διαφορετική κατάσταση σε βάρος των λαών.

Στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας «για όλους», προωθείται η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και η δραστική μείωση του «κόστους εργασίας».

«Ο νέος κύκλος της στρατηγικής της Λισαβόνας θα εστιάσει κυρίως στην εφαρμογή και επέκταση παρά στον καθορισμό νέων στόχων», αναφέρεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεχίσουν να προσφέρουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα καλούνται τα κράτη - μέλη να «ενσωματώσουν» στα «εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων» συγκεκριμένα και λεπτομερή μέτρα με βάση τις συστάσεις της Κομισιόν.

Για τη χώρα μας, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απευθύνει τις εξής συστάσεις:

- Να συνεχίσει τη διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης (διάβαζε άγρια λιτότητα).

- Να προχωρήσει σύντομα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος.

- Στο πλαίσιο της «ευελφάλειας» (Flexicurity) να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία της απασχόλησης, να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και να εντείνει τις ευεργετικές πολιτικές στην αγορά εργασίας.

- Να επιταχύνει την εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς.

Επέκταση σε νέες αγορές

Την ίδια στιγμή η ΕΕ δε σταματά ούτε στιγμή τις προσπάθειες για επέκταση σε νέες αγορές και τη δημιουργία ευρύτερων σφαιρών επιρροής κυρίως στις γειτονικές χώρες. Ταυτόχρονα όμως «μεταφέρονται» και οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για τη μοιρασιά της λείας.

Στις άμεσες επιδιώξεις της ΕΕ περιλαμβάνεται η προώθηση του σχεδίου για την «Ενωση για τη Μεσόγειο». Η «ιδέα» αυτή - συνέχεια της «διαδικασίας της Βαρκελώνης» - προωθείται κυρίως από τη γαλλική κυβέρνηση με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της σε χώρες της Μεσογείου.

Αρχικά το σχέδιο αυτό συναντούσε τις σφοδρές αντιδράσεις της Γερμανίας που «βλέπει» πίσω απ' αυτό, την «επιστροφή» της Γαλλίας στις πρώην αποικίες της στη Βόρεια Αφρική και μάλιστα με λεφτά της ίδιας και γενικότερα της ΕΕ. Επίσης ανησυχεί μήπως η κίνηση αυτή αποδυναμώνει γενικότερα το ευρωοικοδόμημα για χάρη «ιδιαίτερων συμφερόντων».

Τελικά φαίνεται να έχει επιτευχθεί ένας συμβιβασμός κατά την τελευταία συνάντηση του Ν. Σαρκοζί με την Α. Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος παρουσίασε χτες το βράδυ το σχέδιό του στη σύνοδο κορυφής. Τις ευλογίες του πρόσφερε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν, δίνοντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο του συμβιβασμού που επιτεύχθη: Στη μοιρασιά της λείας θα συμμετέχουν όλοι.

«Ολες οι χώρες μέλη της ΕΕ να εμπλακούν στο σχέδιο αυτό» και «όλες οι χώρες της περιοχής της Μεσογείου να συμμετέχουν σ' αυτό», τόνισε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συμπληρώνοντας ότι «φαίνεται πλέον ότι υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να προχωρήσει».

Παράλληλα, προχωρά και η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Βαλκάνια με επόμενο «σταθμό» την Κροατία. Ο Ζ. Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας με την ΕΕ είναι πιθανόν να ολοκληρωθούν το 2009 και άρα η Κροατία να ενταχθεί στην ΕΕ εντός του 2010.

Ας σημειωθεί ότι η Κροατία είναι η δεύτερη χώρα, που προέκυψε από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μετά τη Σλοβενία, που θα γίνει μέλος της ΕΕ και επιδιώκεται να αποτελέσει «παράδειγμα» και για τις άλλες, όπως η Σερβία, Βοσνία, ΠΓΔΜ.

Το «παιχνίδι» στα Βαλκάνια απασχολεί και την ελληνική κυβέρνηση που αξιοποίησε τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να ενισχύσει τις θέσεις της για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Αγρια παζάρια με αμερικανική παρέμβαση

Παρουσία της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ (!) η συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Ν. Γκρουέφσκι στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας).-

Πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και παζάρια και μάλιστα υπό την άμεση καθοδήγηση των ΗΠΑ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ολα δείχνουν ότι η κυβερνητική κρίση στην ΠΓΔΜ αποτελεί μια «καλή ευκαιρία» για να ενταθούν οι επαφές μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, με στόχο να «εκβιαστεί» μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Το βέβαιο είναι ότι και οι δυο κυβερνήσεις έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την εξεύρεση λύσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία με τη σειρά της κινεί κατάλληλα και κατά βούληση τα νήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ, Β. Νούλαντ, κανονίστηκε συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) παρουσία της ίδιας της Αμερικανίδας αξιωματούχου (!) όπου συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό τον Μ. Νίμιτς, που θα γίνει τελικά στις 17 του μήνα στη Βιέννη.

Η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε την παρουσία της Β. Νούλαντ στη 40λεπτη συνάντηση μεταξύ Μπακογιάννη - Γκρουέφσκι, ενώ «νομιμοποίησε» απόλυτα την αμερικανική πρωτοβουλία υποστηρίζοντας ότι εντάσσεται στην προσφορά «καλών υπηρεσιών» που αναλαμβάνουν τον τελευταίο καιρό «διάφοροι φίλοι και σύμμαχοι» για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η ίδια η Ντ. Μπακογιάννη σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, επιχειρώντας να υποβαθμίσει την απροσχημάτιστη αμερικανική παρέμβαση, από τη μια εκτίμησε ότι «δεν ήταν ιδιαίτερα παρεμβατική» (!) η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ και από την άλλη αποφάνθηκε ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».

Επί της ουσίας, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να βρούμε ένα όνομα που να επιτρέπει βελτίωση των διμερών σχέσεων και ταυτόχρονα να επιτρέψει στην ΠΔΓΜ να προχωρήσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Αντικρουόμενες ήταν οι πληροφορίες για τη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, αμέσως μετά.

Η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για μια τυπική χειραψία, ενώ ο ίδιος ο Γκρουέφσκι είπε ότι μίλησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό αλλά δεν είχαν κάτι καινούριο να πουν μετά τη συνάντηση με την Ντ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας ωστόσο ως πρόοδο «τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή». Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι δε σημειώθηκε καμία πρόοδος στις χτεσινές συναντήσεις, αλλά συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες, αποφεύγοντας να διευκρινίσει αν αυτές θα γίνουν παρουσία των Αμερικανών...

Πάντως ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ εμφάνισε την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και έστειλε ακόμα ένα «μήνυμα» στην ΠΓΔΜ. «Είναι φυσιολογικό η Ελλάδα ως χώρα της περιοχής να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη σταθερότητα των Βαλκανίων», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «η σταθερότητα εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αποφυγή προκλήσεων».

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ
Θεμελιωτής της επιστημονικής κοσμοθεωρίας της Εργατικής Τάξης

Εκατόν είκοσι πέντε χρόνια από το θάνατό του

Σαν σήμερα, 14 Μάρτη του 1883, έφυγε από τη ζωή ο θεμελιωτής της επιστημονικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης Καρλ Μαρξ. Χάρη στο θεωρητικό έργο και την πρακτική δράση του, η εργατική τάξη απέκτησε συνείδηση της θέσης της στην ιστορική εξέλιξη, ως υποκείμενο του περάσματος της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό, της ιστορικής αποστολής για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. «Οπως ο Δαρβίνος ανακάλυψε το νόμο εξέλιξης της οργανικής φύσης», είπε ο σύντροφός του Ενγκελς, «έτσι ο Μαρξ ανακάλυψε το νόμο της εξέλιξης της ανθρώπινης ιστορίας». Ο Κ. Μαρξ ανακάλυψε τους νόμους κίνησης του τελευταίου ιστορικά ταξικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού και μας έδωσε το θεωρητικό εργαλείο ερμηνείας της Ιστορίας, αποκαλύπτοντας τους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης και το αναπόφευκτο του περάσματος στην αταξική κοινωνία.

«Ολη η μεγαλοφυία του Μαρξ βρίσκεται στο ότι έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε ήδη θέσει η πρωτοπόρα σκέψη της ανθρωπότητας. Η διδασκαλία του γεννήθηκε σαν κατευθείαν κι άμεση συνέχιση της διδασκαλίας των πιο μεγάλων εκπροσώπων της φιλοσοφίας, της πολιτικής οικονομίας και του σοσιαλισμού» (Λένιν: «Για τον Καρλ Μαρξ και τη θεωρία του»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ