Στην τακτική της έντασης της επίθεσης προσωπικά κατά του Κ. Σημίτη και του ανεβάσματος των «αντιπολιτευτικών τόνων» θα επιμείνει το επόμενο διάστημα η ηγεσία της ΝΔ. Ο στόχος είναι διπλός: Αφ' ενός να συμβάλει σημαντικά ώστε η κυβέρνηση να ξεπεράσει την «αδυναμία να κυβερνήσει» και άρα να υλοποιήσει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα με πιο γρήγορους ρυθμούς και ταυτόχρονα να καλλιεργεί την απατηλή εικόνα της «αντιπολίτευσης».
Το θέμα συζητήθηκε χτες το πρωί σε σύσκεψη του Κ. Καραμανλή με συνεργάτες του, με αφορμή την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή. Η Ρηγίλλης διοχετεύει την ικανοποίησή της για την εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ που κέρδισε τις εντυπώσεις, σε αντίθεση με τον Κ. Σημίτη «που ήταν κακός και απογοήτευσε». Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε χτες (στο «Φλας») ο Γ. Σουφλιάς. «Ο κ. Σημίτης φαίνεται ότι, επειδή ακριβώς τραυματίζεται η εικόνα του, ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση μέσα στο κόμμα του, ότι ένα χρόνο τώρα δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια συγκροτημένη κυβερνητική πορεία και να βρει κάποιους στόχους, καταφεύγει σε μεθοδεύσεις οι οποίες δεν τιμούν ούτε τον ίδιο, ούτε το θεσμό του πρωθυπουργού». Παράλληλα επιχειρώντας να απαντήσει στην «παρελθοντολογία» και τις «διαχωριστικές γραμμές» που ορθώνει ο πρωθυπουργός, είπε ότι ο Κ. Σημίτης «διαστρεβλώνει και παραποιεί την πραγματικότητα και ψεύδεται». Στη βάση αυτή προσπάθησε να πείσει ότι η ΝΔ δεν είναι τόσο κοινωνικά ανάλγητη όσο την παρουσιάζει η κυβερνητική προπαγάνδα με βάση την τριετία 1990-93, ενώ απέρριψε ότι οι θέσεις της ΝΔ για το Ασφαλιστικό συμπίπτουν με αυτές του Στ. Μάνου.
Περισσότερο σαφής ήταν ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «θλιβερό και ανησυχητικό το θέαμα του πρωθυπουργού στη Βουλή», το οποίο απέδωσε στο «μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η συνεχής αναβολή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών». Τα χάλια του χρηματιστηρίου, πρόσθεσε, είναι ο κώδων του κινδύνου. Η οικονομία μας βαδίζει πολύ άσχημα. «Ο Θεός να βοηθήσει, αλλά έτσι όπως πάμε, πάμε κακά», κατέληξε.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η δημαρχολογία. Η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε χτες (στο «Φλας») ότι «δεν είναι ώρα των αποφάσεων για τις δημοτικές εκλογές, ούτε για μένα προσωπικά, αλλά ούτε για το κόμμα μου». Παράλληλα, επισήμανε ότι «στους τρεις μεγάλους δήμους η αναμέτρηση είναι πάντοτε πολιτική». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος σημείωσε ότι «ιδιαίτερα στις εκλογές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στους μεγάλους δήμους εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα πρώτου μεγέθους και γι' αυτό πρέπει να είναι πολιτική η μάχη». Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας ακόμα και τον Δ. Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι δεν κλείνει την πόρτα «σε κανέναν και ποτέ».
Πάθος για ειρήνη, ανυποχώρητη θέληση να μπει τέρμα στις επιδιώξεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή μας, σαφέστατη καταγγελία των μεθοδεύσεων διχοτόμησης του Αιγαίου και της επικυριαρχίας των Αμερικανών, αποκάλυψη της σχεδιαζόμενης «ντε γιούρε» διχοτόμησης της Κύπρου, ήταν τα χαρακτηριστικά της Πορείας Ειρήνης εκατοντάδων φιλειρηνιστών από τη Σάμο και τα παράλια της Τουρκίας που ξεκίνησε από τους Μυτιληνιούς και κατέληξε στο Πυθαγόρειο την Κυριακή 10 Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ ο Ιούνης φαίνεται ότι θα είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων και «θερμός» μήνας για τη Σάμο, αφού αυτό το Σάββατο το Εργατικό Κέντρο Σάμου και η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης σε συνεργασία με την Ευρωβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Αιγαίο, Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».
Ημερίδα που αναμένεται να δώσει απαντήσεις, πέραν των άλλων και στην επίσημη πολιτική του «βήμα προς βήμα προσέγγιση» των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας που προωθείται από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς κύκλους με προπομπούς τους δυο υπουργούς Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ.
Οι τελευταίοι άλλωστε θα συμπλεύσουν προς τη Σάμο το επόμενο Σάββατο 23 Ιουνίου με αφορμή το 3ο Συνέδριο των Επιμελητηρίων των νησιών του Αιγαίου και των παραλίων της Τουρκίας.
Μια συνάντηση, η οποία, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα για εθιμοτυπική κλπ., εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την περιοχή και τις σχέσεις των δύο χωρών.
Στον αντίποδα αυτών των σχεδίων που υλοποιούν οι δύο κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, βρίσκονται οι θέσεις του φιλειρηνικού κινήματος, όπως άλλωστε εκφράστηκαν τόσο από την ομιλία του Δ. Τριτσινιώτη, μέλους της Γραμματείας της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, όσο και από το κοινό ελληνοτουρκικό ψήφισμα της συγκέντρωσης, όπου μεταξύ των αιτημάτων συμπεριλαμβάνονται και τα εξής:
ΟΧΙ στη διχοτόμηση του Αιγαίου, Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και όχι ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να καταργηθούν τα «λευκά» κελιά στην Τουρκία και ν' απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Κύπρος, Ενιαία, Ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις κ.ά.
Οι δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαιώνουνι ότι δεν υπήρξε διολίσθηση στο Κυπριακό αλλά αντίθετα καταδεικνύεται ότι οι τουρκικές θέσεις βρίσκονται σε απομόνωση. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου αναφερόμενος στην προχθεσινή δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά την ενημέρωση που έτυχε το Σώμα από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο. Ο κ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα σημαντικά» διάφορα σημεία της δήλωσης που αναφέρονται στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού καθώς και στο ψήφισμα 1251.
«Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη δήλωση του προέδρου του ΣΑ, η οποία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση», είπε ο εκπρόσωπος, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επαναβεβαίωση της πλήρους υποστήριξης προς τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού. Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι τα σημεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι φόβοι για διολίσθηση στο Κυπριακό δεν επαληθεύονται και καταδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι θέσεις της Αγκυρας στο πρόβλημα βρίσκονται σε αντίθεση με τη βούληση της διεθνούς κοινότητας.
Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η δήλωση επαναβεβαιώνει το πλαίσιο λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μέσω της επαναβεβαίωσης όλων των προηγούμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο. Ο κ. Παπαπέτρου στάθηκε ιδιαίτερα στην ειδική αναφορά στο ψήφισμα 1251 του Ιουνίου 1999, που περιλαμβάνεται στη δήλωση του πρέσβη της Μπαγκλαντές, υπό την ιδιότητα του ως προέδρου του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Το ψήφισμα στο εισαγωγικό του μέρος καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητά από αυτά όπως απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να παραβλάψει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά της όσο και από οποιαδήποτε απόπειρα για διχοτόμηση του νησιού ή ένωσή του με οποιαδήποτε άλλη χώρα», εξήγησε ο εκπρόσωπος.
Ανέφερε ότι στο διατακτικό του μέρος, το ψήφισμα επαναλαμβάνει στην παράγραφο 10 ότι το «στάτους κβο» είναι απαράδεκτο, ενώ στην παράγραφο 11 επαναβεβαιώνει τη θέση του Συμβουλίου Ασφάλειας ότι μια διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος, στην κύπρο, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά του που θα περιλαμβάνει δυο πολιτικά ίσες κοινότητες όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχώρησε αργά χτες το απόγευμα για το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου στις 15 και 16 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Σουηδία, μέσω Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, θα ασκεί καθήκοντα Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά, ο νέος πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.
Η οικογένεια Τσιακούρμα κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφυγή εναντίον της Τουρκίας.
Οπως ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας Κύπρος Χρυσοστομίδης, ανακοίνωση με τα σημεία στα οποία στηρίχτηκε η προσφυγή, θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν το επιτρέπει η διαδικασία.
Ο Πανίκος Τσιακούρμας είχε απαχθεί από το κατοχικό καθεστώς και κρατούνταν παράνομα στις φυλακές του Αττίλα περισσότερο από τέσσερις μήνες.
Τραμπουκισμό και μισαλλοδοξία εκπέμπει από τις ηλεκτρονικές σελίδες της η Εκκλησία της Ελλάδος με αφορμή την αποτροπή από φοιτητές και καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης της αναγόρευσης του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου σε επίτιμο διδάκτορα της σχολής. Σε κεντρικό σχόλιο της σελίδας της Εκκλησίας στο διαδίκτυο, που φέρει τον τίτλο «Τα καθάρματα» και το υπογράφει κάποιος Γεώργιος Κυρμελής, αφού επισημαίνεται ότι «πρόκειται για καθάρματα χωρίς εισαγωγικά» γίνεται μια εμπαθής επίθεση κατά πάντων, διευκρινίζοντας ότι «καθάρματα» είναι οι «αριστεροφασίστες που κάνουν τους πούρους δημοκράτες, καθηγητές και φοιτητές στα Πανεπιστήμιά μας και ειδικά στο Αριστοτέλειο». Και συνεχίζει: «Και που αυτοί, χωρίς ντροπή και αιδώ, εξευτελίζουν μια δημοκρατική υποτίθεται και ευνομούμενη πολιτεία, αυτή δε η πολιτεία μαζοχιστικά και χωρίς φιλότιμο αφήνει στα τομάρια αυτά να τη βιάζουν ασύστολα. Είχε κανείς την εντύπωση ότι, τελικά, η δήθεν πολιτεία, το εν τοις πράγμασι ψευδεπίγραφο αυτό κράτος, απολαμβάνει το βιασμό».
Κάνει λόγο επίσης για «αιώνιους αμφισβητίες μαρξιστές, λενινιστές, τροτσκιστές, αναρχικούς, που κάνουν πως ξέρουν από Μπακούνιν, Τρότσκι, Λένιν και λοιπά "λαμπρά" ονόματα της διεθνούς προοδευτικής σκέψης». Στο στόχαστρο μπαίνει και το πανεπιστημιακό άσυλο, «εν ονόματι αυτής της ασυλίας εξευτελίζεται κάθε έννοια κράτους, δημοκρατίας, ελευθερίας, ήθους και πολιτισμού, με τα όργανα της τάξης και ασφάλειας δεμένα χειροπόδαρα και υβριζόμενα».