ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2003
Σελ. /40
«Χάος» στο Συμβούλιο, κορυφώνεται η διπλωματική μάχη

Βρετανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ

Associated Press

Βρετανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Αποφασισμένος «να αφοπλίσει το Ιράκ τώρα» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «USA Today», ο Αμερικανός Πρόεδρος, που για άλλη μια φορά υποστηρίζει ότι «αν η ιρακινή ηγεσία ήθελε να αφοπλιστεί, θα το είχε κάνει ήδη». Ο Λευκός Οίκος, μετά από την απόρριψη της ιρακινής απόφασης για καταστροφή των πυραύλων «αλ Σαμούντ», έχει εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες, προκειμένου να προσελκύσει ψήφους για το σχέδιο απόφασης που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ενώ διπλωμάτες κατήγγειλαν ότι η ατμόσφαιρα συνεδρίασης του Συμβουλίου είναι πλέον «χαώδης» και εν αναμονή της νέας έκθεσης του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, οι «διαφωνούντες» του Συμβουλίου «κέρδισαν πόντους» από την ιρακινή απόφαση για τους πυραύλους, με τη Μόσχα να επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο βέτο.

«Το Ιράκ πρέπει να εξαναγκαστεί να αφοπλιστεί τώρα» δήλωνε κατηγορηματικά, για άλλη μια φορά, ο Τζορτζ Μπους, τονίζοντας ότι είναι «πεπεισμένος πως οι Αμερικανοί κατανοούν πλήρως ότι ένας πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή και ότι είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει το έθνος μας, που είναι το ισχυρότερο και το πλουσιότερο σε σημαντικές προσωπικότητες στον κόσμο». Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι «προβληματίζεται από τις ανθρωπιστικές συνέπειες ενός πολέμου», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η αδράνεια είναι πιο επικίνδυνη από τη δράση, αφού το Ιράκ είναι απειλή για τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον πλανήτη».

Associated Press

Σταθερά υπέρ της αμερικανικής θέσης τάχθηκαν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ισπανίας, που συναντήθηκαν, χτες, στη Μαδρίτη. Οι Τόνι Μπλερ και Χοσέ Μαρία Αθνάρ εκτίμησαν ως «ανεπαρκή» την απόφαση για τους πυραύλους και κατηγόρησαν την ιρακινή ηγεσία ότι «παίζει ένα κυνικό παιχνίδι με τα φιλειρηνικά αισθήματα όλου του κόσμου». Ο Μπλερ, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει την «πύρρειο» νίκη του στο Κοινοβούλιο, ενώ δεν αναφέρθηκε καν στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η δημοτικότητά του έχει φθάσει στο ναδίρ στη χώρα του, αγγίζοντας το 35%.

Ενισχυμένοι οι «διαφωνούντες»

«Κεντρικό ζήτημα είναι η διεθνής νομιμότητα. Το χρονοδιάγραμμα του αμερικανικού στρατού δε συμφωνεί με το χρονοδιάγραμμα της διεθνούς κοινότητας, που στην πλειοψηφία της πιστεύει στην επιτυχή κατάληξη των επιθεωρήσεων και στον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ», δήλωνε σε συνέντευξή του στη «Σουάρ», ο Γάλλος ΥΠΕΞ. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε μεταγενέστερες δηλώσεις του, απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη, «και κυρίως σε Βρετανία και Ισπανία», να παραμείνει ενωμένη και χαρακτήρισε «παράδοξη μια απόφαση πολέμου, στην παρούσα φάση που οι επιθεωρήσεις αποδίδουν». Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο από τη Γαλλία, τονίζοντας ότι «η Γαλλία έχει σαφή θέση και θα αναλάβει τις ευθύνες της ανάλογα με τη στιγμή».

Στο δικαίωμα βέτο της Ρωσίας, όμως, αναφέρθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα το χρησιμοποιήσει στην ύστατη στιγμή που θα κρίνει ότι «διακυβεύεται η διεθνής σταθερότητα». Λίγο αργότερα, το ρωσικό ΥΠΕΞ, σε εκτενή ανακοίνωσή του, υποστήριζε ότι ιδιαίτερα μετά την ιρακινή απόφαση για καταστροφή των πυραύλων, «δεν υπάρχει καμία βάση στο επιχείρημα ότι το Ιράκ έχει χάσει την τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί». Την πεποίθησή του ότι ένας πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, επανέλαβε και ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

«Χάος» στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αλλεπάλληλες και μαραθώνιες επαφές με τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν, χτες, διπλωμάτες και από τα δύο «στρατόπεδα» που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους των μονίμων μελών του. Χαρακτηριστικό είναι ότι «στη διπλωματική μάχη» εισήλθε και το «βαρύ πυροβολικό» της Ουάσιγκτον, δηλαδή ο Κόλιν Πάουελ και η Κοντολίζα Ράις. Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωναν ότι «δε λαμβάνεται ως δεδομένη καμία απειλή άσκησης βέτο, αλλά γίνεται σκληρή προσπάθεια για τη συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων». Εντούτοις, με επίσημες ανακοινώσεις τους, χτες, Πακιστάν και Μεξικό επαναλάμβαναν ότι δεν έχουν ακόμη λάβει καμία απόφαση.

Η δυσφορία των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται εκατέρωθεν ήταν εμφανής. Ενδεικτικά, ο Χιλιανός πρέσβης στο Συμβούλιο εξήλθε της, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίασης εμφανώς οργισμένος και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η ατμόσφαιρα της συνεδρίασης είναι χαώδης. Τα μόνιμα μέλη δεν κάνουν καμία υποχώρηση, επιμένουν στις θέσεις τους. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αναρωτηθούμε, έστω, πού μας οδηγούν οι συγκεκριμένες προτάσεις». Ο Χιλιανός διπλωμάτης ανακοίνωσε ότι η χώρα του, σε συνεργασία με το Μεξικό, κάλεσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου «πρώτα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και μετά να αρχίσει η όποια συζήτηση».

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν αδιάκοπα. Αργά χτες το βράδυ, αναμενόταν να δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου το προσχέδιο της νέας έκθεσης του Χανς Μπλιξ για την πορεία των επιθεωρήσεων. Αρχικά, είχε διαρρεύσει ότι ο Μπλιξ χαρακτήριζε «περιορισμένη» την ιρακινή συνεργασία και «διαφωτιστική την ιρακινή έκθεση για το πυραυλικό και το βιολογικό της οπλοστάσιο». Εντούτοις, μετά την εξέλιξη με τους πυραύλους, ο ίδιος δήλωνε με νόημα ότι «η έκθεση αλλάζει ανάλογα με την πραγματικότητα». Τα μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να συνεδριάσουν, κεκλεισμένων των θυρών, για την έκθεση Μπλιξ, που στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα σε ανοιχτή συνεδρίαση στις 7 Μάρτη.

Τέλος για «πυραύλους», αρχή αντιδράσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αποδέχτηκε τελικά, όπως αναμενόταν, η ιρακινή ηγεσία να προχωρήσει στην καταστροφή των πυραύλων «αλ Σαμούντ» μέσα στα χρονικά περιθώρια που είχε ορίσει ο ΟΗΕ. Η ιρακινή κίνηση προκάλεσε την, εμφανώς, ενθουσιώδη αντίδραση του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, την ικανοποίηση της Γαλλίας, της Γερμανίας και των αραβικών χωρών. Αντίθετα, απορρίφθηκε ως «νέα υποκρισία» από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίες, σαφέστατα, μετά τη νέα ιρακινή υποχώρηση χάνουν επιχειρήματα από το «οπλοστάσιό» τους στην κρίσιμη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη.

Να καταστρέψει τους πυραύλους «"αλ Σαμούντ", αν και τα κριτήρια με τα οποία ο ΟΗΕ κρίνει ότι είναι παράνομοι, είναι αυθαίρετα και άδικα», αποδέχτηκε «κατ' αρχάς» η ιρακινή ηγεσία, με επίσημη επιστολή της προς τον επικεφαλής των επιθεωρητών. Λίγες ώρες αργότερα, στη Βαγδάτη, ο στενός συνεργάτης του Χανς Μπλιξ, Δημήτρης Περίκος είχε μια πρώτη συνάντηση με Ιρακινούς ειδικούς αξιωματούχους, προκειμένου να εξετάσουν «τεχνικά και επιστημονικά ζητήματα που άπτονται της καταστροφής των πυραύλων». Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους επιθεωρητές, άλλη μια τέτοια «τεχνική» συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ στη συνέχεια, όπως διέρρεαν Ιρακινοί αξιωματούχοι, θα ακολουθήσει η διαδικασία καταστροφής.

Ο Χανς Μπλιξ εμφανίστηκε εξαιρετικά ικανοποιημένος από την εξέλιξη. Μίλησε για «ένα πολύ σημαντικό βήμα ουσιαστικού αφοπλισμού», συμπληρώνοντας ότι περιμένει ακόμη ορισμένες διευκρινίσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας καταστροφής των πυραύλων, οι οποίοι βρίσκονται «σε αρκετά μεγάλη ποσότητα στο Ιράκ». Ο Σουηδός διπλωμάτης άφησε να εννοηθεί ότι μετά από την ιρακινή απόφαση, θα επανεξετάσει το περιεχόμενο της νέας ενημέρωσης για την πορεία των επιθεωρήσεων που προτίθεται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός των προσεχών ημερών.

Ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή της ιρακινής απόφασης και από τους «διαφωνούντες» του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλπέν έκανε λόγο για «σημαντικό σταθμό στην πορεία των επιθεωρήσεων, ο οποίος ενισχύει την επιλογή της Γαλλίας και άλλων χωρών για συνέχιση των ελέγχων. Το Ιράκ οφείλει, χωρίς καθυστέρηση, να προχωρήσει και σε άλλα βήματα συνεργασίας».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος τόνιζε ότι πλέον «ο αφοπλισμός σημειώνει εμφανή πρόοδο και γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί». Ο Φίσερ, κληθείς να σχολιάσει τις αρνητικές αμερικανικές αντιδράσεις, αρκέστηκε να αναρωτηθεί γιατί «θα πρέπει να σταματήσουν οι επιθεωρήσεις, όταν έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η αιγυπτιακή προεδρία, καλώντας το Ιράκ να προχωρήσει τάχιστα στη συμμόρφωσή του. «Είναι μια καλή αρχή για να αποτραπεί αυτός ο πόλεμος», δήλωνε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ.

«Πολύ αργά και λίγο»

«Πρόκειται για άλλη μια πράξη εξαπάτησης από την ιρακινή ηγεσία» εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Αρι Φλάισερ τόνισε ότι η αμερικανική ηγεσία «είχε προβλέψει» αυτήν την αλλαγή στάσης και θεωρεί ότι η καταστροφή των πυραύλων είναι «το ελάχιστο». «Αν το Ιράκ δεχτεί επίθεση, θα είναι για τους τόνους των χημικών και των βιολογικών όπλων που διαθέτει ακόμη» κατέληξε ο Αρι Φλάισερ, επαναλαμβάνοντας ότι αν δεν αφοπλιστεί πλήρως το Ιράκ άμεσα, τότε «οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας που θα πετύχει τον αφοπλισμό αυτό».

«Δεν πρόκειται για αλλαγή στάσης της ιρακινής ηγεσίας. Δε δείχνει καμία βελτίωση στην άρνηση συνεργασίας της», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εκτιμώντας ότι η Βαγδάτη κάθε φορά που «πιέζεται πολύ, κάνει κάτι για να απεγκλωβιστεί». Ο Ράμσφελντ χαρακτήρισε την ιρακινή απόφαση «λίγη» σε σχέση με το αίτημα αφοπλισμού, συμπληρώνοντας ότι ήρθε «πολύ αργά».

Βέβαιος, εξαρχής, ότι το Ιράκ τελικά θα αποδεχόταν να καταστρέψει τους πυραύλους, δήλωνε και ο Τόνι Μπλερ, υιοθετώντας την αμερικανική στάση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για «πλήρη αφοπλισμό» και δεν είναι ένδειξη ότι ο Σαντάμ συμμορφώνεται.

Ετοιμη «η μετά Σαντάμ» ηγεσία

ΣΑΛΑΧΕΝΤΙΝ.--

Σε εξαμελή ηγεσία, που θα αξιοποιηθεί ως πυρήνας για μια μελλοντική μεταβατική ιρακινή ηγεσία, κατέληξε η διήμερη σύνοδος των οργανώσεων που σχημάτισαν την ιρακινή αντιπολίτευση υπό την αμερικανική αιγίδα. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, στο βόρειο Ιράκ και παραβρέθηκε, φυσικά, και ο ειδικός αμερικανικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Ο Χαλιλζάντ δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει ότι «οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να διακυβερνήσουν το Ιράκ και δε θα παραμείνουν εδώ ούτε ένα λεπτό παραπάνω από όσο καταστεί αναγκαίο». Στόχος του να κατευνάσει τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί από τους συμμετέχοντες ότι οι ΗΠΑ «θα πουλήσουν για άλλη μια φορά τον ιρακινό λαό», αλλά και όσους υποστήριξαν ως πιθανό το ενδεχόμενο παράτασης μιας αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν πρόκειται να επιλέξουν αυτές τον νέο Ιρακινό ηγέτη». Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση της πρώτης ομάδας Ιρακινών αντιφρονούντων που θα αξιοποιηθούν «ως βοηθητικοί» του αμερικανικού στρατού σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση.

ΙΤΑΛΙΑ
Εκδηλώσεις ενάντια στις πολεμικές προετοιμασίες

ΝΑΠΟΛΗ.-- Σε φέρι μποτ αλυσοδέθηκαν αυτή τη φορά οι Ιταλοί αγωνιστές, προκειμένου να εμποδίσουν τη μεταφορά αμερικανικού πολεμικού υλικού από τη Νάπολη στη Σικελία. Τελικός προορισμός του φορτίου ήταν ναυτική βάση των ΗΠΑ στη Σιγκονέλα της Σικελίας.

Τελικά, πυροσβέστες έκοψαν τις αλυσίδες των διαδηλωτών και το πλοίο εκτέλεσε το δρομολόγιο του χτες το πρωί. Ωστόσο, στο λιμάνι της Κατάνια, το περίμεναν εκατοντάδες διαδηλωτές. Εκπρόσωποι των διαδηλωτών, μάλιστα, καταδίκασαν τη χρήση πολιτικών πλοίων για τη μεταφορά πολεμικού υλικού ξένης χώρας, που επιτρέπει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι λιμενεργάτες του συνδικάτου CGIL έχουν αποφασίσει να μη μεταφέρουν πολεμικό υλικό στα πλοία. Μάλιστα, αυτό θα γίνει στα πλαίσια απεργίας που θα κηρύξει το συνδικάτο τους.

Βομβαρδισμοί και ενίσχυση των προετοιμασιών

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δύο πολίτες τραυματίστηκαν από τις νέες αμερικανο - βρετανικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν, χτες, εναντίον του ραντάρ του πολιτικού αεροδρομίου της Βασόρα στο νότιο Ιράκ. Αυτό μετέδωσε, το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, υποστηρίζοντας ότι ανάλογη επιδρομή έγινε και στη βόρεια ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων», ενώ η αμερικανική διοίκηση επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση επιδρομών, εναντίον «επικοινωνιακών κέντρων» μόνο στο βορρά.

Την ίδια στιγμή, ενώ ολοκληρώνεται η ανάπτυξη των βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στην περιοχή 6ο αεροπλανοφόρο, το πυρηνοκίνητο «Νίμιτς». Επίσης, έγινε γνωστό ότι δόθηκε εντολή σε μοίρα των βομβαρδιστικών Β-2 Στελθ να μετακινηθεί στην αμερικανική βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό, για να είναι κοντά στον Κόλπο.

Υπό τη σκιά των εντεινόμενων πολεμικών προετοιμασιών, Βρετανία και Καναδάς εξέδωσαν οδηγία προς τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν, μετά το Ιράκ, και τις Σ. Αραβία, Υεμένη και Μπαχρέιν, ενώ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδιδε ότι δόθηκε εντολή στο σύνολο του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού στο Ιράκ να εγκαταλείψει τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ