Στο Συμβούλιο Ασφαλείας για «ελλιπή συνεργασία» παραπέμπει η ΔΕΑΕ τη Συρία, οξύνοντας τις πιέσεις
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των Σύρων που περνούν στην Τουρκία για να αποφύγουν τις συγκρούσεις |
Αυξάνεται ώρα με την ώρα η ροή Σύρων αμάχων προς τη μεθόριο με την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», στο τουρκικό έδαφος έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι. Ο Ερντογάν δήλωσε με νόημα ότι η Τουρκία «δεν θα μπορέσει να ανεχτεί μια δεύτερη Χάμα», αναφερόμενος στη σφαγή 10.000 - 20.000 υποστηρικτών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην πόλη το 1982 από τον Χαφέζ αλ Ασαντ, πατέρα του νυν Προέδρου. Συμπλήρωσε, δε, ότι συνομίλησε με τον Σύρο Πρόεδρο που του έδωσε «μια άλλη εικόνα για τα γεγονότα από αυτήν που είχε», χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από την πόλη Τζισρ αλ Σουγκούρ, που έχει πλέον ερημώσει μετά τα αιματηρά επεισόδια των προηγούμενων ημερών, κατά τα οποία ανακοινώθηκε ότι εκτός από τους περίπου 50 πολίτες σκοτώθηκαν και 120 στρατιώτες, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία και οδήγησε ορισμένους αναλυτές σε εκτιμήσεις περί «κινδύνου εμφυλίου». Κατά πληροφορίες, γύρω από την πόλη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 15.000 στρατιώτες και 40 τανκς. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται και γύρω από αρκετές άλλες πόλεις, καθώς αναμένονται σήμερα νέες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.
Από την πλευρά της, η συριακή ηγεσία εξαπέλυσε επίθεση στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, κατηγορώντας τον ότι δεν μπορεί να κρίνει πότε η ηγεσία μιας χώρας «έχει χάσει τη νομιμότητά της», όπως ισχυρίστηκε ο Αλέν Ζυπέ. Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε στο Λονδίνο για τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών ότι υποστηρίζει την καταστολή στη Συρία.
Με 17 ψήφους υπέρ, έξι κατά, 11 αποχές και μία απουσία, το 35μελές συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας αποφάσισε να παραπέμψει τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «για μη ικανοποιητική συνεργασία με τη ΔΕΑΕ» και για «απόκρυψη στοιχείων σχετικά με το χαρακτήρα των εγκαταστάσεων στο Ντάιρ Αλζούρ, - βομβαρδίστηκε από ισραηλινά μαχητικά το Σεπτέμβριο του 2007 - όπου φαίνεται ότι κατασκευαζόταν πυρηνικός αντιδραστήρας». Την απόφαση δεν στήριξαν, μεταξύ άλλων, Κίνα και Ρωσία, με εκπρόσωπο της δεύτερης να εκφράζει ρητή διαφωνία και να ξεκαθαρίζει ότι η Μόσχα θα ασκήσει βέτο και σε περίπτωση που στο Συμβούλιο κατατεθεί ψήφισμα καταδίκης για την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «όλα όσα γίνονται δεν αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής».
«Χρηματοδοτικό πακέτο», από αποδεσμευμένα λιβυκά κεφάλαια στο τραπέζι των λυκοσυμμάχων
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--
Την ενεργοποίηση του «προσωρινού» χρηματοδοτικού μηχανισμού προς το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο επισημοποίησαν, χτες, τα μέλη της «Ομάδας Επαφής» για τη Λιβύη, που συνεδρίασαν στο Αμπού Ντάμπι, ανάμεσά τους και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Δ. Δρούτσας, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα. Στην τρίτη αυτή σύνοδο συζητήθηκε, επίσης, όπως τουλάχιστον γνωστοποιήθηκε η οργάνωση «της μετά Καντάφι εποχής, η οποία θα βρει τη χώρα ενωμένη», καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωνε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χ. Κλίντον «οι μέρες του είναι μετρημένες».
Η Κλίντον «χάιδεψε τα αυτιά» των αντικαθεστωτικών, χαρακτηρίζοντάς τους «νόμιμους εκπροσώπους του λιβυκού λαού», αν και επισήμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει προχωρήσει σε σχετική αναγνώριση, όπως άλλες χώρες.
Είχε ενδιαφέρον, πάντως, ότι μετά από όλα αυτά τα μεγάλα λόγια, η Ουάσιγκτον δεν προχώρησε σε συγκεκριμένη δέσμευση τροφοδότησης του χρηματοδοτικού μηχανισμού, αρνούμενη, προς το παρόν, να «ξεπαγώσει» τα λιβυκά κεφάλαια και λογαριασμούς που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της. Αντίθετα, Ιταλία και Γαλλία ανακοίνωσαν ότι θα το πράξουν και θα τροφοδοτήσουν τον μηχανισμό με 586 εκατομμύρια δολάρια και 420 εκατομμύρια δολάρια έκαστη, από τα «παγωμένα» λιβυκά χρήματα εννοείται. Αλλα 180 εκατομμύρια δολάρια υποσχέθηκε το Κουβέιτ.
Οι ίδιοι οι αντικαθεστωτικοί ζήτησαν επιτακτικά 3 δισ. δολάρια, για το επόμενο τετράμηνο, για να καλύψουν μισθούς και αγορές τροφίμων. Παράλληλα, κατέστησαν σαφές ότι είναι θέμα ημερών να βρουν τρόπο επανάληψης των πετρελαϊκών εξαγωγών. Πάντως, σε επίπεδο διπλωματίας φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, καθώς, παρά τις καλές του σχέσεις με το καθεστώς Καντάφι, το Πεκίνο δήλωσε έτοιμο να δεχτεί μια αντιπροσωπεία του Συμβουλίου. Επίσης, η Γερμανία προσφέρθηκε να αποστείλει, αν χρειαστεί μετά το τέλος της επέμβασης, «ειρηνευτική στρατιωτική δύναμη», ενώ ο καλός σύμμαχος του Καντάφι, Πρόεδρος της Σενεγάλης, τον κάλεσε «ν' αποχωρήσει» προσφερόμενος να τον βοηθήσει σε αυτό.
Στο συμπέρασμα ότι και το καθεστώς Καντάφι αλλά και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα φαίνεται ότι θα καταλήγει η έκθεση που επεξεργάζεται το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με τον εκπρόσωπο της Τρίπολης να αποποιείται κάθε ευθύνης και να κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου το ΝΑΤΟ και τους αντικαθεστωτικούς.
Η πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων μπορεί να βρεθεί υπό απειλή λόγω των διαφωνιών σχετικά με την ευρωπαϊκή «αντιπυραυλική ασπίδα», σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ. Οι εκτιμήσεις αυτές συνυπολογίζουν τα τελευταία γεγονότα, δηλαδή την απόρριψη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ του σχεδίου της Ρωσίας για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος της αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για αποχώρηση από τη συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών (START-3).
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σε επίπεδο υπουργών Αμυνας δεν υπήρξε καμία μετακίνηση των πλευρών από τις θέσεις τους. Ωστόσο, έγιναν γνωστές ορισμένες λεπτομέρειες γύρω από τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τις ρωσικές αντιπροτάσεις.
Ετσι, αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν σταδιακά έως το 2020 στην Ευρώπη 440 πυραύλους για τη στήριξη του αντιπυραυλικού τους σχεδίου, σε δύο χώρες (Πολωνία και Ρουμανία), καθώς και σε 43 πλοία, η ρωσική πλευρά πρότεινε μέτρα συγκράτησης του πυρηνικού πλεονεκτήματος που θα αποκτήσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ο Ανατόλι Σερντιουκόφ, υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, ζήτησε αυτοί οι πύραυλοι να έχουν περιορισμένη ταχύτητα ως 3,5 χιλιόμετρα στο δευτερόλεπτο, ώστε να μπορούν να καταρρίπτουν μόνον πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Επιπλέον, η Μόσχα ζητά αυτοί οι πύραυλοι σε καμία περίπτωση να μην εγκατασταθούν στην «περίμετρο» των ρωσικών συνόρων (Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Τουρκία), αλλά στα σύνορα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, που οι ΗΠΑ θεωρούν «πηγές κινδύνου».
Και αυτές οι ρωσικές προτάσεις αποκρούστηκαν από την πλευρά του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα πλέον η Ρωσία να απειλεί με αντίμετρα, όπως η εγκατάσταση δικών της πυραύλων στο ρωσικό «θήλακα» του Καλίνινγκραντ (που βρίσκεται μέσα στα εδάφη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), με την αποχώρηση από τη START-3, καθώς και με την κατασκευή νέων πυραύλων, με υπερσύγχρονα συστήματα αποφυγής των αμερικανο-ΝΑΤΟικών αντιπυραυλικών συστημάτων, που θα διαθέτουν τη δυνατότητα μεταφοράς τουλάχιστον 10 πυρηνικών κεφαλών.
Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν και επικύρωσαν, κατά τη σύνοδό τους, στις 8 Ιούνη, την απόφαση που ήδη είχε ληφθεί από την 1η Ιούνη σε χαμηλότερο επίπεδο (Μονίμων Αντιπροσώπων - πρεσβευτών) για τη συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών κατά της Λιβύης, μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Η «άδεια» για τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Λιβύης που το ΝΑΤΟ είχε εκδώσει για τον εαυτό του, έληγε στις 27 Ιούνη. Η τυπική απόφαση για παράταση των βομβαρδισμών μαρτυράει και τις δυσκολίες που συναντούν στα σχέδιά τους οι επιδρομείς, αλλά και την αδίστακτη επιμονή τους να ολοκληρώσουν την καταστροφή της χώρας και του λαού της.
Στην ανακοίνωσή του, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Ράσμουσεν, προσδιορίζει ρητά και απροκάλυπτα το στόχο των επιδρομέων που είναι η αλλαγή του καθεστώτος: «Η απόφαση αυτή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς του (Μουάμαρ) Καντάφι: Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας για να προστατεύσουμε το λιβυκό λαό». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, οι επιδρομείς αναζητούν πολιτική «κάλυψη» στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να εκπληρώσουμε την εντολή των Ηνωμένων Εθνών».