Με δυο λόγια, η παρουσία και δράση αυτών των μηχανισμών είχαν - αντικειμενικά τουλάχιστον - έντονα προβοκατόρικο χαρακτήρα, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αξιοποίησή τους και για τον επηρεασμό των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με τα κάθε φορά συμφέροντα και επιδιώξεις όσων κρατούσαν και κρατούν τα ανάλογα νήματα.
Πέρα από τα παραπάνω, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι στη φάση αυτή δεν έχουμε «οργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών», όπως γινόταν στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Τώρα έχουμε την οργάνωση της «εξάρθρωσης» της «17 Ν». Ακόμη κι αυτή, όμως, χρησιμοποιείται και πάλι, όπως ακριβώς και η εγκληματική δράση του προβοκατόρικου αυτού μηχανισμού. Η συκοφάντηση της Αριστεράς είναι και πάλι ο πρώτιστος στόχος. Μαζί με την επιχείρηση ενοχοποίησης κάθε ιδέας και φωνής μαζικής αντίστασης και αμφισβήτησης του κατεστημένου, τη νομιμοποίηση στη συνείδηση του λαού των κάθε είδους «τρομονόμων» και αντιδημοκρατικών μέτρων, τον εξωραϊσμό των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, το μαζικό αποπροσανατολισμό από τα καυτά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, κλπ., κλπ. Και δεν αμφιβάλλουμε ότι θα υπάρχουν και άλλοι στόχοι και επιδιώξεις. Οπως ο επηρεασμός των πολιτικών εξελίξεων. Οχι, βέβαια, στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης του ισχύοντος πολιτικού συστήματος, αλλά της ενίσχυσής του, ίσως και του παραπέρα «εκσυγχρονισμού» του.
Στη μεγάλη και ηρωική απεργία των Βρετανών ανθρακωρύχων, επί κυβέρνησης Μάργκαρετ Θάτσερ, καθώς και σε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, έκαναν αναφορά, τις μέρες αυτές, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, με αφορμή τη συνταξιοδότηση του Αρθουρ Σκάργκιλ, ηγέτη των ανθρακωρύχων, που πρωτοστάτησε σ' εκείνο τον αγώνα. Θυμίζουμε ότι, πριν από δυο δεκαετίες περίπου, η βρετανική Εθνική Ενωση Ανθρακωρύχων αριθμούσε 250.000 μέλη, που εργάζονταν σε 170 κρατικά ορυχεία. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει συρρικνωθεί σε λιγότερο από 10.000 και τα, ιδιωτικά πλέον, ανθρακωρυχεία είναι μόνο 16. Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρακωρύχοι και μέλη των οικογενειών τους καταδικάστηκαν στην ανεργία, στην ανέχεια και τη φτώχεια. Ολόκληρες περιοχές, κυρίως στη βόρεια Αγγλία, χτυπήθηκαν άγρια και ακόμη και σήμερα - είκοσι χρόνια μετά - δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον κύκλο του μαρασμού και της υποβάθμισης. Ηταν και είναι οι βαριές και βαθιά αντιλαϊκές συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που εφάρμοσε τότε, διά πυρός και σιδήρου, η Μ. Θάτσερ και η κυβέρνησή της. Κι έχει μια ιδιαίτερη αξία η αναδρομή και υπενθύμιση αυτή, μια και οι εργαζόμενοι της χώρας μας βρίσκονται κι αυτοί σήμερα, μπροστά σε άλλες, επιχειρούμενες από τους εγχώριους κυβερνώντες, καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.