ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
«Μαζί» βάρβαρα μέτρα και καταστολή

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την πασίγνωστη αλήθεια ότι τα βάρβαρα μέτρα δεν περνάνε χωρίς καταστολή επιβεβαιώνει με κυνικό τρόπο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προχωρά στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της καταστολής και της χρήσης αστυνομικής βίας σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», η κυβέρνηση σχεδιάζει «μια νέου τύπου διαχείριση (σ.σ. των διαδηλώσεων) με τη ρίψη νερού», δίχως βέβαια να σταματήσει, όπως λέει, η χρήση χημικών. Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση κινείται με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να φέρει στη Βουλή το αντιδραστικό έκτρωμα που έχει εκπονήσει ο Δήμος Αθηναίων για την κατάργηση ουσιαστικά των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για θέσεις που είχε εκφράσει προεκλογικά ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, όταν παρουσίαζε τις θέσεις του κόμματός του για την «ασφάλεια του πολίτη», που ευθέως συνέδεσε για πρώτη φορά με την ανάπτυξη, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως όταν λέει ασφάλεια εννοεί την ασφάλεια των επιχειρηματικών ομίλων έναντι του λαϊκού και ταξικού κινήματος. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, η εγχώρια πλουτοκρατία και η τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) είναι αποφασισμένες να χτυπήσουν με όλα τα μέσα το ταξικό - λαϊκό κίνημα προκειμένου να πετύχουν το στρατηγικό τους στόχο, δηλαδή τη διασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης και υποταγμένους εργάτες. Αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα και καταστολή «πάνε πακέτο». Αλλωστε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα περάσει «διά πυρός και σιδήρου». Δεν πρόκειται όμως να τους περάσει, γιατί απλά η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρόκειται να δεχθούν τη «μοίρα» που τους ετοιμάζουν, να θυσιαστούν δηλαδή για τα συμφέροντα των αστών.

Ανέφικτη η φιλολαϊκή διέξοδος δίχως ρήξη

«Θα πάρω τα μέτρα, θα κάνω τις αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει, κι ας πέσω», φέρεται να δηλώνει, σύμφωνα με το «Εθνος», ο πρωθυπουργός, κάνοντας για ακόμα μια φορά επίδειξη της αποφασιστικότητάς του να περάσει διά πυρός και σιδήρου τα άγρια μέτρα που χρεοκοπούν ανεξέλεγκτα και εξαθλιώνουν το λαό. Είναι φανερό ότι ο Α. Σαμαράς στέλνει μήνυμα στην πλουτοκρατία και τους ξένους δανειστές ότι θα φέρει σε πέρας την αποστολή που του έχει ανατεθεί με κάθε μέσο, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Του αξίζουν λοιπόν τα εύσημα της πλουτοκρατίας και φυσικά η στήριξη που επιζητά και η οποία ήδη προσφέρεται απλόχερα στην τρικομματική κυβέρνηση, πράγμα που είχε γίνει άλλωστε με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς, που έδιναν ακριβώς τις ίδιες διαβεβαιώσεις και τους ίδιους όρκους. Το ζητούμενο όμως για το λαό δεν είναι να πέσει η κυβέρνηση και να αλλάξει ο πρωθυπουργός, ούτε να αλλάξει το μείγμα και ο διαχειριστής εντός του ευρωμονόδρομου και των πλαισίων του καπιταλισμού, αλλά να ανατραπεί η εφαρμοζόμενη πολιτική και το καθεστώς των μονοπωλίων και των κομμάτων που εκφράζουν τα συμφέροντά τους. Οσο λοιπόν ο λαός δεν παίρνει τη μεγάλη απόφαση για ρήξη και σύγκρουση με τους πυλώνες του συστήματος τόσο περισσότερο θα παγιδεύεται ανάμεσα στην Σκύλλα και τη Χάρυβδη του αστικού πολιτικού συστήματος και θα σφαγιάζονται ανελέητα τα δικαιώματά του. Σε κάθε περίπτωση περιθώρια για ψευδαισθήσεις δεν υπάρχουν: Χωρίς ρήξη και ανατροπή με την εξουσία της αστικής τάξης, φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει.

Η «σπατάλη» στα νοσοκομεία...

Σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία είναι «γυμνά» από προσωπικό, που έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει» από υλικά και φάρμακα θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών, αλλά και των εργαζομένων, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ζήτησε να ενταθούν οι έλεγχοι για την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς! Σε χτεσινή του συνάντηση με το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας συζητήθηκε η πραγματοποίηση νέων ελέγχων στις νοσοκομειακές μονάδες όλης της χώρας, όχι για να διαπιστωθεί η δραματική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και ασθενείς, όχι για τις συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας, όπου οι έλεγχοι και η παρακολούθηση από Γιατρούς Εργασίας και Τεχνικούς Ασφάλειας είναι ανύπαρκτοι, όχι για τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και άλλο προσωπικό.

Προφανώς και το υπουργείο Υγείας γνωρίζει πόσο εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, η ίδια η πολιτική που εφαρμόζει έχει «συμβάλει» στο ζοφερό τοπίο. Αλλωστε, πάνω στη βρώμικη προπαγάνδα για «καταπολέμηση της σπατάλης» και για τον «εξορθολογισμό» των δαπανών, στηρίχτηκε το πετσόκομμα της δημόσιας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι του τομέα φαρμάκου και ιατροτεχνικών υλικών κερδοφορούν ασύστολα, αυξάνοντας τις τιμές. Ούτε ένα ευρώ από την καταπολέμηση της διαφθοράς δε θα πάει για την ανάπτυξη σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν δομών Υγείας. Αντίθετα, όλο και περισσότερο θα υποβαθμίζονται, όλο και περισσότερα χρήματα θα καλούνται ασφαλισμένοι και ασθενείς να πληρώσουν. Την ίδια ώρα, μέσα σε συνθήκες καταστροφής σε ό,τι απέμεινε από το δημόσιο τομέα Υγείας και τη ρότα εμπορευματοποίησής του, η διαφθορά μάλλον θα φουντώνει, αφού η κρίση και η κυριαρχία επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία - Φάρμακο είναι ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνος ο «γεωστρατηγικός ρεαλισμός»

Απειλή για το μέλλον του λαού είναι η διακήρυξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, την περασμένη Πέμπτη από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, αναφορικά με το ρόλο της χώρας ως «ισχυρού προπυργίου» των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Συγκεκριμένα είπε: «Το λέμε συνεχώς προς τα έξω, σε κάθε συνομιλητή μας: Κοιτάξτε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ναι, αλλά υπάρχει και η γεωστρατηγική θέση και ο προβληματισμός γύρω από αυτόν τον περίγυρο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα. Το λέμε συνεχώς, το λέμε τώρα που φλέγεται η Μέση Ανατολή. Πάρτε το παράδειγμα της Συρίας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι "το ισχυρό προπύργιο" της Ευρώπης στην περιοχή». Γιατί εντάσσει ακόμη πιο βαθιά την Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τοποθέτηση αυτή δείχνει ότι η άρχουσα τάξη αναδεικνύει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως ένα μέσο για έξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, δείχνοντας πανέτοιμη για συμμετοχή σε πόλεμο, προσδοκώντας στήριξη από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της και εξασφάλιση μιας καλύτερης θέσης στη μοιρασιά της λείας με θύμα το λαό. Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως ο Α. Σαμαράς συνδέει το «οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας» με τη «γεωστρατηγική θέση» της, ζητώντας ουσιαστικά αξιοποίηση αυτής της θέσης. Με δεδομένη μάλιστα την αναφορά στη Συρία και τη Μ. Ανατολή, γίνεται σαφές πως η «αξιοποίηση» αυτή έχει να κάνει με ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα βρώμικα, επικίνδυνα για τους λαούς ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο για τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τους δρόμους μεταφοράς τους. Ο λαός μας έχει πικρή πείρα από τέτοια «αξιοποίηση» της θέσης της χώρας και εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, όπως με τη συμμετοχή στους δύο παγκόσμιους πολέμους, τη «μικρασιατική εκστρατεία» και την «εκστρατεία στην Ουκρανία» κατά της νεαρής Σοβιετικής Ενωσης, τον πόλεμο στην Κορέα κλπ. Σήμερα η συνέχεια αυτή της εμπλοκής συντελείται μέσω της συμμετοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα η σύνδεση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, της καπιταλιστικής κρίσης και των πολεμικών γεγονότων στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, με ετοιμότητα για συμμετοχή της Ελλάδας σε όλο το «παιχνίδι», δείχνει και τη «διέξοδο» που ετοιμάζουν όταν θα έχει ολοκληρωθεί η λεηλασία των εργαζομένων. Η «ανάπτυξη» που θα ακολουθήσει θα είναι μια συνέχεια και χωρίς προηγούμενο κλιμάκωση της επιθετικότητας απέναντι στο λαό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (εφοπλιστές, ενεργειακοί όμιλοι, μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις) και ένταση της εκμετάλλευσης με άλλοθι την «ανταγωνιστικότητα». Ομως αυτή η «ανάπτυξη», εκτός από «αναιμική» για το λαό, θα είναι και ένα παιχνίδι με τη φωτιά, καθώς θα κατευθύνεται από τους ανταγωνισμούς μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ από τη μια και Ρωσίας - Κίνας από την άλλη. Αν λοιπόν ο Αν. Σαμαράς διεκδικεί για λογαριασμό της αστικής τάξης βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εξελίσσονται στην Αν. Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, ο λαός πρέπει να διεκδικήσει και να επιβάλει τους δικούς του στόχους για άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Είναι προϋπόθεση, όρος απαράβατος για να υπάρχει διέξοδος, για να υπάρχει μέλλον.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ