Με επίκεντρο την επένδυση στο Ελληνικό, εξελίχθηκε χτες το «γαϊτανάκι» κυβέρνησης και ΝΔ για το ποιος στηρίζει περισσότερο τα σχέδια του κεφαλαίου |
Στην προσπάθεια να κλείσει κάθε «υποψία» για τις προθέσεις της κυβέρνησης να στηρίξει τις επενδύσεις κι ενώ οι κυβερνητικοί κύκλοι διαμήνυαν τη «δυσαρέσκειά» τους για την κωλυσιεργία, χτες συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλ. Τσίπρα, όπου συζητήθηκαν «οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την ολοκλήρωσή της».
Το Πολιτικό Συμβούλιο ομόφωνα επανέλαβε την «πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες». Στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει επίσης «τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις, ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Δηλώνει δε «την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία, ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης, η οποία θα συμβάλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».
Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί προχτές η αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, κύκλοι της οποίας έλεγαν στα ΜΜΕ ότι αυτή δεν θα αποδεχτεί «σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούληση και την αποφασιστικότητα για την ολοκλήρωση της επένδυσης».
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο και της «μοιρασιάς στους ρόλους», ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, τάχτηκε με δηλώσεις του με τους αρχαιολόγους που ζητούν να κηρυχθεί ένα τμήμα του Ελληνικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, λέγοντας ότι προσπαθούν να προστατεύσουν την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της χώρας.
Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, μπήκε στο επίκεντρο και της κριτικής της ΝΔ στην κυβέρνηση, που μπροστά και στην εικόνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να της κλέβει την «μπουκιά» απ' το στόμα, την κατηγορεί ότι δεν προχωρά όσο γρήγορα χρειάζεται για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία και την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, δήλωσε, απαριθμώντας όσα μέρη έχουν βάλει στο στόχαστρο επιχειρηματικοί όμιλοι: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι εχθρική απέναντι σε κάθε είδους επένδυση. Ελληνικό, επενδύσεις από το Κατάρ, Unilever, Σκουριές, Αφάντου, Κασσιόπη. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί. Είναι σε αδυναμία να προχωρήσει την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό (...) την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων», ενώ κατέληξε επαναφέροντας το αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη , ο Αλ. Τσίπρας να αποπέμψει την γγ του υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του ΚΑΣ, επειδή δεν έχει ακόμα ξεμπλοκάρει η υπόθεση στο όργανο.
Στο ίδιο μοτίβο, επέμεινε ότι «απέναντι στον κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της πιο ανίκανης και επικίνδυνης που έχει γνωρίσει ο τόπος στη μεταπολίτευση (...), η μοναδική σίγουρη και αξιόπιστη εναλλακτική λύση είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ».
Σε αυτό το πλαίσιο, ενέταξε και το Συνέδριο της ΝΔ, στις 16 - 17/12, παρουσιάζοντας ως στόχο του αλλά και των «προσυνεδρίων» που θα προηγηθούν «να συνεχιστεί το μεγάλο άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία, στη δημιουργική πλειοψηφία των Ελλήνων», με σκοπό τους να εμφανιστούν ικανοί στο κεφάλαιο να στοιχίσουν ευρύτερα στρώματα στα προτάγματά του.
Σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέφερε σχετικά με τις επενδύσεις αλλά και την αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων:
«Επιτρέψτε μας να μην μπούμε σε αυτόν το διαγωνισμό, για το ποιος θέλει και ποιος αγαπάει αυτές τις επενδύσεις, στον οποίο επιδίδεται και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Να σας θυμίσω ότι το "στα τσακίδια Eldorado" έγινε 5 υπογραφές για την Eldorado μέσα σε μία εβδομαδα. Το Ελληνικό προχωράει. Οπως το ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, το προχωράει και η σημερινή και το γεγονός ότι θέλει να χαϊδέψει διάφορα ακροατήρια δεν αναιρεί ότι παίζει σε ένα ταμπλό. Και το ταμπλό που παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι της λεγόμενης δίκαιης ανάπτυξης, των επενδύσεων. Δηλαδή έλα κεφάλαιο, επένδυσε, επένδυσε σε μια αγορά εργασίας μεσαιωνική, βγάλε χρήμα και πήγαινέ το όπου θες. Αυτή είναι η πραγματικότητα των περιβόητων επενδύσεων, της περίφημης "δίκαιης ανάπτυξης". Μήπως έχετε ακούσει καμία επένδυση για "πολιτικές προστασίας" που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, σαν απάντηση στα "ακραία καιρικά φαινόμενα;" Μήπως έχετε ακούσει καμία επένδυση για τα αντιπλημμυρικά μέτρα, που σήμερα ήταν η Σαμοθράκη, προχτές ήταν τα Καλύβια, ο Σαρωνικός που ακόμα βρωμάει μαζούτ; Δεν έχει αυτό το πλάνο των μνημονιακών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων που υπόσχονται στην ΕΕ και το κεφάλαιο, δεν έχει λαϊκές ανάγκες μέσα. Δεν υπάρχουν τέτοιες επενδύσεις (...)
Και μια κουβέντα μόνο, επειδή υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις επενδύσεις, θα τις προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά (...) Είναι βρώμικη δουλειά να ολοκληρώνεις από κει που άφησαν οι προηγούμενοι τα μνημόνια, να φτιάχνεις ένα 4ο μνημόνιο, με το οποίο προνομοθετούν μέτρα για το 2018 - 2019 και όλα αυτά να προσπαθείς να τα περάσεις σα μια διαφορετική πολιτική από αυτήν της ΝΔ, η οποία λέει ότι έχει το know how, ξέρει να κάνει τη δουλειά πολύ καλά».
Σε εσωτερική ψηφοφορία καλεί τα 2.000 μέλη της η «Σοσιαλιστική Τάση» του ΣΥΡΙΖΑ, από τις 3 έως τις 5 Οκτώβρη, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή θα αποχωρήσουν και θα ιδρύσουν νέα πολιτική κίνηση. Την ανακοίνωση αυτή έκανε χτες, εκ μέρους της Γραμματείας της τάσης, ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας παράλληλα πως σε περίπτωση που τα μέλη της τάσης ταχτούν υπέρ της αποχώρησης, ο ίδιος θα διατηρήσει την έδρα του, επειδή, όπως εξήγησε, θα πρόκειται για απόφαση συλλογικότητας.
Μεταξύ άλλων, η «Σοσιαλιστική Τάση» προσάπτει στον ΣΥΡΙΖΑ διάψευση των διακηρύξεων για «νέο κόμμα, μαζικό και δημοκρατικό, νέο σε ιδέες, λειτουργία και πολιτική πρακτική, στον αντίποδα των αρχηγικών, συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας». Για «σταθερή καχυποψία και συγκαλυμμένη ή απροκάλυπτη άρνηση», με την οποία αντιμετωπίζονται όσοι εκ του «δημοκρατικού χώρου» θέλησαν να γίνουν μέλη του «από τις κομματικές οργανώσεις, που λειτουργούν ως σήμερα με λογικές κλειστής λέσχης». Για αναίρεση της «εσωτερικής πολυφωνίας και συλλογικότητας στη λήψη των αποφάσεων».
«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφωθεί σε ένα πιστό αντίγραφο των συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας τα οποία καταγγέλλαμε το 2013» αναφέρεται, καθώς «οι συλλογικές διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος έχουν καταντήσει να εξυπηρετούν απλά και μόνο την εκ των υστέρων περιβολή με δημοκρατικοφανή προσχήματα των ειλημμένων αποφάσεων ενός στενού και κλειστού κομματικού πυρήνα».
Κατά τα άλλα, χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια να ενοχοποιήσουν τις «κομματικές παθογένειες» για πολιτικές επιλογές, υπαγορευμένες από το κεφάλαιο και το στόχο ανάκαμψης της κερδοφορίας του, που η κυβέρνηση υπηρετεί π.χ. φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα. Αλλά και η συμφωνία τους στο διά ταύτα με το κυβερνητικό (και όχι μόνο) αφήγημα της υλοποίησης «ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης στα πλαίσια ενός ειλικρινούς διαλόγου με όλες τις παραγωγικές τάξεις, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι παθογένειες που σωρεύτηκαν στην Ελλάδα επί δεκαετίες εξαιτίας του γνωστού πελατειακού συστήματος και μας οδήγησε στη χρεοκοπία»!
Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα, ανεξάρτητα απ' την έκβαση της ψηφοφορίας, δεν είναι άσχετη με τις γενικότερες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, το ενδεχόμενο συνεργασίας με την οποία δεν αποκλείστηκε, εφόσον η «Σοσιαλιστική Τάση» αποκοπεί απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και προχωρήσει ως ανεξάρτητη πολιτική κίνηση.
Τη διαφωνία τους πάντως εξέφρασαν τα προβεβλημένα στελέχη της τάσης Αντ. Κοτσακάς και Π. Κουρουμπλής.
Ταξίδι του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ και συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ1.
Οπως είπε ο ΥΠΕΞ, «είμαστε σε μια εξέλιξη συζητήσεων με τους Αμερικάνους και θα ξέρουμε μέχρι την αρχή της άλλης εβδομάδος την ακριβή ημερομηνία για το ταξίδι του πρωθυπουργού», προσθέτοντας ότι πιθανόν να γίνει και μέσα στον Οκτώβρη αν «βγαίνουν» οι ημερομηνίες. Επέμεινε δε ότι «ο κ. πρωθυπουργός θα πάει ταξίδι στην Αμερική μόνο για να συναντήσει τον κ. Τραμπ. Εννοώ, θα συναντήσει και άλλους, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα δει τον κ. Τραμπ».
Ο ίδιος ο ΥΠΕΞ θα βρεθεί στις ΗΠΑ για ομιλίες του στις 16/10 στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, και στις 17/10 στη Σχολή Φλέτσερ του πανεπιστημίου, ενώ θα έχει συνάντηση με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Ουάσιγκτον.
Ολο αυτό το πηγαινέλα κυβερνητικών στελεχών στις ΗΠΑ δεν γίνεται επί κενού πεδίου. Εδράζεται στην πρεμούρα της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μέσα από την ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου στην υλοποίηση επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Κάτι που εκφράζεται π.χ. με την ανανέωση πρόσφατα από πλευράς κυβέρνησης της συμφωνίας χρήσης της βάσης της Σούδας από τους Αμερικανούς, τις εργασίες εκσυγχρονισμού που γίνονται στη βάση του Αραξου και παραπέμπουν σε προετοιμασίες για εκ νέου «φιλοξενία» πυρηνικών, τη διαθεσιμότητα που επιδεικνύεται γενικά από πλευράς κυβέρνησης για παροχή πρόσθετων υποδομών «φιλοξενίας» αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη χώρα, παροχή πρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. περιπολιών στην Ανατολική Μεσόγειο, συλλογής, διαχείρισης και διάχυσης πληροφοριών) κ.ο.κ.