Γιατί τα σημειώνουμε όλ' αυτά; Πρώτον, γιατί υπάρχει μια κρίσιμη διασύνδεση μεταξύ του πρώην και του νυν πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Οταν ο Τόμας Νάιλς υπηρετούσε στη χώρα μας, ο Τ. Μίλερ ήταν βασικό στέλεχος της πρεσβείας και υπεύθυνος για τα ζητήματα τρομοκρατίας. Μας είναι, δηλαδή, πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι τα όποια συμπεράσματα του πρώην πρέσβη δεν έχουν σχέση με τον νυν και την τότε δράση του. Δεύτερον και το κυριότερο, για να τονίσουμε ότι τα προαναφερόμενα δε φανερώνουν μόνον τα όσα «τρομοκρατικά παιγνίδια» παίζουν μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ και οι μυστικές τους υπηρεσίες, αλλά και τα «σχέδια», που έχουν και για το μέλλον.
Κι αν νομίζετε ότι οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις είναι υπερβολικές και αβάσιμες, σας παραπέμπουμε στο παρακάτω δημοσίευμα, το οποίο είδε προχτές το φως της δημοσιότητας, όχι σε όποια να 'ναι αμερικανική εφημερίδα, αλλά στους «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, σημειώνει η εφημερίδα, η αστυνομία συνέλαβε έναν τρομοκράτη, ο οποίος, όμως, αφέθηκε ελεύθερος. Αμερικανός πράκτορας, ο οποίος εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία, είπε ότι, το 1978, οι αρχές ασφαλείας κατάφεραν να συλλάβουν έναν ύποπτο για τρομοκρατικές ενέργειες, του οποίου είχαν βρει το πορτοφόλι σε μία υπό ανέγερση οικοδομή. Ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος με άνωθεν εντολή, υποστηρίζει η εφημερίδα.
Οπως καταλαβαίνετε, το «παιγνίδι» δε θα μείνει εδώ. Θα έχει και συνέχεια. Αλλωστε, το ζήτημα της λεγόμενης εγχώριας τρομοκρατίας, το γνωρίζουν - για ευνόητους λόγους - πολύ καλά οι Αμερικανοί. Λες και είναι το σπίτι τους και, βέβαια, έχουν πάμπολλους «άσους» στα μανίκια τους...
Εντονα καιρικά φαινόμενα πρόβλεψε έγκαιρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για τη χρονική περίοδο έως και την Κυριακή και το «κράτος - στρατηγείο» τέθηκε σε συναγερμό, σύμφωνα με όσα είπαν οι αρμόδιοι. Τι έκανε; Εστειλε επείγουσες εγκυκλίους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και, κυρίως, προς τους δήμους, για να πραγματοποιηθεί αμέσως έλεγχος φρεατίων και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, όπου εκτελούνται έργα, ιδιαίτερα σε «κρίσιμες περιοχές». Με άλλα λόγια, «αποκέντρωσε» το πρόβλημα στις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες, βέβαια, κάθε άλλο παρά διαθέτουν το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό και τις αναγκαίες υποδομές για να ανταποκριθούν. Περισσότερο «προσγειωμένη» και «πρακτική» η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέτρεψε τους πολίτες στη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας...
Με άλλα λόγια, «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»... 'Η, αλλιώς, ας ελπίζουμε να μην είναι τόσο έντονα τα καιρικά φαινόμενα...
Οι αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» γνωρίζουν ότι δε συνηθίζουμε να βλογάμε τα γένια μας. Ορισμένες φορές, όμως, χρειάζεται να σημειώνονται κάποια γεγονότα. Και τα λέμε αυτά, γιατί, αν δεν υπήρχε ο «Ριζοσπάστης», ο ελληνικός λαός δε θα πληροφορούνταν, ουσιαστικά, για τίποτα άλλο αυτές τις μέρες, παρά μόνο για την υπόθεση της «εξάρθρωσης της "17 Ν"».
Μην μπαίνοντας στον πειρασμό της «τρομοκρατικής υστερίας», ο «Ρ» πρόβαλε την περίοδο αυτή, ως πρωτοσέλιδα θέματά του, μια σειρά άλλα ζητήματα της επικαιρότητας και προβλήματα, εξίσου - αν όχι περισσότερο - σημαντικά μ' αυτό της τρομοκρατίας.
Ν' αναφέρουμε μόνο μερικά: