ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μαζικό - λαϊκό κίνημα να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Η θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

"Το ΚΚΕ, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, από την αρχή της προεδρολογίας, σταθερά και επίμονα προσπάθησε να μετατοπίσει το κέντρο βάρους στο λαϊκό παράγοντα. Εκτιμά ότι ο μόνος που μπορεί να αντιστρέψει τα πράγματα και να διαμορφώσει άλλους πολιτικούς όρους είναι το ενωμένο, αγωνιστικό, μαχητικό μαζικό κίνημα των εργαζομένων της βάσης".Αυτό υπογραμμίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, διασαφηνίζοντας τη στάση των βουλευτών του στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ συνοψίζει το πολιτικό σκεπτικό της ΚΕ του Κόμματος και στο πλαίσιο αυτό διασαφηνίζει τη στάση των βουλευτών του ΚΚΕ κατά την ψηφοφορία:

Πρώτο: Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κινείται και θα κινηθεί, στο πλαίσιο που καθορίζουν οι συντηρητικές και αντιδραστικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον επικίνδυνο άξονα της "νέας τάξης πραγμάτων". Με τις στρατηγικές επιλογές αυτής της πολιτικής συμφωνούν, ή συμπλέουν όλες εκείνες οι δυνάμεις που υπερψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και όσα αυτή συνεπάγεται για το λαό και τη χώρα. Μέσα στις συνθήκες αυτές και με βάση το σημερινό πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων η συζήτηση περί "συντηρητικού" ή "προοδευτικού" Προέδρου εμφανέστατα υπηρετεί σκοπιμότητες αποπροσανατολισμού του λαού.

Δεύτερο: Το ΚΚΕ, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, από την αρχή της προεδρολογίας, σταθερά και επίμονα προσπάθησε να μετατοπίσει το κέντρο βάρους στο λαϊκό παράγοντα. Εκτιμά ότι ο μόνος που μπορεί να αντιστρέψει τα πράγματα και να διαμορφώσει άλλους πολιτικούς όρους είναι το ενωμένο, αγωνιστικό, μαχητικό, μαζικό κίνημα των εργαζομένων της βάσης. Η όποια επιλογή μας ερχόταν σε αντίθεση μ' αυτή την κεντρική κατεύθυνση θα δημιουργούσε καχυποψίες, θα υπέσκαπτε, αντικειμενικά, την προσπάθεια για ανάκαμψη του μαζικού κινήματος. Από την άποψη αυτή είναι έντονα δημοκοπικό το "επιχείρημα" ότι το ΚΚΕ δε μετέχει στο πολιτικό παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι δε μετέχει στην πολιτική συμπαιγνία του πολύχρωμου δικομματισμού, όπως αυτός διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια.Εκτός και αν υπάρχει η εκτίμηση ότι με το σημερινό συσχετισμό μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος, ο οποίος θα ερχόταν σε αντίθεση με τις γενικότερες στρατηγικές επιλογές κυβέρνησης και των μααστριχτικών δυνάμεων.

Τρίτο: Τα περί πρόωρων εκλογών και πολύ περισσότερο τα εκβιαστικά διλήμματα περί "καταστροφής της οικονομίας", από τυχόν προσφυγή στις κάλπες, αφορούν εκείνους που διανέμουν και αναδιανέμουν την πίτα. Δεν αφορούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας, αλλά και του εμπαιγμού.

Τέταρτο: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, κατά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, δε θα ψηφίσει κανένα από τα προτεινόμενα πρόσωπα, αλλά, όπως προβλέπει και ο Κανονισμός της Βουλής, θα πει "Παρών"! Η θέση αυτή έχει σαφές πολιτικό μήνυμα, ώστε να μην μπορεί να παρερμηνευτεί από κανέναν. ".

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Χωρίς εκπλήξεις η πρώτη ψηφοφορία

"Παρών" ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ο Μ. Παπακωνσταντίνου

Ολοκληρώθηκε χτες, χωρίς εκπλήξεις, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια εκλογή που αποτέλεσε εδώ και πάνω από έξι μήνες μια ακόμα ευκαιρία στις δυνάμεις του Δικομματισμού και στις παραφυάδες τους να αποπροσανατολίζουν καθημερινά το λαό και τους εργαζόμενους από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, με τεχνητές αντιπαραθέσεις, εκλογολογία, εκβιαστικά διλήμματα και ανούσιες σεναριολογίες. Είναι μάλιστα ενδεικτικό της... αντιπαράθεσης που γευτήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα το γεγονός ότι ως βασικό προσόν του υποψήφιου προέδρου προβλήθηκε η εντιμότητά του, λες και όλοι οι άλλοι Ελληνες είναι λιγότερο έντιμοι ή το πρόβλημα της πολιτικής σ' αυτό τον τόπο είναι μόνο η εντιμότητα. Είναι, όμως, κι αυτό ένα στοιχείο που αποδεικνύει την πολιτική ταύτιση των δυνάμεων του δικομματισμού, αφού δεν έχουν άλλα επιχειρήματα να αντιπαραθέσουν ο ένας στον άλλον.

Η χθεσινή ψηφοφορία, χωρίς διαρροές από κανένα κόμμα, έχει ως εξής:

Κ. Στεφανόπουλος: 181 (υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Ανοιξης)

Αθ. Τσαλδάρης: 109 (Ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ)

ΠΑΡΩΝ: 10 (ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Παπακωνσταντίνου)

Ο Μ. Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι ψήφισε "Παρών", γιατί η ψηφοφορία ήταν στην ουσία της κομματική αντιπαράθεση στην οποία δε θέλει να συμμετέχει. Αφησε όμως ανοιχτό το τι θα κάνει στις επόμενες ψηφοφορίες, δίνοντας έτσι αφορμές για τη δημιουργία σεναρίων που θα λάβουν χώρα τις επόμενες μέρες.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου δήλωσε ότι το μήνυμα, η επιβεβαίωση της ψηφοφορίας ήταν πως αυτή η Βουλή και μπορεί και πρέπει να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αναμενόμενο και προέβλεψε ότι θα είναι το ίδιο και στις επόμενες ψηφοφορίες. Ο Μ. Εβερτ δεν έκανε δηλώσεις ενώ ο Αθ. Τσαλδάρης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αναμενόμενο.

Η επόμενη ψηφοφορία θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, 2 του Μάρτη και η τρίτη κατά σειρά που αναμένεται να αναδείξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, γιατί απαιτούνται 180 ψήφοι, θα γίνει στις 8 του Μάρτη.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣ ΑΔΕΔΥ
Είπαν "όχι" στους αγώνες

Απορρίφθηκε το πρόγραμμα δράσης για συγκεκριμένα αιτήματα, που κατέθεσε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Η ουσιαστική άρνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ να δώσει αγωνιστική διέξοδο στα οξυμένα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων στιγμάτισε τη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της. Η μόνη απόφαση που πάρθηκε, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ" που έχουν την πλειοψηφία, ήταν να γίνουν γενικά και αόριστα ενημερωτικές περιοδείες στους χώρους δουλιάς.

Θέματα της χτεσινής συνεδρίασης ήταν η άσχημη κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων, τα προβλήματα που απορρέουν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η θεσμοθέτηση ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τα προβλήματα με το ενιαίο μισθολόγιο. Και οι τρεις παρατάξεις επιδόθηκαν σε μια γενικόλογη συζήτηση για να καταψηφίσουν τελικά τις συγκεκριμένες προτάσεις και το πρόγραμμα δράσης που κατέθεσε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα".

Οι προτάσεις της ΔΕ ήταν: Αυξήσεις 30% στους βασικούς μισθούς άμεσα. Νομοθετική κατοχύρωση γνήσιας ΑΤΑ. Αύξηση των οικογενειακών και για ανθυγιεινή εργασία επιδομάτων, καθώς και ενσωμάτωσή τους στους βασικούς μισθούς. Επικύρωση της 151 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας και θεσμοθέτηση ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων χωρίς περιορισμούς. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας με αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" πρότεινε επίσης συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει: Ενημερωτικές περιοδείες με χρονικό πλαίσιο 15 ημερών. Σύγκληση μέσα σε 15 μέρες εκ νέου του Γενικού Συμβουλίου με συγκεκριμένη πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ