Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχείρησε με μια πομπώδη, όσο και ανούσια, πρωθυπουργική πρωτοβουλία, να «κλείσει» κακήν κακώς μια υπόθεση, την οποία η ίδια «άνοιξε», έντεκα μέρες πριν, με το γνωστό σόου της συνέντευξης των τριών υπουργών της. Γεγονός, το οποίο προεξοφλεί την αρνητική κατάληξη των όσων υποσχέσεων έδωσε και πάλι ο Κ. Καραμανλής, περί αποκάλυψης της αλήθειας και τιμωρίας των ενόχων, διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του πολίτη γενικότερα, κλπ. Κατάληξη αναμενόμενη, αφού - όπως τόνιζε η προχτεσινή ανακοίνωση του ΚΚΕ - «την ενοχή κρατών, εταιριών, κυβερνήσεων, υπηρεσιών και άλλων μηχανισμών του ιμπεριαλισμού, φροντίζουν να την κρατούν καλά κρυμμένη. Σε αυτό το κουβάρι είναι μπλεγμένη, συμμετέχει, και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως συμμετείχαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».
Πριν ένα χρόνο και, συγκεκριμένα, στις 10 Μάρτη 2005, δημοσιεύονταν στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) το Προεδρικό Διάταγμα 47, με το οποίο κλιμακωνόταν η «νόμιμη» παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με αυτό, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό («λογισμικό νόμιμης συνακρόασης» ή, αλλιώς, υποκλοπών), ώστε εντός ολίγων ωρών από τη σχετική εντολή να αίρεται το απόρρητο και όλα τα δεδομένα των παρακολουθουμένων να «διοχετεύονται» στην ΕΥΠ ή την ΕΛ.ΑΣ. μέσω μισθωμένων κυκλωμάτων για να καταγράφονται και να παρακολουθούνται. Επίσης, το ΠΔ 47 επεκτείνει το δικαίωμα των αρχών στην άρση του απορρήτου σε όλες τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φαξ, γραπτά μηνύματα κλπ.). Πέρα απ' αυτό, τον περασμένο Δεκέμβρη, η κυβέρνηση της ΝΔ συμφώνησε στις Βρυξέλλες στο «αντιτρομοκρατικό» μέτρο της παρακολούθησης, καταγραφής και αποθήκευσης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων όλων των πολιτών της Ευρωένωσης.
Κι ενώ, όπως φανερώνουν τα παραπάνω, τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη δέχονται απανωτά χτυπήματα, προχτές ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε δημόσια την ανάληψη των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε να διασφαλιστεί το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών. Να διασφαλιστεί, όμως, έναντι ποιων; Πάντως, όχι από την κυβέρνηση, το κράτος, τις κάθε λογής μυστικές υπηρεσίες και τις πολυεθνικές...
Σε λεονταρισμούς κατέφυγε χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» περίπου 5.500 εργαζομένων από την επιχείρηση το οποίο περιλαμβάνεται στην κατάπτυστη αντεργατική συμφωνία που υπέγραψε με τη διοίκηση του ΟΤΕ για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Η πλειοψηφία, αφού παρουσίασε τη συμφωνία ως μια δήθεν αναγκαιότητα, που επέβαλλε η «απελευθέρωση» της αγοράς τηλεπικοινωνιών, στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΤΕ, δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι όροι, με αποτέλεσμα οι πρώτοι 711 εργαζόμενοι, που έχουν ήδη αποχωρήσει, να μην έχουν πάρει ακόμα σύνταξη. Κάτι που μπορεί να ισχύσει και για τους επόμενους. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να συγκαλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για τη συμφωνία αυτή, που - εκτός των άλλων - δημιουργεί συνθήκες παραπέρα εντατικοποίησης της εργασίας αλλά και επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Το γεγονός αποτελεί άλλη μια ευκαιρία, για να βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους, σχετικά με το ρόλο αυτών των πλειοψηφιών και να τους στείλουν μήνυμα καταδίκης στις αρχαιρεσίες της ΠΕΤ-ΟΤΕ που θα πραγματοποιηθούν την άλλη βδομάδα.
Στο ...Θεό φαίνεται ότι εναποθέτει η κυβέρνηση τα της προστασίας του λαού από τη γρίπη των πτηνών. Με δεδομένες τις διαπιστωμένες ελλείψεις των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, την ελλιπή στελέχωση των αρμόδιων εργαστηρίων για τη διερεύνηση της νόσου και τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει το πρακτικά ανύπαρκτο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), φαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας βρήκε μια εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδημίας: Την επίκληση της βοήθειας του μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου!
Χτες, εν μέσω ανασχηματισμού, ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, έστειλε επιστολή στον αρχιεπίσκοπο, στην οποία αφού αναφέρεται στο ρόλο της Εκκλησίας, που «αποτελεί ανέκαθεν στην Ελλάδα σημείο αναφοράς και πρωτοβουλιών για τη βελτίωση και διαφύλαξη της ποιότητας ζωής ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων», ζητάει την άδειά του προκειμένου μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής να διαβαστεί ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης και μη εξάπλωσης της νόσου για την ενημέρωση του «χριστεπώνυμου πλήθους».
Το μόνο που έμεινε είναι να αρχίσουν τα ευχέλαια για να ξορκίσουν το κακό...