ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
"Ν' αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών"

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ

Εκτενή αναφορά, στο θέμα των σχέσεων Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενη στον προβληματισμό που αναπτύσσεται σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ, η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ, σχετικά με το ποιες είναι οι προτεραιότητες στις σχέσεις των δύο κρατών: " Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουν και να αναπτυχθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες ανεξάρτητα από το όνομα που τελικά θα πάρει η γειτονική χώρα. Γιατί θεωρούμε ότι η λέξη "Μακεδονία", "Μακεδονικός" ή ένα σύνθετο όνομα με αυτό τον όρο μέσα, δεν αντιπροσωπεύει κίνδυνο. Εχει καθαρά γεωγραφικό περιεχόμενο. Με αυτή την έννοια λέμε ότι το όνομα δεν αντιπροσωπεύει κίνδυνο. Πιο αποφασιστικά να αναπτυχθούν οι σχέσεις. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την επίπλαστη θα έλεγα αδιαλλαξία του για το όνομα, των προηγούμενων χρόνων".

Σχετικά με τον όρο "συμβιβασμός" που αποδίδουν κάποιοι στην προοπτική της ύπαρξης τελικής συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε: "Με μια καλή ενημέρωση ο λαός πιστεύω ότι θα προσανατολιστεί σωστά και δε θα συμφωνήσω στον όρο συμβιβαστική λύση. Τι θα πει συμβιβαστική λύση; Δεν πρόκειται για συμβιβασμό. Αλλού ο λαός θα πρέπει να ανησυχήσει για τους συμβιβασμούς που γίνονται".

Αναφορικά με το θέμα των συνόρων των δύο κρατών, η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε τις συνολικότερες ανησυχίες του ΚΚΕ: "Νομίζω ότι η συμφωνία που έχει γίνει ως τώρα, κατοχυρώνει τα σύνορα. Γιατί παίρνουμε υπόψη ότι έχει ξεκινήσει, έχει γίνει μια συμφωνία. Επόμενα αυτό είναι κάτι που εξασφαλίζει αμοιβαία. Αυτό που εμάς μας ανησυχεί πάρα πολύ σαν κόμμα, είναι η αμφισβήτηση των συνόρων που κερδίζει έδαφος, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Από αυτό πρέπει να προφυλαχθούμε".

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο της επιλογής του ονόματος "Σλαβομακεδονία", η Αλέκα Παπαρήγα είχε σοβαρές επιφυλάξεις: "Πρέπει να πάρουμε υπόψη το εξής: Ενώ αυτό το όνομα φαίνεται να εξυπηρετεί την Ελλάδα, όμως αυτό δεν αντανακλά τη σύνθεση του γειτονικού κράτους διότι δεν είναι όλοι Σλάβοι. Εδώ θα δημιουργούσε προβλήματα εθνικιστικού τύπου οπότε πάλι τότε η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο. Αν το όνομα δεν ικανοποιεί και τον γειτονικό λαό - δε μιλάω για τους εθνικιστές γιατί οι εθνικιστές δεν ικανοποιούνται με τίποτα - πιθανόν οι εθνικιστικοί κύκλοι που υπάρχουν στη γειτονική χώρα να το αξιοποιήσουν και τότε πραγματικά να πισωγυρίσουμε σε μια εχθρότητα που δεν έχει λόγο να υπάρχει".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ετοιμασίες στο εσωτερικό για το συμβιβασμό

Το Εκτελεστικό Γραφείο του κυβερνώντος κόμματος, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, άναψε το "πράσινο φως" στον πρωθυπουργό για την προώθηση μιας συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα των Σκοπίων

Αν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τ. Νάιλς ακολουθεί τον κανόνα που θέλει τους Αμερικανούς πολύ καλά πληροφορημένους για τις μελλοντικές εξελίξεις, τότε θα πρέπει να περιμένουμε το κλείσιμο της υπόθεσης των Σκοπίων μέσα από ένα συμβιβασμό για το όνομα.

Ο Τ. Νάιλς, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στο συνέδριο "Ελλάδα και Βαλκάνια - Επιχειρηματική Συνεργασία", προεξόφλησε τη συμφωνία Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η ελληνική κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει το έδαφος για την προώθηση μιας συμβιβαστικής - Σύνθετης Ονομασίας για την ΠΓΔΜ, επιχειρώντας να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις, κατ' αρχάς στο εσωκομματικό επίπεδο. Χτες κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, με την παρουσία του πρωθυπουργού, η υπόθεση των Σκοπίων αποτέλεσε το μοναδικό θέμα συζήτησης. Στις δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι σχετικά με την υπόθεση των Σκοπίων θα ακολουθηθεί η πιο συμφέρουσα για τη χώρα λύση. Η διατύπωση αυτή είναι προφανές πως αποτελεί ένα πρώτο βήμα απομάκρυνσης του ΠΑΣΟΚ από την ανελαστική προηγούμενη θέση του, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα του όρου.

Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είναι αποφασισμένος να μεταβεί στην Ουάσιγκτον και να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, έχοντας επιβάλει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό την απόφαση για την αποδοχή του συμβιβασμού. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν οι ΗΠΑ επιθυμούν πράγματι την οριστική διευθέτηση της υπόθεσης, θα στρέψουν τις πιέσεις τους προς την πλευρά των Σκοπίων, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλώσει δημόσια τη διάθεση να προχωρήσουν σε ένα συμβιβασμό.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν πως αν η κυβέρνηση κατορθώσει να ξεπεράσει τα προβλήματα στο εσωτερικό, τότε κατά την επίσκεψη του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον, ο Μπιλ Κλίντον θα "προσφέρει" τη συμπαράστασή του, ασκώντας τις πιέσεις του προς τα Σκόπια, ώστε να αποδεχτούν το συμβιβασμό.

Πέρα από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η Πολιτική Ανοιξη εμφανίζονται με διάθεση να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη στροφή της κυβέρνησης. Ο Αντ. Σαμαράς, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του, υπογραμμίζει πως θέση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας παραμένει πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει κράτος με τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του. Ο Αντ. Σαμαράς με δήλωσή του υπογραμμίζει ότι η ψηφοφορία στη Βουλή γύρω από αυτό το θέμα θα πρέπει να είναι φανερή.

Αμετακίνητη θέλει να εμφανίσει και τη ΝΔ ο πρόεδρός της Μ. Εβερτ, ο οποίος σε χτεσινές του δηλώσεις υποστήριξε πως "θα σταθούμε υπεύθυνα στις θέσεις μας" και σημείωσε ότι "προ ολίγων μόλις ημερών ο Κ. Σημίτης είχε δηλώσει ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι οι θέσεις αυτές που διαμορφώθηκαν στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή".

Σκοπιανό και εξάρτηση

Αυτό θα πει να καθορίζεις την εξωτερική πολιτική σου με βάση τα δικά σου συμφέροντα και σε καθεστώς απόλυτης... ανεξαρτησίας. Για το λεγόμενο Σκοπιανό ο λόγος, που οι κυβερνώντες έχουν καταφέρει να το καταστήσουν - σε κάθε φάση του - σύμβολο της επικινδυνότητάς τους. Στην αρχή επέλεξαν το δρόμο της ονοματολογίας και της εθνοκαπηλίας, γιατί ο "πατριωτισμός" τους δεν άντεχε την προώθηση λύσης. Ηταν η εποχή των συλλαλητηρίων και της μαζικής εισαγωγής του ρατσιστικού και σοβινιστικού δηλητηρίου με τον κωδικό"γυφτοσκοπιανισμός"... Βλέπετε δεν είχαν ακόμη "ωριμάσει" οι συνθήκες... Δηλαδή, δεν είχε σκεπάσει από άκρου εις άκρον τα ελληνοσκοπιανά σύνορα η αμερικανική ομπρέλα. Οταν πια εκπληρώθηκε και αυτή η... λεπτομέρεια, υπογράφηκε η "ενδιάμεση συμφωνία". Για ένα θέμα που ταλαιπωρούσε τη χώρα 4 χρόνια, δε χρειάστηκε παρά μια 4ωρη παρουσία του Χόλμπρουκ στην Ελλάδα, ώστε να επέλθει "συμβιβασμός"...

***

Τώρα, έχουμε ανάλογη επίδειξη... αμερικανοφροσύνης. Πρέπει να λυθεί, λέει το θέμα των Σκοπίων, γιατί πώς θα πάει ο Σημίτης να συναντήσει "με άδεια χέρια" τον Κλίντον; Να το πρόβλημα! Για όσους δεν κατάλαβαν, το αγκάθι που λέγεται Σκοπιανό δεν πρέπει να λυθεί, γιατί έχει πλέον "αφορμίσει". Δεν πρέπει να λυθεί, γιατί είναι πασιφανής ο ζημιογόνος χαρακτήρας του για τον τόπο. Δεν πρέπει να λυθεί, γιατί εμπλέκει την Ελλάδα - από μια ακόμα πλευρά - στο συνολικότερο πρόβλημα της Βαλκανικής και έχει μετατραπεί σε πλευρά της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Δεν πρέπει να λυθεί, γιατί αποτελεί ένα ακόμα βήμα"επιδιαιτητικής" επέμβασης των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

***

Πρέπει να λυθεί, γιατί πώς θα αντικρύσει ο Σημίτης τον Κλίντον... Και εν πάση περιπτώσει, το Σκοπιανό δεν πρέπει να λυθεί, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του τόπου, αλλά γιατί πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως επίδειξη "καλής διαγωγής", ως "αντάλλαγμα", μήπως και μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κάτι άλλο από τα αφεντικά... Ετσι, από την "Αυγή", που διαπιστώνει ότι ο πρωθυπουργός πάει "Με "καλό χαρτί" στις ΗΠΑ", ωςτο "ΒΗΜΑ", που προειδοποιεί για την "Παρέμβαση Κλίντον" στο Σκοπιανό, οι ανανήψαντες της ονοματολογίας απέκτησαν έναν ακόμα λόγο για τη μεταστροφή τους. Είναι κι αυτό δείγμα του τρόπου που επενεργεί η "ιδεολογία" της υποταγής. Ακόμα και μια απόφαση που είναι αναγκαίο να ληφθεί, γιατί το επιβάλλει το συμφέρον της Ελλάδας, πρέπει να την εντάξουν στη λογική και την πολιτική της εξάρτησης.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ