ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι "βόμβες" της "ειρηνευτικής διαδικασίας"

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η "ενδιάμεση" ισραηλινο-παλαιστινιακή "Συμφωνία του Μέριλαντ", πριν καν εφαρμοστεί στην πράξη. Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που συγκλόνισε την υπαίθρια αγορά Μαχάνε Γιεχούντα, την Παρασκευή, προκαλώντας το θάνατο των δύο Παλαιστινίων κομάντος της "Χαμάς" και τον ελαφρύ τραυματισμό 21 Ισραηλινών, ήταν, ίσως, το σοβαρότερο από μια σειρά πληγμάτων που δέχτηκε η πολυσυζητημένη "συμφωνία", η οποία επιτεύχθηκε μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες αμερικάνικες παρεμβάσεις. Πριν από μία, μόλις, βδομάδα και λίγες ώρες μετά την επιστροφή του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη μετά "την επιτυχία του Μέριλαντ", ένας άλλος κομάντος αυτοκτονίας της "Χαμάς" πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση κατά σχολικού Εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο ίδιος και ένας Ισραηλινός στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι 4 Παλαιστίνιοι.

Στις βομβιστικές επιθέσεις προστίθενται και οι εντονότατες αντιδράσεις των ακροδεξιών Ισραηλινών, οι οποίοι πνέουν τα μένεα κατά του, πάλαι ποτέ, έμπιστού τους Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας, αμφίβολης κατάληξης για το μέλλον της κυβέρνησής του, πολιτικής κρίσης. Οι Εβραίοι έποικοι πραγματοποιούν καθημερινά οργισμένες διαδηλώσεις και δε λείπουν οι φήμες για σχέδια δολοφονίας, τόσο του ίδιου του Νετανιάχου, όσο και του Γιάσερ Αραφάτ.

Η βομβιστική επίθεση στη Μαχάνε Γιεχούντα προκάλεσε τη διακοπή επ' αόριστον της συζήτησης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου με θέμα την έγκριση της "Συμφωνίας του Μέριλαντ", γεγονός που συνεπάγεται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, πολυήμερη καθυστέρηση στην έναρξη της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% της Δυτικής Οχθης. Το Ισραήλ διαμηνύει ότι δε θα συζητήσει καθόλου τη "συμφωνία", αν η παλαιστινιακή αρχή δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την καταστολή της δράσης των εξτρεμιστών. Σ' αυτό το σημείο, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς το Ισραήλ μοιάζει να απαιτεί, τουλάχιστον, την άμεση σύλληψη των 30 πλέον καταζητούμενων εξτρεμιστών και τον αφοπλισμό των ισλαμιστικών οργανώσεων, ενώ η παλαιστινιακή αρχή διατείνεται, με την εγγύηση της CIA, ότι η διαδικασία αυτή θα γίνει σε 3 φάσεις μέχρι τα τέλη Γενάρη. Τόσο αυτό το σημείο, όσο και το σημείο που αφορά την απάλειψη από το Καταστατικό της ΟΑΠ του άρθρου που αναφέρεται στην καταστροφή του Ισραήλ διατυπώνονται γενικόλογα στη "Συμφωνία του Μέριλαντ", αφήνοντας ανοιχτή κάθε δυνατή ερμηνεία στις δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές.

Η έκρηξη στην Ιερουσαλήμ ανέδειξε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τις αδυναμίες, τις ασάφειες, τα κενά και τα διφορούμενα σημεία της, πολυπανηγυρισμένης από την Ουάσιγκτον, "Συμφωνίας του Μέριλαντ", η οποία ήρθε να άρει τα αδιέξοδα και τα προβλήματα που προέκυπταν από την αοριστία της "ειρηνευτικής συμφωνίας" του Οσλο. Οσα επακολουθούν και θα επακολουθήσουν καθιστούν σαφές, ακόμη και στους πλέον συνειδητούς εθελοτυφλούντες, ότι καμία ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία του είδους δεν πρόκειται να δώσει οριστική λύση στο αίτημα της ειρηνικής συμβίωσης των δύο λαών, γιατί, απλούστατα, δεν αντανακλά τα οράματα και τις ανάγκες τους, αλλά την επιθυμία των ΗΠΑ να εκμεταλλεύονται τα εκάστοτε αδιέξοδα, για να επιβεβαιώνουν και να ενισχύουν την κυριαρχία τους στην περιοχή "διαμεσολαβώντας" ες αεί.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΗΠΑ
"Τους ζυγούς λύσατε"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά τα επινίκια των Δημοκρατικών και τη συγκρατημένη φαγούρα των Ρεπουμπλικανών, όλοι "σήκωσαν τα μανίκια" για να στρωθούν στη δουλιά... που δεν είναι άλλη από τη διαδικασία καθαίρεσης του Προέδρου Κλίντον. Εξάλλου αυτό ήταν και το μεγάλο στοίχημα των εκλογών της Τρίτης: Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ισορροπίες στο Κογκρέσο και τη Γερουσία, ώστε να μπορέσει είτε να απολυθεί ατιμωτικά ο Κλίντον είτε η υπόθεση να περάσει στο χρονοντούλαπο.

Η ζυγαριά τείνει προς την πλευρά Κλίντον, αφού τα αποτελέσματα των εκλογών έδωσαν μια πολύ βαθιά ανάσα στον Πρόεδρο που αντιμετωπίζει τη διαδικασία για την καθαίρεσή του. Τίποτα δεν ακόμα σίγουρο, αλλά θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι ο Πρόεδρος θα "αναστηθεί εκ του τάφου" και πάλι... Οι προθέσεις των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι απώλεσαν τη δυνατότητα να έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία στη Γερουσία που απαιτούνταν για την καθαίρεση, εμφανίζονται άκρως μετριοπαθείς, αφήνοντας πλέον τις ρητορικές κορόνες περί ηθικού και έντιμου βίου. Οι προθέσεις αυτές αντανακλώνται ξεκάθαρα στις δηλώσεις του Προέδρου της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, Χένρι Χάιντ, που από την Πέμπτη πρότεινε να μην καταθέσει παρά μόνο ένας μάρτυρας, ο ανεξάρτητος εισαγγελέας Κένεθ Σταρ,η ακροαματική διαδικασία να ολοκληρωθεί στις 26 Νοέμβρη, ενώ κάλεσε τον Κλίντον να συνεργαστεί με την Επιτροπή, αρνούμενος ή επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες και τα γεγονότα σχετικά με το σκάνδαλο Λεβίνσκι.

Πάντως, το χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών ήταν η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, αφού λειτούργησε με πολιτικό και κοινωνικό ένστικτο, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, αφήνοντας πίσω του απόψεις που άπτονται της επιφάνειας των πραγμάτων και ρίχνοντας ειδικό βάρος και την ψήφο τους σε όσους μιλούσαν για τα ακανθώδη προβλήματα που αφορούν την αμερικανική κοινωνία: Την εκπαίδευση και την κοινωνική ασφάλεια, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα, που διαγράφονται έντονα στο ορίζοντα. Σοβαρό ρόλο στη νίκη αυτή έπαιξαν και τα συνδικάτα, όπως ανήγγειλε θριαμβευτικά και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης Συνομοσπονδίας Εργαζομένων AFL - CIO Τζον Σουίνι και παραδέχονται πολλοί.

ΡΩΣΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Προτάσεις για αντιΝΑΤΟ συνεργασίες

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Τη δημιουργία ενιαίου μετώπου πάλης ενάντια στην αμερικανική νέα τάξη πραγμάτων, πρότεινε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Γιουγκοσλαβίας, αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας, Βόισλαβ Σέσελι, στη διάρκεια της συνάντησης την Παρασκευή, στη Μόσχα, με την Επιτροπή "Αντι-ΝΑΤΟ" της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας. Ανοίγοντας τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής "Αντι-ΝΑΤΟ", Σεργκέι Γκλοτόφ, υπογράμμισε ότι στις πολύ δύσκολες στιγμές για τα Βαλκάνια η Ρωσία ήταν πάντα μαζί με τη Σερβία. "Οι τελευταίες ενέργειές μας συνδέονται με τη Δήλωση της Κρατικής Δούμας, με την πρόταση για τριμερή Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας - Σερβίας... Απ' όσα γνωρίζουμε, οι συνομιλίες πάνω στο θέμα αυτό, που είχε ο Σεργκέι Νικολάγεβιτς Μπαμπούριν (αντιπρόεδρος της Δούμας και πρόεδρος της Επιτροπής Αντι-ΝΑΤΟ) με την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας, σημείωσαν επιτυχία". Στο θέμα αυτό, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του και ο Σέσελι. "Ολοι οι σοβαροί πολιτικοί παράγοντες στη χώρα μας δε θα ταλαντευτούν. Συνδέουμε το μέλλον μας με τη Ρωσία. Τα τελευταία 200 χρόνια, οι χώρες μας ήταν πάντα σε στενή συνεργασία, συμμαχία". Εξέφρασε την επιθυμία η Ρωσία να στείλει στη Σερβία ακόμα περισσότερους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, ώστε οι "Ρώσοι να βρίσκονται παντού, για να μην μπορεί η Δύση να διαδίδει ανεμπόδιστα ψέματα και συκοφαντίες". Ο Σέσελι συμμετείχε αυτή τη βδομάδα στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας στο Γιαροσλάβλ, βορειοανατολικά της Μόσχας. Σε συνέντευξη Τύπου στην Κρατική Δούμα, ο Σέσελι ανέφερε ότι βρίσκεται στο στάδιο λήψης απόφασης να γίνει η Γιουγκοσλαβία μόνιμος παρατηρητής στην κοινή κοινοβουλευτική ένωση Ρωσίας - Λευκορωσίας. "Το γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο, καθώς και ο σερβικός και γιουγκοσλαβικός πληθυσμός υποδέχτηκαν θετικά" το σχέδιο ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας. Το Βελιγράδι θεωρεί τη Μόσχα ως το βασικό σύμμαχό της έναντι του ΝΑΤΟ στην ασταθή περιοχή των Βαλκανίων, πρόσθεσε ο Σέσελι. "Επιθυμούμε να γίνει η Γιουγκοσλαβία πλήρες μέλος αυτής της Ενωσης", διακήρυξε ο Σέσελι. Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία να ενταχθούν σ' αυτήν την Ενωση η Ουκρανία, η Αρμενία, η Γεωργία, το Καζαχστάν, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία και προοπτικά η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλες χώρες. Στο μεταξύ, υπέρ της ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας τάχθηκε και ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ.

Ως τη "μεγαλύτερη καταστροφή" στη σύγχρονη ιστορία της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ όσα άφησε πίσω του ο τυφώνας "Μιτς": Στο "τρελό" καταστροφικό του πέρασμα έστειλε περίπου 11.000 ανθρώπους στο θάνατο και άφησε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άστεγους κι αβοήθητους. Η Ονδούρα, απ' όπου και η φωτογραφία, υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές, ειδικά στην (αγροτική) της οικονομία. Τα δυο αγόρια, πάντως, που σημείωσαν "επιτυχία στο κυνήγι" της τροφής των ίδιων και των δικών τους, βρίσκουν το κουράγιο να χαμογελάσουν αχνά στο φακό καθώς διασχίζουν την (πρώην) κεντρική λεωφόρο (και νυν ποτάμι) της γενέτειράς τους Λας Φλόρες ντε Οριέντε...

Τσεχία

Δημοκρατία σε κρίση

Η "πολιτική ξεπουλήματος" προκαλεί κρισιακά φαινόμενα στην Τσεχία, λέει, σε συνέντευξή του προς το "Ρ", ο Μιροσλάβ Γκερμπενίτσεκ, πρόεδρος του ΚΚ Τσεχίας. Και το πιο εμφανές σύμπτωμα αυτών των φαινομένων είναι η κατακρήμνιση του βιοτικού επιπέδου των χαμηλότερων στρωμάτων στην ταξική διάρθρωση...

Σελίδα 43

Γερμανία

Κυβερνητικό πρόγραμμα:

Το έχουμε ξαναδεί;

Η περιλάλητη "αλλαγή", που ευαγγελιζόταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, επήλθε: Σοσιαλδημοκράτες - "Πράσινοι", συμμαχώντας, ανέλαβαν τα κυβερνητικά ηνία. Πλην οι πρώτες ενδείξεις από τη Βόννη συντείνουν στο ότι οι ουσιαστικές κατευθυντήριες γραμμές παραμένουν, με ελαφρές "επιδιορθώσεις", δηλαδή "μερεμέτια"...

Σελίδες 46 - 47

Κομμουνιστικό κίνημα

Βήματα ενότητας στο 31ο

Συνέδριο ΕΚΚ - ΚΚΣΕ

Ρεπορτάζ από το 31ο Συνέδριο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, που έγινε πρόσφατα στη Μόσχα με τη συμμετοχή πάνω από 415 συνέδρων από τα κομμουνιστικά κόμματα της πρώην ΕΣΣΔ και αντιπροσωπείες από 26 χώρες

Σελίδες 44 - 45

Σαουδική Αραβία

Πίσω απ' την

...κουρτίνα

Πετρελαϊκή "δύναμη" κύρους, "πιστή σύμμαχος" των ΗΠΑ, "μοναρχία" άνευ προοπτικής αλλαγής, "μετριοπαθές" θεοκρατικό καθεστώς... Αν ξύσει κανείς λίγο την επιφάνεια, αποκαλύπτεται μια διαφορετική ιστορία

Σελίδες 42 - 43



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ