ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προεδρικές εκλογές - Δημιουργία Κινήματος για τη Λευκή Ψήφο

Ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία - σήμερα, 31 Μάη, διεξάγεται ο πρώτος γύρος - αντιπροσωπευτικές δυνάμεις του εργατικού, φοιτητικού και λαϊκού κινήματος δημιούργησαν, στις 8 Μάη, το Κίνημα για τη Λευκή Ψήφο. Στη συνέχεια παραθέτουμε το κάλεσμα του Κινήματος προς το λαό της Κολομβίας:

Διάφορες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις από διαφορετικές εκτιμήσεις και με διαφορετικές προτάσεις και προγράμματα για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κρίση, αποφασίσαμε τη δημιουργία ενός κινήματος που θα καλέσει τον κολομβιανό λαό να ρίξει λευκή ψήφο στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών.

Η λευκή ψήφος δεν είναι μία πράξη αποχής, είναι μία συνειδητή έκφραση, που επεξεργάστηκε ως θέση απόρριψης του σημερινού καταλόγου των υποψηφίων. Προσφέρει μία επιλογή σε όσους βρίσκονται στο περιθώριο του πολιτικού χώρου, λόγω της βίαιης δράσης των κρατικών και παρακρατικών πρακτόρων και του αντιδημοκρατικού καθεστώτος.

Η συμφωνία κομμάτων και οργανώσεων για τη λευκή ψήφο πηγάζει από την πεποίθηση ότι η χώρα δεν είναι αμείλικτα καταδικασμένη να υπομείνει την κρίση που, μεταξύ άλλων, προκλήθηκε από την ηγεμονία των παραδοσιακών κομμάτων, οι υποψήφιοι των οποίων απλώς εκπροσωπούν τη συνέχεια της πολιτικής, που βύθισε τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας στη σημερινή ζοφερή κατάσταση.

Απαράδεκτο είναι το σημερινό κοινωνικό κλίμα, που καταδικάζει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ανεργία, απαράδεκτες και οι γενοκτονίες, όπου οι ένοχοι δεν τιμωρούνται, προκαλώντας την έντονη αποδοκιμασία μέσα στη χώρα αλλά και διεθνώς, ακόμα απαράδεκτη είναι και η τεράστια συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα μόνο χέρια, καθώς και η διαφθορά, κυρίως στους κυρίαρχους κρατικούς κύκλους. Ολα τα παραπάνω απαιτούν μία οργανωμένη δράση, που θα υποχρεώσει τις αρχές να εκπληρώσουν το καθήκον τους για προστασία της ζωής και των κοινωνικών εγγυήσεων. Η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, που βιάζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτεί επίσης την κινητοποίηση ολόκληρου του πληθυσμού.

Πέρα από τις τυχαίες διαφορές που χωρίζουν τους κύριους υποψήφιους, κανένας από αυτούς δε δεσμεύεται για μία πραγματική αλλαγή, που θα βγάλει τη χώρα από τη βαθιά οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, στην οποία βρίσκεται.

Η λευκή ψήφος δεν περιορίζεται στην απόρριψη των διαφορετικών εκφράσεων της εθνικής κρίσης. Καλεί όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς τομείς - που είναι πραγματικά πεπεισμένοι για την ανάγκη αλλαγής της σημερινής κατάστασης - να δημιουργήσουν ένα κίνημα, το Κίνημα για τη Λευκή Ψήφο, έτσι ώστε να συζητηθούν και να ακουστούν άλλα προγράμματα και προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση στους δύο εκλογικούς γύρους για την Προεδρία. Η πολιτική ενωτική μας δράση είναι ανοιχτή, ώστε όσοι συμμετέχουμε στο Κίνημα για τη Λευκή Ψήφο να παρουσιάσουμε στις προεκλογικές εκδηλώσεις τις διαφορετικές μας προτάσεις και προγράμματα, μπροστά στη σοβαρότατη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι συμμετέχοντες:

Κομμουνιστικό Κολομβιανό Κόμμα

Σοσιαλιστικό Κόμμα των Εργαζομένων

Εθνικό Κίνημα "Αγάπη για την Κολομβία"

Πρόταση "Λευκή Ψήφος"

Κίνημα "Νέα Χιλιετηρίδα"

Πατριωτική Ενωση

JUCO - Κομμουνιστικές Νεολαίες

Δύναμη Κοινωνική και Εργασιακή

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Ισορροπία (πυρηνικού) τρόμου

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Κι αφού επιτέλους οι κυβερνώντες Ινδίας και Πακιστάν πραγματοποίησαν από 5 πυρηνικές δοκιμές έκαστοι και δικαίωσαν τις έναρθρες και άναρθρες (κατά περίσταση...) εθνικιστικές κραυγές των "ιεράκων", καιρός είναι - λένε Δυτικοί αναλυτές - να αρχίσουν σοβαρό διάλογο.

Οι δύο χώρες πολέμησαν τρεις φορές στο παρελθόν για το Κασμίρ, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι, αν κάποιος τολμήσει να εκκινήσει σύγκρουση, διακινδυνεύει να προκαλέσει πλήρη πυρηνικό όλεθρο - χωρίς νικητές. Αρα τόσο ο Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ,ο πρωθυπουργός της Ινδίας, όσο και ο ομόλογός του Ναουάζ Σαρίφ θα γίνουν εφεξής ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ενας πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, ο Τζ. Ν. Ντίξιτ,έλεγε στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ότι "ο αέρας καθάρισε", οπότε μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεών τους. Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Ναουάζ Σαρίφ ήταν από τους "μετριοπαθείς" του Ισλαμαμπάντ και το 1996 διαπραγματευόταν με τον τότε Ινδό πρωθυπουργό, Ιντερ Κουμάρ Γκιουράλ, σειρά συμφωνιών.

Αυτή είναι η "αισιόδοξη" οπτική. Διότι, όπως παρατηρούσε η εβδομαδιαία επιθεώρηση "Εκόνομιστ", το ένα "big bang" οδηγεί στο άλλο (και τα 5 σε άλλα 5). Τα σύννεφα σκόνης των πυρηνικών δοκιμών που οδήγησαν σε παροξυσμούς άγριας εθνικιστικής χαράς εκατέρωθεν και προσέδωσαν (απατηλή) αίσθηση μεγαλείου δεν έχουν ακόμη "καθίσει". Εξάλλου, η ένταση παραμένει, με τις οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τις "καταδίκες" από άλλες χώρες και τα Ηνωμένα Εθνη, συν τους κινδύνους κρίσης να τρομάζουν τους πάντες.

Η Δύση πασχίζει να "φέρει στα νερά της", να ηρεμήσει και ίσως να μανιπιουλάρει στη συνέχεια, τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Είναι σαφές εξάλλου ότι μέσα και μέσω της έντασης θα μπορούσαν να προκύψουν "πολύ ενδιαφέρουσες" επενδυτικές ευκαιρίες. Οπως, π.χ., η εξαγορά 32 ορυχείων από αμερικανική επιχείρηση την επομένη των δοκιμών της Ινδίας...

Πάντως, ανεξαρτήτως της απόληξης της ασιατικής κρίσης, ένα είναι σίγουρο: ο πακτωλός των κεφαλαίων που ξοδεύτηκε ήδη και πρόκειται να ξοδευτεί για πυρηνικά όπλα και "παιχνιδάκια" προκαλεί τους εξαθλιωμένους πολίτες, και συνολικά τους λαούς των δύο χωρών.

ΙΤΑΛΙΑ
"Αναβρασμός" στην ιταλική Βουλή

ΡΩΜΗ.-

Στην ιταλική Βουλή, προτάσεις μομφής και οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να συζητηθούν και να ψηφιστούν αυτή τη βδομάδα έχουν προκαλέσει σχετικό αναβρασμό.

Την Παρασκευή, με ψήφους 316 υπέρ έναντι 46 κατά, απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει στις αρχές της βδομάδας η "Λέγκα του Βορρά" σε βάρος των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Τζοβάνι Μαρία Φλικ και Τζόρτζο Ναπολιτάνο.Η απόρριψη ήταν αναμενόμενη, αφού όλα τα κόμματα, τα οποία μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, είχαν ανακοινώσει ότι θα υποστήριζαν τους δύο υπουργούς. Η απόρριψη, όμως, έδωσε την ευκαιρία στον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι να ξεκινήσει την "καμπάνια" του για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να συζητηθούν προσεχώς. Κατά την προχτεσινή του ομιλία προς τα μέλη του Κοινοβουλίου, υποσχέθηκε να λάβει δραστικά μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις, αλλά, κυρίως, οι βουλευτές που ανήκουν στα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να αφήσουν κατά μέρους τις διαφωνίες και να ταχθούν υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποφευχθούν τριγμοί στην κυβερνητική σύνθεση.

Οι διαμάχες έχουν ξεκινήσει το πρόσφατο χρονικό διάστημα και αφορούν τις εξουσίες που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της χώρας σε ένα αναθεωρημένο Σύνταγμα, αν, δηλαδή, θα πρέπει να έχει περισσότερες εξουσίες από τα, κατά κύριο λόγο, εθιμοτυπικά καθήκοντα που έχει σήμερα. Επίσης το ζήτημα του εκλογικού συστήματος είναι αυτό που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς το αναλογικό σύστημα που προτείνεται έχει διάφορους πολέμιους. Το εκλογικό σύστημα έχει ήδη αλλάξει, το 1992, και ισχύει ένα μεικτό σύστημα, όπου το 75% των βουλευτικών εδρών κατανέμεται με βάση το πλειοψηφικό σύστημα και το 25% με το αναλογικό. Αυτές οι διαφωνίες "απειλούν" το συνολικό πρόγραμμα αναθεώρησης του πολιτικού συστήματος της χώρας, των θεσμών και του δικαστικού σώματος, που έχει καταθέσει προς συζήτηση και ψηφοφορία ο κυβερνητικός συνασπισμός. Το φάσμα των πρόωρων εκλογών είναι μάλλον ορατό και δεν το έχουν αρνηθεί ούτε στελέχη του κυβερνώντος σχήματος, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βάλτερ Βελτρόνι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εάν απορριφθούν οι προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές, τόσο της Ινδίας, όσο και του Πακιστάν, εκτός από την ένταση που έχουν προκαλέσει ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι ταυτόχρονα και μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού των λαϊκών μαζών από τα αληθινά προβλήματά τους

Ινδονησία

Αιματηρό το στίγμα του χρόνου

Η παραίτηση του Προέδρου Σουχάρτο, η αντικατάστασή του από τον πρώην αντιπρόεδρο Γιουσούρ Χαμπίμπι και η ανακοίνωση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν έχουν καταλαγιάσει τη λαϊκή οργή στην Ινδονησία, που τους τελευταίους μήνες έζησε, για πολλοστή φορά στην πολυτάραχη ιστορία της, ένα αιματηρό λαϊκό ξέσπασμα

Σελίδες 46 - 47

Νότια Κορέα

"Πολιτική αναζωογόνησης" σε βάρος των εργαζομένων

Ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται ότι έχει τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες σ' αυτήν την ασιατική χώρα, ενώ εκτιμάται ότι, περίπου, 10.000 εργαζόμενοι περνούν καθημερινά στην ανεργία. Η πρακτική εφαρμογή των μέτρων του ΔΝΤ για τη "στήριξη" της οικονομίας απέδειξε ότι αυτοί που θα σηκώσουν το δυσβάσταχτο ζυγό είναι και πάλι οι εργαζόμενοι

Σελίδες 42 - 43



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ