Σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής των φυλακών, ο αρχιφύλακας Αραβαντινός και έξι υπάλληλοι
ICON |
Ο ισοβίτης Πίτερ Σέντομ |
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος σε μια κίνηση μάλλον εντυπωσιασμού, αποκεφάλισε τους υπεύθυνους της προχτεσινής απόδρασης. Εθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού Γ. Μαρινάριο, τον αρχιφύλακα Αντ. Αραβαντινό και έξι φύλακες, τους Ι. Βασιλείου, Π. Κονδύλη, Δ. Κορμπή, Κ. Πανόπουλο, Στ. Παττακό και Απ. Γιαννό. Σε διαθεσιμότητα τέθηκε και η ψυχολόγος Ολγα Ατζαμόγλου, 45 ετών, μητέρα δύο παιδιών, η οποία βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό της και βοήθησε τον ισοβίτη Π. Σέλντομ, 31 χρόνων, να αποδράσει, μεταμφιεσμένος σε γιατρό.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιώς Ε. Φλωράτος παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για τις πράξεις απόδρασης και ελευθέρωσης κρατουμένου από δόλο και από αμέλεια. Ακόμη, ο υπουργός διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διαπίστωση πειθαρχικών ευθυνών των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και της ψυχολόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ισοβίτης κακοποιός απέδρασε με τη βοήθεια τής Ο. Ατζαμόγλου. Τα στοιχεία, που οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό, είναι ότι βρέθηκαν τα ρούχα του Π. Σέντομ στο κλειδωμένο γραφείο της ψυχολόγου, ενώ πριν την απόδραση η ίδια - για να δημιουργήσει το σχετικό κλίμα - είχε επανειλημμένως ρωτήσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αν είχε έρθει ο γιατρός - που υποτίθεται περίμενε και ασχολούνταν με ένα ειδικό πρόγραμμα απεξάρτησης που ετοιμάζεται εδώ και χρόνια στην περιοχή του Ελαιώνα.
Να σημειωθεί ότι η ψυχολόγος με τον μεταμφιεσμένο ισοβίτη εξήλθαν από την πύλη των φυλακών (έξοδο οχημάτων) στις 4.30 το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ πέρασαν από 4 ελέγχους και μόνο από τον τελευταίο φύλακα ζητήθηκε να επιδείξει η ίδια την ταυτότητά της, όχι όμως και ο συνοδός της. Ολα αυτά κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο. Η απόδραση διαπιστώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ, όταν έγινε η καταμέτρηση των κρατουμένων.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, ο Π. Σέντομ πήγε στο γραφείο της ψυχολόγου, άλλαξε ρούχα, φόρεσε κουστούμι, γυαλιά μυωπίας και μακρύκομη περούκα, και στη συνέχεια, προσποιούμενος το γιατρό, έφυγε με την Ο. Ατζαμόγλου.
Ο Πίτερ Σέντομ ήρθε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '80 και αρχικά συνεργάστηκε με την οικογένεια Γρηγοράκου. Εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία (ομολόγησε ότι σκότωσε το 1990 τη Στεφανία Σαρδή, η οποία φερόταν να έδωσε στοιχεία για την οικογένεια Γρηγοράκου) και κάθειρξη 11 ετών για σύσταση συμμορίας, οπλοφορία κλπ. Στην πρόσφατη δίκη για το φόνο της Στ. Σαρδή, ο Σέντομ αιφνιδίασε τους δικαστές. Ζήτησε να μην του αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό και να τον καταδικάσουν σε ισόβια κάθειρξη, όπως και έγινε, προφανώς για να γλιτώσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Η χτεσινή απόδραση έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο από σοβαρά κρούσματα που κάνουν εμφανή τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στα τέλη Γενάρη δηλητηρίασαν μέσα στο κελί του τον κακοποιό Θ. Γρηγοράκο. Στις φυλακές Κορυδαλλού απαγχονίστηκε μέσα στο κελί του, ο Αλβανός κρατούμενος Κονσταντίν Πάπα (πρώην συνεργός του Κ. Πάσαρη) χωρίς κανένας από το προσωπικό των φυλακών να αντιληφθεί το παραμικρό. Ο Π. Σέντομ κατηγορήθηκε μαζί με τον βαρυποινίτη Σπ. Χριστοδούλου για την υπόθεση του Κ. Πάπα.
Στο μεταξύ νέος διευθυντής των Φυλακών Κορυδαλλού τοποθετήθηκε ο Σπ. Αθανασόπουλος, μέχρι τώρα προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φυλακών, αρχιφύλακας ο Χρ. Θωμόπουλος και αναπληρωτής αρχιφύλακας ο Μ. Σιώρος.
Μέσα σε κλίμα έντασης αναβλήθηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, η εκδίκαση της αγωγής της πρώην εργαζόμενης της «ΡΙΚΟΜΕΞ» Εύης Σοφίλου, η οποία στρέφεται εναντίον της διοίκησης της εταιρίας, διεκδικώντας αποζημίωση 1,2 δισ. δρχ. για τις σωματικές βλάβες και την ψυχική οδύνη που υπέστη, καθώς είχε μείνει δύο εικοσιτετράωρα κάτω από τα ερείπια του εργοστασίου, όταν κατέρρευσε στο σεισμό της 7-9-1999. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε τη συνεκδίκαση της συγκεκριμένης αγωγής την ερχόμενη Τρίτη μαζί με άλλες πέντε, στις οποίες είχε αρχικά δώσει αναβολή για το Φλεβάρη του 2003.
Σκηνές ντροπής και θλίψης σημάδεψαν και πάλι τη σύντομη διαδικασία, με τους εργαζόμενους της «ΡΙΚΟΜΕΞ» να συμπαραστέκονται με πείσμα στους εργοδότες τους και να προπηλακίζουν τους επιζήσαντες συναδέλφους τους και τους συγγενείς των νεκρών, φοβούμενοι πως, αν υποχρεωθεί η εταιρία να αποζημιώσει τα θύματα, το εργοστάσιο θα κλείσει και οι ίδιοι θα μείνουν χωρίς δουλιά.
«Κινδυνεύουμε να χάσουμε τη δουλιά μας», φώναζαν κάποιοι από αυτούς.
«Εμείς χάσαμε τους ανθρώπους μας, ντροπή σας!» τους απαντούσαν δικαιολογημένα οι συγγενείς των θυμάτων.
«Δεν ντρέπεσαι; Εγώ την αδελφή σου, που δουλεύαμε μαζί, δεν την έχω ξεχάσει!», είπε η ενάγουσα σε έναν άντρα που διαμαρτυρόταν έντονα για την αγωγή της, παρόλο που και αυτός είχε θύμα μέσα στην ίδια του την οικογένεια.
Παρέμβαση υπέρ των αδικοχαμένων εργαζομένων της «ΡΙΚΟΜΕΞ» έκανε η ΓΣΕΕ μέσω του προέδρου της, ο οποίος δήλωσε: «Θεωρούμε ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας. Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες των υπευθύνων και μια καθυστέρηση στην απόδοση της δικαιοσύνης, γιατί με τους ρυθμούς που ακολουθούνται ίσως οδηγηθούν τα πράγματα σε παραγραφή».
Την αγαπημένη μας
ΤΖΟΥΛΙΑ ΠΑΤΡΑ
κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 29-5-02 και ώρα 5 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγ. Τρύφωνος του Κοιμητηρίου Κηφισιάς.
Ο σύζυγος: Νίκος Π. Πάτρας. Οι αδελφοί: Λουκάς και Νένα Πάτρα, Κική Πάτρα - Φαφούτη. Οι ανιψιοί: Αλέξανδρος και Μαίρη Χρυσώτη, Κωνσταντίνος, Γιώργος Χρυσώτης, Ελένη και Γιώργος Μπάσιος, Αννα - Μαρία Πάτρα. Τα εξαδέλφια.
* * *
Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, θείο και παππού
ΕΥΣΤΑΘΙΟ ΚΑΜΙΝΑΡΗ
ετών 78
κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 29/5/2002 και ώρα 4.45 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Κοιμητηρίου Σχιστού.
Τα τέκνα: Σπύρος και Μαίρη. Η ανιψιά: Νανά. Οι εγγονοί. Οι λοιποί συγγενείς.
Αίτημα να κληθούν και να εξεταστούν ως μάρτυρες υπεύθυνοι της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και της αμερικανικής εταιρίας «Χάνιγουελ», που κατασκεύασε το σύστημα του αυτόματου πιλότου στο πρωθυπουργικό «Φάλκον», προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις σβησμένες καταγραφές στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μετά την τραγωδία, υπέβαλαν χτες στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Το θέμα ανέκυψε κατά την εξέταση του μάρτυρα Βασ. Βαϊνά, ο οποίος, ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του, υποστήριξε ότι δε θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα, ακόμα και αν οι καταγραφές δεν είχαν σβηστεί. Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων πιλότων, Ι. Σταμούλης, αμφισβήτησε την αξιοπιστία του συγκεκριμένου μάρτυρα.
Χτες εξετάστηκε, επίσης, ως μάρτυρας ο μηχανικός και επιθεωρητής αεροσκαφών και κινητήρων της ΟΑ Ι. Στερνιώτης, ο οποίος μετά το πολύνεκρο δυστύχημα είχε μεταβεί στο Βουκουρέστι για να βοηθήσει τους Ρουμάνους στις έρευνες. Τότε είχε μιλήσει και με τους πιλότους και αυτοί του είπαν ότι εντελώς ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση το αεροσκάφος έκανε μια βύθιση. Ο κυβερνήτης Ι. Ανδρουλάκης προσπάθησε να το συγκρατήσει και μέχρι κάποιο ύψος το κατάφερε. Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι οι Ρουμάνοι δεν είχαν εμπειρία στα «Φάλκον» και ζήτησαν τη συνδρομή των Γάλλων και των Αμερικανών κατασκευαστών, αλλά οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος έγιναν κάτω από την αυστηρή επίβλεψη των ίδιων. Ανέφερε, ακόμα, ότι το Μάη του 1999 είχε ελεγχθεί ο αυτόματος πιλότος του «Φάλκον», εντοπίστηκε κάποια δυσλειτουργία και αντικαταστάθηκε ο υπολογιστής του.