Σε πολεμική ετοιμότητα η συμμαχία του κεφαλαίου για στήριξη του πολέμου στην Ουκρανία και σε άλλα πεδία ανταγωνισμού
Eurokinissi |
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διατεθεί το 1/3 του τρέχοντος κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ 2021 - 2027, περίπου 392 δισ. ευρώ, για επενδύσεις σε εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές, στο πλαίσιο της πολεμικής οικονομίας και προετοιμασίας για μια ευρύτερη σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Σε αυτήν τη συγκυρία, με τις πλημμύρες στη Βαλένθια να έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και να υπενθυμίζουν την παντελή έλλειψη υποδομών και έργων που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή στην ...αναπτυγμένη Ευρώπη, η ΕΕ αποφασίζει να δώσει απλόχερα σχεδόν 400 δισ. ευρώ - από τον ιδρώτα των λαών της Ευρώπης - για την επιδίωξή της να αναδειχθεί σε «παγκόσμιο γεωπολιτικό παίκτη».
Στόχος να συμμετάσχει πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να εξασφαλίσει δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, να διασφαλίσει αλυσίδες εφοδιασμού και κερδοφόρες αγορές, να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλους ανταγωνιστές.
Αυτή η αλλαγή στην πολιτική δαπανών της ΕΕ αποτελεί προοίμιο για τον επόμενο πολεμικό προϋπολογισμό της ΕΕ (7ετία 2028 - 2034), με την έκθεση Νιινίστο για την Αμυνα - Ασφάλεια να προτείνει το 20% του προϋπολογισμού να διατεθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και βασικά για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας.
Τα χρήματα του Ταμείου Συνοχής, που προέρχονται και αυτά από την αφαίμαξη των λαών της ΕΕ, έτσι και αλλιώς κατευθύνονταν στους επιχειρηματικούς ομίλους για την λεγόμενη «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».
Τώρα οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή των κεφαλαίων «συνοχής» για την υποστήριξη των αμυντικών τους βιομηχανιών και των έργων στρατιωτικής κινητικότητας, όπως η ενίσχυση και κατασκευή δρόμων και γεφυρών για να «σηκώνουν» τη διέλευση των αρμάτων μάχης από χώρα σε χώρα. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για έργα στα οποία δεν ενδιαφέρεται το ιδιωτικό κεφάλαιο να επενδύσει. Αυτά τα κεφάλαια «συνοχής» δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορά αμυντικού εξοπλισμού ή άμεση χρηματοδότηση του στρατού, αλλά επιτρέπεται η χρηματοδότηση για ενίσχυση της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών, όπως και προϊόντων «διπλής χρήσης», π.χ. drones.
Ενδεικτικά, η Γερμανία είναι βασικός άξονας για την ευρωπαϊκή στρατιωτική κινητικότητα λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά οι υποδομές μεταφορών είναι σε «κακή κατάσταση». Το υπουργείο Οικονομίας του Βερολίνου υπολόγισε το 2022 ότι η χώρα έπρεπε να δαπανήσει επειγόντως 165 δισ. ευρώ σε δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και γέφυρες. Η Γερμανία πρόκειται να λάβει 39 δισ. ευρώ σε κεφάλαια «συνοχής» έως το 2027 και θα επιλεγούν να χρηματοδοτηθούν έργα που εξυπηρετούν τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς.
Κεφάλαια αναμένεται να κατευθυνθούν και στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, που αυξάνουν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες, γεωγραφικά είναι κοντά στη Ρωσία και πρωτοστατούν στη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου.
Ισχυρές οικονομίες της ΕΕ, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, που αντιτίθενται στην έκδοση κοινού χρέους (ομολόγου) για την «κοινή Αμυνα», αναμένεται να καλωσορίσουν την ανακατεύθυνση των κεφαλαίων «συνοχής».
Την κοινή αγορά όπλων από τα 27 κράτη - μέλη για πρώτη φορά ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η ΕΕ, μέρος των οποίων προορίζεται για την Ουκρανία. «Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσαμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να στηρίξουμε τα κράτη - μέλη στην κοινή προμήθεια αμυντικών προϊόντων», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μ. Βεστάγκερ. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση 5 διασυνοριακών έργων, ύψους 300 εκατ. ευρώ (EDIPRA), για κοινές προμήθειες εξοπλισμών από 20 κράτη - μέλη σε τρεις κρίσιμους τομείς: Συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά.
Τα 5 επιλεγμένα έργα αντιπροσωπεύουν συνδυασμένη αξία δημόσιων συμβάσεων που υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ.
Ο Γερμανός καγκελάριος «πίεσε για διαπραγματεύσεις» για «δίκαιη και διαρκή ειρήνη»
Τηλεφωνική συνομιλία είχαν την Παρασκευή το απόγευμα ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, η πρώτη από τον Δεκέμβρη του 2022. Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Σολτς, μετά από συνεννόηση με άλλους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους». Στην περίπου μιας ώρας συνομιλία «ο καγκελάριος πίεσε για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χεμπεστράιτ. Ο Σολτς καταδίκασε τον «ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και κάλεσε τον Πούτιν να τον τερματίσει και να αποσύρει τα στρατεύματα». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. Ο καγκελάριος επισήμανε ότι η αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία για μάχιμες αποστολές κατά της Ουκρανίας «θα συνεπαγόταν σοβαρή κλιμάκωση και επέκταση της σύγκρουσης».
Η Ρωσία είναι «ανοιχτή σε συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης» με βάση τις προτάσεις που ανακοινώθηκαν τον Ιούνη, είπε ο Πούτιν στον Σολτς, δηλαδή να αναγνωριστούν τα εδάφη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα ως ρωσικά και να υπάρχει δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πριν από το τηλεφώνημα ο Γερμανός καγκελάριος είχε μιλήσει με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και σκόπευε να τον ενημερώσει για όσα ειπώθηκαν. Οπως μετέδωσε το «Ρόιτερς», επικαλούμενο ουκρανική πηγή, ο Ζελένσκι είπε στον Σολτς ότι η συνομιλία με τον Πούτιν «θα βοηθήσει μόνο στη μείωση της απομόνωσης» της Ρωσίας.
Εξάλλου, η καγκελαρία προετοιμαζόταν για το τηλεφώνημα εδώ και βδομάδες σε συντονισμό με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλους «εταίρους» του G7. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μόνο μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του G20 στη Βραζιλία, στην οποία ο Σολτς μεταβαίνει την Κυριακή, μετέδωσε το «Spiegel». Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Ζελένσκι δεν έχει προσκληθεί.
Οι Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή στο μέλλον, δήλωσε στο TASS γερμανική κυβερνητική πηγή, σε συνεννόηση με τους «συμμάχους», καθώς και με την ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Η συνομιλία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, τον τρίτο χειμώνα του πολέμου και με τον ρωσικό στρατό να σημειώνει εδαφικά κέρδη. Επίσης, πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αφότου κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία και ορίστηκαν πρόωρες εκλογές, ενώ η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ προξενεί αβεβαιότητα σχετικά με την τακτική που θα ακολουθηθεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή στην Αμπχαζία, τη φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή της Γεωργίας, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονταν κατά της επικύρωσης οικονομικής συμφωνίας με τη Μόσχα. Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη στα τέλη Οκτώβρη, θα ανοίξει τον δρόμο για την απόκτηση σπιτιών, γης και άλλης περιουσίας από Ρώσους στην Αμπχαζία, σε πολλές πόλεις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Σουχούμι, ενάντια στο νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ρωσικές εταιρείες να επενδύουν στην Αμπχαζία, μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των βουνών του Καυκάσου και των ακτών της Μαύρης Θάλασσας.
Οι διαδηλωτές διέλυσαν τμήμα της περίφραξης γύρω από το κτίριο, με τη βοήθεια φορτηγού, και πέταξαν αυγά και πλαστικά μπουκάλια στους αστυνομικούς, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα.
Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου κατά την οποία επρόκειτο να εξεταστεί η επικύρωση του νόμου αναβλήθηκε μετά τις ταραχές, ωστόσο οι διαδηλωτές δεν αποχώρησαν.
Την περασμένη βδομάδα είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις με αποκλεισμούς δρόμων και γεφυρών γύρω από το Σουχούμι, ύστερα από τη σύλληψη πέντε προσώπων που αντιτάσσονταν στη συμφωνία με τη Μόσχα και που τελικά αφέθηκαν ελεύθερα.
Η πώληση κατοικιών σε αλλοδαπούς απαγορεύτηκε στην Αμπχαζία το 1995.
Την αυξανόμενη σημασία που αποκτούν η Κεντρική και η Νότια Αμερική στον παγκόσμιο ανταγωνισμό αναδεικνύουν οι συναντήσεις των ηγετών του Φόρουμ της ΑPEC (αναμενόταν να ολοκληρωθεί το Σάββατο 16/11 στη Λίμα) και η Σύνοδος του G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Καθόλου τυχαία δεν ήταν τα εγκαίνια - στα οποία παρευρέθηκε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ - του νέου λιμανιού στην περιοχή Τσανκάι, που εκτιμάται πως όταν ολοκληρωθεί θα μειώσει το κόστος logistics της διαδρομής Περού - Κίνας κατά 20%.
Στις δηλώσεις του ο Σι συνέδεσε το λιμάνι (βαθέων υδάτων και με 15 θέσεις) με την επιτυχημένη έναρξη του «Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα» και σημαντικό τμήμα της κινεζικής Πρωτοβουλίας «Belt and Road», που μεταξύ άλλων επιδιώκει να συνδέσει την Ασία με την Αμερική.
Οπως μετέδωσε και το «Reuters», το νέο λιμάνι (που αποτελεί επένδυση του κινεζικού κολοσσού «COSCO Shipping Ports») σηματοδοτεί την πρόθεση Κίνας - Περού να αναδείξουν τη Λίμα σε σημαντικό ναυτιλιακό κόμβο.
Το πρώτο πλοίο προγραμματίζεται να αποπλεύσει από το Τσανκάι την επόμενη βδομάδα, μεταφέροντας περουβιανά φρούτα στην Κίνα.
Ο Μάριο Οτσαράν, διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Τσανκάι, δήλωσε ότι βασικός στόχος της Κίνας είναι η πρόσβαση στη γειτονική Βραζιλία, όπου σχεδιάζεται μια νέα σιδηροδρομική γραμμή για την εξαγωγή προϊόντων όπως σόγια και σιδηρομετάλλευμα.