Το μεγαλύτερο πλήγμα ήρθε από την παραίτηση του Ζακ Φρανκέ, διευθυντή της εγκληματολογικής υπηρεσίας της γαλλικής Αστυνομίας, η οποία έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια σειρά διαβουλεύσεις και μεθοδεύσεις κεκλεισμένων των θυρών και καλυμμένων από το φως της δημοσιότητας.
Το όλο θέμα ξεκίνησε μετά από τις αποκαλύψεις που έκανε στενός συνεργάτης του Μπαλαντίρ, ο οποίος, όμως, θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με τον ανώτατο αυτό αξιωματούχο, στελέχη της γαλλικής Αστυνομίας, τα οποία θεωρούνται στενοί και αγαπημένοι συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών Σαρλ Πασκουά, διαβεβαίωναν τον Μπαλαντίρ ότι οργανωμένη ομάδα εγκληματιών εκβίαζε τον γνωστό ψυχίατρο της γαλλικής πρωτεύουσας Ζαν Πιερ Μαρεσάλ και γι' αυτόν τον λόγο ήταν αναγκαία η παρακολούθηση του τηλεφώνου του. Ως εδώ, όλα φαίνονται αρκετά λογικά, αν κανείς αναλογιστεί κανείς ότι το γαλλικό Σύνταγμα επιτρέπει τις τηλεφωνικές υποκλοπές μόνο σε περιπτώσεις που αφορούν την ασφάλεια του κράτους, την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.
Η υπόθεση, όμως, άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα περίεργη από δυο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι, όπως ισχυρίστηκε ο ανώτατος αυτός αξιωματούχος, η γαλλική Αστυνομία κατέθεσε ψευδή στοιχεία για να πάρει την άδεια των υποκλοπών, αφού οργανωμένοι εκβιαστές δεν υπήρξαν ποτέ και το δεύτερο ότι ο ίδιος ο Ζαν Πιερ Μαρεσάλ δεν είχε ποτέ απευθυνθεί στην Αστυνομία για κάποια παρενόχληση ή εκβιασμό.
"Της τρελής τα μαλλιά"
Η πολιτική διάσταση των αποκαλύψεων αυτών αποκαλύφθηκε, όταν γνωστοποιήθηκε ότι ο γνωστός ψυχίατρος είναι πεθερός του δικαστή Ερίκ Αλπέν, ο οποίος έχει αναλάβει τη δικαστική έρευνα για τα οικονομικά του κόμματος του Εντουάρ Μπαλαντίρ "Συναγερμός για τη Δημοκρατία" (RPR). Βέβαια, ο ανώνυμος Γάλλος αξιωματούχος τόνισε ότι ο Εντουάρ Μπαλαντίρ, τουλάχιστον, δε θα είχε ποτέ δώσει τέτοια άδεια, αν ήταν σωστά ενημερωμένος και εξέφρασε την άποψη ότι η ενέργεια αυτή των Γάλλων αστυνομικών αποσκοπούσε στον αποπροσανατολισμό των ερευνών για τα οικονομικά του νεογκολικού κόμματος του Μπαλαντίρ.
Ο Εντουάρ Μπαλαντίρ, φανερά θορυβημένος και ενοχλημένος από την υπόθεση, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν τίθεται θέμα "πολιτικού σκανδάλου" του τύπου "Γουότεργκέιτ", όπως πολλές γαλλικές εφημερίδες έγραψαν, αλλά απλώς για άλλη μια περίπτωση "κακής πίστης".
Τα πράγματα περιπλέχτηκαν, όμως, για τα καλά, όταν τα ΜΜΕ της Γαλλίας έφθασαν στην άκρη του νήματος, που δεν είναι παρά ο Σαρλ Πασκουά. Ολα ξεκίνησαν όταν ο στενός συνεργάτης του Πασκουά Ντιντιέ Σιλέρ ανακάλυψε ότι ο ψυχίατρος, τον οποίον συμβουλευόταν η γυναίκα και η μητέρα του, δεν ήταν άλλος από τον πεθερό του δικαστή Αλπέν, ο οποίος, όχι μόνο είχε αναλάβει την έρευνα για τα οικονομικά του RPR, αλλά είχε πλησιάσει επικίνδυνα το εκλογικό και οικονομικό "φέουδο" του υπουργού Εσωτερικών, την περιοχή Οτ ντε Σεν.
Ο Αλπέν είχε συγκεντρώσει, ήδη από την άνοιξη του 1994, στοιχεία για ψεύτικα τιμολόγια, που εκδόθηκαν στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς από την εταιρία SAR, της οποίας τα διευθυντικά στελέχη είχαν αρκετές συναντήσεις με επιφανείς δημοσίους παράγοντες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Εξπρές", τα ονόματα του γενικού συμβούλου Σιλέρ και του βουλευτή του RPR Πατρίκ Μπαλκανί εμφανίζονταν επανειλημμένα στα στοιχεία του Αλπέν και αυτό ανησύχησε ιδιαίτερα τον Πασκουά, αφού και οι δυο αυτοί άνδρες θεωρούνται από τους πλέον στενούς του συνεργάτες.
Ο συμπαθών το RPR ψυχίατρος Μαρεσάλ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Σιλέρ, προθυμοποιήθηκε να ασκήσει πιέσεις στον γαμπρό του να σταματήσει τις έρευνες για την περιοχή Οτ ντε Σεν. Η προσφορά αυτή μαγνητοφωνείται από τον Σιλέρ και παραδίδεται στον Πασκουά. Στις 15 Δεκέμβρη, δυο μέρες μετά την έρευνα που ο Αλπέν διατάσσει για τον Σιλέρ, ο τελευταίος κάνει αγωγή στον Μαρεσάλ, μέσω του γενικού διευθυντή του εγκληματολογικού τομέα Ζακ Φρανκέ!
Από το σημείο αυτό και πέρα, οι κινήσεις των "στενών συνεργατών" του Πασκουά είναι ταχύτατες. Εγκλωβίζουν τον ψυχίατρο Μαρεσάλ, καταγράφοντας δυο "στημένες" συνομιλίες του με τον Σιλέρ, στις οποίες στηρίζουν την κατηγορία σε βάρος του Μαρεσάλ για εκβιασμό εναντίον του Σιλέρ. Στις 20 Δεκέμβρη, ο Μαρεσάλ, φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Ρουασί, βρίσκεται μπροστά στους αστυνομικούς κρατώντας χρηματικό ποσό, που μόλις είχε λάβει από τον Σιλέρ, για λόγους που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.
Εντυπωσιακή αλληλοδιαπλοκή
Και ενώ όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στον ισχυρό άνδρα της συντηρητικής κυβέρνησης Σαρλ Πασκουά, ο οποίος για πρώτη φορά βρίσκεται τόσο ξεκάθαρα εκτεθειμένος, κινδυνεύοντας, όχι μόνο να καταστρέψει τη δική του καριέρα, αλλά ρισκάροντας να παρασύρει στον κατήφορο και τον προστάτη του Εντουάρ Μπαλαντίρ, ξεσπά διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, μετά από την απέλαση που αποφασίζει η πρώτη για αρκετούς Αμερικανούς υπηκόους - ανάμεσά τους και 5 διπλωμάτες - με την κατηγορία της κατασκοπίας. Το περίεργο είναι ότι δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση Κλίντον και, μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν αρνήθηκε την κατηγορία αυτή.
Η υπόθεση των υποκλοπών δεν πρόκειται να κλείσει "αναίμακτα", όπως φαίνεται, για τον Σαρλ Πασκουά και για την κυβέρνηση Μπαλαντίρ γενικότερα. Πρώτη συνέπεια είναι η καθίζηση της δημοτικότητας του υποψηφίου Προέδρου Μπαλαντίρ. Οι υπόλοιπες αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στις 30 Γενάρη επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον Αλπέν και, για να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση, αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με έναν άλλο δικαστή, ο οποίος, όμως, θα συνεχίσει το ίδιο έργο.
Το μόνο που μένει να δούμε είναι, αν ο γαλλικός λαός θα κατευναστεί από το παραπέτασμα καπνού, που του έριξε στα μάτια η νέα "μεγάλη" (;) υπόθεση κατασκοπίας που ξεπρόβαλε εντελώς αναπάντεχα, 3 μόλις μέρες μετά την παραίτηση του Φρανκέ. Αραγε, ο Σαρλ Πασκουά, ο άνθρωπος - κλειδί στην πορεία της σκληρής αυταρχικής πολιτικής της μεγαλοαστικής τάξης της Γαλλίας, θα αναγκαστεί να απολογηθεί σαν κοινός θνητός; Και, μάλιστα, θα παρασύρει μαζί του στην έξωση από την εξουσία και άλλους; Μήπως οι αποκαλύψεις αυτές ήταν αυτό ακριβώς που περίμεναν και οι Σοσιαλιστές, για να κάνουν την αντεπίθεσή τους και να αρχίσουν να ελπίζουν; Και, τελικά, πόσο αντικειμενικός είναι ο Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος και ενέπλεξε στην όλη υπόθεση το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο; Η ώρα της κρίσης μοιάζει να πλησιάζει. Το "μετά" της κρίσης αυτής είναι, ακόμα, θολό.
Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ
Εκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην πολεμική σκηνή του Αφγανιστάν το περασμένο φθινόπωρο και αυτή τη στιγμή ελέγχουν το ένα τρίτο της χώρας
Με την κατάληψη δυο σπουδαίας στρατηγικής σημασίας επαρχιακών πόλεων από τους λεγομένους "Ταλεμπάν", δε χωράει πλέον καμιά αμφιβολία ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν βρίσκεται μπροστά σε μια δραματική στροφή. Ο εκπρόσωπος των "Ταλεμπάν", Σαρτάρ Αχμάντ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν ήδη κάτω από τον έλεγχό τους ολόκληρη την επαρχία Λογκάρ και, έτσι, βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από την αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ. Η περιοχή αυτή κατεχόταν μέχρι πρότινος από το ισλαμικό κόμμα "Χεζμπ - ε - Ισλαμί" του εξτρεμιστή Γκιουλμπουντίν Χεκματιάρ, ο οποίος, μαζί με τον Ουζμπέκο στρατηγό Αμπντουρασίντ Ντοστάμ, μάχεται κατά της κυβέρνησης της Καμπούλ, της οποίας επικεφαλής είναι ο μεταβατικός Πρόεδρος Μπουρχανουντίν Ραμπανί. Αυτή τη στιγμή, στο επίκεντρο βρίσκεται η προοπτική μιας αποφασιστικής μάχης γύρω από την Καμπούλ μεταξύ των "Ταλεμπάν" και μιας Συμμαχίας των "Μουτζαχεντίν", οι οποίοι βρίσκονται μέσα και γύρω από την αφγανική πρωτεύουσα.
Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι "Ταλεμπάν";
Οι "Ταλεμπάν" έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην πολεμική σκηνή του Αφγανιστάν το περασμένο φθινόπωρο και αυτή τη στιγμή ελέγχουν το ένα τρίτο της χώρας. Οι πολιτοφύλακές τους προέρχονται βασικά από τις παστουνικές φυλές και επανδρώνονται από σπουδαστές του Κορανίου. Διαθέτουν 25.000 μαχητές, 200 τανκς και μια δωδεκάδα περίπου πολεμικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με ανακοινώσεις των ίδιων των "Ταλεμπάν", κεντρική τους επιδίωξη είναι να αφοπλίσουν όλες τις ένοπλες ομάδες που συμμετέχουν στον εμφύλιο πόλεμο και να εγκαθιδρύουν στη χώρα ένα ισλαμικό κράτος. Και το ότι έχουν στα σοβαρά τέτοιες προθέσεις το έχουν ήδη αποδείξει στις έξι νότιες επαρχίες, όπου κυριαρχούν εδώ και μερικούς μήνες: Εμποροι ναρκωτικών έχουν εκτελεστεί, καταστράφηκαν όλες οι καλλιέργειες οπιοφόρου παπαρούνας και οι γυναίκες υποχρεώθηκαν να φορέσουν φερετζέ. Κατά τις εκτιμήσεις, δε, των ειδικών, οι Ταλεμπάν δέχονται στρατιωτική βοήθεια από το Πακιστάν και οικονομική υποστήριξη από τη Σαουδική Αραβία. Η Πακιστανή, όμως, πρωθυπουργός, Μπεναζίρ Μπούτο δήλωσε, στα τέλη της περασμένης βδομάδας, ότι το Πακιστάν δεν παρέχει καμία υποστήριξη στους "Ταλεμπάν".
Στο μεταξύ, πρόσφατα, οι μέχρι τώρα διασπασμένες ομάδες των "Μουτζαχεντίν" συμφώνησαν πάνω σ' ένα μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο, ο μεταβατικός Πρόεδρος Ραμπανί θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία του σε ένα Κυβερνητικό Συμβούλιο. Το 25μελές αυτό όργανο θα έπρεπε να σχηματιστεί μέσα σε εννέα μέρες και να αποτελείται από έναν απεσταλμένο από κάθε ομάδα των"Μουτζαχεντίν", καθώς και από "αντιπροσώπους του αφγανικού λαού". Παράλληλα, θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι δεν είχε ανακοινωθεί ποιες από τις ομάδες συμμετείχαν στις σχετικές συνομιλίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη μεσολάβηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Επίσης, παραμένει αξεκαθάριστο ποιοι θα πρέπει να είναι "οι εκπρόσωποι του λαού" και αν μεταξύ τους θα συμπεριλαμβάνονται και οι πρώην οπαδοί του βασιλιά, με τους οποίους είχαν ιδιαίτερες συνομιλίες οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι "Μουτζαχεντίν" μέχρι τώρα αρνούνταν επίμονα τη συμμετοχή των οπαδών του βασιλιά σε μια μελλοντική κυβέρνηση.
Αλλωστε, δεν είναι αυτή η μόνη επικίνδυνη περιπλοκή. Στα πλαίσια μιας συνάντησης με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μαχμούντ Μεστίρι, η ισλαμική πολιτοφυλακή των "Ταλεμπάν" δήλωσε ότι, στο προγραμματιζόμενο ηγετικό όργανο του Αφγανιστάν, θα πρέπει να συμμετέχουν εκείνοι οι εκπρόσωποι των 30 επαρχιών, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί "καλοί μουσουλμάνοι". Στα πλαίσια της συνάντησης με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, οι "Ταλεμπάν" πρόβαλαν επίσης την απαίτηση να ιδρυθούν "ουδέτερες δυνάμεις ασφαλείας". Κι αυτό θα πρέπει να γίνει πριν ακόμα παραδοθεί η εξουσία στο νέο ηγετικό όργανο.
Στα πλαίσια αυτών των συνομιλιών, ο μεταβατικός Πρόεδρος Ραμπανί εκδήλωσε την ετοιμότητά του να παραδώσει "μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα" την κυβερνητική εξουσία στο Συμβούλιο, κάτι που, μέχρι τώρα, το αρνιόταν ανοιχτά. Ηδη έχει, με δική του πρωτοβουλία, παρατείνει δυο φορές τη θητεία του, η οποία αρχικά είχε καθοριστεί για διάρκεια 18 μηνών και που είχε εκπνεύσει ήδη τον Σεπτέμβρη του 1994. Στις 28 του περασμένου Δεκέμβρη, άφησε στον εκπρόσωπό του να δηλώσει ότι δεν υπάρχει "καμιά νόμιμη εξουσία η οποία ν' αναγνωρίζεται απ' όλους". Κάτω, όμως, από την πίεση των "Ταλεμπάν", άλλαξε τις απόψεις του.
Αλλαγή ιδιαίτερα εύλογη αν σκεφθεί κανείς ότι η πολιτοφυλακή των "Ταλεμπάν", συνεχίζοντας τις επιτυχείς στρατιωτικές της επιχειρήσεις, κατέλαβε την περασμένη Κυριακή την ανατολικοαφγανική επαρχία Πάχτια, η οποία ελεγχόταν από τον Πρόεδρο Ραμπανί.
Αλλαγή, όμως, που δεν είναι ακόμη τελείως σαφής. Μερικές ανακοινώσεις δημιουργούν την εντύπωση ότι ο Ραμπανί είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί μόνο αν η πολιτοφυλακή των "Ταλεμπάν" δεσμευτεί επίσημα με το Σχέδιο Ειρήνευσης, γιατί, όπως λέει, η εμφάνισή της στον αφγανικό εμφύλιο πόλεμο δημιουργεί την αναγκαιότητα νέων διαπραγματεύσεων μέσω του ΟΗΕ.
Εγκυροι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, από την πλευρά τους, ότι οι "Ταλεμπάν" οφείλουν τις στρατιωτικές επιτυχίες τους στο ότι κερδίζουν την υποστήριξη του πληθυσμού, ο οποίος έχει τρομερά κουραστεί από τις συνεχείς ένοπλες αντιπαραθέσεις των διαφόρων ομάδων των "Μουτζαχεντίν". Πάντως, αν το ισλαμικό κράτος των "Ταλεμπάν" θα ταιριάζει στις προτιμήσεις των Αφγανών, οι οποίοι διέπονται από ένα πνεύμα φιλελεύθερου Ισλάμ, είναι κάτι, για το οποίο, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, θα πρέπει κανείς πολύ ν' αμφιβάλλει...
Ν. Η - Η
Και εκδήλωση έντονης δυσαρέσκειας για την πρόθεση ένταξης της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Ρωσία
H επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Β. Τσερνομίρντιν στην Πολωνία ήταν ένα από τα γεγονότα που δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα.
Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά και από τα ίδια τα θέματα που συζητήθηκαν. Κατ' αρχάς, πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις ήταν, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, πολύ σκληρές και χαρακτηρίστηκαν από απροσδόκητα εμπόδια.
Μια περιήγηση στα θέματα θα μας το δείξει. Τα θέματα των διαπραγματεύσεων χωρίστηκαν στα δυο:
α) Οικονομικά. Τα θέματα αυτά, ο πρωθυπουργός Τσερνομίρντιν τα συζήτησε με τον Πολωνό ομόλογό του Βάλντεμαρ Πάβλακ. Η μερίδα αυτή των θεμάτων περιλάμβανε τη συζήτηση για τη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου προς τη Δυτ. Ευρώπη μέσω πολωνικού εδάφους, καθώς και θέματα ταχυδρομικής και τηλεπικοινωνιακής συμφωνίας, συμφωνίας για τον Τύπο και τις εκδόσεις, τις τράπεζες, το μεθοριακό εμπόριο, τα φάρμακα, τους δασμούς, την αμοιβαία ενημέρωση για αβαρίες και φυσικές καταστροφές κλπ. Ο τομέας αυτός δεν πήγε άσχημα, τουλάχιστον άμεσα, αν κρίνει κανείς από το ότι υπογράφτηκαν συμφωνίες. Η Ρωσία πέτυχε γενικά ευνοϊκότερους όρους, αλλά και η Πολωνία είναι ικανοποιημένη. Ο πρωθυπουργός Τσερνομίρντιν έδειξε σαφώς ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η διεύρυνση των διμερών σχέσεων.
"Καθήκον των κυβερνήσεων είναι ο παραμερισμός των εμποδίων για τη συνεργασία των δικών σας και των δικών μας επιχειρήσεων και όχι η ενόχλησή της", δήλωσε σε συνάντηση με πολυμελή ομάδα Πολωνών επιχειρηματιών στη ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία.
β) Πολιτικά. Εδώ το πράγμα έμπλεξε, γιατί οι συζητήσεις πήραν μια "σημαδιακή" τροπή. Και αυτό γιατί:
1) Φορτίστηκαν με εσωτερικά πολωνικά προβλήματα. Αυτή τουλάχιστον την εντύπωση δημιούργησε το γεγονός ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός συζήτησε τα πολιτικά προβλήματα αποκλειστικά με τον Πρόεδρο Λεχ Βαλέσα.
2) Εδειξαν την ύπαρξη σοβαρών διαφωνιών.
Ολα - ή, τουλάχιστον, το δεύτερο - εξηγούνται, αν σκεφθούμε ποιο ήταν το βασικό πολιτικό θέμα που συζητήθηκε: Το πρόβλημα της "ανατολικής διεύρυνσης" του ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνει και την ένταξη της Πολωνίας.
Εκείνο που ήταν χαρακτηριστικό (και, ίσως, ανησυχητικό) ήταν η ασυνήθιστη ευθύτητα με την οποία μίλησε για το θέμα ο Β. Τσερνομίρντιν. Ας δούμε τι είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας "Τριμπούνα":
"Ο Πολωνός Πρόεδρος και η Πολωνία θέλουν να εισέλθουν γρήγορα στο ΝΑΤΟ. Δεν καταλαβαίνουμε προς τι αυτή η επίσπευση. Οι Πολωνοί βεβαιώνουν ότι θέλουν, με αυτό τον τρόπο, να αυξήσουν την ασφάλεια της χώρας τους. Και εμείς ρωτάμε: Ποιος σας απειλεί; Η Ρωσία; Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Να διατάξουμε δεν μπορούμε, αυτή είναι υπόθεση της Πολωνίας. Αλλά ας περάσει κάποιος χρόνος, όσοι θα ωριμάσουμε και θα εισέλθουμε και μεις στο ΝΑΤΟ. Προς το παρόν, συνεργαζόμαστε στα πλαίσια του προγράμματος "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη"".
Δύσκολο να ερμηνεύσουμε αυτές τις δηλώσεις με άλλο τρόπο εκτός από εκδήλωση έντονης δυσαρέσκειας για την πρόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Ρωσία.
Εκκρεμή έμειναν στη συνάντηση και δυο άλλα σοβαρά θέματα.
- Το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας που σκόνταψε, όπως φαίνεται, στις πολωνικές απαιτήσεις για δυνατότητα μεταπώλησης σε τρίτες χώρες.
- Το θέμα της αλιείας του πολωνικού αλιευτικού στόλου στην Οχοτσκική Θάλασσα στην Απω Ανατολή.
Προσκήνια και, ίσως, παρασκήνια
Η γενικότερη ατμόσφαιρα της επίσκεψης ήταν τέτοια, ώστε δημιουργήθηκαν πολλά και έντονα ερωτηματικά.
Κατ' αρχάς, η επίσκεψη είχε πολλές φορές αναγγελθεί και αναβληθεί.
Ενα άλλο σημείο που αξίζει προσοχής είναι το γεγονός ότι οι συζητήσεις Πολωνίας - Ρωσίας για τη συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας συνέπεσαν (;) με επίσκεψη του Πολωνού προσωρινού υπουργού Αμυνας Γέζι Μιλέφσκι στις ΗΠΑ και με τις δηλώσεις του εκεί ότι "η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ είναι τώρα ανοιχτή για την Πολωνία".
Ενα άλλο που επίσης αξίζει μνημόνευσης είναι οι προσπάθειες δημιουργίας επεισοδίων στη διάρκεια της επίσκεψης.
Στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, π. χ., και ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να καταθέσει στέφανο, εμφανίστηκαν ομάδες με σημαίες της Τσετσενίας που κραύγαζαν συνθήματα ενάντια στη Ρωσία. Το ίδιο έγινε και σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, ενώ περνούσε ο πρωθυπουργός Τσερνομίρντιν καθ' οδόν προς συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής (και, στο μεταξύ, εντολοδόχο πρωθυπουργό) Γιούζεφ Ολέκσι.
Τα επεισόδια δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η ρωσική πρεσβεία της Βαρσοβίας είχε ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας το κλείσιμο του "Γραφείου Πληροφοριών της Τσετσενίας", που είχε ανοίξει στην Κρακοβία. Το υπουργείο απάντησε ότι πρόκειται για ομάδα ιδιωτών, με την οποία οι πολωνικές αρχές δεν έχουν καμία σχέση. Οι εκπρόσωποι της πρεσβείας έκαναν πολύ σαφές ότι δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι από την απάντηση.
Αυθόρμητες ενέργειες μερικών ατόμων ή παρεμβάσεις τρίτων δυνάμεων, που θέλουν να εμποδίσουν βελτίωση της ατμόσφαιρας στις σχέσεις Μόσχας - Βαρσοβίας;
Πάντως, στη Μόσχα υπάρχουν ελπίδες. Και δεν είναι, ασφαλώς, τυχαία η ανταπόκριση που δημοσίευσε η "Πράβντα" από τη Βαρσοβία, στις παραμονές της πρωθυπουργικής επίσκεψης, με τον τίτλο "Βλέμμα προς την Ανατολή μετά την πορεία προς τη Δύση".
ΤΡΙΕΤΟΥΣ, ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΤΑΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΜΕ ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
1. Την Τρίτη 28.02.95 διατίθενται νέες σειρές δραχμικών ομολόγων του Δημοσίου κυμαινομένου επιτοκίου με ημερομηνία έκδοσης την 28.02.95.
2. Τα ομόλογα διατίθενται στην ονομαστική τους αξία, είναι τριετούς, πενταετούς και επταετούς διάρκειας και δίνουν τόκο με κυμαινόμενο επιτόκιο, που καθορίζεται για κάθε έτος (ετήσια τοκοφόρος περίοδος), προσδιορίζεται δε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη της κάθε ετήσιας τοκοφόρου περιόδου. Το επιτόκιο αυτό είναι ίσο με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, που ισχύει κατά το χρόνο προσδιορισμού, προσαυξημένο κατά 1% για τα τριετή, 1,50% για τα πενταετή και κατά 2% για τα επταετή ομόλογα. Για την πρώτη ετήσια τοκοφόρο περίοδο από 28.02.95 έως και 29.02.95 το επιτόκιο ορίζεται σε 18,00% για τα τριετή, σε 18,50% για τα πενταετή και σε 19,00% για τα επταετή ομόλογα. Ο τόκος εισπράττεται στο τέλος κάθε χρόνου με τα προσαρτημένα στα ομόλογα τοκομερίδια.
3. Τα Ομόλογα είναι τίτλοι ελεύθερα μεταβιβάσιμοι και ρευστοποιούνται εύκολα. Η αγορά των Ομολόγων δύναται να γίνεται με δραχμές ή συνάλλαγμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί κινήσεως κεφαλαίων.
Επίσης, έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι οι τόκοι δε φορολογούνται.
(εγγραφές μόνο την 28.02.95)
Παρά την πρόσφατη εμφάνισή τους, οι "Ταλεμπάν" είναι σήμερα η κυριότερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν
Τόσο η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, όσο και η απέλαση των Αμερικανών ανέβασαν το "κασέ δημοσιότητας" του ήδη πολυσυζητημένου υπουργού Εσωτερικών Σαρλ Πασκουά