ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Στρατιωτικές δαπάνες και εμπόριο όπλων

Περικοπές συνολικού ύψους 2.5 δισ. δολαρίων (20 δισ. φράγκων) στις στρατιωτικές δαπάνες της Γαλλίας για την επόμενη εξαετία (1997 - 2002), εγκρίνει τις μέρες αυτές η Βουλή της χώρας.

Πρόκειται για την τελευταία ένδειξη ενός γενικότερου φαινομένου των μεταψυχροπολεμικών διεθνών σχέσεων: Της δραστικής μείωσης των στρατιωτικών δαπανών των περισσότερων αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που απορροφούν αυτές οι δαπάνες μειώθηκε κατά 36% στη δεκαετία που πέρασε, σημειώνει ο καθηγητής Τρέβορ Τέιλορ, σε σχετικό άρθρο του στο τεύχος Ιουνίου της επιθεώρησης "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ" που εκδίδει το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων του Λονδίνου. Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου που υπογράφει ο Δρ. Πολ Κόρνις, η αντίστοιχη μείωση στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέρχονταν συνολικά σε 8,2%, το 1993 σε σχέση με το 1985.

Σε ένα βαθμό, τα δεδομένα αυτά αποτελούν τη μια μόνο όψη του νομίσματος. Η άλλη περιλαμβάνει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη καθόλου δεν παραιτούνται από την ανάπτυξη της πιο σύγχρονης στρατιωτικής τεχνολογίας. Στη Βρετανία, που μείωσε τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 29,6%, περισσότερο δηλαδή από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη δεκαετία αυτή, το υπουργείο Αμυνας και οι πολεμικές βιομηχανίες υπερδιπλασίασαν τη χρηματοδότηση της πανεπιστημιακής έρευνας και ανάπτυξης υπερσύγχρονων όπλων στην ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η "Καμπάνια για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό", η γνωστή CND.

"Η εντεινόμενη εξάρτηση της παιδείας μας από στρατιωτικοβιομηχανικά συμφέροντα προκαλεί νέες αντιθέσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα και ενισχύει μια νοσηρή κατάσταση μυστικότητας, ακριβώς στο χώρο αυτό που αδυνατεί να επιβιώσει δίχως ελευθερία της σκέψης και δημόσια αντιπαράθεση", προειδοποιεί η Κάρολ Νότον, αντιπρόεδρος της οργάνωσης, τα μέλη της οποίας όχι μόνο δε μειώθηκαν αλλά πολλαπλασιάστηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Και, βέβαια, την εμμονή της στη στρατιωτική υπεροπλία, απέδειξε με πρωτοφανή αλαζονεία και η Γαλλία του κυρίου Σιράκ, με τις περσινές πυρηνικές της δοκιμές στο Νότιο Ειρηνικό.

Η συνολική μείωση των στρατιωτικών δαπανών, είναι πάντως γεγονός που ενισχύει την αξιοπιστία εκτιμήσεων και προβλέψεων σαν αυτές του Φρεντ Χάλιντεϊ, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου. Ο στρατιωτικός ανταγωνισμός έχει πάψει πλέον να χαρακτηρίζει τις σχέσεις των αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών και ένας πόλεμος μεταξύ τους είναι αδιανόητος, "τουλάχιστον στις μέρες της δικής μας και της επόμενης γενιάς", υποστηρίζει ο Χάλιντεϊ.

Ούτε αυτός, όμως, ούτε κανείς άλλος αξιόλογος διεθνολόγος δεν προτρέχει σε γενικότερες αναθεωρήσεις, όσον αφορά στη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων συνολικά, στον πρωταγωνιστικό ρόλο που με ζήλο διατηρούν τα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη στην πάντα κυρίαρχη αυτή παγκόσμια τάση, και βέβαια, στη σκληρή ταξική οικονομική τους πολιτική που καμιά διάθεση δε δείχνει να κάνει τα τανκς και τους πυραύλους "εργαλεία και ψωμί".

"Οι στρατιωτικές δαπάνες μπορεί να μειώθηκαν, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Εξακολουθούν όμως να παραμένουν τεράστιες και η διαφορά καθόλου δεν πήγε σε κοινωνικά επωφελείς δαπάνες, τόνιζε από το 1991 ένας άλλος σημαντικός Βρετανός μελετητής, ο Μάικλ Μπάρατ Μπράουν που, παρά τη διεθνή αναγνώριση του έργου του παράτησε την ακαδημαϊκή του καριέρα, για να αφιερωθεί στην καλλιέργεια δύο μέτρων γης που αγόρασε στο γραφικό Ντέρμπισαϊρ της Βόρειας Αγγλίας. Αυτή είναι η εσωτερική πραγματικότητα της μεταψυχροπολεμικής μείωσης των στρατιωτικών δαπανών στις χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξοικονομήθηκαν πολύ μεγάλοι πόροι", γράφει ο Τέιλορ. "Αλλά οι ιδιαίτερες δυσκολίες της αξιοποίησης των πόρων από την άμυνα - είτε πρόκειται για άχρηστους στρατιώτες είτε για πλεονάζοντα εργοστάσια - στον πολιτικό τομέα καθώς και οι γενικότερες δυσκολίες των κυβερνήσεων να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και την εργασία, σημαίνουν ότι τα πραγματικά οφέλη προσδιορίζονται με εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία".

Πολύς λόγος έγινε τα τελευταία χρόνια για τη στροφή των πολεμικών δαπανών σε πιο ειρηνικούς σκοπούς, γρήγορα όμως η προοπτική αυτή αποκλείστηκε από πολλές επιχειρήσεις, που "ανακάλυψαν ότι η εξειδικευμένη γνώση που συσσωρεύτηκε στον αμυντικό τομέα, δεν ταξιδεύει εύκολα αλλού", γράφει ο Δρ. Κόρνις στο βιβλίο του "Το Εμπόριο Οπλων και η Ευρώπη".

Στο "πρόβλημα" που ήταν γι' αυτούς η μείωση των στρατιωτικών δαπανών που επέβαλε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, κυβερνήσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκουν αλλού τις λύσεις: Στη διεκδίκηση κυρίως μεγαλύτερου μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς όπλων που σήμερα είναι περισσότερο "ελεύθερη" ή ανταγωνιστική από ποτέ, διαπιστώνει ο ερευνητής του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.

Ανάμεσα στους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της "ελευθερίας" αυτής συμπεριλαμβάνονται οι κυβερνήσεις της Ρωσίας, του Ισραήλ, των (καθόλου εξημερωμένων) νοτιανατολικών ασιατικών "τίγρεων" και πολλών άλλων κρατών.

Αλλά τα σκήπτρα κρατά πάντα η βορειοαμερικανική οικονομία, που περιλαμβάνει τα δύο τρίτα περίπου των μεγαλύτερων πολεμικών βιομηχανιών στον κόσμο. Δεύτερη, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι στρατιωτικές βιομηχανίες της οποίας είχαν ήδη το 1993 εξασφαλίσει το 32% της παγκόσμιας αγοράς. Με τη διεύρυνσή της στην Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο σήμερα.

Σέργιος ΖΑΜΠΟΥΡΑΣ

πολιτικός επιστήμονας, διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Σέφιλντ

Πνοή ψυχρού ανέμου μεταξύ Βόννης - Πεκίνου

Στα μέσα του Ιούνη ανταλλάχτηκαν μεταξύ Βόννης και Πεκίνου διπλωματικές ενέργειες που έδειξαν ότι οι σχέσεις τους δεν έχουν φτάσει ακόμα το βαθμό της αδιατάρακτης ομαλότητας. Η κινεζική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο του γραφείου του γερμανικού ιδρύματος Φρίντριχ Νόιμαν στο Πεκίνο και έταξε προθεσμία στο γερμανικό προσωπικό του να εγκαταλείψει την κινεζική πρωτεύουσα. Αυθαίρετη, μήπως, πράξη της ΛΔ της Κίνας απέναντι στη Γερμανία; Το Πεκίνο αποδείχνει ότι για την πνοή ψυχρού ανέμου στις σχέσεις του με τη Βόννη, ευθύνεται η τελευταία. Συγκεκριμένα γιατί η διεύθυνση του ιδρύματος, που πρόσκειται στο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), το μικρότερο του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βόννη, διοργάνωσε στην πόλη αυτή, την έδρα της κυβέρνησης, στις 15 και 16 Ιούνη τη λεγόμενη "2η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Θιβέτ". Σ' αυτή πήραν μέρος 265 "αντιπρόσωποι" από 60 χώρες.

Ο εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών με δήλωσή του στο Πεκίνο κατηγόρησε το γερμανικό ίδρυμα ότι με τη διοργάνωση της διάσκεψης "υποστηρίζει ανοιχτά την κλίκα του Δαλάι Λάμα για να διασπάσει την Κίνα".

Το κλείσιμο του γραφείου του ιδρύματος στο Πεκίνο και η σχετική κινέζικη διαμαρτυρία, προκάλεσαν αντιφατικές ενέργειες στη Βόννη. Από τη μια, ο ελευθεροδημοκράτης ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το Θιβέτ σαν τμήμα της Κίνας, αλλά και υποστηρίζει την "αξίωση των Θιβετιανών για πολιτιστική και θρησκευτική αυτονομία και απαιτεί το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" από την κινέζικη κυβέρνηση.

Χάρη στην επέμβαση του καγκελαρίου Κολ αποσύρθηκε (ίσως προσωρινά) μια πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών και των πράσινων για "καταδίκη του Πεκίνου" σαν παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο και κυβερνητικοί βουλευτές επιμένουν, η πρόταση να επανέλθει για συζήτηση και έγκριση στη Βουλή ή στις αρμόδιες επιτροπές της.

Η κινεζική διαμαρτυρία είχε επίσης σαν αποτέλεσμα να μη χορηγηθεί από το γερμανικό ΥΠΕΞ η υπεσχημένη οικονομική υποστήριξη 300.000 μάρκων για τη διοργάνωση της "Θιβετιανής διάσκεψης" στη Βόννη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον ελευθεροδημοκράτη φον Λάμπρσντορφ,, επίτιμο πρόεδρο του FDP και πρόεδρο του ιδρύματος Φρίντριχ Νόιμαν, να κάνει έκκληση για δημόσιο έρανο οικονομικής υποστήριξης της διάσκεψης.

Ανάμεσα στις αντιφατικές γερμανικές ενέργειες απέναντι στην Κίνα, είναι και το γεγονός ότι ο μεν Χέλμουτ Κολ έχει επισκεφθεί επίσημα δυο φορές τη χώρα αυτή και έχει κλείσει τις γνωστές οικονομικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων μάρκων, ότι η κυβέρνησή του θεωρεί το Θιβέτ "ενσωματωμένο τμήμα" της Κίνας, αλλά ο υπουργός του Κλάους Κίνκελ δέχτηκε πέρσι επίσημα τον Δαλάι Λάμα και ότι αυτός ο τελευταίος και η "εξόριστη κυβέρνησή του "φιλοξενούνται" ανεπίσημα από καιρό στη Γερμανία. Επίσης ο Δαλάι Λάμα δίνει συχνά συνεντεύξεις στο γερμανικό Τύπο. Σε μια απ' αυτές στη "Ζιντ - Ντόιτσε Τσάιτουνγκ" (15 - 16 Ιούνη) δηλώνει καθαρά τι επιδιώκει: "Πραγματική αυτονομία, πολιτική αυτοδιάθεση" του Θιβέτ.

Το Πεκίνο δεν έχει πάρει ως τη στιγμή θέση στο προγραμματισμένο ταξίδι του Κίνκελ στην Κίνα (στις 10 Ιούλη), που φαίνεται ότι μάλλον θα πραγματοποιηθεί. Ακύρωσε όμως την επίσκεψη μιας γερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας στην Κίνα.

Τα γερμανικά "γεράκια" επιμένουν να "ασκηθεί πίεση" στην κυβέρνηση της ΛΔ της Κίνας για να αρχίσει "διάλογο" με τον Δαλάι Λάμα και την "εξόριστη κυβέρνηση" του Θιβέτ. Αλλά οι προσπάθειές τους δε φαίνεται - προς το παρόν - να αποδίδουν. Την απάντηση στο γιατί, τη δίνουν οι ίδιες οι γερμανικές εφημερίδες, που αντιγράφω. Η "Ζιντ - ΝτόιτσεΤσάιτουνγκ" (14 Ιούνη) γράφει: "Η λαιμαργία για την αγορά της Κίνας έχει συρρικνώσει από καιρό τα ενδιαφέροντα της εξωτερικής πολιτικής της Βόννης στις μπίζνες, μπίζνες, μπίζνες... Το "πρόγραμμα για την Ασία" που καταστρώθηκε το 1993, υποβιβάζει την εξωτερική πολιτική ουσιαστικά στην προώθηση των οικονομικών συμφερόντων". Οχι διαφορετικότερα και ίσως ρεαλιστικότερα βλέπει τα πράγματα η "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε". Σε κύριο άρθρο (14 Ιούνη) γράφει: "Για το Πεκίνο το Θιβέτ είναι από εκατονταετίες τμήμα της Κίνας. Σ' αυτό το ζήτημα η μεγάλη πλειοψηφία των Κινέζων είναι πίσω από την κυβέρνησή τους. Η υπεράσπιση του Θιβέτ από τη Δύση και η διατήρηση του Λαμαϊστικού πολιτισμού του, δε βρίσκει καμιά κατανόηση".

Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ
Παράνομη η χρήση και η απειλή χρήσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όργανο του ΟΗΕ, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του πάνω στο θέμα εάν είναι νόμιμη ή όχι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Η σχετική προσφυγή είχε γίνει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, έπειτα από έντονη πίεση που ασκήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα.

Η συζήτηση του θέματος άρχισε τον περσινό Νοέμβρη και έληξε το φετινό Γενάρη, αφού κατέθεσαν συνολικά αντιπρόσωποι 40 χωρών. Από αυτές, οι χώρες που έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης υπογράμμισαν ότι αυτά τα όπλα προξενούν φοβερά πλήγματα πολύ πιο πέρα από τον καθορισμένο στόχο τους, με εξίσου καταστροφικές συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές. Αντίθετα, οι αντιπρόσωποι των χωρών που διαθέτουν τέτοια όπλα υποστήριξαν ότι η ύπαρξή τους ασκεί "σταθεροποιητική επίδραση".

Τρομακτικές συνέπειες

Κυριολεκτικά συντριπτική ήταν η αγόρευση του δημάρχου της μαρτυρικής Χιροσίμα, Τακάσι Χιραόκα, που είπε μεταξύ άλλων:

"Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Ετσι, η αποτρόπαιη σφαγή που έγινε στη Χιροσίμα, μας παρουσιάστηκε σαν μια ολότελα δικαιολογημένη πολεμική πράξη". Και παρέθεσε τα εξής στοιχεία: "Πέντε με έξι χρόνια μετά το βομβαρδισμό, σημειώθηκε δραματική αύξηση της λευχαιμίας και άλλων καθυστερημένων συνεπειών, όπως η εκτεταμένη ανάπτυξη ουλών πάνω στα θεραπευμένα εγκαύματα, καταρράκτες στα μάτια, καρκίνος του θυρεοειδούς, των μαστών, των πνευμόνων και άλλων οργάνων. Οσοι εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια, όταν ήταν στη μήτρα των μητέρων τους, σε πολλές περιπτώσεις γεννιούνταν με μικροκεφαλία, ένα σύνδρομο που οδηγεί στη διανοητική καθυστέρηση και σε ανολοκλήρωτη σωματική ανάπτυξη".

Καταλήγοντας, κάλεσε τους δικαστές να επισκεφθούν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια το πραγματικό αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της πόλης τους και, έτσι, να τον κατανοήσουν σε όλο του το βάθος.

Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Ιτσο Ιτόχ, επέδειξε στο δικαστήριο φωτογραφίες των επιζησάντων, που πάρθηκαν αμέσως μετά την επίθεση. "Ηταν, τόνισε, μία ανείπωτη τραγωδία". Και ζήτησε να κηρυχτούν παράνομα τα πυρηνικά όπλα, αλλά να καταργηθεί και ο ίδιος ο πόλεμος. Καταλήγοντας, παρουσίασε φωτογραφίες παραμορφωμένων από εγκαύματα επιζησάντων παιδιών του Ναγκασάκι. Και ρώτησε: "Τι έκαμαν αυτά τα παιδιά για να βρουν αυτή την τύχη; Ας δουν όλοι οι ηγέτες των χωρών που κατέχουν πυρηνικά όπλα αυτές τις φωτογραφίες για να καταλάβουν τι έγινε μπροστά σ' αυτά τα παιδιά εκείνη τη μέρα. Ας ακούσουν οι ηγέτες τις σιωπηλές κραυγές αυτών των παιδιών". Δυο δικαστές - από τη Βρετανία και την Κίνα - θεάθηκαν δακρυσμένοι.

Συγκλονιστική ήταν και η κατάθεση του Λιζόν Εκνιλανγκ, αντιπροσώπου των Νησιών Μάρσαλ, ενός από τα κράτη του Ειρηνικού, που τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης, με βάση τις εμπειρίες των δικών τους πολιτών.

Στα Νησιά Μάρσαλ, είπε ο Εκνιλανγκ, έγιναν από τις 30 Ιούνη 1946 έως τις 18 Αυγούστου 1958 συνολικά 67 δοκιμές πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ, που ασκούσαν σ' αυτό το διάστημα κηδεμονία πάνω στα Νησιά του Ειρηνικού, με εντολή του ΟΗΕ. Η συνολική δυναμικότητα αυτών των όπλων ξεπερνούσε κατά 7.000 βόμβες αυτήν που κατέστρεψε τη Χιροσίμα.

Από την εμπειρία των Μαρσαλινών συμπεραίνουμε, πρόσθεσε, ότι οι ελαττωματικές γεννήσεις και οι υπερβολικά παρατεταμένες και οδυνηρές ασθένειες, που προκαλούνται από τη ραδιενεργό τέφρα, αναπόφευκτα πρέπει να επιδρούν βαθύτατα στους αμάχους πληθυσμούς πολύ μετά την ολοκλήρωση του πυρηνικού πλήγματος.

Σημαντικότατη, επίσης, ήταν η κατάθεση και του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών, Γκάρεθ Ιβανς, που πραγματικά καταθρυμμάτισε τον ισχυρισμό ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να ελεγχθεί μετά το πρώτο πλήγμα. "Το γεγονός παραμένει - είπε - ότι η ύπαρξη πυρηνικών όπλων απειλεί ολόκληρο τον πολιτισμό (...). Δεν μπορεί να συμφωνεί με τον ανθρωπισμό το να επιτρέπεται η ύπαρξη ενός όπλου που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας".

Γιατί τότε στην Ιαπωνία;

Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει ν' αναφέρουμε κάτι που για πρώτη φορά δόθηκε στη δημοσιότητα. Η αποκάλυψη έγινε με το βιβλίο "Πυρηνικές Ερημιές", που εκδόθηκε πρόσφατα από το τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσσέτης. Συγγραφείς του οι Αρτζουν Μακχιτζάνι Χάουαρντ Χου και Κάθριν Γιχ. Το βιβλίο ασχολείται γενικά με την παραγωγή των πυρηνικών όπλων και τις συνέπειές τους για την υγεία και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ρίξουν τη βόμβα στην Ιαπωνία και όχι στη Γερμανία, παρότι η Γερμανία δεν είχε ακόμα ηττηθεί. Οι Αμερικανοί ιθύνοντες σκέφτηκαν ότι, αν η βόμβα δεν εκραγεί, θα εφοδίαζε τη χώρα - στόχο με πολύτιμη επιστημονική γνώση γύρω από το αμερικανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η ιαπωνική επιστήμη δεν ήταν τόσο προχωρημένη όσο η γερμανική, οι ΗΠΑ θα έχαναν λιγότερο αν μια μη εκραγείσα βόμβα έπεφτε στην Ιαπωνία.

Στο βιβλίο τονίζεται ότι, για να αιτιολογηθεί το τεράστιο κόστος του λεγόμενου "σχεδίου Μανχάταν" - με το οποίο έγιναν οι έρευνες και η παραγωγή της βόμβας - και για να επιδειχτεί στον υπόλοιπο κόσμο η φοβερή δύναμη του νέου τους όπλου, τα στελέχη των ΗΠΑ, που κατέστρωναν τα πολεμικά σχέδια, αδημονούσαν να ρίξουν τη βόμβα και άρχισαν ν' ανησυχούν όταν φάνηκε πως η Ιαπωνία ενδέχεται να παραδοθεί προτού είναι έτοιμοι οι Αμερικανοί επιτελείς της βόμβας.

Στο σημείο αυτό παρατίθεται η εξής δήλωση του Μάρτιν Σέργουιν, καθηγητή της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ταφτς: "Ο αγώνας δρόμου για τη βόμβα μετατράπηκε, από αγώνας δρόμου κατά των Γερμανών επιστημόνων, σε αγώνα κατά του ίδιου του πολέμου". Με άλλα λόγια, της παράτασής του, για να μπορέσουν να δοκιμάσουν το νέο όπλο τους.

Το καταπληκτικό αυτό στοιχείο έρχεται να επιβεβαιώσει κάποιες παλιές υπόνοιες ότι οι Αμερικανοί αποθάρρυναν ενεργά μια παράδοση της Ιαπωνίας, με διφορούμενες απαιτήσεις έως τη στιγμή που η βόμβα θα είχε πια ριχθεί.

Εξίσου σημαντικό, για το ίδιο θέμα, είναι και ένα φυλλάδιο επιγραφόμενο: "Επίσημη Χρήση Μόνο. Για τον Τερματισμό Της Κουλτούρας Της Μυστικότητας Στο Αμερικανικό Σύμπλεγμα Πυρηνικών Οπλων", του Πίτερ Γκρέι, που εκδόθηκε από το Ιδρυμα Τάιντς, του Σαν Φρανσίσκο.

Ο Γκρέι καταγγέλλει τη μυστικότητα μέσα στην οποία άρχισε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα να αναπτύσσεται το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, καθώς και ο ανταγωνισμός στους πυρηνικούς εξοπλισμούς που προκάλεσε. Γράφει: "Με την προστασία της μυστικότητας, η παραγωγή πυρηνικών όπλων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις... Ο ψυχροπολεμικός εξοπλιστικός ανταγωνισμός παρήγαγε παγκόσμια οπλοστάσια, που ξεπέρασαν τις 50.000 πυρηνικές κεφαλές, δημιουργώντας μια σοβαρή απειλή στον πολιτισμό και σε όλα τα ζωντανά όντα". Και προσθέτει ότι στη διάρκεια του 1995 το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, στο οποίο υπάγεται το πυρηνικό πρόγραμμα, αύξησε τα μυστικά υλικά του "από 32 εκατομμύρια σε 130 εκατομμύρια σελίδες". Κι ακόμα, ότι "οι Αμερικανοί φορολογούμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το αστρονομικό ποσό των 16 δισ. δολαρίων το χρόνο για τη διασφάλιση των απόρρητων αυτών πληροφοριών".

Το ίδιο φυλλάδιο έφερε στη δημοσιότητα και ένα επίσημο κυβερνητικό έγγραφο του 1947, που αποχαρακτηρίστηκε μόλις το 1994, το οποίο αναφέρει σε ένα σημείο: "Επιθυμία μας είναι να μη δημοσιευτεί κανένα ντοκουμέντο, που αναφέρεται στα πειράματα επί ανθρώπων και που μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην κοινή γνώμη ή να καταλήξει σε δικαστική αγωγή".

Εξάλλου, και το "Δελτίο Πόλεμος Και Ειρήνη", που εκδίδεται στη Νέα Υόρκη, γράφει ότι μόλις πρόσφατα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως αποφάσισε να μην πληροφορήσει ή να ζητήσει συγνώμη από όσα θύματα βρίσκονται ακόμα στη ζωή και που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους σε πυρηνικά πειράματα.

Υπάρχει ελπίδα;

Σχολιάζοντας τις εργασίες του Δικαστηρίου της Χάγης ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Δικηγόρων Κατά των Πυρηνικών Εξοπλισμών, Αμερικανός Πίτερ Ουάις, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αγωνιστές της ειρήνης σ' όλο τον κόσμο πιστεύουν πως κάτι καλό θα προέλθει από αυτή τη διαδικασία. Εξήγησε: "Αν η πλειοψηφία του δικαστηρίου αποφανθεί ότι τα πυρηνικά όπλα δεν είναι εντελώς παράνομα, θα εκδηλωθεί μια τεράστια κίνηση προς μια σύμβαση κατάργησής τους, όπως έγινε και με τις συμβάσεις κατάργησης των χημικών και βιολογικών όπλων. Αν η πλειοψηφία πει, όπως θα πρέπει, ότι είναι ολοκληρωτικά παράνομα, θα υπάρξει ένα εξίσου ισχυρό κίνημα προς μία τέτοια σύμβαση, για να εφαρμόσει τη γνωμάτευση του δικαστηρίου".

Επίσης, στην κατάθεσή του στο ίδιο δικαστήριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Γκάρεθ Ιβανς, έκανε γνωστό ότι η χώρα του, όχι μόνο θεωρεί παράνομη τη χρήση, την απειλή χρήσης, την ανάπτυξη, εγκατάσταση, ακόμα και την κατοχή πυρηνικών όπλων, αλλά και αποφάσισε να δημιουργήσει μια διεθνή επιτροπή στην πρωτεύουσα Καμπέρα, με σκοπό να προετοιμάσει μία έκθεση προς τον ΟΗΕ και όλα τα όργανα αφοπλισμού πάνω στα πρακτικά μέσα, ώστε ν' απαλλαγεί ο κόσμος από τις πυρηνικές βόμβες.

Και πράγματι, η "Επιτροπή της Καμπέρα", όπως ονομάστηκε, συγκροτήθηκε στα τέλη του Γενάρη 1996, όταν τα 16 μέλη της καθόρισαν και την ημερήσια διάταξή της. Σ' αυτήν μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός φυσικός και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ για την ειρήνη, Τζόζεφ Ρότμπλαντ, ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα, ο Ρώσος πυρηνικός επιστήμονας Ρόαλντ Σάντγκεεβ, ο Σουηδός διπλωμάτης Ραλφ Εκέους, η συμπατριώτισσά του και πρώην υπουργός Αφοπλισμού, Ματζ Μπριτ Τέοριν, κά.

Η επιτροπή αυτή, που θα προεδρεύεται από τον Ρίτσαρντ Μπάτλερ, αντιπρόσωπο της Αυστραλίας στον ΟΗΕ, είχε συναντήσεις τον Απρίλη στη Νέα Υόρκη, τον Ιούνη θα συνέλθει στην Ευρώπη και τον Αύγουστο ξανά στην Καμπέρα.

Μιλώντας, πρόσφατα, στην έδρα του ΟΗΕ, στην Επιτροπή Αφοπλισμού Των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο Μπάτλερ τόνισε ότι η Επιτροπή της Καμπέρα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά να ζητήσει την ολοκληρωτική καταστροφή των πυρηνικών όπλων.

"Εχουμε πάρει, εξήγησε, κάποια σημαντικά μαθήματα μέσα στα τελευταία 50 χρόνια. Οσο μια χώρα έχει έστω και ένα πυρηνικό όπλο, είναι αναπόφευκτο ότι και άλλες χώρες - ή ακόμα και μη κρατικοί οργανισμοί - θα προσπαθήσουν να τα αποκτήσουν".

Για τον ίδιο σκοπό δρουν, παράλληλα, το παγκόσμιο κίνημα "Κατάργηση ως το 2000", στο οποίο συμμετέχουν 34 τιμημένοι με το βραβείο Νόμπελ και πάνω από 300 λαϊκές οργανώσεις, και οι "Διεθνείς Γιατροί Για την Αποτροπή ενός Πυρηνικού Πολέμου", οι οποίοι καλούν όλες τις χώρες "ν' αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και να υποσχεθούν μια τέτοια σύμβαση ως την ανατολή του νέου αιώνα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ