Πανάκριβα για τους οδηγούς - 7 ευρώ για τις τρεις πρώτες ώρες πάρκινγκ - είναι τα τρία πρώτα μεγάλα υπόγεια γκαράζ που κατασκευάστηκαν από ιδιωτικές εταιρίες, με τη μέθοδο των «συμβάσεων παραχώρησης», κι ας έχει επιδοτήσει απλόχερα την κατασκευή τους το κράτος, δηλαδή ο ελληνικός λαός. Και σα να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει άγριο κυνηγητό της παράνομης στάθμευσης στις περιοχές γύρω από αυτά, ώστε να εξασφαλίσει την πελατεία και τα κέρδη των ιδιωτών! Ή των εταιριών που θα αναλάβουν μέσω του Δήμου Αθηναίων να ...σπείρουν παρκόμετρα σε όλη την Αθήνα.
Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του τρίτου γκαράζ, από αυτά, που βρίσκεται στην πλατεία του Νοσοκομείου Παίδων. Σημειώνουμε ότι τα άλλα δύο λειτουργούν στην πλατεία Ριζάρη και στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ το τέταρτο θα αρχίσει να λειτουργεί στην πλατεία Αιγύπτου τον επόμενο μήνα και έχουν συνολική δυναμικότητα 2.180 θέσεων.
Συγκεκριμένα, το τέλος στάθμευσης σε καθένα από αυτά τα γκαράζ διαμορφώνεται, προς το παρόν, σε 5 ευρώ για την πρώτη ώρα, από 1 ευρώ για κάθε μια από τις επόμενες δύο και σε 0,5 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα. Δηλαδή στο οκτάωρο, ένας εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ούτε λίγο ούτε πολύ 9,5 ευρώ την ημέρα!
Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο (δηλαδή ο ελληνικός λαός) διέθεσε «ζεστό» χρήμα 12.000.000 ευρώ, δηλαδή το 30% του συνολικού κόστους των 36.000.000 ευρώ (5.504,5 ευρώ ανά θέση), πέραν των άλλων επιδοτήσεων και διευκολύνσεων. Εναντι αυτών το Δημόσιο θα λαμβάνει ανταποδοτικό τέλος μόλις 3,6% επί των ακαθάριστων μηνιαίων εσόδων κάθε γκαράζ...
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αποκάλυψε ότι οι κατασκευαστές του έθεσαν το θέμα του παράνομου πάρκινγκ και ότι τους υποσχέθηκε πως θα ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για καλύτερη αστυνόμευση, ώστε να υποχρεώνονται να παρκάρουν στα γκαράζ...
Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με τον ίδιο τρόπο των «συμβάσεων παραχώρησης» έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται ένα ακόμη πάρκινγκ στην πλατεία Ν. Σμύρνης και έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για άλλους τρεις σταθμούς, στην οδό Διοχάρους, στην πλατεία 1ου Νεκροταφείου και στην Καλλιθέα και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για άλλα δύο στο Περιστέρι. Η συνολική δυναμικότητα των σταθμών αυτών είναι 2.400 θέσεις.
Motion Team |
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κατάληψη |
Το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ερυθρού Σταυρού με δωρεάν παραχώρηση από το ελληνικό δημόσιο. Αναπαλαιώθηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου (850 εκατ. δραχμές) για να στεγάσει τις υπηρεσίες του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997». Σήμερα στεγάζει τις υπηρεσίες του ΟΡΘ και του ΣΑΣΘ. Στο πλαίσιο της «αξιοποίησης» της περιουσίας του ο Ερυθρός Σταυρός το ξεπουλά τιμολογώντας μάλιστα την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης σε 3,5 εκατ. ευρώ.
Προκειμένου να αναδειχτεί το πρόβλημα και να εμποδιστεί η εκποίηση του ιστορικού αυτού κτιρίου που συνάμα αποτελεί αρχιτεκτονικό «κόσμημα» για τη Θεσσαλονίκη, η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» προχώρησε στη χτεσινή συμβολική δίωρη κατάληψη (11 π.μ. με 1 μ.μ.). Συμπαραστάτες στο πλευρό τους βρέθηκαν μαζικά οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο.
Με δηλώσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγάπιος Σαχίνης, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Γιάννης Μπουτάρης, κατήγγειλαν τη σιωπή που επιδεικνύουν η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το ΔΣ του Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως ισοδυναμεί με στήριξη της διαδικασίας ξεπουλήματος, ισοδυναμεί με ένα ακόμη έγκλημα δίπλα σε τόσα άλλα που έγιναν στο παρελθόν.
Μέσα από τη συμβολική κατάληψη, και με τη μαζική εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε, η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» απηύθυνε κάλεσμα στο λαό της Θεσσαλονίκης να υπερασπιστεί την ιστορική κληρονομιά της πόλης και να αντισταθεί στην πολιτική που τη βγάζει στο «σφυρί».
«Καλούμε το Δήμο και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, όλους τους φορείς της πόλης, να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού να βάλουν τέρμα στο ξεπούλημα. Απαιτούμε την παραχώρηση του κτιρίου στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την αξιοποίησή του σε όφελος του λαού της πόλης», σημείωσε ο Α. Σαχίνης.
Πολλά είναι τα παραδείγματα εγκατάλειψης των ελεύθερων χώρων και η αδιαφορία των τοπικών αρχών για χώρους που δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον επιχειρηματικής κερδοφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το προχτεσινό περιστατικό στο Δήμο Παπάγου, όπου σε παιδική χαρά ένα τρίχρονο παιδάκι πάτησε, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί, ένα «γυμνό» καλώδιο.
Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού το πάρκο είναι ένας δενδρόφυτος χώρος περίπου 80 στρεμμάτων, στον οποίο συρρέουν καθημερινά πολλά παιδιά και νέοι. Οσοι κατοικούν χρόνια στην περιοχή, ξέρουν ότι το πάρκο ήταν αφημένο στις διαθέσεις του χρόνου, τις λιμνούλες του παρατημένες, λασπωμένες και χρήσιμες μόνο για... απόθεση σκουπιδιών.
Πριν από περίπου 12 χρόνια, ο χώρος περιφράχτηκε, για να ακολουθήσει λίγο μετά ο θεσμός του φεστιβάλ του δήμου, στο θεατράκι που βρίσκεται στο ίδιο πάρκο. Πρόσφατα, ξεκίνησε η ανάπλαση του πάρκου, με προϋπολογισμό 380.000 ευρώ. Απ' ό,τι φαίνεται όμως, δεν ήταν αρκετά ώστε να συντηρηθεί και να μην αποτελεί εστία κινδύνου για όσους το επισκέπτονται.
Μεγάλο μέρος του πάρκου έχει ενοικιαστεί σε επιχειρηματία και τα τελευταία δυο χρόνια λειτουργεί καφετέρια - μπαρ. Να σημειώσουμε ότι η παιδική χαρά βρίσκεται λίγα μέτρα πάνω από την καφετέρια. Και ενώ η ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση είναι ένας χώρος μέσα στην πολυτέλεια, που φιλοξενεί θαμώνες από πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, η παιδική χαρά λίγο παραπάνω, που φιλοξενεί καθημερινά πλήθος παιδιών που αναζητούν ελεύθερο χώρο για παιχνίδι, είναι αφημένη στην τύχη της. Αλλωστε, η ασφάλεια των μικρών παιδιών φαίνεται πως δεν ενδιαφέρει εκείνους που προσδοκούν μόνο επιχειρηματικά κέρδη... Φάνηκε και το προηγούμενο Σάββατο, όταν ένα παιδί έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία παίζοντας σε παιδική χαρά στον Ασπρόπυργο.
Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν από τη χτεσινή έντονη βροχόπτωση στις καπνοκαλλιέργειες στα χωριά των Δήμων Μακρυνείας και Αρακύνθου της Αιτωλοακαρνανίας, λίγο πριν το μάζεμα του καπνού, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους αγρότες της περιοχής. Ζημιές σε καλλιέργειες έγιναν και στις Λογγάδες του Δήμου Παμβώτιδας στα Ιωάννινα, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρενέβη και για τον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφων.
Επίσης, στη βορειοανατολική Αχαϊα, κυρίως στο Αίγιο, αλλά και σε Καλάβρυτα και Ακράτα, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
Στην Αθήνα η χτεσινοβραδινή καταιγίδα προκάλεσε μικρής έκτασης προβλήματα στην κυκλοφορία.
Τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 9.15 το βράδυ, ο Σύλλογος Οικογένειας Θεραπευτικού Προγράμματος «Παρέμβαση», θα πραγματοποιήσει στο θέατρο Λυκαβηττού, για 12η χρονιά, την ετήσια συναυλία του με ακλόνητη θέση ενάντια στην τοξικοεξάρτηση. Τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις ενώνουν: Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Σωτηρία Λεονάρδου, Μίλτος Πασχαλίδης, Ορφέας Περίδης και Μπάμπης Στόκας. Τα εισιτήρια (20 ευρώ) προπωλούνται στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών, στα «Μετρόπολις» και στα γραφεία του Συλλόγου (Σολωμού 27, Εξάρχεια).
Με κινητοποίηση υπέρ της αποφυλάκισης των δύο φυλακισμένων απεξαρτημένων Σ. Ράπτη και Ευαγ. Σωτηριάδη, αποφάσισε να συνεχίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα της η Θεραπευτική Ομάδα του «18 ΑΝΩ». Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έγινε προχτές το απόγευμα, στην επίθεση λάσπης που εξαπέλυσε ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» ενάντια στην Κ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών φορέων και πολιτικών παρατάξεων, ενώ μίλησε και η Λούλα Καρατζά, εκ μέρους του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τη δωρεάν μετακίνηση με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό, τραμ και προαστιακός), μεθαύριο Κυριακή, από τις 7 π.μ. έως τις 2 μ.μ., ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ. Τη «φειδωλή» αυτή συμμετοχή των συγκοινωνιακών φορέων στις μεθαυριανές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το περιβάλλον.