Από τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται "εκτός των τειχών" - κυρίως - της πρωτεύουσας, σημειώνουμε:
"Ο Δ. Ταντανόζης, χωρίς φροντίδα για το "ωραίο", αλλά με εμμονή στη ματιέρα των έργων, καταθέτει τις σκέψεις του για τα ανθρώπινα, τα φυσικά και τα μεταφυσικά προβλήματα. Τα υλικά που χρησιμοποιεί, ξύλο, μέταλλο, χαρτί, μόνα τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, μπολιάζονται με εικόνες και κείμενα". Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 22 Ιουνίου.
Διπλή θα είναι η εικαστική έκθεση που θα φιλοξενηθεί το καλοκαίρι στο "Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή" στην Ανδρο. Από τις 6 του Ιούλη και μέχρι τις 22 του Σεπτέμβρη, θα φιλοξενηθούν στις αίθουσές του έργα του Αυγούστου Ροντέν (1840 - 1917) και της Καμίλ Κλοντέλ (1864 - 1943).
Στην έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Γάλλου υπουργού Πολιτισμού Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί,θα εκτεθούν συνολικά 18 ακουαρέλες του Ροντέν, 55 γλυπτά του (38 μπρούντζινα και 17 γύψινα), καθώς και 10 γλυπτά μπρούντζινα της μαθήτριας και συντρόφου του, της Κ. Κλοντέλ. Τα εκθέματα προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές, κυρίως από τη Γαλλία και την Ελβετία.
Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές: "Η έκθεση θα επιχειρήσει να δείξει πτυχές από όλες τις περιόδους του τόσο σημαντικού έργου των δύο καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων έργων που φιλοτεχνήθηκαν στη διάρκεια του πολυετούς δεσμού τους και που φανερώνουν το μέγεθος της αλληλοεπίδρασης που δέχτηκε η γλυπτική και των δύο".
Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται έργα από τα πλέον γνωστά των δύο καλλιτεχνών. Εμφαση θα δοθεί στο έργο του Αυγ. Ροντέν, που αναμφίβολα αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μορφές της γλυπτικής όλων των αιώνων. Μεταξύ των έργων του Ροντέν που θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας, είναι ο περίφημος "Στοχαστής", "Το φιλί", "Η αιώνια άνοιξη", "Αγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής" κ.ά. Από τα έργα της Κ. Κλοντέν θα εκτεθούν "Το βαλς", "Η αυγή", "Η Ικέτις" κ.ά.
Σημειώνουμε ότι τη μέρα των εγκαινίων την έκθεση θα πλαισιώσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: "Επιστήμη και τέχνη".Τον Αύγουστο, θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του μουσείου, ειδικές μουσειοπαιδαγωγικές ξεναγήσεις για παιδιά 6 έως 12 ετών. Ακόμη, στα μέσα Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τα έργα των παιδιών από τα εκπαιδευτικά προγράμματα των τριών τελευταίων χρόνων. Η έκθεση θα συνοδεύεται από κατάλογο που θα περιέχει επιστημονικά άρθρα γύρω από τους δύο γλύπτες, αναπαραγωγές όλων των έργων, κείμενα και αποσπάσματα συνεντεύξεων του Ροντέν, μαρτυρίες ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών της εποχής για το έργο των δύο καλλιτεχνών, καθώς και πλήρες χρονολόγιο με φωτογραφίες από τη ζωή τους.
Εκθεση κεραμικής - γλυπτικής με έργα των καλλιτεχνών του "Πειραματικού Εργαστηρίου: Τέχνη από Πηλό" φιλοξενείται μέχρι τις 15 του Ιούνη στο "Πνευματικό Κέντρο" του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε το 1989, σαν μία από τις δραστηριότητες του περιοδικού "Κεραμική τέχνη". Η πολυμορφία ως προς τη θεματολογία, το χειρισμό του υλικού, αλλά και τον πλούτο των εκφραστικών μέσων, υποδηλώνει το προσωπικό ύφος των προτάσεων, είτε αυτές προέρχονται από παλιότερα μέλη, είτε αποτελούν βήματα στην εξέλιξη της δουλιάς νεότερων μελών. Στην έκθεση παρουσιάζουν έργα τους 17 καλλιτέχνες, οι: Χ. Αχειμάστου, Ε. Ζαφειροπούλου, Μ. Καραβασίλη, Φ. Λύκος, Κ. Μπουγά, Μ. Τραυλού, Ε. Τριανταφύλλου, Σ. Χειρδάρη κ.ά.
"Φωνή βοώντος εν τη ερήμω", παραμένουν οι επανειλημμένες προσπάθειες του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας να συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού Σταύρο Μπένο.Παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι θα συζητήσει με τον φορέα των καλλιτεχνών και θα ακούσει τις προτάσεις και τις θέσεις του ΕΕΤΕ, πριν προβεί στη λήψη αποφάσεων, αποφεύγει μέχρι σήμερα να συναντήσει το ΔΣ του φορέα. Ταυτόχρονα, όμως, όπως αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΕΕΤΕ "έχει δρομολογήσει αλλαγές όπως το σχέδιο νόμου για τις τιμητικές συντάξεις".
αντιδρώντας σ' αυτή την ταχτική και πολιτική, το ΔΣ του Επιμελητηρίου θα μεταβεί την Τετάρτη στο ΥΠΠΟ και θα παραμείνει εκεί μέχρι να γίνει δεκτό από τον υπουργό.
Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών,εξελέγη πριν λίγες μέρες ο ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ Παύλος Μυλωνάς στην έδρα της Αρχιτεκτονικής. Με σπουδές στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ο Π. Μυλωνάς έχει ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο του συνθέτη αρχιτέκτονα και του θεωρητικού ερευνητή, πιστεύοντας ότι θεωρία και πράξη είναι συμφυείς και απαραίτητες η μία στην άλλη, αναδεικνύοντας έτσι την πληρότητα και το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής. Ως συνθέτης αρχιτέκτων έχει ασχοληθεί με όλα τα κεφάλαια της κτιριολογίας, δημιουργίες του δε, έχουν βραβευτεί σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Ως θεωρητικός ερευνητής συνέβαλε με νέες ανακαλύψεις στην αρχαιολογία και την ιστορία σημαντικών μνημείων και έχει διατυπώσει σχετικές θεωρίες που έχουν γίνει διεθνώς αποδεκτές.